In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies 'vrijheid, gelijkheid, broederschap' tot de bloeddorstige terreur, van revolutionairen die naar macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Tegelijk greep ook in onze regio een omwenteling plaats. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!
In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck zijn vervolg op het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van het schrikbewind door Robespierre in 1793 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies 'vrijheid, gelijkheid, broederschap' tot de bloeddorstige Terreur, van revolutionairen die naar de macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!
Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Poetin wil terugkeren naar het oude, traditionele Rusland en verandert onze toekomst drastisch. Conflictjournalist Rudi Vranckx verblijft meermaals vele weken aan het front in Oekraïne. Hij spreekt er met soldaten, burgers en hulpverleners. Hij brengt verslag van een oorlog vol bloedvergieten, gruwel en oorlogsmisdaden en met de dreiging van een nog grotere confrontatie, die van een nucleaire oorlog. De vraag die iedereen hem steeds stelt: is dit het begin van de Derde Wereldoorlog?
Was Leopold II (1835 - 1909) een grote koning of een massamoordenaar? De vorst regeerde vanaf 1865 tot aan zijn dood in 1909 over België en was gedurende 23 jaar de soeverein van Congo-Vrijstaat. Johan Op de Beeck onderzoekt zijn echte verantwoordelijkheid daar.
Leopolds leven omvatte echter veel meer dan het koloniale verleden van België. De koning vocht voor de defensie en de economische onafhankelijkheid van zijn prille natie. In zijn omgang met staatshoofden en media getuigde hij van sterk staatsmanschap, zoniet van doortrapte sluwheid. Hij regeerde over België in een van de woeligste periodes. Controversieel is ook zijn privéleven, vol koppigheid, avontuur, bizar gedrag en overspel.
Na Napoleon en De Zonnekoning schrijft meesterverteller Johan Op de Beeck opnieuw een pageturner over een van de belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de geschiedenis. Een meeslepend levensverhaal, actueler dan ooit.
Al bijna twee decennia beweert China dat zijn groeiende economie de groei, export en tewerkstelling in Europa bevorderen. De realiteit is echter niet zo zwart-wit: onevenwichtige handel met China heeft Europa de afgelopen tien jaar meer dan 1.4 biljoen euro gekost en haar politieke invloed ondermijnd. China's grootste infrastructuurproject, de Nieuwe Zijderoute, zal de situatie alleen maar erger maken. Holslag stelt dat Europa minder afhankelijk moet worden van China en moet werken aan een sterker en duurzamer economisch model.
De tempelorde werd in 1120 opgericht om de pelgrims in het Heilige Land te beschermen. De tempelridders waren gevreesde krijgers en ontpopten zich tot grootgrondbezitters en bankiers. In 1312 werd de grootste religieuze ridderorde ooit ontbonden op bevel van Filips IV de Schone van Frankrijk. Vele tempeliers werden geëxecuteerd. Minder bekend is het belang van de Lage Landen als logistieke en financiële draaischijf van de tempelorde. Jan Hosten vertelt over de Vlaamse roots van de tempeliers, hun activiteiten en commanderijen in de Lage Landen en de restanten van dat patrimonium.
De Brigade Piron bestond uit zo'n 2000 Belgische soldaten, onder wie Victor Hannes, die samen met de geallieerden Frankrijk, België en Nederland moesten bevrijden. Na zware gevechten in Normandië bevrijdden ze in 1944 hun vaderland, waar ze werden onthaald als nationale helden. Daarna trokken ze verder naar Nederland en Duitsland. Na de overgave van de nazi's in 1945 keerden Victor Hannes en zijn strijdmakkers elk terug naar hun thuis. Omdat hij het erg moeilijk had met zijn trauma's, ging Victor nooit naar herdenkingen. Tot enkele jaren geleden sprak hij zelfs nooit over de oorlog, maar nu vertelt hij het Belgische Band of Brothers-verhaal.
Hij was een wereldberoemde wetenschapper die de Nobelprijs voor Natuurkunde won dankzij zijn relativiteitstheorie. Zij was een nichtje van de sprookjesachtige Oostenrijkse keizerin Sissi en zelf koningin van een klein landje, België. Hij shockeerde de wereld met zijn protest tegen de atoombom, die zonder zijn baanbrekend wetenschappelijk onderzoek niet had kunnen gemaakt worden. Zij shockeerde de wereld met haar bezoeken aan communistisch China en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog. In turbulente tijden, getekend door economische crisis en oorlog, vonden Albert Einstein en koningin Elisabeth elkaar. Twee excentriekelingen maar vooral twee verwante zielen die een passie deelden voor muziek, kunst, wetenschap, politiek ... Ze speelden samen viool, discussieerden en correspondeerden begeesterd over wat hen dreef in het leven, respecteerden en bewonderden elkaar. Hun ontroerend mooie vriendschap - sommigen durven zelfs te spreken van een romance - duurde bijna dertig jaar, tot zijn overlijden in 1955.
Rosine De Dijn vertelt met grote inleving over de ongewone vriendschap tussen 'het gekke genie' en 'de rode koningin'. Haar boek verschijnt exact 100 jaar na de algemene relativiteitstheorie van Einstein en 50 jaar na het overlijden van koningin Elisabeth.
1830: koning Willem I wordt overrompeld door een revolutie in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het komt tot zware gevechten. De revolutionairen, onder leiding van de Brusselse republikein Louis De Potter, winnen. De Nederlandse kroonprins Willem wil koning van België worden, maar de republikeinen verhinderen dat. De revolutionairen voeren ook onderling een ongenadige strijd, waarbij de republikeinen ten slotte geliquideerd worden door de monarchisten. Het nieuwe koninkrijk ontstaat. Maar in Den Haag geeft koning Willem de strijd voor 'zijn' België nog niet op. Een masterclass in politiek.
Meesterverteller Johan Op de Beeck reconstrueert minutieus en meeslepend het ontstaan van België. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en politiek.
De ongelofelijke vlucht van een jonge Belg en zijn verschrikkelijke tocht door nazi-Duitsland
Toen de nazi's op 10 mei 1940 België binnenvielen, had de 34-jarige Edmond Vandievoet slechts één wens: zijn vaderland dienen als soldaat. Enkele weken later capituleerde België. Maar Edmond gaf zich niet gewonnen en vluchtte naar Frankrijk, waar hij zich aansloot bij het verzet. Meerdere malen wist hij uit handen van de Duitse bezetters te blijven. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd en gedeporteerd naar het beruchte concentratiekamp Buchenwald.
De ontberingen van de gevangenen waren onmenselijk: dwangarbeid, ondervoeding, foltering... Het schrikbewind van de SS was moordend. Zo stond de doodstraf op een poging tot ontsnapping. Maar niets kon Edmond stoppen. Hij is de enige die met succes kon ontsnappen uit Buchenwald. Daarna begon een minstens even gevaarlijke beproeving: een odyssee door nazi-Duitsland. Ondanks het constante oorlogsgevaar, de honger en de vrieskou bereikte Edmond opnieuw zijn dierbare vaderland.
Een onvergetelijke getuigenis over moed, doorzettingsvermogen en het zich nooit neerleggen bij het lot.
EDMOND VANDIEVOET (1906) was een man van de actie tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leidde erna een rustig en onopgemerkt bestaan in Frankrijk, tot hij zijn buitengewone levensverhaal publiceerde. Van zijn autobiografiezijn inmiddels tienduizenden exemplaren verkocht.
Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen die een eindweegs de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan.
Meest legendarisch is Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven. Maar
keizerin Joséphine moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem een troonopvolger schonk. Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje.
Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook een van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Zaken van het hart. Al was er in zijn hart vaak meer plaats voor grote idealen en politieke doelen. Had Napoleon wel een hart?
In zijn onnavolgbare stijl legt meesterverteller en eminent Napoleon-kenner Johan op de Beeck het buitensporige liefdesleven van de Franse keizer bloot. Dit meeslepende verhaal, doordrenkt met turbulente passie en politieke intriges, werpt een verhelderend beeld op Napoleon, een van de belangrijkste historische figuren.
Sinds de tragische terreuraanslagen in Parijs op 13 november van vorig jaar staat Molenbeek volop in de belangstelling. De Brusselse gemeente werd plots wereldberoemd door de betrokkenheid van extremisten uit Molenbeek bij de aanslagen. 'Een broeihaard voor moslimterrorisme', zo werd Molenbeek bestempeld. Philippe Moureaux, die tot oktober 2012 burgemeester van Molenbeek was, werd vaak aansprakelijk gesteld. Men verweet hem dat hij te weinig had gedaan om de radicalisering in zijn gemeente terug te dringen.
In zijn boek schetst Philippe Moureaux een verhelderend beeld op deze zaak, weerlegt hij de beschuldigingen met feitelijke argumenten. 'Ik voel mij gekwetst, maar ik blijf overeind staan.' Met revelerende elementen en nieuwe getuigenissen analyseert hij kritisch het succes van het jihadisme in Molenbeek. Hij verzet zich tegen de stemmingmakerij die een hele populatie wil stigmatiseren, want ook de overgrote meerderheid in Molenbeek veroordeelt de terreur in Parijs. Dit boek is essentieel en noodzakelijk om het brandend actuele debat over radicalisering in onze samenleving beter te begrijpen.
Tussen juni 1944 en maart 1945 lanceerde Duitsland duizenden Vergeltungswaffen op Engeland, Frankrijk en België, als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden. De V-bommenterreur kostte het leven aan ongeveer 9000 Belgen. Minder bekend is dat ook bij de productie van deze wapens in het ondergrondse concentratiekamp Dora honderden Belgische dwangarbeiders het leven lieten.
Dit boek brengt het verhaal over leven met constante angst. Zowel vergeten drama's als bekende inslagen komen aan bod, zoals die op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij 567 filmtoeschouwers omkwamen.
Historicus Pieter Serrien verweeft tientallen getuigenissen tot een beklijvend verhaal, waarbij hij stem geeft aan de slachtoffers, maar ook de geallieerde militairen die de V1's wilden neerhalen, de reddingswerkers, de gevangenen in Dora en de Duitse daders. Deze verrijkende geschiedenis toont hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.
Andre de Vries exploreert de vele culturele hoogtepunten van Vlaanderen, zowel stedelijk als landelijk, om zo het unieke karakter van de regio bloot te leggen. Via historisch belangrijke steden als Gent, Antwerpen en Brugge, ontrafelt hij de ontwikkeling van een stadscultuur gebaseerd op zowel handel als ideeën, waarbij religie niet zelden een cruciale rol speelde. Bij het beschouwen van het Vlaamse platteland, belicht hij het belang van festivals en folklore, onze voorliefde voor lekker eten en plezier, in de overleving van een sterke lokale identiteit.
Deze unieke culturele geschiedenis van Vlaanderen werd gepubliceerd in het Engels bij Signal Books/Oxford University Press en verschijnt nu voor het eerst - en eindelijk - in het Nederlands.
Arno Hintjens staat al bijna een halve eeuw als muzikant op het podium. Vanaf 1970 als mondharmonicaspeler van de bluesgroep Freckle Face, daarna als zanger van Tjens Couter en T.C. Matic, waarmee hij in 1981 doorbrak met de hit Oh la la la. Andere new wave hits volgden, zoals Que Pasa en Putain, putain. Vanaf 1986 ging Arno solo, wat dertig jaar later resulteerde in zijn dertiende studio-album Human Incognito. In totaal werkte Arno mee aan niet minder dan 32 studio-albums. Met zijn hoogst persoonlijke stijl weet Arno verscheidene genres en talen te verweven: rock met new wave, blues en chanson, gezongen in het Engels, Frans, Nederlands of zelfs zijn Oostends dialect. Ontelbare nummers werden onvergetelijke klassiekers, zoals Jive To The Beat¸ Forget The Cold Sweat, Vive ma liberté, Whoop That Thing, Les yeux de ma mère, Elle adore le noir en vele vele anderen. Zijn albums haalden goud en zelfs platina. In België werd Arno verscheidene keren bekroond tot 'zanger van het jaar' en in Frankrijk kreeg hij de eretitel van Ridder in de Kunsten en de Letteren.
Deze unieke biografie over de monumentale carrière van Arno vertelt het hele levensverhaal, van zijn kinderjaren in Oostende over de moeizame start als jonge muzikant tot zijn nationale én internationale successen en de bioscoopdocumentaire die in 2016 over hem werd gemaakt.
De vrijheid van meningsuiting is dé basisgarantie van het samen-leven. Sinds de Verlichting leeft dit grondrecht in verstandhouding met die andere grondwettelijke vrijheid, de godsdienstvrijheid. Maar in onze land lijken we die verstandhouding nu kwijt te raken.
Een samenleving bestaat niet als bevolkingsgroepen naast elkaar leven. Ze bestaat alleen als deze bevolkingsgroepen dezelfde basiswaarden delen, ondanks soms heel verschillende geloofsovertuigingen en levensbeschouwingen. Het is ook vandaag overduidelijk dat velen van onze medeburgers al te zeer overtuigd zijn van hun grote gelijk en nog slechts een schaars besef hebben van de betekenis van concepten als vrijheid, vrije meningsuiting, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat. Dit zijn nochtans de fundamenten van onze samenleving. Maar ze zijn zo evident geworden doorheen de jaren dat we het belang ervan haast niet meer in ere houden en bijgevolg ook niet meer uitleggen en duiden, bijvoorbeeld aan jonge mensen. Allochtone jongeren lijken zich er vaak niet bewust van te zijn, maar ook autochtone jongeren hebben het moeilijk om zich op dat gebied goed te oriënteren. Zelfs sommige rechters lijken het niet helemaal te snappen. Maar hoe kun je iets met elkaar delen wat je niet kent? Of niet begrijpt?
Dit boek wil een bijdrage te leveren tot deze verheldering. Johan Op de Beeck schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen.
Olivier Todd kreeg voor zijn onderzoek voor Jacques Brel, een leven toegang tot het privé-archief van de zanger. Hij ontdekte onbekende teksten, gedichten, eerste versies van romans en verrassende correspondenties. Teksten die de man achter de beroemdheid onthulden.
Olivier brengt een uitstekend performer en componist, met een rijke en complexe persoonlijkheid, tot leven. Dit boek is een uniek portret van een vrije man die een vurig leven leidde.
In Voor God en vaderland schetst auteur Gordon Corera de heldhaftige geschiedenis van priester Jozef Raskin. Samen met andere andere Belgische spionnen riskeerde hij zijn leven bij het versturen van geheime berichten via de Secret Pigeon Service vanuit het bezette Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door middel van kleine kokertjes, die aan de poten van postduiven bevestigd werden, werd belangrijke informatie over de Duitse bezetter naar de Britse legerleiding verstuurd.
Geen enkel land ter wereld wordt zo uitgebuit als Congo. Voor de hebzucht van de Congolese overheid, Europa en de Verenigde Staten betaalt de Congolese bevolking al vijf eeuwen een vreselijke tol. Tijdens het koloniale bewind van de Belgische koning Leopold II was Congo het schouwspel van de grootste genocide ooit. Sinds WOII vielen nergens meer oorlogsslachtoffers dan in Congo. Maar er is hoop, want de lokale bevolking eist verandering en ook de internationale gemeenschap beseft almaar meer dat het zo écht niet verder kan.
Aan de hand van John Prendergasts geschiedenis en actuele schets van de westerse uitbuiting van Congo, Ryan Goslings foto's over het dagelijks leven in Congo en Fidel Bafilemba's profielen van heroïsche Congolese activisten, biedt Congo Stories een venster op het verschrikkelijke verleden en heden maar ook een hoopvolle blik op de toekomst.
Op 11 november 1918, om iets na vijf uur 's ochtends, besloten de strijdende legers dat de wapens exact om 11 uur zouden zwijgen. Ondanks dat besluit ging op vele fronten - ook in België - de strijd onverminderd door. Die laatste oorlogsochtend vielen nog meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers, meer dan het daggemiddelde tijdens de oorlog. Pieter Serrien vertelt de tragische laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Deze geschiedenis ontplooit zich als een politieke thriller van formaat, met dramatische persoonlijke verhalen over oorlogsgeweld tot de laatste seconde voor de wapenstilstand.
Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen. Historicus Pieter Serrien tekende dit onvoorstelbare oorlogsverhaal op en geeft historische duiding.
1812: het leger van Napoleon marcheert Rusland binnen. Het wordt het strafste verhaal uit de moderne Europese geschiedenis. De Russische veldtocht eindigt twee jaar later met de ondergang van de ongenaakbaar gewaande Napoleon.
Bij de tragische helden van dit relaas waren ook jongemannen van bij ons. Soldaten uit België en Nederland beleefden de vreselijke tocht door de Russische winter en schreven onthutsende memoires.
Bestsellerauteur en meesterverteller Johan Op de Beeck combineert deze ooggetuigenverslagen met een politieke en militaire analyse van een conflict dat de toekomst van Europa heeft veranderd. Een unieke benadering over een razend spannend oorlogsdrama.
De joodse Eva Fastag was 25 jaar toen ze in juli 1942 bij de eerste jodenrazzia in Antwerpen werd opgepakt. In het verzamelkamp Dossinkazerne in Mechelen dwongen de Duitsers haar om de lijsten op te stellen voor de deportatie van joden naar Auschwitz. Van de meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen stierven de meesten er meteen in de gaskamers. Waar ze kon pleegde Eva verzet, maar ze kon niet vermijden dat ook haar familie werd vermoord. Pieter Serrien reisde naar Israël om er de unieke getuigenis van deze 102-jarige op te tekenen en geeft historische duiding bij haar oorlogsverhaal.
In geen tijd heeft een minuscuul virus ons leven drastisch veranderd en onze toekomst op de helling gezet. Een pandemie is een van de weinige zaken, samen met oorlog en revolutie, die de wereld fundamenteel beïnvloeden. Ten goede of ten kwade? Met die cruciale vraag reisde Rudi Vranckx deze zomer wekenlang met een camper door heel Europa, waar de sluipende destructie een slagveld veroorzaakte. Zal de economie herstellen? Wat met de gestage maar onafwendbare klimaatcrisis? Wordt het leven opnieuw zoals vroeger? Rudi zocht van Brussel tot Bergamo naar antwoorden en sprak met visionaire denkers.