Zephyr van Auke Hulst is het eerste deel van de prachtige nieuwe Spoorslag-reeks.
Drieënvijftig uur, zo lang doet de California Zephyr erover om van Chicago, Illinois, te rijden naar Emeryville, Californië, een voorstadje van San Francisco. Het is een treinreis dwars door het Amerikaanse binnenland: de maïsvelden van Iowa, de Rocky Mountains, de leegte van Nevada en de toppen van de Sierra Nevada. De Zephyr, wat westenwind betekent, voert schrijver Auke Hulst langs adembenemende landschappen, maar het is een reis die ook tot nadenken stemt: over de wereld vóór en na corona, over het Amerika dat er was, is en dat het dreigt te worden, over een leven dat nooit meer hetzelfde kan zijn. Want vallen de verschroeiende hitte, de kritieke waterstand van de Colorado River en de frictie aan boord die wordt veroorzaakt door materiaal- en personeelstekort te negeren? En hoe nu te kijken naar Hulsts laatste reis vóór corona, met een luxetrein door Tanzania en Zambia, terwijl nieuws doorsijpelde over een nieuw virus?
Zephyr is memoir en beschouwing ineen, van de hand van een van de beste reisschrijvers van Nederland, Auke Hulst.
Treinen en schrijven zijn al lang met elkaar verbonden. Stap in en reis mee in de prachtige nieuwe reeks Spoorslag.
Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders is het tweede deel van de nieuwe Spoorslag-reeks.
De Far North Line brengt je naar Thurso, het meest noordelijke station van Schotland. De spoorlijn stopt, maar de reis voert verder naar het noorden. Sien Volders stapt uit de realiteit, verzinkt in een nieuw verhaal, leert personages kennen in ruisloze uren. In een mengvorm van reisverslag en kortverhaal beschrijft ze wat in het hoofd ontstaat wanneer het landschap aan haar blik voorbijglijdt.
Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders is een zinnelijk verhaal, helder van taal en vol ruige Schotse natuur.
Van de hoogst gelegen Tibetaanse Qinghai-spoorlijn tot de luxueuze Oriënt Express - Een reis om de wereld in 80 treinen is een ode aan reizen per trein en aan de unieke blik op de wereld die dat geeft.
Monisha Rajesh, Britse journalist en doorgewinterde treinreiziger, maakte met haar vriend een onvergetelijke reis die haar in zeven maanden bijna twee keer rond de aarde bracht: van Londen tot Kazachstan en van Canada tot de vlaktes van Mongolië. Terwijl ze vriendschappen sloot en verhalen uitwisselde met hilarische, irritante en innemende reizigers genoot ze van de adembenemendste uitzichten.
Rajesh voert de lezer mee en doet geanimeerd verslag van het dagelijks leven, de geschiedenis en de cultuur van de landen die ze bezoekt en viert het reizen per trein in al haar glorie.
'Je raakt definitief geïnspireerd!' - Marie Claire
`Rajesh is een rijzende ster binnen het genre. Ze schrijft aanstekelijk, ziet alles en luistert naar iedereen. Ze is grappig als ze dat wil en serieus als het moet.' - Daily Mail
`Een heerlijk boek vol schitterende vergezichten, hilarische ontmoetingen en ongure types, en dat alles ineen!' - The Times
'Een van de beste manieren om de wereld te zien: nooit te snel, nooit te langzaam. Haar reis doet waar treinen goed in zijn: tot de kern komen. Bereid je voor op een zeer fijne rit.' - Michael Palin
In Clanlands dompelen Sam Heughan en Graham McTavish, hoofdrolspelers van de Netflix-serie Outlander, zich met een epische trip door hun thuisland onder in de pracht van de Schotse Hooglanden.
Clanlands is het verslag van deze reis. Met niet veel meer dan een roestige camper gaan de twee Schotse vrienden op avontuur en ontdekken ze de grootsheid van Schotland. De ervaring blijkt life changing te zijn. Per camper, boot, kajak en fiets reizen ze van kust naar meer en van vallei naar piek, terwijl ze zich laven aan de Schotse cultuur en geschiedenis: van bloedige oorlogen tot hemelse poëzie. De vele weken samen opeengepakt, een bijna-doodervaring en ontmoetingen met een scala aan bijzondere mensen doen de vriendschap tussen Sam en Graham rijpen als een goede single malt. Ze overdenken hun film- en theatercarrières, herontdekken hun geboorteland in al zijn grootsheid en bovenal vinden ze zichzelf.
Clanlands van Sam Heughan en Graham McTavish heeft een voorwoord van de auteur van Outlander, Diana Gabaldon.
`Zo verfrissend als de Schotse lucht in tijden van lockdown. De ideale bron voor je eerstvolgende trip door de Schotse Hooglanden. Aanrader!' - The Scotman Magazine
`Een briljante mix van anekdotes, geschiedenis en hilarische interacties.' - Express
`Deze odyssee is door de auteurs vol zelfspot bestempeld als "het verhaal van twee mannen die niets weten". Maar in feite zijn beide heren bijzonder goed onderlegd in de Schotse geschiedenis.' - Scotland on Sunday
`Armchair travelling op z'n best, geschreven vanuit het unieke perspectief van dit humoristische Schotse duo.' - BBC Scotland
Waarom heet de brede laan die naar de Sint-Pieter leidt de Straat van de Verzoening? Wat heeft de Via dei Fori Imperiali, waarlangs de oude keizerfora liggen, met Mussolini te maken? En hoe kun je uit de naam Piazza Navona opmaken wat er onder het plein verborgen ligt?
In haar sprankelende reisgids Via Roma laat Willemijn van Dijk je dwalen door de straten van de Italiaanse hoofdstad. Achter de straatnamen van Rome gaat de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil. Via de straatnaambordjes dwaal je door de geschiedenis en langs het werelderfgoed van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell'Ara Pacis. Via Roma is een onmisbaar boek voor iedere Italiëganger.
Willemijn van Dijk is oudhistorica en schrijfster. Ze werkte een aantal jaar als adjunct-hoofdredacteur van De smaak van Italië; in 2012 begon ze Orpheus kijkt om, een blog over Rome en de oudheid. Eerder publiceerde ze onder andere de reisgidsen Puglia, Bed & Breakfasts en charmehotels in Italië en De Smaak van Rome.
In De doe-het-zelf-maatschappij vertelt journalist Femke van Zeijl boeiende verhalen over Nigeria, stuk voor stuk nuchter, empatisch en vol humor.
Op een vroege ochtend in Lagos ziet Femke van Zeijl - gezeten aan haar schrijftafel - een waterreservoir rakelings langs haar raam naar beneden storten. Dit incident en vooral de nasleep ervan brengen direct aan het licht hoezeer het dagelijks leven in deze miljoenenstad verschilt van het leven in de Nederlandse maatschappij. Terwijl Van Zeijl nog zit te bedenken welke gemeentelijke dienst ze zou moeten bellen, hebben haar buren al minstens twee oplossingen bedacht en zijn ze aan de uitvoering ervan begonnen.
In Nigeria zijn burgers grotendeels op zichzelf aangewezen. Van Zeijl illustreert wat dit betekent voor de mensen om haar heen en voor zichzelf, in prachtige, onderzoekende antropologische verhalen, met liefde en humor opgetekend. Maar ze romantiseert niet. Mensen in welvaartsstaten zouden heel wat kunnen leren van de manier waarop mensen in Lagos omgaan met tegenslag. Tegelijkertijd zouden haar stadsgenoten ondanks hun uit nood geboren zelfredzaamheid stuk voor stuk tekenen voor meer sociale zekerheid, recht, onderwijs, zorg en een overheid waarop je kunt rekenen.
`Deze hommage aan de zelfredzaamheid van de bewoners van Lagos leest als een levensles voor ons allemaal.' - Bram Vermeulen, journalist
Auke Hulst schreef met Motel songs een indringend en muzikaal reisboek over de kracht van kunst en de schaduw van de dood.
'Time held me green and dying / though I sang in my chains like the sea.'
- Dylan Thomas
Medio 2016 reed Auke Hulst van de Amerikaanse Oostkust naar de Westkust, dwars door het achterland van Trump, op zoek naar sporen van literaire en muzikale helden, met een auto vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur. Motel Songs brengt hem van F. Scott Fitzgeralds graf in Rockville, Maryland naar diens geboortehuis in St. Paul, Minnesota, naar Memphis, Tennessee, waar Jeff Buckley in een shotgun shack woonde en in de Wolf River verdronk; naar Ketchum, Idaho, waar Ernest Hemingway zich door het hoofd schoot, en naar Seattle, waar Kurt Cobain hetzelfde deed. Daarnaast bevat het boek verhalen over Philip K. Dick en Prince en essays over zelfmoord, opgroeien met Amerikaanse soft power en urban exploration.
De pers over Auke Hulst:
Over En ik herinner me Titus Broederband:
**** 'In verbluffende stijl geschreven verhaal over de gevaarlijke reis van twee broers in een mythische wereld. Auke Hulst weet een diepere laag aan te boren die misschien nog wel boeiender is dan het magistraal beschreven verhaal op zich.' - de Volkskrant
**** 'Een geslaagde mix van genres: psychologische roman, road novel en apocalyptische sci-fi. Hulst creëert een eigen mythische wereld, met een vreemde, eigen taal. Het lef om zo ver van de Nederlandse literaire traditie af te dwalen verdient lof. En de naargeestige eindtijdsfeer met surrealistische tinten, gevangen in poëtische taal, blijft lang hangen.' - NRC Handelsblad
'Auke Hulst is een begenadigd fantast, die zijn wondere wereld optrekt uit louter taal - mooie en beeldrijke taal.' - Trouw
Over Buitenwereld, binnenzee:
'Een meeslepend verslag van de wording van zijn schrijverschap.' - NRC Handelsblad
Strohutten op de savanne en wilde dieren, dát is het westerse beeld van Afrika. Toch is de werkelijkheid radicaal anders. Afrika verstedelijkt en moderniseert in hoog tempo. Journaliste Femke van Zeijl dook in het stadsleven, de nieuwe Afrikaanse realiteit. Ze woonde in zes verschillende steden over het hele continent en ontmoette er schatrijke zakenvrouwen, straatjongens, prostituees, muzikanten en huisvaders. Ze verbaast zich over de rijkdom van de Angolese elite in Luanda, waar dure merkkleding en het nieuwste model fourwheeldrive onmisbaar zijn voor je imago. Op de zwarte markt in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo ontdekt ze waar je moet zijn om je gestolen autospiegels terug te kopen. En in Jinja, Oeganda, loopt ze mee met de jongens en meiden van klas 3D en praat over vrijen, vriendjes en wat hun ouders daarover te zeggen hebben.
Tweederde van de stedelingen in sub-Sahara Afrika is jonger dan 24 jaar. Deze jongeren zijn bezig met dezelfde zaken als hun Europese leeftijdsgenoten; ze luisteren naar dezelfde muziek, bewonderen dezelfde acteurs en kijken naar dezelfde voetbalwedstrijden. Femke van Zeijl schetst een beeld van Afrika zoals dat niet eerder te lezen was. Alle aspecten van het dagelijks stadsleven komen aan bod, van seks tot religie en van armoede en rijkdom tot criminaliteit.
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal vertelt Hulst over zijn eigen jeugd, zijn reizen via atlassen, landkaarten en sciencefictionromans. `Voorbij de Schwarzschildstraal is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal neemt hij je mee naar Tokio en geeft hij je een persoonlijke kijk op deze hectische stad.
`Lost in Tokyo is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal volgen we de jonge sjacheraar Gregor naar het Russische Moermansk, de grootste stad binnen de poolcirkel. `De laatste Murmansk Run is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
Michael Palin maakte al een Reis rond de wereld in 80 dagen, reisde Van pool tot pool, De cirkel rond, In het spoor van Hemingway, door de Sahara en over de Himalaya. Dit keer blijft hij dichter bij huis: Het nieuwe Europa van Michael Palin is het verslag van de rondreis die hij maakte voor de BBC, langs 21 landen in Midden- en Oost-Europa.
'Het Nieuwe Europa is een eyeopener,' zegt Palin. 'Ik ben diep onder de indruk geraakt van de rijkdom en de verscheidenheid in landschap, taal, cultuur en tradities. Maar naast alle verschillen is er ook veel wat ons Europeanen bindt: onze geschiedenis, onze manier van leven. Het idee van één Europa is voor het eerst in mijn leven iets voor mij gaan betekenen.'
In Het nieuwe Europa van Michael Palin, gebaseerd op zijn dagboekaantekeningen, doet Palin op zijn bekende en charmante manier verslag van een rondreis vol bijzondere belevenissen en verrassende ontmoetingen.
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal gaat Hulst op zoek naar sporen van de dichter Arthur Rimbaud in Harar, Ethiopië.
`Rimbauds laatste liefde is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal vertelt Hulst over zijn reizen naar Japan, op een zoektocht naar zijn held Haruki Murakami.
`Zoeken naar Haruki M. is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. `Een nachtje Candacraig gaat over Myanmar (voormalig Birma), de dictatuur, een curieus hotel en George Orwell. Dit verhaal is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In `Dreamland probeert John in zijn vertrouwde omgeving in Dunning, Nebraska, te herstellen van een posttraumatische stressstoornis.
`Dreamland is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
Honderd jaar na de geboorte van Ernest Hemingway gaat Michael Palin op zoek naar de man achter de legende: een stevige innemer, een verleider, een jager, een globetrotter en vrouwenverzamelaar - maar die als een droom schreef en die via zijn werk een onuitwisbare indruk op de twintigste eeuw heeft achtergelaten.
Via Chicago en Michigan naar Italië, Parijs en Spanje, via Florida naar Afrika en weer terug naar Cuba, alle plekken die Hemingway op deze aardbol heeft aangedaan, worden opnieuw door Palin bezocht. Tijdens zijn reizen verplaatst Palin zich in de wereld van Hemingway. Heden en verleden vloeien daarbij in elkaar over, wat leidt tot verrassende momenten'.
Sinds hun eerste vakantie in Portugal zijn Wim en Simone van der Vlugt verliefd op dit Zuid-Europese land. Daarom besloten zij een vakantieboek te maken. Gewapend met pen en fototoestel maakten ze diverse reizen door Portugal en bezochten verschillende steden, probeerden de Portugese keuken uit en verdiepten zich in de geschiedenis. Het resultaat van deze rondreis is een reisgids, sfeerboek, dagboek en historisch naslagwerk ineen. De aanstekelijke teksten van Simone en de prachtige foto's van Wim maken dat u thuis op de bank verliefd wordt op dit veelzijdige land.
Alles wat je moet weten over Parijs en de Parijzenaars
Na lang aarzelen zegt Volkskrant-journalist Heleen Beaart haar baan op om met haar gezin in Parijs te gaan wonen, waar haar echtgenoot correspondent wordt. Niet het werk, maar haar dochters en het huishouden bepalen ineens haar dagelijks leven. `Het leven voelt op dit moment als een spel, alsof we vadertje en moedertje spelen.´ Maar dan wel vadertje en moedertje in Parijs. Want behalve over de grote persoonlijke ommezwaai, gaat Quartier Heleen over Frankrijk, Parijs en het tiende arrondissement - de buurt rond het Canal Saint-Martin waar het gezin woont. Een ontdekkingstocht langs markten, sluizen, pleinen, parken, winkels en monumenten brengt de stad en haar bewoners tot leven.
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. 28 IF, NW 8 is een liefdesverhaal in het Londen van The Beatles. Dit verhaal is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. Hulst reist in dit verhaal door vier staten van New England tijdens de Indian Summer, een landschap in transitie.
`Four States of Nostalgia is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .
De afgelopen jaren reisde journalist Auke Hulst de halve wereld over en naar aanleiding daarvan schreef hij verhalen, geïnspireerd door boeken, films, muziek en schilderkunst. In dit verhaal verbindt Hulst het werk van Jack Kerouac met reizen, en een bezoek aan zijn graf in Lowell Massachusetts. `Apostel van Jack, Arthur, John en Paul is opgenomen in de bundel `Buitenwereld, binnenzee. De reis als verhaal, het verhaal als reis .