De Nederlander Henk Brugman (1955) woont en werkt sinds eind 2000 in een dorpje ten noorden van Trondheim, samen met zijn vrouw Esther. In een serie persoonlijke obeservaties, geschreven in 2008 en 2009 gunt Brugman de lezer een blik in zijn wereld.
Een wereld waarin hij zich steeds meer thuisvoelt in Noorwegen en tussen de Noren. Op het moment dat hij zich tot Noor laat naturaliseren wordt hij even overvallen door twijfel. Maar beseft al snel dat hij met een Noors paspoort zijn Hollandse roots niet hoeft te verloochenen.
Dit is de tweede bundel met columns van Henk Brugman. De eerste bundel verscheen onder de titel 'Een leven in Noorwegen'.
De Nederlander Henk Brugman (1955) woont en werkt sinds eind 2000 in een dorpje ten noorden van Trondheim, samen met zijn vrouw Esther.
In zijn columns (soms serieus, vaak met een knipoog) gunt Brugman ons een blik in zijn wereld en die om hem heen. Waar hij staat weet hij vaak zelf niet. Is hij een geintegreerde Nederlander die Noorse gebruiken heeft overgenomen, of staat hij met verwondering aan de kant te kijken naar hoe het er in Noorwegen aan toe gaat?
Hoe gaat hij om met de taalproblemen die hij ondervindt, hoe kijkt hij aan tegen de Noorse tradities en gewoontes? En doet hij daaraan mee? Hoe is het om weer even in Nederland te zijn? Zou hij terug willen of heeft hij zijn plek gevonden in Noorwegen? Een boek vol verbazing, verwondering en vertwijfeling, waarin duidelijk wordt dat integreren in een ander land met vallen en opstaan gaat, letterlijk en figuurlijk.
In Van polder tot Rockies doet Larita Gerrissen verslag van haar emigratie samen met haar partner en hun hele hebben en houden naar het westen van Canada.
Tijdens een ori1105;ntatiereis in 2004 hadden zij de inspirerende omgeving van de Albertan Foothills in de Rocky Mountains ontdekt. Ze besloten te emigreren. Zij vestigden zich daar in 2006 en bouwden er een nieuw leven op samen met hun dochtertje die daar werd geboren.
Larita Gerrissen vertelt over de ervaringen van haar gezin in Canada en doet in alle eerlijkheid verslag van alle ups en downs die zij op haar pad is tegengekomen. Het veelzijdige verslag is uitermate geschikt voor toekomstige emigranten of voor hen die midden in het proces van emigratie zitten. Het geeft een openhartig beeld van een leven dat door een verhuizing naar het buitenland totaal op zijn kop wordt gezet. Ook krijgt de lezer een goede indruk van Alberta, de streek waar zij zijn neergestreken.
Janet Hofstra en Jeroen Bos besluiten in 2003 de aantrekkingskracht van Canada niet langer links te laten liggen en een emigratie op te starten. Niets lijkt hun in de weg te staan om samen met hun drie kleine kinderen dit avontuur aan te gaan. Maar het loopt anders...
In haar boek beschrijft Janet de ongeplaveide weg richting vertrek uit Nederland. Het visumtraject herbergt de ene begrenzing na de andere onmogelijkheid. Steeds als hun grote vertrek nabij lijkt, ligt er een nieuwe uitdaging op de loer waarmee hun emigratie wordt uitgesteld. Volhardend gooien de emigranten in spe alle wapens in de strijd. Hoe ver moet je gaan om dromen na te jagen?
Maar dan wordt het voortdurend opgeschorte vertrek onverwacht realiteit. In 2009 zet het gezin eindelijk voet op Canadese bodem. Waar ontroerende verschillen, vermakelijke belevenissen, sprakeloos geluk, maar ook onoverbrugbare kilometers voor een turbulente inburgering zorgen.
Huizenjacht in Toscane is een vlotgeschreven boek dat, met onderkoelde humor, de ervaringen van de schrijver in Italie weergeeft. De zoektocht naar een huis is de rode draad in het verhaal dat als een roman geschreven is. Toch is alles waarheidsgetrouw opgetekend waarmee blijkt dat de werkelijkheid vrijwel altijd boeiender is dan fictie.
Ronald Lever, die directeur was van verschillende IT bedrijven, maakte al heel jong kennis met Italie. Eerst met z'n ouders en vrienden, op vakantie. Later, na zijn studie en in zijn werk. Een advertentie voor een huis in Toscane, in De Telegraaf, was de aftrap voor de huizenjacht en uiteindelijk voor dit boek. Schrijven heeft hij altijd al gedaan, meestal in vakbladen, dit is zijn eerste grande opera, grote werk.
Zoals hijzelf zullen veel Italofielen de schrijvers Frances Mayes, Peter Moore, Annie Howes en vele anderen op hun boekenplank hebben staan. Voor die liefhebbers is Huizenjacht in Toscane een boek dat nog veel toevoegt aan het reeds veelbeschreven Dolce Vita van de Italianen en de Toscanen in het bijzonder.
Tijdens de zoektocht naar zijn huis zijn de vele voetangels en klemmen die potentiele kopers belagen, ook hem niet bespaard gebleven.
In dit boek kijkt Ronald Lever ook regelmatig terug op het Italie van vijfendertig jaar geleden waar hij na zijn studie enkele jaren verbleef. Het dorpsleven, compleet met intriges, wordt boeiend beschreven.
Kortom een must voor Italofielen en zij die overwegen om een huis in La Bella Italia aan te schaffen.
In 2002 is Patricia van Trigt met haar gezin verhuisd naar Zweden.
Patricia is nu arbeidsbemiddelaar bij 'arbetsförmedlingen', het Zweedse arbeidsbureau.
Door haar ervaringen weet zij als geen ander dat het niet eenvoudig is om als Nederlander een baan te vinden in Zweden. Op humoristische wijze deelt Patricia haar ervaringen in Zweden met de lezer in haar inmiddels derde boek over dit prachtige land. Vooroordelen,
integreren en solliciteren alles komt aan bod in de verhalen.
Daarnaast is het boek doorspekt met handige tips voor de Nederlander op zoek naar een baan in Zweden. Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen bij een sollicitatie, studeren in Zweden, jezelf verkopen, het Zweedse werktempo en veel meer wetens-waardigheden passeren de revue.
Samengevat een luchtig geschreven, humoristische frisse kijk op het werkklimaat in Zweden.
Robert en Ariane zijn net dertig als zij hun internetbedrijf verkopen. De vraag is dan: Stoppen we dit geld in een mooi huis ergens in de Randstad en blijft verder alles bij hetzelfde? Kantoorbanen, deadlines, files, donkere winters en zomerse goed-weer-stress, of.....?
Tegen alle verwachtingen in emigreren ze naar het Zuid-Spaanse Andalusië en ze settelen zich in Nerja ten oosten van Málaga. In dit pittoreske badplaatsje vinden ze vlak bij zee een veelbelovend pand dat ze ombouwen tot hun restaurant Bagels & Salads.
Zoals de meeste guiris (buitenlanders) heeft het stel echter zijn strubbelingen met de taal, bureaucratie, een natuurramp, personeel en met het opbouwen van een nieuw sociaal leven. Daarnaast bevindt de Spaanse economie zich in zwaar weer. Toch vinden ze met vallen en opstaan hun weg en raken ze steeds meer geïntegreerd in het Spaanse leven.
Ze krijgen een dochter - Donna - en de jonge familie verhuist naar het platteland tussen de avocadobomen. Idyllisch, want hun buurman is schapenherder en de weg naar huis leidt door een heus riviertje. Ten opzichte van hun keurig uitgestippelde leven in Nederland is werkelijk alles veranderd! Lees hoe een zonnig Mediterraans avontuur dagelijkse realiteit wordt.
In het noordwesten van Spanje ligt Galicie, waar ooit de Kelten, in de rug gesteund door de Atlantische Oceaan, de Romeinen op afstand hielden en een onuitwisbaar spoor achtergelaten hebben.
In het hart van dit wondermooie landschap vol heuvels, kloosters en minuscule dorpjes ligt Santiago de Compostela, een moderne stad waar vroeger zich niet zo gemakkelijk gewonnen geeft... Hier geniet Marielle Saegaert volop van de betoverende straatjes en de eeuwenoude pleinen van het historische deel van de stad waar ze net als de Compostelanen haar dagelijkse leven agendaloos doorbrengt.
Santiago de Compostela, tijdloze stad gehuld in een niet altijd strakblauwe lucht. Hier is zelfs de regen mooi.
Hoe overleven twee Amsterdammers op het Zweedse platteland? Ruben en Hilde verruilen hun hectische stadsleven voor rust en natuur in de noordelijke provincie Jamtland. In het dorp Revsund, waar de lucht schoon is en de winters lang, kopen zij een oude pastorie aan een meer. Is dat wel zo vredig en idyllisch als het lijkt?
De twee openen een Bed & Breakfast en doen hun best om te integreren. Ze verdiepen zich in de meest uiteenlopende plattelandsgewoonten en probe- ren, ondanks de stress die een renovatie met zich meebrengt, hun relatie toch een beetje gezellig te houden.
Bij ons in Zweden bundelt de ervaringen, columns en dagboeknotities van Marc de Jong, Nederlander in Zweden. Hij maakt er kennis met de charmes van het platteland, proeft de ongedwongen stijl van de bevolking, en laat zich gewillig onderdompelen in Zweedse gewoonten. Maar wonen in the middle of nowhere is niet altijd even idyllisch en uiteindelijk verhuist Marc met zijn gezin naar de bebouwde kom. Tussendoor wordt hij zich bewust van de tegenstellingen tussen Nederland en Zweden, en stelt hij vragen bij de beweegredenen en verwachtingen van emigranten. Hij ontrafelt het Zweedse eilandgevoel, beschrijft het leven van zijn driejarige dochter en beleeft de zwaarste winter die het land in vijfentwintig jaar heeft gekend.
Bij Ons in Zweden is vaak luchtig maar nooit leeg, dikwijls serieus maar nooit zwaar, niet zelden grappig maar nooit onnozel, en altijd onderhoudend en to-the-point.
Als Lies op een avond Henk ontmoet slaan de vonken direct over. Behalve hun artiestenbestaan blijkt al snel dat ze ook hun passie voor Frankrijk delen.
Het begint met dromen over 'later als...' maar hun enthousiasme haalt de droom in. Samen storten ze zich in het avontuur en belanden van het ene toeval in het andere.
Een verhaal vol humor, over passie en durf, dromen en aanpakken, liefde en loslaten maar vooral over verwondering.
In mei 2002 verhuisden Richard en Patricia van Trigt met hun naar Zweden om in het plaatsje Grangärde in de provincie Dalarna een hotel te beginnen.
Aan de emigratie gingen enkele intensieve jaren vooraf, maar nog voordat het hotel goed en wel was geopend stapelden de problemen zich al op. Ondank dat Zweden een uitstekend ontwikkeld land is dat niet ver van Nederland ligt, blijken er toch grote cultuurverschillen te bestaan die het leven van de kersverse hoteleigenaars soms knap zuur kunnen maken.
Patricia laat u graag kennismaken met Zweden, zijn inwoners en gewoontes en beschrijft de vaak hilarische situaties die kunnen ontstaan als verwachtingen niet overeenstemmen met de werkelijkheid.
Naar de Noorderzon is een vlotgeschreven boek dat, met leuke humor, de ervaringen van twee Nederlanders weergeeft die een nieuw bestaand zijn begonnen in Zweden.
Bij een emigratie moet natuurlijk erg veel geregeld worden en kunnen soms de meest merkwaardige situaties ontstaan.
Zo wordt de lezer onder andere deelgenoot van een verhuizing die bijna niet doorging, van alle wetenswaardigheden over het leven op het Zweedse platteland en van de oplichtingspraktijken van de vorige eigenaar van het gekochte huis.
Tevens belichten de auteurs uitgebreid de hele voorgeschiedenis van hun emigratie.
Kortom, een aanrader voor wie interesse heeft in het land Zweden of wie zelf plannen heeft om naar het Noord-Europa te verhuizen.
Al jaren hadden auteur Marjan van den Dorpe en haar man het plan om Nederland te verlaten. Maar waar ze zich zouden vestigen was nog niet gelijk duidelijk. Na veel voorbereidend werk, het bezoeken van beurzen en zelf op onderzoek gaan, viel de keuze op Spanje.
Begin 2009 kwam de verhuiswagen voor en werden alle spullen ingeladen, om tweeduizend kilometer verderop uitgeladen te worden in Caudete, zo'n zeventig kilo- meter ten westen van Alicante.
In dit boek vertelt Marjan alle belevenissen over de verhuizing, inrichting van het huis, de nieuwe omgeving en bureaucratie. Maar ook over lokale feesten en gebruiken. Een boek voor iedereen die als 'extranjero' (buitenlander) in Spanje woont of wil gaan wonen, of gewoon een liefhebber van dit bijzondere land is.
Spanje als besluit is een bundel korte verhalen met observaties en impressies van de auteur gedurende zijn verblijf aan de Spaanse zuidkust. Uiteenlopende onderwerpen als de wurgende bureaucratie, oude mannetjes in het park, meppende leraren en een opgewonden Spaanse koning passeren de revue. Op toegankelijke wijze word je als lezer meegenomen in de dagelijkse beslommeringen van een gezin, dat tracht voet aan de grond te krijgen in Zuid Spanje. En passant worden de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Zuid Spaanse cultuur luchtig uitgediept. De schrijfstijl is humoristisch, ironisch en soms filosofisch. Verrassend is het verhaal 'de verovering van het Alhambra', met een eigen interpretatie van de belangrijkste historische gebeurtenis van de stad Granada in 1492. Na ruim twee jaar besluit de auteur met zijn gezin terug te keren naar zijn vaderland.
Michiel van der Put (1962) heeft zich naast een juridische loopbaan ontwikkeld tot trainer op het gebied van persoonlijke effectiviteit en organiseert trainingsreizen naar Zuid Spanje. Sinds 2008 is hij fulltime als trainer in Nederland en Spanje werkzaam.
Een beetje masochist moet je wel zijn, want je gaat geheel vrijwillig op een pijnbank met intense prikkels liggen. Maar...nadien voel je dat je leeft! zo vertelt Eva van Dorst-Smit op een extraverte, meeslepende en vaak humoristische wijze over alle avonturen als jong geëmigreerd gezin op het platteland in Frankrijk.
Afwisselend en origineel wordt de realiteit van een emigratie geschetst. Zoals de twijfels bij het afscheid, de ontlading bij aankomst, valse `heimweeën die de kop opsteken. En wat het met een ouder doet als je je kind `doofstom in een anderstalig klasje werpt. Met plaatsvervangende schaamte word je getuige van een genante taalbarrière. Of voel je de wrange climax tijdens een traditionele jacht te paard.
`Croissantje Pindakaas is een inspirerend boek voor elke dromer, Francofiel of emigrant in spé. Voor iedereen een leuk kijkje achter de schermen bij een Nederlands gezin dat het lef had een druk bestaan achter zich te laten en te gaan voor zijn droom.
Qué tienen en común un montón de leyendas, el color verde y una de las ciudades más bonitas de España? La respuesta está en el noroeste del país: Galicia, donde una vez los celtas, respaldados por el Océano Atlántico, mantuvieron alejados a los romanos y dejaron una huella indeleble.
En el corazón de este bellísimo paisaje de colinas, monaste- rios y pueblos minúsculos se encuentra Santiago de Compos- tela, una ciudad moderna, donde el pasado no se deja atrás tan fácilmente. Aquí la holandesa Marielle Saegaert disfruta alegre y plenamente de las callejuelas embrujadoras y de las plazas centenarias de la zona histórica de la ciudad, donde al igual que los compostelanos vive su día a día sin agenda. En estas calles, que nunca están totalmente vacías y donde las sombras tienen vida propia, Marielle se deja sorprender de nuevo cada día por el carácter indestructible del gallego, que siempre puede contar alguna historia bonita, y que sabe hacer de la necesidad una gran virtud.
Santiago de Compostela, ciudad atemporal, envuelta en un cielo no siempre azul. Aquí incluso la lluvia es bella.
Ellis is veertig jaar oud als ze alle zekerheden in Nederland opgeeft om een nieuw bestaan op te bouwen in een boerendorpje in Turkije. De streek waarop ze tijdens haar vakanties verliefd is geworden is een van de mooiste natuurgebieden van het land. Zelfs tijd voelt hier anders. De dorpelingen leven, zoals ze honderden jaren gedaan hebben. Vol verwondering kijkt en leert Ellis hoe deze mensen zonder vast inkomen een vrijwel stressloos bestaan hebben.
Ze leert de taal en de mensen kennen en doet in haar verhalen openhartig en humoristisch verslag van haar nieuwe leven.
In 2007 woonde en werkte Yvonne Groenleer samen met haar man voor vier maanden in Vietnam. Terwijl haar man zich stort op een project in de stad DaNang om het plaatselijke drinkwaterbedrijf te ondersteunen, worstelt Yvonne met het dagelijkse bestaan in haar nieuwe leefomgeving. Ze ervaart hoe anders het leven is in dit Aziatische land. Het valt niet altijd mee om zich staande te houden, maar de vriendelijke glimlach van de Vietnamezen helpt hierbij. Lees mee over de warme contacten die ze legt met de locale bevolking en over de culturele bijzonderheden van dit prachtige land in Zuidoost Azie, gezien door de ogen van een Nederlandse vrouw. Een prettig leesbaar verhaal voor hen die dromen over een leven in het buitenland, maar ook voor diegenen die Vietnam beter willen leren kennen.
Al jaren zeilden Angelien en haar gezin (man en twee zonen van elf en dertien jaar) in de vakanties naar Scandinavie. Tijdens die reizen ontstond steeds meer het besef dat ze daar een bestaan zouden willen opbouwen. Hoewel er geen vast omlijnde plannen bestonden werden de ogen steeds meer opengehouden voor eventuele mogelijkheden.
In de zomer van 2007 kreeg de echt- genoot van de schrijfster onverwacht een baan aangeboden in Zweden. Onder het motto 'nu of nooit' verhuisde het gezin vier maanden later naar Orust, een eiland in het Zweedse deel van het Skagerrak.
In de vorm van columns is Angelien haar ervaringen gaan opschrijven. De verhaaltjes bieden een luchtig kijkje in het Zweedse leven van alledag en zijn daarmee geschikt voor vrijwel iedereen, of u nou met emigratieplannen rondloopt of gewoon geinteresseerd bent. Ervaringen van een gezin, dat niet zozeer het roer omgooide maar gewoon voor anker ging in een nieuw land.
In 'Volgende week misschien...' laat auteur Pieter Mans de lezer het leven van een Nederlandse hotelhouder in Zweden mee beleven. Een leven vol cultuurverschillen die hij luchtig en met humor beschrijft. Van de grote hoeveelheden aardappelen die de Zweden wegwerken en de Zweedse kerstviering met Donald Duck op de televisie tot de Zweedse kijk op huwelijkstrouw en het midzomernachtsfeest. Maar ook de bureaucratie, gezondheidszorg, onderwijs en muziek en film passeren de revue. Kortom een vrolijk boek vol verhalen met een humoristische toon, die de lezer meenemen naar Zweden en het Zweedse manana, oftewel nasta vecka, kanske (Volgende week, misschien...). Een boek voor iedereen die op welke wijze dan ook iets met Zweden heeft. Mensen met het idee te emigreren naar Zweden krijgen met dit boek een aardig voorproefje van het dagelijkse leven in Zweden. Pieter Mans en Andreas Falke verhuisden samen met hun hond in 2005 vanuit Nederland naar Zweden. Zij namen het hotel Wardhuset Spader 2 over in Syssleback, een dorpje in Varmland.
Petra Raming en haar man Markoen emigreerden eerst naar de Verenigde Staten en vervolgens, na een korte periode terug in Nederland, vertrokken zij met hun twee jonge kinderen naar Zweden. In dit land zijn ze een Bed & Breakfast begonnen in een oud herenhuis. Een grote verbouwing en een zoektocht naar de juiste combinatie van Bed & Breakfast, restaurant en niet in de laatste plaats, hun gezin, viel hun ten deel.
In dit boek vertelt Petra Raming waarom ze kozen voor Zweden, hoe zij hun doelen bereikten en welke doelen ze moesten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Ze beschrijft hoe ze zich vol enthousiasme weer op de volgende uitdaging storten, wat risicovol is, tijd en energie kost, maar bovenal erg leuk en leerzaam is.
Dit boek is geen handleiding, maar een verzameling mooie verhalen, doorspekt met hier en daar een traan, soms van verdriet, soms van de slappe lach.
Als Margareth met het schrijven begint, is het nieuwe van de emigratie naar Ierland er vanaf en zijn zij en haar man Harry al aardig ingeburgerd. Er blijft echter voldoende stof over om ervaringen als emigrant te verhalen. En het blijft een uitdaging om het leven in Ierland vorm te geven. Helemaal als Harry wordt gediagnostiseerd met Alzheimer. Dan komt het erop aan; blijf je die uitdagingen aangaan of keer je terug naar Nederland?
Harry en Margareth besloten om in Ierland te blijven. Want de voordelen van een 'back to basic leven' in de natuur, vol rust en ruimte bleven zwaarder wegen dan'geleefd te worden', in het hectische Nederland. Als Margareth alleen achter blijft, staat zij voor diezelfde keuze...
Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven in Ierland en in de keuzes die je als Nederlander blijft maken wanneer je eenmaal geëmigreerd bent.
In 2005 emigreerden Ben en Nicá´le Heerland naar Zweden. In hun eerste boek Naar de noorderzon verhaalden ze al uitgebreid over hun emigratie.
In het hoge noorden is het vervolg op dit verhaal. Hierin geven Ben en Nicá´le op een open en eerlijke wijze weer hoe ze alles wat hen na hun verhuizing naarZweden is overkomen, beleefden. Het is een amusant ervaringsverhaal over een nuchter stel, dat op een positieve manier en met een glimlach omgaat met alle verschrikkingen waaraan ze in hun nieuwe thuisland ten prooi vallen. In het hoge noorden is niet alleen een emigratieverhaal, maar ook een vermakelijk boek over een avontuurlijk leven.