Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Prijs
Muziek algemeen
-
Play it loud van Brad Tolinski en Alan di Perna is een snoeiharde mix van muziek- en cultuurgeschiedenis, met een voorwoord van Carlos Santana.
De elektrische gitaar staat wereldwijd symbool voor vrijheid, schoonheid en rebellie. In Play it loud vertellen veteranen van de muziekjournalistiek Brad Tolinski en Alan di Perna aan de hand van twaalf iconische gitaren - elk een artistiek hoogstandje op zich - over de strijd en de passie waartoe deze instrumenten hebben geïnspireerd. Enkele van de belangrijkste sociale bewegingen van de twintigste eeuw zijn schatplichtig aan de elektrische gitaar. Het instrument was een essentieel onderdeel in de strijd voor gelijke rechten voor zwarten in de entertainmentindustrie, de groeiende populariteit ervan gaat gelijk op met de opkomst en het belang van tieners als sociale groep en het was en is de spil van de punkrock. Vandaag de dag is de cirkel rond, met titanen als Jack White en Annie Clark (St. Vincent) die de allereerste klanken in herinnering brengen.
Play it loud van Brad Tolinski en Alan di Perna bevat gesprekken met Keith Richards, Eddie van Halen, Les Paul, Carlos Santana en talloze andere muzikanten en gitaarbouwers, en toont hoe een groep vernieuwers en excentriekelingen een revolutie begon. Het boek vormde de inspiratie voor de beroemde Play It Loud-tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art.
`Een zwierig, allesomvattend overzicht van de opkomst van het instrument tot de essentiële rol die het speelt in de popcultuur.' - The Guardian
`Een verrukkelijk verhaal, een geweldige mix van cultuur- en muziekgeschiedenis, politiek, de burgerrechtenbeweging, zakelijke casestudy's, reclame en technologische ontwikkelingen.' - The Wall Street Journal
`Fascinerend. Een boek dat de verwachtingen volledig waarmaakt.' - Minneapolis Star Tribune -
In Onder stroom schetst Jacqueline Oskamp de geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland. Terwijl vanaf 1950 in Frankrijk en Duitsland dictatoriale persoonlijkheden aan het werk zijn, zoals Pierre Boulez in Parijs en Karlheinz Stockhausen in Keulen, treffen we in Nederland een anarchistisch rommeltje aan van professionele en privéstudios bevolkt door een handvol flamboyante talenten.Een utopisch geloof in de techniek kleurt de opkomst van de elektronische muziek. Experimentele componisten herkennen in die techniek het perfecte instrument om het naoorlogse levensgevoel uit te drukken: rationeel en boordevol letterlijk ongehoorde mogelijkheden.
-
Louis Andriessen (1939-2021) geldt als Nederlandse bekendste en radicaalste componisten. Met het verpletterende stuk De Staat (1976) schreef hij geschiedenis. Ook andere grote werken als De Materie en La Commedia gingen de hele wereld over.
Andriessen wordt als nakomertje geboren in een gerenommeerde familie van musici. Dankzij de reputatie van zijn vader Hendrik rolt overal de rode loper voor hem uit. Hij is een typisch kind van de jaren zestig: tégen de oorlog in Vietnam, vóór toegankelijke kunst, antiautoritair, vóór de vrije liefde. Cultureel Nederland leert Louis Andriessen kennen als een slimme, geestige man, die nooit om een oneliner verlegen zit.
Achter die bravoure gaat een complexe persoonlijkheid schuil. Tijdens de roemruchte Aktie Notenkraker in 1969 in het Concertgebouw houdt Andriessen zich gedeisd op het balkon. Hij heeft een grote behoefte aan harmonie, maar creëert vaak zelf conflictueuze situaties.
Jacqueline Oskamp kreeg toegang tot Andriessens privéarchief, dat onder meer honderden ongepubliceerde brieven omvat. Zij schreef een pakkende biografie waarin ze onvermoede kanten van de componist belicht.
Over Een behoorlijk kabaal:
'Een goed gedocumenteerd, helder boek over Nederlandse componisten en hun rol in de samenleving.' - de Volkskrant -
Weinig artiesten hebben zo hun stempel weten te drukken op de ontwikkeling van de popmuziek als de dichter-zanger Bob Dylan (1941). Zoals Elvis ons lichaam bevrijdde, zo bevrijdde Bob onze geest, stelde Bruce Springsteen. Dylan (1941) geldt nog altijd als de mystery man van de popmuziek, ook al zijn er inmiddels al vele dikke biografieën over hem verschenen. De zanger met het rafelige, uit duizenden herkenbare stemgeluid. De songschrijver met het even omvangrijke als eigenzinnige oeuvre. Een fenomeen. In de jaren zestig vormde Dylan een eenmansfractie tussen de oprukkende Engelse beatgroepen. Hij was de ongekroonde koning van de folkrock en tegen wil en dank de spreekbuis van de tegencultuur. In die jaren hield hij de vinger aan de pols van de tijd; later keerde hij zich meer van de wereld af. Zijn liedjes appelleren zowel aan het gevoel als aan het verstand en de meeste zijn nauwelijks verouderd.
-
In En zij noemden hem Bono zijn de interviews van 1982 tot heden bijeengebracht. Van de Kamp sprak met Bono over zijn jeugd in Dublin, de Ierse muziekscene in de vroege jaren tachtig en de rol van geloof en politiek als drijfveren voor U2s muziek. Tezamen vormen de gesprekken het verhaal van de geëngageerde schooljongen die een superster werd. Naast de interviews met Bono zijn ook gesprekken opgenomen met mensen om hem heen, zoals gitarist The Edge, collega-artiest en boezemvriend Gavin Friday en fotograaf/ regisseur Anton Corbijn.
Niet eerder verscheen zo'n persoonlijk, intiem portret van Bono. Hij toont zich een rasverteller en een groot en gedreven levenskunstenaar die, ondanks de wereldroem die hem ten deel is gevallen, nooit heeft verloochend waar hij vandaan kwam. -
Als Constant Meijers voor het eerst de muziek van Neil Young hoort, heeft hij haar tot op zijn schouders en woont hij in een studentenkamertje in Amsterdam. Hij raakt direct in de ban van de Canadese singer-songwriter en vindt in hem een zielsverwant. De melancholie van zijn muziek, de onzekerheid die uit zijn teksten spreekt, de troostrijke stem: dit alles treft de jonge Constant tot diep in zijn ziel.
Wanneer hij een paar jaar later voor Muziekkrant OOR gaat schrijven, is zijn grootste wens Young te spreken te krijgen. Kort voor een optreden in Londen wordt Meijers opgetrommeld om zeventien flessen tequila van het merk Jose Cuervo Gold, Neils favoriete drank, mee naar Engeland te nemen. De kans om Young te ontmoeten laat hij zich niet ontgaan. Vanaf dat moment ontstaat een bijzondere band tussen de twee mannen.
In Forever Young beschrijft Constant Meijers hoe de muziek van Neil Young verweven raakte met zijn leven en hoe daarin de fan, de criticus en de vriend om voorrang bleven strijden. -
Fab! vertelt het leven van Paul McCartney, van zijn vroegste kindertijd tot de gloriedagen van The Beatles. Het laat zien hoe hij opgroeide van Liverpools jochie tot creatief brein van de grootste band aller tijden. Maar het boek behandelt ook meer dan andere biografieën zijn leven en werk daarna. Vanaf de jaren zeventig bleef McCartney een belangwekkend songwriter en muzikant eerst met zijn band Wings, daarna als soloartiest en in samenwerking met andere grootheden uit de popmuziek. Ook werd hij een toonaangevend producer en ondernemer in de muziekindustrie.
Sounes toont ook de achterkant van McCartneys roem. Hij gaat in op zijn onstuimige relaties en de zakelijke conflicten met de andere Beatles, op zijn in de pers breed uitgemeten scheiding van Heather Mills en zijn levensstijl als een van de rijkste mensen ter wereld.
Op basis van talloze interviews en onderzoek van juridische dossiers en openbare archieven schetst Sounes een doorwrocht en genuanceerd beeld van de ware Paul McCartney.
-
In 'Donderweg' blikt Jaap Boots terug op zijn wilde jaren bij de radio. Als VPRO-dj ontmoette hij meer dan duizend muzikanten uit de popmuziek: Nick Cave, Tom Waits, Iggy Pop, Herman Brood, Willy DeVille en Frank Black van de Pixies. Fantastisch in vorm of aan het eind van hun Latijn, nuchter of stoned, sympathiek of arrogant, knettergek dan wel lucide Jaap Boots zag ze allemaal passeren. In hun muziek en levens zag hij zichzelf weerspiegeld.
In `Donderweg vertelt Boots in sprankelende stijl over zijn belevenissen als dj. Beurtelings hilarisch, hectisch en ontroerend. Dit boek is niet alleen een ode aan de radio en de muziek, maar ook het verhaal van de wording van een dj. 'Donderweg' is rock- n-roll.
`Prachtige verhalen van een plaatjesdraaier die geen opsmuk nodig had om boeiende radio te maken. Heerlijk boek. Leo Blokhuis