Kleurrijk
Palet
Van
Keuzes'
Opent Perry Pierik dit voorjaarsnummer. Zijn gedicht Afdruk is een ode op de veelkleurigheid van het leven. 'Kleuren vermengen zich en verrijken'...Wat we maken is altijd ook weer onvolmaakt, als het leven zelf. Maar laat toch een afdruk achter.
Ook dit achtste nummer van Bühne wordt met trots gepresenteerd. Van de journalist Reindert Brongers het verhaal Een oude piano over een verhuizing naar een verpleeghuis. Maran Olthoff publiceert een herinnering aan een logeerpartij bij Roald Dahl. De beeldend kunstenares Mathilde Renes schreef een zelfportret, Hans van Willigenburg komt met een verhaal over het lezingencircuit en Maria Janssen doet verslag van een orkaan op Sint Maarten die ze in 1995 persoonlijk meemaakte. Frank Heine over Bredero, Hein Heijnen & Merik van der Torren schreven duetten, Robbert Jan Swiers brengt sferen van vroeger tijden tot leven en Wieke Mulier brengt geestige doordenkertjes. Breekbaar zijn de gedichten van Maarten Barok en Alfred Krans schreef een essay over de tijdgeest. De theoloog/auteur Eric Klarenbeek voert ons in zijn verhaal terug naar de tachtigjarige oorlog. Een veelzijdig nummer kortom vol verhalen, gedichten en essays.
Deze historische roman is gebaseerd op de dagboekfragmenten van de vader van de auteur, Gerard Swiers, die in 1940 met de Tweede Wereldoorlog werd geconfronteerd. Zijn vader, Geert Swiers, was beroepsmilitair en moest vechten op de Grebbeberg. Samen met zijn moeder ging Gerard hem na de slag zoeken. Het gezin verhuisde uiteindelijk naar Middelburg, waar het de rest van de oorlog doorbracht. Geert Swiers werd leider van de verzetskring Walcheren en zijn zoon Gerard hielp hem meer en meer naarmate hij ouder werd. Het verhaal, licht geromantiseerd, vertelt de belevenissen van deze opgroeiende jongen tussen het vuur van de verwoesting van zijn thuisstad Middelburg en de drooglegging van het door de geallieerden onder water gezette eiland Walcheren.
De kerstdagen zijn een baken van licht en warmte in donkere
dagen. Zowel voor kinderen als volwassenen spreekt deze tijd
tot de verbeelding. Het is een van de ijkpunten van het jaar.
Victoria Schuurman schreef een reeks prachtige verhalen rond
dit thema. De Kus van God en andere kerstvertellingen zijn
verhalen die toegankelijk, leuk en betekenisvol zijn voor mensen
van alle leeftijden. Zij zijn geschreven vanuit de behoefte om,
voor zowel de allerkleinsten als ook voor de alleroudsten, de
traditie van het kerstverhaal in stand te houden.
Door de eeuwen heen hebben engelen, heiligen, martelaren of noodhelpers vele mensen aangesproken.
De belangstelling voor deze hemelse wezens en aardse stervelingen is in onze tijd beslist weer toegenomen.
Van engelen weten wij, op bijbelse en andere getuigenissen na, in het algemeen wei-nig exacte zaken. Maar vele geloven in hun aanwezigheid, boodschappen en steun. De lijst van heiligen, vrome, en soms excentrieke mannen en vrouwen, is erg lang gevarieerd, De veertien noodhelpers, vrijwel allemaal martelaren, onder wie drie vrouwen, leefden merendeels in de vierde eeuw. De noodhelpers hielpen, naar vele getuigenissen, al ontelbare ongelukken, zieken, gehandicapten, stumpers of stervenden. Dat is een troostrijke ge-dachte. In dit boek, het tweede van een trilogie, passeert in kort bestek een stralende rij van hemelse boodschappers: de (aarts)engelen, zoals Michaël en Gabriël. Eerbiedig gevolgd door verhalen over ruim die dozijn heiligen, afkomstig uit alle windstreken.
U zult achtergronden, legenden, bedevaartplaatsen, folklore en feesten aan-treffen van bijvoorbeeld de Drie wijzen uit het oosten, St. Anna, St. Jozef, Jan de Doper, paardheiligen (St. Joris, St. martinus, Sinterklaas, St. Eligius), St. Odilia, Kleine Theresia, pater Pio, Arnold Janssen en vele anderen. Als laatsten komen de veertien noodhelpers, al sinds de 13e eeuw vereerd, aan de beurt. Deze gids geschreven door twee kritische hevig geïntrereseerden in engelen en heiligen, spoort u opnieuw aan om eens een zweftocht of be-devaart te maken naar sacrale plaatsen, met herinnering dat in het nieuwe millennium engelen, heiligen (er komen steeds nieuwe bij) en noodhelpers ons mensen blijvend zullen boeien, helpen en troosten.
Varken Kees Jan
Even proberen, zegt varken Kees Jan,
Of ik hier lekker op racen kan....
Mmm, 'k rijd toch liever op de straat
Omdat het daar veel sneller gaat!
Dit verhaal gaat over Ernst. Ernst is klein en mager. Zijn vader leeft niet meer en zijn moeder is arm. Toch is Ernst een vrolijk jongetje. Hij heeft alleen een heel vervelende kwaal: hij laat enorm vieze stinkscheten. Soms zijn die vieze stinkscheten lachwekkend, maar ze brengen hem ook wel eens in de problemen.
Ernst vindt een echte schetenvanger uit, zodat andere mensen geen last meer
hebben van die afschuwelijk vieze lucht. Als er na een tijdje ineens een boom
in de tuin groeit met hele mooie, maar verschrikkelijk stinkende bloemen, weet
Ernst wat dat is: een schetenboom. Hij ontdekt dat de vruchten van de schetenboom hem speciale krachten geven. Met deze krachten beleeft Ernst bijzondere avonturen. Hij wordt zelfs de held van het verhaal!