Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Theologie algemeen
-
De meeste mannen zijn zich totaal niet bewust van de belangrijke rol die testosteron in hun leven speelt
Welke invloed heeft het hormoon testosteron op het gedrag van mannen én vrouwen? Volgens Aart de Kruif is die invloed vele malen groter dan we al vermoedden. Hij deed jarenlang onderzoek naar gedrag bij dieren en raakte gefascineerd door de grote overeenkomsten tussen dierlijk en menselijk gedrag, met name wat betreft de werking van dit ene hormoon. De Kruif stelt op basis van eigen en ander wetenschappelijk onderzoek dat biologische factoren, zoals hormonen, vaak een veel sterker effect hebben op gedrag dan sociologische of culturele factoren. Hij schuwt hierbij controversiële standpunten niet.
Al voor zijn geboorte is bepaald of een man met een hoog of laag testosterongehalte door het leven zal gaan. Mannen met een hoog testosterongehalte hebben een hoger libido, zijn dominanter en hebben meer energie. Mannen met een lagere testosteron- concentratie zijn socialer en meer teamplayers. Ook vinden er schommelingen plaats. Zo is het testosterongehalte (tijdelijk) verlaagd als mannen vader worden en nemen de knuffelhormonen toe. Testosteron is ook voor een vrouw onmisbaar; geen testosteron, minder zin in seks.
In dit bijzonder interessante boek is alles over de impact van testosteron verzameld, het genot, de noodzaak en de nadelen. Zonder testosteron geen vooruitgang, maar waarschijnlijk ook geen oorlogen en veel minder criminaliteit, aldus Aart de Kruif.
Over de auteur
Aart de Kruif studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is sinds 1987 hoogleraar in de verloskunde en voortplanting aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en woont al jaren in Vlaanderen. De Kruif is daarnaast onder meer algemeen secretaris van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.
-
Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? En hoe zou het eruit moeten zien? Is de school alleen bedoeld om jongeren op de arbeidsmarkt voor te bereiden, of mogen we een bredere pedagogische en culturele vorming verwachten? Er wordt gezegd dat de toegenomen managementcultuur in het onderwijs en de politieke bemoeienis de leraar zn vak hebben afgenomen, maar kunnen aan de pabo opgeleide docenten het benodigde vakmanschap nog wel aan? En is het wellicht efficiënter en goedkoper om de leraar te vervangen door een iPad vol educatieve programmas? Dat zijn de centrale vragen in Volgers & vormers. Journalist Tobias Reijngoud vroeg een brede, verrassende groep opinieleiders naar hun onderwijsvisie. Bij steeds meer scholen en opleidingen heeft kwaliteit plaatsgemaakt voor kwantiteit, met een reeks financiële debacles en diploma-inflatie tot gevolg. Hoe het anders kan en moet wordt beschreven in dit boek.
Alexander Rinnooy Kan, oud SER-voorzitter * Adjiedj Bakas, trendwatcher * Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek * Huub Oosterhuis, theoloog en schrijver * Jan Siebelink, schrijver * Maurice de Hond, oprichter Steve Jobsschool * Ad Verbrugge, filosoof * Paul Frissen, bestuurskundige * Aleid Truijens, journalist en schrijver * Louis Tavecchio, psycholoog * Désanne van Brederode, filosoof en schrijver * Leo Prick, publicist en psycholoog * Greetje van der Werf, hoogleraar onderwijzen en leren * Els Lodewijks-Frencken, pedagoog * Angela Crott, historica *
Tobias Reijngoud (1970) is freelance journalist en publicist. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw. Hij publiceert over economie, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Eerder verschenen van hem Ontwikkelingshulp in 2 uur en 53 minuten, Het nieuwe bankieren en Weten is meer dan meten (2e druk), `een mooi en goed boek over de economisering van het leven, aldus Frénk van der Linden. -
Economisering is al geruime tijd de trend. In diverse sectoren is die zakelijkheid verfrissend en nuttig. In een aantal sectoren echter, zoals de zorg, het onderwijs of organisaties waarbij creativiteit centraal staat, ondermijnt het nuttigheidsdenken kernwaarden en kan het leiden tot uitwassen, zoals recentelijk de diploma-affaire op de Hogeschool Inholland. Wat gaat er verloren als financiële en economische motieven de boventoon voeren? En wat zijn de alternatieven? Die actuele vragen staan centraal in Weten is meer dan meten.
*
Spraakmakende opiniemakers geven hun mening op hun eigen vakgebied, variërend van de zorg en het onderwijs tot financiële en culturele sectoren
*
Het ontstaan en de ontwikkeling van en de alternatieven voor marktwerking en economisering
*
Onderscheidend door de brede en journalistieke aanpak; verschillende sectoren worden op toegankelijke wijze belicht
*
Het resultaat is polemisch en levert een bijdrage aan de actuele discussie op dit gebied
Hans Achterhuis, filosoof en publicist * Frank Ankersmit, historicus * Jan Blokker, publicist * Peter Blom, directievoorzitter Triodos Bank * Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten * Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur * Jos van der Lans, cultuurpsycholoog en publicist * Grahame Lock, hoogleraar filosofie * Rob Riemen, directeur Nexus Instituut * Abram de Swaan, socioloog * Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar actief burgerschap * Marian Verkerk, hoogleraar zorgethiek * en anderen
-
Filosofen houden van wijsheid, althans dat is de letterlijke betekenis van het woord filosoof. Welke wijsheid precies; daarover verschillen ze van mening. In zijn bijzonder inspirerende verzameling van filosofische uitspraken heeft Gareth Southwell de beste citaten, ideeën en theorieën samengebracht. Allemaal uitspraken om te omarmen, te weerleggen, over na te denken, of gewoon te gebruiken. Het boek bevat het gedachtegoed van beroemde filosofen zoals Plato, Aristoteles, Kierkegaard en Foucault, aangevuld met filosofische uitspraken van diverse (natuur)wetenschappers, zoals Richard Dawkins, Rupert Sheldrake en Stephen Hawking.
Elke uitspraak is aangevuld met een korte biografie van de filosoof of wetenschapper, de historische context en de betekenis ervan.