Mylou Frencken interviewt in Leven in het lied 25 bekende en minder bekende liedschrijvers, cabaretiers en theaterzangers over hun mooiste lied. Met Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Paul van Vliet en vele anderen.
Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland. Generaties jongeren groeiden op met De Avondspits. Uit bijna 400 Nederlandstalige liedjes - zijn persoonlijke canon - selecteerde Spits er 90 voor De Standaards van Spits, inmiddels een eclatant succes. Nu is er De Standaards van Spits II. Net zo bevlogen als in de eerste Standaards schrijft Spits over muziek, over taal, over inhoud, niet zelden gelardeerd met een miniportret van de betreffende artiest en zijn persoonlijke herinneringen.
De standaards van Stenders is de onmisbare luistergids van dj en muziekmaestro Rob Stenders. Rob Stenders is een van de bekendste dj's van Nederland. In De standaards van Stenders gidst hij je door de muziekgeschiedenis met zijn keuze van de 250 allerbeste en mooiste popsongs ooit gemaakt. Hij beschrijft waarom de nummers zo bijzonder zijn en doorspekt dit met persoonlijke herinneringen. Hierin wordt hij bijgestaan door lijstjes van prominente dj's zoals Frits Spits, Jeroen van Inkel, Lex Harding, Lotje IJzermans en Leo Blokhuis. Een prikkelende en inspirerende luistergids die je opnieuw muziek doet ontdekken, met liedjes (en vaak onverwachte keuzes) van Dylan, Stones, Elvis Presley, Boudewijn de Groot, Nirvana en vele anderen.
`Stenders is een goede verteller, en wie zich thuis voelt in het landschap van de popradio moet het gelezen hebben.' De Volkskrant over Stenders leedvermaak
Frits Spits, een van de bekendste radiomakers van Nederland, verhaalt als nooit tevoren over zijn eigen leven in de muziek en op de radio. Niet voor niets werd hij radiomaker van de 20e eeuw - en inmiddels ook gerenommeerd biograaf van het Nederlandse lied. Zijn eigen leven is dan ook onlosmakelijk verweven met de muziek.
In dit boek neemt hij de lezer mee in een associatieve rondgang door de geschiedenis van het Nederlandse lied waarbij de ene liedtekst herinneringen naar boven brengt en een ander nummer aansluit bij het leven van alledag.
`De stukken van Frits zijn persoonlijk, soms poëtisch, en deskundig.' Nelleke Noordervliet
Journalist Jean-Paul Heck sprak de afgelopen dertig jaar vrijwel alle grootheden uit de rockmuziek over hun crazy rock-'n-roll stories. De mythische wereld van de iconen zoals The Beatles, The Rolling Stones en Amy Winehouse staat bol van verbijsterende en smeuïge verhalen.
Korte verhalen worden afgewisseld met lange stukken waarin Heck de wonderbaarlijke wereld van rock-'n-roll onthult: van de uitvinding van stadium rock door Led Zeppelin en de bijbehorende excessen tot slavendrijvende leden van The Rolling Stones.
Kortom, een waanzinnige voedingsbodem voor crazy stories, om in één ruk uit te lezen. Het boek zit vol met afbeeldingen van kleurrijke, internationale artiesten en is daarmee ook perfect om cadeau te geven. Crazy rock-'n-roll stories verhaalt over alle grote artiesten die de geschiedenis en onze beleving van de rockmuziek hebben bepaald.
`Juist in zijn grappigste anekdotes van rock-'n-rollsterren zit de pijn verstopt.' Leon Verdonschot
`Jean-Paul Heck is in Nederland de journalist met het dikste telefoonboekje vol internationale sterren.' Leo Blokhuis
In april 1933 werd Harro Schulze-Boysen, de 23-jarige uitgever van het onafhankelijke tijdschrift Opponents, door de SS gearresteerd en ernstig misbruikt. Zijn beste vriend overleeft deze beproevingen niet. Vanaf dat moment denkt Harro aan wraak. Een jaar later, wanneer hij de betoverende Libertas ontmoet, beginnen ze een netwerk te vormen tegen de naziterreur.
Verzet, spionage en uiteindelijk de dood: dit is allemaal terug te vinden in het aangrijpende liefdesverhaal van Harro Schulze-Boysen en Libertas Haas-Heye. Met gewaagde verzetsdaden voerde dit bijzondere koppel jarenlang strijd tegen het regime van Hitler. Totdat het netwerk werd ontdekt door de `Rode Kapel' van de Gestapo in de zomer van 1942, verenigden Harro en Libertas meer dan 150 voornamelijk jonge en artistieke mensen. Helaas kwam daar een einde aan. Vóór Kerstmis 1942 werden Harro en Libertas geëxecuteerd en gaf Hitler opdracht iedere herinnering aan hun bestaan uit te wissen...
Voor Harro & Libertas kreeg Ohler toegang tot nooit eerder onderzochte archieven, onder meer de privécollectie van de familie Schulze-Boysen, en het beruchte Lubyanka-archief van de kgb.
`Harro en Libertas [...] leest krachtig en snel, brult over de pagina's zoals de expressionistische spoorweg en elke zin staat bol van intelligentie en empathie.' Jan Küveler, The World
Sophia Loren
Mijn leven, Ieri, oggi, domani
Sophia Loren werd geboren op 20 september 1934 als Sofia Villani Scicolone en groeide op in een arme buurt bij Napels. Ze begon haar fabelachtige loopbaan op veertienjarige leeftijd, toen ze een schoonheidswedstrijd won.
Al in 1957 speelde ze samen met Cary Grant en Frank Sinatra in een Engelstalige film: The Pride and the Passion. Dat is ook het jaar dat ze trouwde met haar grote liefde, Carlo Ponti.
Haar filmcarrière laat zien dat Loren een van de allergrootste actrices is die de twintigste eeuw heeft gekend. Ze speelde in 93 films en werkte met grootheden als Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Dino Risi, Alberto Sordi, John Wayne en Anthony Quinn. Ze won meer dan 45 prijzen, waaronder een Academy Award voor haar hoofdrol in La Ciociara, een BAFTA Award en diverse Golden Globes. Ze wordt over de hele wereld gezien als een icoon in de filmgeschiedenis.
Sophia Loren vindt bij toeval een doos met oude schatten terug: elk object is een aandenken aan het sprookjesachtige leven dat ze heeft geleid. Gesprekken, onbekende details, merkwaardige anekdotes en geheimpjes komen bij haar boven.
Aan de hand van die tastbare herinneringen begint ze te vertellen, op een persoonlijke manier en met veel intrigerende details.
En zo komt allengs het beeld naar voren van een bijzondere vrouw, die haar stempel onuitwisbaar heeft gedrukt op een heel tijdperk. Het zelfportret van een vrouw met een ongeëvenaarde schoonheid en een warm hart, de enige Italiaanse filmster van wie de hele wereld hield. Het boek bevat veel nooit eerder gepubliceerde feiten en gevoelens, en een grote hoeveelheid van de mooiste foto s uit haar leven.
Mijn leven Ieri, oggi, domani is daardoor niet alleen een unieke autobiografie, maar ook een fascinerend portret van de filmwereld in de twintigste eeuw.
Jimi Hendrix, In zijn eigen woorden
Met een voorwoord van Eric Corton
Het persoonlijke verhaal van het oorspronkelijkste gitaartalent van de twintigste eeuw.
Jimi Hendrix (1942-1970) maakte furore als de flamboyantste gitarist van de jaren zestig. Onder meer door zijn inventieve gebruik van ongewone en open akkoorden, feedback, distortion en het wahwah-pedaal bracht hij een revolutie in het gitaarspelen teweeg. In zijn songteksten, onder meer Purple Haze en The Wind Cries Mary, uitte hij zich als een poëtische mysticus met een spirituele inslag.
Voor elke rock- en popfan, voor elke muzikant, van amateur tot professional, is de naam Jimi Hendrix magisch-legendarisch.
De afgelopen twee decennia verzamelden producer Alan Douglas, een goede vriend van Hendrix, en documentairemaker Peter Neal vrijwel alles wat van de rocklegende Hendrix beschikbaar is aan interviews, persoonlijke aantekeningen, gesproken tekst, uit film, radio en documentaire, en plaatsten dit alles in chronologische volgorde.
Het resultaat is een uniek journalistiek project dat leest als een gesproken biografie. De bevlogenheid spat van de paginas. Hendrix spreekt over zijn jeugd, zijn muzikale invloeden, zijn gitaren, zijn drugsgebruik en over zijn persoonlijke leven in het algemeen, van zijn jeugd tot enkele dagen voor zijn dood in 1970.
`Een aangrijpend, in de eerste persoon verteld levensverhaal.' Sunday Times
`Opzienbarend.' Wall Street Journal
Paul Scott, Motherless Child. Eric Clapton, de definitieve biografie
Dat Eric Clapton een groot muzikant en een begenadigd gitarist is, staat buiten kijf. Van The Yardbirds en John Mayall tot Cream, Blind Faith en Derek and the Dominoes, gevolgd door een eclatant succesvolle solocarrière die begon met de mijlpaal 461 Ocean Boulevard, omvat Eric Claptons carrière een halve eeuw rockgeschiedenis.
Ondanks alle bedenkelijke aspecten in het persoonlijke leven van Clapton, de vrouwen, zijn drugs- en alcoholverslaving die bijna veertig jaar duurde, schrijft biograaf Paul Scott vol respect en met de juiste toon over Clapton als de meestergitarist die hij eerst en vooral is.
Scott zocht zijn informatie in de eerste plaats bij die mensen die langere tijd in de periferie van Clapton vertoefden, stafmedewerkers, managers, personal assistants, roadies en sessiemuzikanten. Hij haalde tal van details boven water die zelfs in Eric Claptons autobiografie onvermeld bleven.
'Eric Clapton had een oogje op prinses Diana, en andersom. Hij ging ervandoor met Pattie Boyd, de vrouw van zijn beste vriend, George Harrison. Mick Jagger kaapte, ondanks Claptons smeekbeden, de latere presidentsvrouw Carla Bruni voor zijn neus weg. Wat een leven!' The Daily Mail
Paul Scott schrijft voor de culturele bijlage van The Daily Mail. Hij is popjournalist en schreef eerder de biografie van Robbie Williams.
Over The Beatles en Paul McCartney is heel veel geschreven, maar zelden met informatie uit de eerste hand. Popjournalist Paul Du Noyer - hij is goed bevriend met zijn onderwerp - interviewde McCartney over een periode van vijfendertig jaar en bracht zijn bevindingen onder in dit boek. Deels biografie, deels hommage, deels persoonlijke memoires.
Alles komt aan bod. Paul McCartneys vroege jeugd in Liverpool, de stad waar zijn hart ligt en die hem al ruim een halve eeuw met beide benen op de grond houdt. Zijn eerste muzikale invloeden, zijn avonturen in de popwereld van de woelige sixties, de drugs, de concurrentie, de waan van de dag, en de legendarische samenwerking met John Lennon die zoveel onvergetelijke Lennon & McCartney-songs opleverde.
Zonder een blad voor de mond te nemen spreekt McCartney over het uiteengaan van The Beatles, zijn solocarrière en zijn grote liefde, Linda McCartney-Eastman. Het resultaat laat zich het best omschrijven als de drie levens van Paul McCartney: voor, tijdens en na The Beatles. Een fascinerend stuk popgeschiedenis voor iedereen, McCartney-fan of niet.
De Britse journalist Paul Du Noyer werkte onder meer voor MOJO en Q en interviewde vrijwel elke beroemdheid, van David Bowie tot Pavarotti. Als tekstschrijver was hij jarenlang verbonden aan de staf van Paul McCartney.
Liesbeth List is een van de grootste zangeressen van Nederland. Dave Boomkens en Richard van de Crommert schreven een biografie over de diva. Over haar leven dat leest als een roman, over Liesbeth Lists samenwerking met Ramses Shaffy en over haar vertolkingen van liedjes van Edith Piaf, Charles Aznavour en Jacques Brel.
In deze herziene, diepgravende biografie wordt het geheim ontrafeld van Madonna, die al 35 jaar de grootste vrouwelijke popster ter wereld is. Madonna, de uitdagende hedendaagse versie van een eeuwenoud icoon, de artieste die zichzelf steeds opnieuw uitvindt: the Queen of Pop.
De afgelopen tien jaar heeft Madonna niet stilgezeten. Ze trad op met de Russische band Pussy Riot, produceerde twee films, bracht twee bestsellende albums uit (MDNA en Rebel Hear) en verzorgde drie wereldtournees die alle records braken.
Deze heruitgave biedt een complete update van haar vernieuwende werk sinds 2008, met nieuwe interviews over haar leven en werk,bibliografie, discografie en een register.
Lucy O'Brien is een Engelse muziekjournalist. Haar biografie Madonna, het idool verscheen in veertien talen en werd alom geprezen.
`Niet alleen goed geschreven, maar ook objectief, vlekkeloos onderbouwd en verhelderend.' Irish Examiner
Oorlog tegen vrede van Ronan Farrow is een uiterst relevant boek over waarom Amerika steeds vaker militair ingrijpen en inzet van inlichtingendiensten verkiest boven diplomatie en vredesonderhandelingen.
De Verenigde Staten zijn een natie geworden die eerst schiet en daarna pas vragen stelt. Farrow neemt de lezer mee op een verbazingwekkende reis, van de wandelgangen van de macht in Washington naar de meest afgelegen en gevaarlijkste plaatsen op aarde, zoals Afghanistan, Somalië en Noord-Korea. Op basis van nieuw ontdekte documenten en zeldzame interviews met krijgsheren, klokkenluiders en beleidsmakers toont Farrow aan dat oorlogsdreiging groeit zodra de VS zich bemoeien met crisisgebieden, met alle gevolgen van dien voor de vrede en veiligheid in de rest van de wereld.
`Oorlog tegen vrede is onmisbaar en fascinerend. Dit is een van de belangrijkste boeken van onze tijd.' Walter Isaacson, auteur van Steve Jobs
`Een onweerstaanbare mix van politieke analyse en persoonlijke anekdotes.' Guardian
Ronan Farrow (1987) ontving de Pulitzer Prize voor zijn serie artikelen over het seksueel machtsmisbruik van Harvey Weinstein. Time plaatste Farrow op hun lijst van 100 Most Influential People.