Filter
Formaten
Prijs
Uitgeverij Kleine Uil
-
Expeditie Twin Amerika
Hendrik Hoekstra, Manon Jensma
- Kleine Uil, Uitgeverij
- 31 Mei 2021
- 9789493170452
Hendrik heeft een droom: op de motor van Alaska naar het meest zuidelijke puntje in Patagonië rijden. Het avontuur is geboren als zijn vrouw Manon na een liftvakantie in de Verenigde Staten thuiskomt en zegt: 'Dit smaakt naar meer.' De lange weg naar beneden kan beginnen.
Een gezonde balans tussen discipline en nieuwsgierigheid zorgen voor onvergetelijke momenten op hun reis naar het einde van de wereld. Ze zien beren op de weg in Canada, stranden in de jungle van Guatemala en pakken een zeilboot door de Caraïben voordat ze vast komen te staan bij de grens met Ecuador. Gaan ze op tijd hun bestemming halen?
Manon schrijft over de verschillende culturen, adembenemende landschappen en de mooiste ontmoetingen met mens en dier. Hendrik neemt de lezer mee in de praktische kant van het reizen. De onvoorspelbare techniek van de oude motor, corrupte grensovergangen en een huiveringwekkende lift van een psychopathische vrachtautochauffeur.
Van het strakke asfalt in de Rockies tot de onbegaanbare gravelpaden in de Andes stuurt het stel hun trouwe tweecilinder naar Vuurland. Meer dan 35.000 kilometer zitten ze samen in het zadel van hun bepakte Honda 'Twinny'. Een reis die hun kijk op de wereld, maar ook op elkaar, voor altijd zal veranderen.
Elk hoofdstuk bevat een bijpassende videocompilatie. -
De trans-Siberische spoorlijn is, met een totale lengte van 9.289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Het loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen (1991) volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de trans-Siberische spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de trans-Mongolische spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.
In Het spoor van de tsaar - Reizen over de trans-Siberische spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan. -
Op een doordeweekse oktoberdag stapt Dorien Cramer op het vliegtuig naar Singapore, met haar fiets in het ruim. Ze gooit het roer drastisch om na een plotseling verbroken relatie en twijfelt over de rest van haar werkende leven. Een solofietstocht zonder eindbestemming volgt. Ontmoetingen en ervaringen bepalen de koers. Een nieuwsgierige blik en een rustig fietstempo zorgen voor gedenkwaardige momenten. Zo kijkt ze mee met de kap van het regenwoud in Maleisië, eet ze paardenhersenen bij een huwelijksfeest in Kazachstan en wordt ze door de politie in Kroatië uit haar slaap gehaald.
Dorien Cramer neemt de lezer mee langs verschillende culturen en door adembenemende landschappen. Ook voor de minder idyllische kanten heeft ze aandacht. Hoe ervaar je de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang? Wat doe je als je de naderende voetstappen van een man hoort wanneer je als vrouw alleen in een weiland overnacht?
Ruim 20.000 kilometer stuurt Dorien de fiets over asfalt, gruis en zand alvorens op kerstavond bij haar ouders op de oprit te staan. Vijftien maanden op avontuur, met een onbevangen blik en als vrouw alleen op de fiets. -
Spanje telt tal van personages én schrijvers met een mythisch gehalte. Personages ontsnappen uit een boek, groeien uit tot mythen en veroveren een plaats in de echte wereld. Marijke Arijs zocht hen op in hun vertrouwde omgeving. Ze speurde onder meer naar Don Quichot in La Mancha en naar Don Juan in Sevilla, ging de schelm Lazarillo de Tormes achterna, volgde de legendarische El Cid van Burgos naar Valencia en verdwaalde in het Madrid van de Gouden Eeuw. In Granada zocht ze naar de resten van Federico García Lorca, in Catalonië naar sporen van George Orwell. De reis eindigt in het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón. Niet de schrijver, maar de mythe geeft de route aan op deze fascinerende reis naar de highlights en hotspots van literair Spanje.
-
Varanen, orang-oetans en paradijsvogels
Alexander Reeuwijk
- Kleine Uil, Uitgeverij
- 23 Februari 2018
- 9789492190765
In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace door Indonesië. Hij verzamelde er dieren en stuurde Darwin en passant het essay dat leidde tot de publicatie van de evolutietheorie. Tijdens zijn achtjarig verblijf ontdekte hij ook dat de flora en fauna in het westen van de archipel volledig verschilde van die in het oosten. Over dat fenomeen, biogeografie, publiceerde hij tal van boeken en artikelen, waaronder het reisboek The Malay Archipelago.
Alexander Reeuwijk vertrok naar Indonesië, met in zijn rugzak een verrekijker, de boeken van Wallace en tijdgenoten en artikelen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Hij reisde over land van Sumatra naar Papoea, onder andere om orang-oetans te bestuderen en paradijsvogels te zien dansen. Kun je biogeografie zien en begrijpen? En hoe is het eigenlijk met de staat van de natuur in Indonesië?
Nu in een volledig herziene en geactualiseerde editie. -
Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht
Caroline van Ommeren
- Kleine Uil, Uitgeverij
- 16 Maart 2017
- 9789492190376
Niets is voor de eeuwigheid, zeker niet in Tokio. De bulldozers van projectontwikkelaars effenen de weg naar de Olympische Spelen van 2020 en de allesverwoestende aardbeving 'Big One' ligt op de loer. De inwoners blijven er gelaten onder en wijzen er met trots op dat hun grenzeloze stad is opgebouwd uit een verzameling eigenzinnige 'dorpen'.
Ruim driehonderd jaar lang heerste het Tokugawa shogunaat met straffe hand vanuit het Edo-kasteel over Japan. In 1868 was het feodale tijdperk voorbij en kreeg Edo de nieuwe naam 'Tokio'. Ondanks aardbevingen, branden en bommen groeide de 'Oostelijke Hoofdstad' uit tot de grootste metropool ter wereld die zichzelf steeds opnieuw moet uitvinden.
Hier hebben kwieke senioren en trendy jongeren, salarymen en zwervers, schuinsmarcheerders en lekkerbekken hun eigen habitat.
In Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht zwerft Caroline van Ommeren door Tokio op zoek naar de geschiedenis en de verhalen achter het dorp in de stad. -
Iran, het land van dichters, ayatollahs, sjahs en de mooiste islamitische architectuur ter wereld, is voor velen een mysterie. Het is één van de belangrijkste landen in het hart van het Midden-Oosten, prominent op de oude handelsroutes en met een bewogen geschiedenis. Schrijver Alexander Reeuwijk reisde meerdere malen van Istanbul naar Teheran en verder naar o.a. Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. Met dit boek tilt Reeuwijk de sluier op, en toont de lezers Iran, in al zijn facetten.
-
In De kinderen van papa Koto volgen we Jan Boonstra tijdens zijn verkenning van Madagaskar, een betrekkelijk onbekend eiland voor de zuidoostkust van het Afrikaanse continent. Toch een eiland zo groot als Frankrijk en de Benelux samen.
Madagaskar is bekend om zijn unieke flora en fauna. Het is echter niet alleen een ideale vakantiebestemming voor wie is geïnteresseerd in reptielen, lemuren en endemische orchideeën. Wie het land bezoekt, raakt evenzeer onder de indruk van de buitengewoon vriendelijke, maar straatarme, bevolking. Zoals we inmiddels van Boonstra kunnen verwachten - vorig jaar ver¬scheen van hem Veertigduizend Engelen, een rondreis door Ethiopië - zijn het ook in Madagaskar met name deze innemende mensen die in zijn verhalen en op zijn fotos tot leven komen.
Wie door Madagaskar reist, hinkt steeds op twee gedachten. Het rode eiland, zoals Madagaskar wel wordt genoemd, lijkt soms onmiskenbaar Afrikaans, terwijl het op een ander moment typisch Aziatisch aandoet. We volgen de schrijver en zijn vrouw op hun tocht door dit schitterende land. Een tocht waarbij de ringstaartmakis in de bomen wachten tot ze weer zijn doorgelopen, maar waarbij de kinderen net zo lang staan te dansen en te zwaaien tot ze uit het zicht zijn verdwenen.
De kleur die de Malagassiërs aan hun land geven is onmiskenbaar Afrikaans. In De kinderen van papa Koto zijn dit letterlijk de kleuren die je op de fotos ziet. Het is ook de couleur locale die je proeft bij het lezen van dit vlot geschreven en vaak geestige reisboek.
-
Istanbul spreekt wereldwijd tot de verbeelding. De verhalen over de oude stad aan de Bosporus zijn talrijk en uiteenlopend. Ze gaan over het Oosten en het Westen, over illustere keizers en sultans, over magistrale kunstwerken en fenomenale architectuur, over voorspoed, rijkdom en verval, en over dromen die in alle tijden worden gekoesterd.
Ronald Ohlsen verblijft sinds 2000 jaarlijks een aantal weken in de Turkse metropool. In Uitzicht op de Bosporus doet hij verslag van zijn omzwervingen door de stad. Hij hoort schoten in Poyrazky, ziet Atatürk in de wolken, bezoekt architectonische meesterwerken van de Ottomaanse Michelangelo, ontdekt vergeten dichtregels op de gevel van de voormalige Pammakaristoskerk en kijkt naar dansende derwisjen in een verlaten Hagia Sophia. -
Fieke Gosselaar groeide op in de polders bij de Dollard en heeft haar leven opgebouwd in de stad. Ze schrijft over haar werk bij de rechtbank en het leven thuis met 'heur laif'. Samen gaan ze in de Oosterpark wonen. Een wijk die in rap tempo verandert, steeds meer mensen met verschillende achtergronden wonen er bij elkaar. Sommige van deze mensen krijgen een plek in de columns van Fieke. Al schrijvend komt een straat tot leven. Het huis wordt verbouwd, de katten struinen de buurt af, een kind wordt geboren. De jonge moeder neemt haar dochter mee de grote wereld in. Fieke observeert en schrijft herkenbaar over alledaagse dingen in haar leven. Al vijf jaar leest Fieke wekelijks haar columns voor op RTV Noord en leven luisteraars met haar mee.
t Leven as olifantpuzzel is een selectie van de beste columns van Fieke Gosselaar en geven een inkijkje in het moderne leven van een jonge vrouw. -
Hoe ziet het netjes opgemaakte bed van Emily Dickinson eruit? Hoe zwaar was de weg die Virginia Woolf voor de laatste maal liep naar de rivier? Snapte Louis Couperus Japan wel?
Soms is het doel van het reizen niet de plek, maar de persoon die op die plek heeft gewoond. We vroegen een groot aantal schrijvers de historische sensatie te beschrijven van een plek die bijzonder was door de persoon die er woonde of werkte.
Daar sta je dan waar Nikolaj Gogol rondliep. De omgeving is hetzelfde gebleven, de inwoners van het dorp zijn verre nazaten van de mensen die hij portretteerde en het landschap herken je van zijn beschrijvingen. Hoeveel dichter kun je bij een auteur komen?
De wandelstok van Virginia Woolf levert prachtige portretten op van uiteenlopende historische figuren. Van Nescio tot Darwin, van Cees Nooteboom in Berlijn tot Louis Couperus in Japan. En soms de reis van twee historische figuren: Mahler op consult bij Freud. Onze schrijvers zoeken beroemde voorgangers, kunstenaars en politici en het resultaat is een verzameling fascinerende zoektochten.
Deelnemende auteurs zijn: Alexander Reeuwijk, Caroline van Ommeren, Doeke Sijens, Lucas Zandberg, Marijke Arijs, Marona van den Heuvel, Peter Groenewold, Roos Custers, Norbert Peeters, L.H. Wiener + Geerten Meijsing, Rob van Essen, Anton Brand, Guus Bauer, Louis Stiller + Hansmaarten Tromp, Erik Nieuwenhuis en Coen Peppelenbos.
-
Tussen bannelingen en bohemiens
Marona van den Heuvel
- Kleine Uil, Uitgeverij
- 19 Februari 2016
- 9789492190147
In Tussen bannelingen en bohémiens bezoekt schrijfster Marona van den Heuvel delen van Parijs waar gewone bezoekers meestal geen voet zetten. Ze spreekt met de artiesten van de kunstenaarskolonie La Ruche, portretteert een Perzische kolonel van de sjah en de achterkleindochter van Raspoetin, peilt de sfeer onder de Joden na de Charlie Hebdo aanslagen. Ze observeert de bobo's (bourgeois-bohémiens) rondom het Canal Saint-Martin en bezoekt illegalen die in kleine bootjes de oversteek hebben gewaagd en nu proberen te overleven in de uitzichtloze banlieue. Ze schetst de echte Parisiens, die middenin deze turbulente metropool onverstoorbaar vasthouden aan de ongeschreven regels van het Parijzenaarschap.
Het resultaat is een kleurrijke verzameling verhalen en portretten van mensen die samenleven in de stad die al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht uitoefent op avonturiers, kunstenaars, bannelingen en bohémiens van over de hele wereld.
-
In Veertigduizend engelen volgen we Jan Boonstra en zijn vrouw op hun rondreis door Ethiopië - een wonderlijk land en een land van wonderen. De schrijver maakt ons van dag tot dag deelgenoot van zijn onderdompeling in een vreemde cultuur. De lezer wordt veel gewaar over dit magische land en zijn bewoners. Jan Boonstra: 'Voor de feitjes hebben we reisgidsen, maar een reisverhaal is per definitie een subjectieve belevenis.' We maken niet alleen kennis met de Ethiopiërs, we leren ook de schrijver kennen: zijn relativerende zelfspot en de soms indringende wijze waarop hij constateert dat het ongelijk verdeeld is in deze wereld. Hij neemt ons mee op reis door een andere wereld dan de onze, een wereld die hem verbaast, maar vooral ook een wereld die hem ontroert.
Vanaf de eerste bladzijde is het duidelijk dat de fascinatie van Jan Boonstra vooral is gelegen in zijn ontmoetingen met de plaatselijke bevolking. Dit aspect wordt letterlijk door de intrigerende fotos van o.a. de bewoners van het religieuze noorden en de stammen in het zuiden. Ethiopië zal nog hoger op het verlanglijstje van menig globetrotter komen te staan na het lezen van dit vlot en humoristisch geschreven reisverslag.
Veertigduizend engelen is een herkenbare herinnering voor wie in Ethiopië is geweest, het is informatief voor wie nog wil gaan en het is een boeiend avontuur voor wie zijn verre reizen bij voorkeur met een boek op de bank maakt. Het boek bevat een katern met kleurenfoto's die vooral de plaatselijke bevolking in het eigen alledaagse Ethiopië toont.