Filmproducent Ton van der Lee vertrekt, moe van zijn jachtige bestaan naar Afrika om een oude droom te verwezenlijken: de bouw van een huis in de woestijn.
Geïnspireerd door een tekening die Salvador Dalí ooit voor hem maakte, begint hij aan een lange zwerftocht door de Sahara, Senegal en West-Afrika. Uiteindelijk belandt hij in de diepe binnenlanden van Mali. In het legendarische Djenné, een stad van meer dan tweeduizend jaar oud, vindt hij de ideale plek voor zijn droomproject. Aan de oever van een brede rivier begint hij onder leiding van een traditionele meestermetselaar aan de bouw van zijn Zandkasteel.
Hij wordt verliefd op de dochter van een nomade, en reist door het gebied van de mysterieuze Dogon en de moerassen van de Niger naar Timboektoe om haar voor zich te winnen. Als de bouw na twee jaar is voltooid, neemt hij zijn intrek in het Zandkasteel. De herinnering aan Nederland vervaagt, maar tegelijkertijd begint hij zich af te vragen of hij op den duur wel in Afrika kan blijven. Misschien is zijn droom niet meer dan een illusie.
Het Zandkasteel is een prachtige reisroman over verre landen en vreemde volkeren, over Afrikaanse spiritualiteit en westerse ontworteling, over een ambitieuze droom en een onmogelijke liefde.
De 21ste eeuw wordt de eeuw van Azië. Landen als China, India, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea groeien onstuimig. Maakt de opkomst van Azië een einde aan de Amerikaanse dominantie? Is Nederland straks een economisch B-land? En wat betekent de Aziatische groei voor de ambities van de Europese Unie?
De antwoorden op dit soort vragen zijn te vinden in Japan, de bakermat van de Aziatische opmars. Terwijl alle ogen de afgelopen jaren op China waren gericht, is Japan ongemerkt uitgegroeid tot het toonaangevende land van de nieuwe eeuw. De grote groeiers van Azië worden nu pas geconfronteerd met de problemen die de Japanners al hebben overwonnen. Ook Nederland kan veel leren van Japan - over goed onderwijs bijvoorbeeld, of over robots als (gedeeltelijke) oplossing voor de vergrijzing.
Rien Segers neemt de lezer mee naar het echte Japan van de 21ste eeuw, voorbij de clichés over Toyota, tempels en tatami. Van militarisme tot de kracht van Japanse vrouwen, van de relaties met China tot post-industrialisatie: met grote kennis van zaken en oog voor detail schetst hij een indringend beeld van een even fascinerend als moeilijk te begrijpen land. Zijn boek bereidt de lezer grondig voor op de culturele en economische clash die met de opkomst van Azië onvermijdelijk is geworden.
De Maasai zijn een van de bekendste, maar ook geheimzinnigste volkeren van Afrika. Zij zijn hardnekkig blijven vasthouden aan hun oude, nomadische gebruiken en rituelen, terwijl om hen heen de westerse wereld oprukte. Nu dreigt hun cultuur ten onder te gaan. Om die reden vroeg Mokombo, de spirituele leider van de Maasai, Jan Dries Groenendijk om de taak van 'officieel filmer' van zijn volk op zich te nemen. Inmiddels heeft Groenendijk een grote hoeveelheid geheime rituelen en ceremonies vastgelegd die nooit eerder zijn gezien, laat staan gefilmd, door buitenstaanders. Ton van der Lee vergezelde hem op zijn langdurige expeditie en doet in dit unieke boek van binnenuit verslag van cultuur, tradities en rituelen van de Maasai.
Juist vanwege hun opmerkelijke culturele erfgoed willen de Maasai recht doen gelden op een eigen plaats in het moderne Kenia en Tanzania. Een centrale rol daarin speelt een heilig bos, dat de Keniase overheid toeristisch wil gaan exploiteren. Het bos is voor de Maasai echter een belangrijke ceremoniële plaats, die bovendien de grootste biodiversiteit van Oost-Afrika herbergt. Ook tot dit bos, verboden terrein voor niet-Maasai, kregen Groenendijk en Van der Lee toegang. Geheimen van de Maasai is daarmee niet alleen het verhaal van een oeroude cultuur, het heeft ook een ecologische dimensie, en gaat in op de mogelijkheden van verantwoord toerisme in Afrika.
John Jansen van Galen is een wandelaar. Hij wandelt al 60 jaar en schrijft er al 45 jaar over. De wonderlijkste persoon die hij ooit ontmoette, was de vrouw die zei dat je in Nederland niet kunt wandelen, omdat het hier zo saai is. Maar waar is het prettiger wandelen dan in Nederland? Het landschap is oneindig gevarieerd. Er zijn duizenden routes gratis beschikbaar. Het openbaar vervoer brengt je naar de mooiste gebieden. En er is gelukkig bijna altijd wel horeca in de buurt - want natuur is mooi, maar je moet er wel iets te drinken bij hebben.
Wie denkt dat Nederland er voor de wandelaar niet op vooruitgaat, is een zwartkijker of heeft zijn ogen in zijn zak. Steeds meer landgoederen en uiterwaarden worden opengesteld, telkens andere trajecten beschreven of gemarkeerd. En vele wandelpaden doorsnijden ook 'nieuw land'. Nederland is een waar wandelparadijs.
In Wandelparadijs Nederland verkent John Jansen van Galen alle twaalf provincies te voet en brengt met aanstekelijke geestdrift in een wemeling van korte impressies verslag uit van zijn omzwervingen. Het boek is rijk geïllustreerd met schitterende foto's van Corrie Leenhouts en bevat links naar meer dan 500 wandelingen van Wandelzoekpagina.nl.
Lissabon is een van de populairste toeristische bestemmingen van Europa. De witte stad, gebouwd op zeven heuvels, staat bekend om zijn steile straten, trappen en steegjes, onverwachte pleinen, weemoedige fado's en zijn schitterende uitzicht over de Taag. Maar zijn bijzondere geschiedenis is veel minder bekend. De zo typerende prachtige blauw en witte tegeltableaus die veel oude gebouwen in de stad sieren, werden bijvoorbeeld in de zeventiende eeuw nog door Portugezen in Amsterdam besteld, maar ze zouden zich deze kunst al snel eigen maken.
Meeslepend beschrijft kenner Jule Hinrichs met veel oog voor detail hoe de Portugezen vanuit Lissabon met hun schepen de wereld ontdekten. Hoe de verschillende koningen er hun grote paleizen bouwden, de duurste bibliotheken inrichtten en hun fenomenale kunstcollecties opkochten. Hoe de aardbeving van november grote delen van de stad verwoestte en Europa in shock achterliet. Hoe in de Tweede Wereldoorlog het neutrale Lissabon de 'draaideur' werd van West-Europa, een spionnennest en een toevluchtsoord voor vluchtelingen. En hoe de stad zich na de oorlog ontwikkelde. Lang liep Lissabon achter in Europa, maar daardoor bleef het eigene van de stad ook intact. Pas na de aansluiting bij de eu groeide Lissabon uit tot een van de meest dynamische hoofdsteden van Europa.
De witte stad is de fascinerende biografie van een van de oudste hoofdsteden van Europa, ontstaan ver voor onze jaartelling.
Jule Hinrichs is econoom en redacteur van het Financieele Dagblad. Hij publiceerde eerder Het jaar dat de muur viel en, met Shereen El Sherbini, De Griekse crisis. Een bezoek aan Portugal in 1980 vormde het begin van zijn jarenlange onderzoek naar de veelzijdige geschiedenis van Lissabon. Door zijn kennis van het Portugees had hij daarbij toegang tot de oorspronkelijke Portugese bronnen.