Filter
Uitgevers
Talen
Theologie algemeen
-
Islamitische begrippen toegelicht
Adib Abdulmajid
- AUP Wetenschappelijk
- 10 November 2023
- 9789048559824
Islamitische begrippen toegelicht is een uitgebreid glossarium van de islam dat elementaire en geavanceerde terminologie omvat. Adib Abdulmajid beschrijft de termen die betrekking hebben op theologische concepten, invloedrijke stromingen, fundamentele waarden, jurisprudentie en rechtssysteem. Het analyseert en licht ook het islamitisch taalgebruik toe dat kenmerkend is voor deze wereldreligie. Ieder begrip is voorzien van de originele Arabische schrijfwijze, transcriptie in Nederlandse spelling en vertaling. Primaire bronnen uit de rijke islamitische bibliotheek zijn geraadpleegd om de nauwkeurigheid van de toelichtingen te waarborgen. Een handig naslagwerk voor iedereen met belangstelling, vanuit professioneel perspectief of anderszins, voor belangrijke begrippen en termen uit de islam.
-
Vanwege de scheiding van kerk en staat werd in de negentiende eeuw in openbare universiteiten kerkelijke theologie vervangen door godsdienstfilosofie. Als venster op het denken over geloven gebruikt Willem B. Drees,
de laatste hoogleraar godsdienstwijsbegeerte in Leiden, werk van zijn voorgangers. In de tweede helft van de negentiende eeuw dachten zij houvast te kunnen vinden in het redelijk denken, in kennis van de godsdiensten of hun eigen geloof. Na de Eerste Wereldoorlog wordt geloof
gezien als een keuze voor vertrouwen op de zin van het Geheel. Recenter zien we agnostische terughoudendheid die religieus en wetenschappelijk wordt gemotiveerd. Een geladen zwijgen. -
Nijmegen telde in de twintigste eeuw drie katholieke jongensinternaten met landelijke aantrekkingskracht: het Canisius College, het Dominicus College en de Nebo. Hier vormden paters een katholieke mannelijke elite aan de basis. De leerlingen, katholieke jongens in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar, werden volgens een beproefde combinatie van humanioraonderwijs op gymnasiumniveau, dagelijkse godsdienstoefeningen en een zorgvuldig samengesteld recreatieprogramma voorbereid op een toekomst waarin zij een invloedrijke maatschappelijke positie zouden innemen.
Aan de hand van een breed scala aan bronnen brengt Marieke Smulders, vanuit het perspectief van verschillende groepen betrokkenen - paters, leerlingen en hun ouders, pedagogen en psychologen - de complexe binnenwereld van de drie instituten tot leven. Ze laat zien dat de internaten hun onderwijs en opvoeding al vroeg in de twintigste eeuw niet alleen op klerikale en katholieke vormingsidealen baseerden, maar tevens voortdurend afstemden op maatschappelijke ontwikkelingen en op wensen en behoeftes die onder katholieken leefden. -
De sterke nadruk op wetenschappelijkheid heeft het coronabeleid in Nederland ernstig belemmerd. Doordat de overheid en haar adviesorganen vooral natuur- en sociaalwetenschappelijke inzichten als grondslag voor het beleid namen, werden noodzakelijke maatregelen in Nederland pas met vertraging ingevoerd. Veel dingen waren onzeker tijdens corona. In plaats van te wachten tot wij de mate van zekerheid hebben die voor wetenschappelijke zekerheid noodzakelijk is, hadden wij meer op praktische wijsheid moeten vertrouwen.
Praktische wijsheid houdt in dat wordt gekeken naar wat er op het spel staat, naar wat de gevolgen zijn als wij het mis hebben. Als er op die manier was gekeken tijdens de eerste periode van de coronacrisis, dan zou bijvoorbeeld veel eerder zijn besloten om de mondkapjesplicht in te voeren. Dit boek biedt een schets van hoe wij ons voor toekomstige crisissen kunnen wapenen door praktische wijsheid in te zetten om verstandige beslissingen onder onzekerheid en tijdsdruk te nemen. -
Over de maatschappelijke rol van de shinto in historisch perspectief
In het Japanse landschap zijn shintoheiligdommen en -heiligdommetjes even onontkoombaar als kersenbloesem en karaokebars. Men vindt ze op verlaten bergtoppen en op de daken van kantoorgebouwen, tussen landelijke rijstvelden en in drukke winkelstraten. Dat shinto een centraal element is van de Japanse identiteit staat buiten kijf. Over de aard van shinto zijn de meningen echter sterk verdeeld. Is het een natuurgodsdienst, een reliek uit premoderne tijden toen de Japanners nog in harmonie met de natuur leefden? Of een negentiende-eeuwse creatie, geschapen door de moderne Japanse staat om nationale solidariteit en keizertrouw te propageren? Is shinto Japans oorspronkelijke oergodsdienst, die door de hele geschiedenis heen zijn stempel op de Japanse cultuur heeft gedrukt? Of is dat een mythe die door nationalisten met een reactionaire agenda hardnekkig warm wordt gehouden?
Dit boekje probeert een evenwichtig beeld te geven van de historische ontwikkeling van shinto, van de Japanse oudheid tot op de dag van vandaag. Centraal staat de spanning tussen de heiligdommen en hun verankering in de plaatselijke gemeenschap enerzijds, en de centraliserende staatsmacht in zijn verschillende historische incarnaties anderzijds. Zo wordt duidelijk welke maatschappelijke rollen de heiligdommen en hun goden door de tijden heen in de Japanse samenleving hebben gespeeld. -
Stedelijke economieën in een tijd van mondialisering
Jeroen van der Waal
- AUP Wetenschappelijk
- NICIS
- 6 September 2011
- 9789048512447
In het publieke en wetenschappelijke debat is van alles te doen over de lokale gevolgen van economische mondialisering. In 'Stedelijke economieën in een tijd van mondialisering' wordt de complexe internationale literatuur over dit onderwerp op heldere wijze uiteengezet en vervolgens aan empirische toetsing onderworpen. Een analyse met betrekking tot de 22 grootstedelijke agglomeraties die Nederland telt, laat zien dat alleen immigratie een verklaring biedt voor stedelijke verschillen in werkloosheid van laaggeschoolden, de zogenaamde mondialiseringsverliezers internationale arbeidsdeling en concurrentie blijken niet relevant. Daarnaast blijkt dat lokale verschillen in etnocentrisme onder laagopgeleiden niet worden veroorzaakt door economische factoren: verschillen in stedelijk cultureel klimaat blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. In het slothoofdstuk worden op basis van de implicaties van deze bevindingen handvatten geboden voor lokaal arbeidsmarktbeleid.
-
-
-
Het biometrisch paspoort, de Verwijsindex Risicojongeren, het Elektronisch Patiëntendossier, nationale en internationale gegevensuitwisseling tussen organisaties of het gebruik van digitale profielen van burgers: deze en vele andere toepassingen staan beleidsmakers en uitvoerders ter beschikking dankzij de inzet van ict. Maar wat betekent de inzet
-
In de afgelopen halve eeuw is de Nederlandse economie gestaag gegroeid. Het spreekt echter allerminst vanzelf dat die situatie voortduurt. De mondiale verhoudingen veranderen immers snel en dat biedt weliswaar nieuwe kansen, maar leidt er ook toe dat gevestigde posities permanent onder druk staan.
De Nederlandse economie zal zich moeten voorbereiden op een wereld waarin landen nauwer met elkaar verweven raken en grondstoffen en geschikte arbeidskrachten schaarser worden. Ze zal ook moeten leren om in te spelen op het snelle en veelvormige karakter van hedendaagse innovatieprocessen.
Op basis van meer dan tweehonderd gesprekken met deskundigen in Nederland, casestudies in een aantal landen waarbij met nog eens zeshonderd mensen van gedachten werd gewisseld, en een uitgebreide bestudering van de literatuur, formuleert de WRR een aantal aanbevelingen. De raad besteedt in het bijzonder aandacht aan de noodzaak van kenniscirculatie en het ontwikkelen van responsieve instituties.
-
Op zoek naar weerkaatst plezier
Evelien Tonkens, Jennifer van den Broeke, Marc Hoijtink
- AUP Wetenschappelijk
- Pallas Publications
- 6 September 2011
- 9789048511051
Hoe kunnen we overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers voorkomen?
Mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg worden steeds belangrijker maar tegelijkertijd steeds schaarser. Meer mensen hebben zorg nodig en minder mensen zijn beschikbaar om te zorgen, bijvoorbeeld doordat meer vrouwen zijn gaan werken. Hoe kunnen we overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers voorkomen?
Zorg kan een bron van stress en uitputting zijn maar het kan ook voldoening geven. De manier waarop familieleden, buren, vrijwilligers en professionele zorgverleners samenwerken, heeft daar veel invloed op, blijkt uit dit onderzoek. De onderzoekers spraken 75 autochtone, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Amsterdammers die zorg nodig hebben, hun familieleden, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Ze onderscheiden vijf patronen van samenwerking in vijf soorten netwerken, met grote verschillen in overbelasting en voldoening.
Het boek geeft allen die beroepshalve of als vrijwilliger of mantelzorger met langdurige zorg te maken hebben, inzicht in de rol van samenwerking en netwerken in het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers. Het boek biedt bovendien een indringend beeld van wat veranderingen in de zorg voor het alledaagse leven van mensen kunnen betekenen.
Evelien Tonkens (1961) is bijzonder hoogleraar actief burgerschap bij de afdeling sociologie en antropologie van de Universiteit van Amsterdam.
Jennifer van den Broeke (1976) is socioloog, en als onderzoeker werkzaam bij de afdeling sociale geneeskunde van het AMC/UvA.
Marc Hoijtink (1974) is socioloog en als onderzoeker werkzaam bij onderzoekscentrum Karthuizer van de Hogeschool van Amsterdam. -
Nederland behoort tot de rijkste en meest welvarende landen in de wereld. Toch is continuering van deze positie niet vanzelfsprekend en zijn de uitdagingen groot. De wereld om ons heen wordt slimmer, sneller en concurrerender. Maatschappelijke problemen als vergrijzing en grondstoffen- en energieschaarste worden nijpender met steeds verstrekkender gevolgen.
Innovatie wordt in brede kring gezien als een van de belangrijke sleutels voor de oplossing van deze vraagstukken. Maar wat weten we eigenlijk van onze innovatieprestaties? Welke nieuwe groeiers kent Nederland en hoe doen buitenlandse ondernemingen het in ons land? Stroken onze ambities met de aanwezige kennis en kunde, of is er meer nodig? Welke trends en ontwikkelingen gaan we eigenlijk tegemoet?
Deze eerste editie van De Staat van Nederland Innovatieland 2012 is tot stand gekomen vanuit de urgente behoefte om hierop een samenhangend, dieper en gedetailleerder zicht te krijgen. Op basis van deze analyse, op micro-, meso- en macroniveau, worden concrete aanbevelingen gedaan voor de nieuwe impulsen die Nederland als innovatieland nu nodig heeft.
Frans van der Zee, Walter Manshanden, Frank Bekkers, Tom van der Horst (projectleider). Met bijdragen van: Marcel de Heide, Erik Frinking, Sophie Roborgh, Thijmen van Bree, Jinxue Hu, Evgueni Poliakov en Elmer Rietveld. -
Mensen moeten zich breed ontwikkelen willen ze flexibel inzetbaar zijn in arbeidssituaties. De traditionele loopbaan is volgens loopbaankenners verleden tijd. De trend voor de nabije toekomst is die van 'grenzeloze loopbanen', waarbij werknemers vooral zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het verloop van hun loopbaan. Deze visie is echter niet gebaseerd op een analyse van wat werknemers willen, maar ontstaan uit veronderstellingen over veranderingen in organisaties.
In deze oratie worden de grenzen aan en mogelijkheden van zelfsturing in de loopbaan verkent. Mensen zijn begrensd in hun loopbaanmogelijkheden doordat ze willen werken in situaties die aansluiten bij hun capaciteiten, behoeften en waarden. In hoeverre moeten kenmerken van mensen inderdaad aansluiten bij die van arbeidsomgevingen, en welke ruimte blijft er dan nog over voor arbeidsmobiliteit?
Het vermogen van werknemers om hun loopbaan te sturen moet niet worden overschat. Voor zelfsturing van werknemers is nu juist een actieve opstelling van werkgevers noodzakelijk.
Annelies van Vianen is sedert 1 September 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Loopbaancompetenties in Arbeids- en Leerloopbaan vanwege de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek aan de Universiteit van Amsterdam.