Gesitueerd in Vietnam, is dit het meeslepende verhaal van een familie die te maken krijgt met verlies, ontheemding, honger en angst, maar die ook de kracht heeft om verder te gaan, om gewoon door te gaan in een tijd waarin Vietnam verscheurd was door oorlogen, armoede en verdeeldheid. Koninklijk bloed kon hen niet beschermen tegen de onrust rondom hen, en zij waren niet rijk genoeg om een uitweg te kopen. Gelukkig vonden zij op hun 'oude dag' vrede en tevredenheid. Het verhaal is gebaseerd op interviews met vier familieleden en de memoires van een ander.
Heb jij dat weleens? Zo'n moment dat alles klopt. Een onverwachte gebeurtenis en je vindt iets bijzonders, zonder dat je ernaar zocht. Opeens voel je alles intenser en de tijd staat even stil.
De bijna veertigjarige Max is hier echt nooit mee bezig. Zijn comfortabele leventje kabbelt prettig voort. Geen pieken. Geen dalen. Totdat hij iedereen, en vooral zichzelf, verrast als hij besluit om twee maanden alleen op reis te gaan naar Azië. Zonder specifiek plan, laat staan een uitgestippelde route. Hij gaat gewoon. Max gaat op ontdekkingsreis en hij ontdekt van alles. Over zichzelf en over anderen. Over de liefde en lekker eten. Over accepteren en loslaten. Zijn mooiste ontdekkingen zijn de magische momenten.
Tussen eind jaren '80 en 2000 maakte Pim van Wel een stuk of tien wat toen nog `verre reizen' heette. Meestal ging de vlucht naar Azië, altijd op de bonnefooi en met de rugzak om, en vaak samen met een reisgenoot. Maar hij maakte ook reizen alleen: naar India, Nepal en Vietnam. Die laatste reizen beschrijft hij in deze 14 verhalen: de soms overweldigende ervaringen, de bijzondere en vaak ongemakkelijke ontmoetingen en de diverse `culture shocks' die hij te verwerken kreeg. De auteur trakteert ons op komische beschrijvingen, melancholieke overpeinzingen en vrolijke zowel als wrange situaties. En dat in een wereld die twintig of meer jaar geleden toch alweer zo anders was dan nu. Een wereld die nog geen smartphone en multimedia kende, een wereld waar Vietnam net de deuren naar het westen op een kier had gezet, waar Nepal nog lang geen aardbeving te wachten stond, en waar India nog niet als vrouwvijandig bekend stond.
De meeste verhalen schreef Pim van Wel pas in de afgelopen paar jaar. Hierdoor kon hij met meer afstand naar de reiservaringen en zichzelf kijken. In een laatste terugblik komt hij ook tot zijn eigen verrassing tot de slotsom dat hij eigenlijk helemaal geen reiziger is.
Een waargebeurd verhaal van een jonge reiziger die een enkele reis naar Australië boekte. Wat begon als een droom van elke backpacker die veranderde in een nachtmerrie waarin hij van het ene probleem naar het andere probleem stuit. Van slavendrijvende baantjes in Australië die leidde tot het willen vluchten van de realiteit door op vakantie te gaan naar Sumatra. Waar hij in primitieve gemeenschappen terecht komt die de meest warmhartige personen lijken, blijkt elk licht zijn zwarte schaduw te hebben waarbij complotten, manipulatie en sabotage een rol lijken te spelen. Als de dood tot net aan toe ontsnapt wordt en alle ellende over lijkt te zijn beginnen de echte problemen pas op te duiken.
Málaga is de de laatste jaren opnieuw ontdekt.
En met recht, het is een schitterende stad waar veel te zien en te beleven valt.
Al jaren schrijven Renata en José veelgeprezen columns en blogs over wat zij allemaal meemaken in en om de stad.
Die verhaaltjes, vaak met tips, zijn nu gebundeld in dit e-book.
Veel leesplezier!
Na een leven in maritiem transport en baanlogistiek koopt Patrick een motorfiets. Tijdens korte en langere reizen filisofeert hij over verleden en toekomst, luistert naar zijn favoriete muziek en vertelt over mensen. Hij staat oog in oog met een levende Cubaanse legende in Zwitserland, overnacht bij een Harley blondine in de Alpen, koopt Génépi op de Galibier en werkt mee aan de organisatie van een huwelijksfeest in Paraparaumu in Nieuw-Zeeland. In Shanghai ziet hij de clash tussen nieuw en oud. Hij rijdt over hoge Zwitserse bergpassen terwijl hij aan Engelsen uitlegt hoe Italianen écht eten, sterft op een mountainbike in Rotorua, wordt met zijn tentje bijna van Mount Cook geblazen en rijdt vooral veel bochtige wegen met de motor. Kotszakjes in de Cook Strait, sexhongerige diva's in een dorpje, slecht sturende Chinezen, vervaarlijke Maori's, schattige pinguins en luie zeehonden, irritante smartphone gebruikers: ze doen allemaal mee in dit verhaal. Wat hij ziet doet hem soms terugdenken aan vroeger: de school, het werk, de familie... Wat pakt hij in om op reis te gaan? Schone sokken natuurlijk... de clusterhoofdpijn moet hij niet inpakken, die gaat zo mee.
In het jaar dat ik 50 jaar word vertrek ik te voet naar Lourdes.
Alleen.
Mijn tocht.
Mijn weg.
6 jaar later in 2020 loop ik verder naar Santiago de Compostella in het jaar dat de wereld plat ligt vanwege het Corona virus.
Tussen de twee tochten in, krijg ik de diagnose Fybromyalgie. Eigenlijk weet ik al vanaf mijn 20e dat er iets niet klopt maar nu dan eindelijk de diagnose. Ik leer er mee omgaan en vind mijn format om een zo klachtenvrij mogelijk leven te leven.
Tijdens mijn tocht met de cadans van herhaling verander ik van wandelaar tot Pelgrim.
Deze reis verandert mijn vastgeroeste leven.
Retourtje Tropen is uitdrukkelijk geen backpackersverhaal. Hans Vervoort reisde per huurauto met chauffeur/gids door de pracht van Sumatra en Java en koos ook bij een stopover in Singapore voor "the easy way".
Zo comfortabel reizend mis je veel ergernissen die eigenlijk wel bij het reizen horen, maar daartegenover staat dat je heel wat meer ziet dan wanneer je alles onderweg zelf moet regelen en oplossen. En Hans Vervoort (Magelang, 1939) wilde graag veel zien van het land waar hij opgroeide en tot zijn 14e jaar woonde. In 1974 nam hij met vrouw en kinderen ook al eens een retourtje tropen en schreef daarover Vanonder de Koperen Ploert waarmee tot diep in de jaren tachtig reizigers over Java trokken. Veel romans (o.a. Weg uit Indië) en verhalenbundels (o.a. Kind van de Oost) later is hier opnieuw een boeiend en persoonlijk reisverhaal van de schrijver die vaak geroemd wordt om zijn precieze, licht-ironische maar vooral beeldende stijl.
Extra: per hoofdstuk een digitaal fotoalbum op www.hansvervoort.nl
`Retourtje Tropen is een feest van herkenning voor mensen die op Sumatra en Java gereisd hebben.' - Wereldcontact Reismagazine
Wauw! Wat een inspirerend boek. Zonder te overdrijven, ik hoorde mezelf een paar keer zeggen "Nog een pagina, voordat ik ga...". Ik heb genoten van de verhalen en van de manier waarop Monique vertelt; recht vanuit haar hart.
Marcell Claassen, wereldburger, reiziger en auteur
In Jubeltenen deelt de schrijfster over haar wandelervaringen in IJsland, Groenland, Japan en Nieuw-Zeeland en op de Camino Portuguese in Portugal en Spanje.
Monique verhaalt over de plekken die ze bezoekt, de mensen die ze ontmoet en de lessen die ze onderweg leert. Of het nu een goed gemarkeerde route, een gegidste tocht of een solo wildernis trektocht is, elke wandeltocht is een reis op zich, die zowel het plezier van een nieuwe omgeving verkennen als de reis naar binnen biedt.
Naast verhalen deelt Monique waardevolle wandeltips en informatie over materiaal.
Monique heeft voet gezet op alle zeven continenten, gereisd door meer dan vijftig landen en elf jaar in Mali gewoond. Jubeltenen is haar tweede boek.
Voor meer informatie over Monique en haar activiteiten:
www.moniqueteggelove.com
Het Griekse schiereiland Pilion, gelegen aan de oostkust, halverwege tussen Athene en Thessaloniki, wordt door de Grieken zelf 'het best bewaarde geheim van Griekenland' genoemd. Niet voor niets kwamen in oude tijden de beroemde goden der Olympus hier op vakantie. Pilion heeft niet alleen zon, zee en strand, maar ook een natuur waarin je heerlijk kunt wandelen, bergen om te beklimmen, dorpjes om in te verdwalen en een stad om cultuur te snuiven of gewoon een terrasje aan de haven te pakken. Romanschrijfster Wilma Hollander, al vele jaren woonachtig op het schiereiland, laat de vakantieganger in deze praktische gids vol tips en informatie op haar eigen nuchtere wijze graag kennismaken met de schoonheid en charme van het haar zo geliefde 'Land der Centauren'.
Na de derde coronagolf is het moment eindelijk aangebroken om de lang uitgestelde Rusland reis te maken. Een bezoek aan Moskou, de stad van Poetin. Met de motor van Moskou via de kozakkenvlakte naar Rostov en Stavropol om uiteindelijk in de Kaukasus op de hoogste berg van Europa te staan: de Elbroes. Van de Elbroes naar Sotsji. Het verschil kan niet groter zijn. Het jaar voor Rusland was er niet veel keuze: doordat vele landen de grenzen sloten werd het een corona tour door Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Een beetje meer Europa zou gemogen hebben: met en zonder masker op pad. Ontdek waarom en hoe. En waarom is er zo'n discussie over vaccinatie. De rol van de media en de politiek. Er wordt alweer wat afgefilosofeerd door Patrick van op of naast de motor. Aan deze verhalen is het beste toegevoegd uit Nieuw Zeeland, Georgië, Italië, Engeland en de Baltische Staten, geupdate en hier en daar herschreven. Het leven zou saai zijn mocht er al niet eens mogen gelachen worden. Dus wie zich op zijn teen getrapt voelt gelieve zich te onthouden!
Na de avonturen in 'Hoofdpijn & Schone Sokken' heeft Patrick terug de batterijen opgeladen. De levensloop van Napoleon boeit hem en hij komt hem tegen in Frankrijk, Polen, Italie en de Baltische Staten. Wist je dat dank zij Jan III Sobieski de Ottomanen niet tot in Vlaanderen geraakt zijn? Maar wie was Jan? Na een lange rit door Duitsland en Polen langs de 'truckersroute' komt hij in de Baltische Staten. Daar vindt hij naast middeleeuwse ridderkastelen, rondborstige en ondernemende vrouwen en hopen oude kruisbeelden nog de sporen van de oude Sovjet-Unie. In Cap Ferrat ontdekt hij de verborgen verhalen achter de Rothschild bankiersfamilie, in Spanje gaat hij op zoek naar de vale gier. En dan is er nog het pure rijplezier met zijn trouwe tweewieler 'Endeavour II' in de Alpen, het Lake District en de Spaanse Pyreneëen. Wat doen koppels in een tunnel in Zwitserland? En weer last hij een korte pauze in Italië in. Hij hoort op de ferry naar Hull hoe vindingrijk sommige Engelsen waren om toch maar te gaan vechten in de Eerste Wereldoorlog en komt vooral veel mensen tegen, allemaal met hun eigen verhalen. Alweer wordt de reis gekruid met de soundtrack van Patrick's favoriete muziek.
'We zoeken zelf wel wat leuke adresjes op internet' hoort Monique Ruesink wel eens. Vervolgens zitten deze mensen nét op het verkeerde en té dure terras en vergeten zij een bezoek te brengen aan de leukste winkels en het kasteel van Alicante. En betalen ze minimaal drie keer het aankoopbedrag van dit boek erbij. Waarom je een caña moet bestellen in plaats van een cerveza legt deze local uit in haar ebook dat opnieuw uitgebracht is in augustus 2019.
Monique woont sinds 2006 in Alicante en al snel kwam zij erachter, dat hier ontzettend veel te doen is. Maar ook dat de Spanjaarden er een geheel eigen levenswijze op na houden. In haar boek heeft zij daarom alles beschreven wat je moet weten voordat je een (kort) bezoek gaat brengen aan Alicante aan de Costa Blanca. Het ebook is beknopt beschreven, waardoor je snel over de meest praktische informatie beschikt. Via de digitale tours op Google Maps link sta je in no time op de juiste plaats. En omdat het op je tablet of telefoon staat, heb je alle informatie altijd bij de hand! Ideaal dus tijdens je citytrip! De écht leuke overnachtingsadressen, restaurants en tips vind je in dit ebook, dat jaarlijks opnieuw wordt uitgebracht.
Mijn naam is Monique Bos Ruesink, getrouwd in Spanje en ik woon inmiddels 16 jaar in Alicante.
Met twee kinderen in huis hebben we afgelopen jaren in Spanje al van alles ontdekt. Van afwijkende slaapritmes tot andere eetgewoonten. Elke keer als er bezoek met (kleine) kinderen kwam, vielen ons weer dezelfde dingen op en moesten we dezelfde dingen uitleggen. Na het succes van het E-book ´Alicante like a local´ besloot ik daarom alle ervaringen als moeder/jong gezin aan de Costa Blanca op te schrijven in dit handige en overzichtelijke E-book.
Zodat je niet voor een dichte deur komt te staan met je hongerige peuters bij een restaurant en hoef je geen uren in de bus of trein te zitten om bij een leuk dierenpark of speeltuin te komen! Ook vindt je een handige lijst met zinnetjes die je kunt gebruiken bij het bezoek aan een (kindvriendelijk) restaurantje, ijszaak, speeltuin of niet gewenst (maar wel handig), de dokter. En niet te vergeten voor de mama´s (en papa´s) leuke tips om te winkelen.
Maar ook voor gezinnen met pubers is deze gids uitermate geschikt. Er staan tips in voor leuke wandelingen en plaatsen waar je mooie Insta Proof foto´s kunt maken.
In Obruni Wawu beschrijft Karin Hooiman hoe ze begin jaren negentig een relatie krijgt met de Ghanees Kwame, die op dat moment studeert in Amsterdam. Ze reist met hem naar zijn land en maakt er kennis met zijn moeder Nana, een weduwe die het hoofd net boven water houdt door tweedehands overhemden te verkopen.
Terug in Nederland vliegen de jaren voorbij; ze krijgen twee kinderen, hun oudste zoon Kofi blijkt zwaar verstandelijk gehandicapt. Wanneer ze tien jaar later opnieuw naar Ghana reizen, moeten ze hem in Nederland achterlaten. Nana begrijpt het wel, toch zou ze haar verre kleinzoon zo graag één keer ontmoeten.
Een bundel vol rake observaties. Karin Hooiman laat waardeoordelen achterwege en draait daarbij regelmatig de invalshoek om; een Nederlandse blik in de Ghaneze keuken en een Ghaneze kijk op Nederlandse vanzelfsprekendheden.
Australië bestaat nog maar 226 jaar, maar heeft wel een paar van de oudste voetbalclubs ter wereld. Australië zit vol met dit soort gekkigheden. In "Het is altijd verder dan je denkt" trekt Davied van Berlo als verbaasde reiziger door het continent, op zoek naar de ziel van Australië.
Iedereen heeft een beeld bij Australië: dat enorme land met die rare beesten. Maar hoe zit het land echt in elkaar? In heel Australië wonen net zoveel mensen als in Nederland en Vlaanderen bij elkaar, maar in een gebied dat 140 keer zo groot is. Wat betekent dat voor de inrichting, voor de cultuur?
In "Het is altijd verder dan je denkt" leer je Australië kennen langs de route van het reisverslag. Het Australië van het verleden, van nu en van de toekomst komen voorbij, afgewisseld met ontmoetingen en anekdotes. Dit is Australië in een notendop, en met een kleine knipoog.
Deadly pirate attacks and a near collision with an oil tanker are just two of the dangers faced by the crews of today's container ships. 'Time Zones, Containers and Three Square Meals a Day', is the story of life on the high seas, where real adventures still exist.
The author recounts her adventures on the container ship `MV Serenity River in this entertaining narrative travelogue. An unusual trip in a world that is usually hidden from view, and where working and living can become a struggle just because of the constant changing of the clocks. However, lifelong friendships are forged and dolphins play around the ship to the entertainment of everyone on board.
But what happens when a hurricane force wind suddenly comes up in the middle of the Atlantic Ocean and starts tossing the ship about like mad?
Dodelijke aanvallen van piraten en bijna-botsingen met andere schepen zijn maar een paar van de gevaren die zeelui werkzaam op containerschepen vandaag de dag lopen. 'Tussen containers en tijdzones' is het verhaal van het leven aan boord van een vrachtschip waar het avontuur nooit ver weg is.
In dit onderhoudende vlot geschreven reisverhaal kijkt de schrijver terug op haar avonturen op het containerschip 'MV Serenity River'. Een ongewone reis in een wereld die meestal onzichtbaar blijft en waar het werken en leven moeilijk gemaakt kan worden door zoiets simpels als het verzetten van de tijd. Toch wordt men er vrienden voor het leven en spelen dolfijnen rond het schip, tot vermaak van iedereen aan boord.
Maar wat gebeurt er als er midden op de Atlantische Oceaan plotseling een orkaan opsteekt die het schip als een plastic speelgoedbootje heen en weer doet slingeren?
Dit boek is eerder verschenen in het Engels onder de titel 'Time Zones, Containers and Three Square Meals a Day'.
Maria Staal is auteur en freelance schrijver, gek op architectuur en houdt van reizen met containerschepen.
Op het overvolle perron keek ik over de mensen heen naar de plek waar de rails achter de huizen verdwijnen. Naast mij deden de dame in het mantelpakje en de scholier op sportschoenen hetzelfde. Toen de drie gele lampen verschenen wist ik dat het zover was; ik zette mij schrap en wachtte op wat komen ging...de strijd om een zitplaats zou nu snel losbarsten..
In ,,de strijd der forenzen" worden alledaagse situaties grappig en spannend beschreven, waarbij de lezer regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Hoewel met een dikke knipoog beschreven, zijn de verhalen voor iedereen herkenbaar. Een boek dat heerlijk weg leest!
Monique Ruesink woont sinds 2006 in Alicante en kent de Costa Blanca inmiddels als geen ander. Maar als moeder zijnde zag zij dat er veel verschil is tussen vakantie in Nederland en Spanje. Daarom heeft zij een e-book geschreven waarin zij al haar kennis en ervaring van haarzelf en van al het bezoek met kinderen heeft samen gevat. Zo kom je nooit voor een dichte deur te staan met hongerige peuters. En ben je in no-time op de leukste bestemmingen, weet je precies wat je voor je kinderen van de Spaanse kaart bestellen moet en shop je de leukste Spaanse kleding voor je kids! En mocht het dan tóch een keer mis gaan, helpt dit e-book je op weg bij de apotheek of verwijst je naar de juiste tand- en huisarts.
Het is eind 1997 als de ervaren zeezeiler Henk Timmerman wordt gevraagd om met zijn zeiljacht naar Griekenland te varen om daar zeiltochten te begeleiden voor zeilers die flottielje willen zeilen. Om dat te kunnen doen moet hij eerst, samen met zijn vriendin, zijn zeiljacht van Nederland naar Griekenland zeilen. Het wordt een adembenemende en barre zeilreis. Op meeslepende wijze doet de auteur verslag van deze door stormen en depressies geteisterde zeiltocht, waarbij hij regelmatig teruggrijpt naar zijn eerdere dramatische ervaringen op zee. Aan het eind van het boek geeft hij bovendien nog praktische informatie over de techniek van het zeezeilen en de daarvoor benodigde uitrusting.
Een zeilboek dat iedere (aspirant) zeezeiler moet hebben.
Het woordenboek Wablief? kunt u gebruiken om de vertaalslag te maken tussen het Vlaams en het Nederlands. Het bevat meer dan 800 woorden en begrippen.
De samenstellers wonen in Zeeuws-Vlaanderen. Rationeel onderdeel van Nederland. Emotioneel onderdeel van Belgisch Vlaanderen. Daarmee hebben zij de ideale achtergrond om de vertaalslag te maken tussen beide talen. Zodat ook de "Hollanders" begrijpen wat de Vlamingen zeggen. En andersom.
Tweehonderd mensen op vier vrachtwagens zijn gestrand in het niemandsland tussen de strijdende partijen in een burgeroorlog. Pas na maanden is hulp verwachtbaar, ze moeten zich zelf redden. Dat lukt niet, machtsstrijd maakt elke organisatie onmogelijk.
Dit verhaal is fictief maar gebaseerd op ware gebeurtenissen.
De dorpsgek beschouwt zijn staaroperatie als een wonder en getuigt sedertdien van Gods almacht. Hij voorspelt hoe de heirscharen Gods spoedig de ongelovigen zullen verdrijven. Zijn profetie dreigt uit te komen: er is goud gevonden dus de beschaving rukt op, onherroepelijk. Maar dat is niet de beschaving waar twee dokters van droomden toen zijn het missiehospitaaltje bouwden in het indianendorp, diep in het Amazonewoud.