Wereldbibliotheek

 • Deel 1 van de Napolitaanse romans
  Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.
  De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.
  `De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.' De Groene Amsterdammer
  `Als ik Elena Ferrante lees, kan ik niet meer stoppen.' The New Yorker
  `Zoveel beter dan goed. *****' De Standaard
  `Een prachtig beschreven vriendschap.' VROUW
  `Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. ****' Leeuwarder Courant
   
  `Net zo heftig als een uitbarsting van de Vesuvius.' La Repubblica
  `Ferrante concentreert zich op een postzegel die ze uitvergroot tot wereldformaat. ****' NRC Handelsblad
  `Zadie Smith is fan - en wij ook.' Vogue

 • Deel 2 van de Napolitaanse romans: turbulent en verslavend
  In De nieuwe achternaam volgen we het leven van Lila en Elena, twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar door haar eenvoudige afkomst worstelt ze met haar universitaire ambities. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin.
  De twee vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. Ferrante laat zien hoe Lila en Elena, die we zagen opgroeien in De geniale vriendin, deel 1 van de Napolitaanse romans, volwassen worden, beiden op zoek naar een manier om hun lot in eigen hand te nemen.
  `Een roman als het leven: rijk en vol, afstotend en heerlijk, ongemakkelijk en ontroerend tegelijk.' Opzij
  `Verslavend echt. *****' De Morgen
  `Fictie van de hoogste kwaliteit.' The Independent
  `Ferrantes intense proza hakt erin.' Jeroen Vullings, Vrij Nederland
  `Meeslepende kroniek van een vriendschap.' Nouveau
  `Ik kan niet wachten op de volgende twee delen.' Marja Pruis, De Groene Amsterdammer
  `Een meeslepend en inspirerend portret van vriendschap in al haar facetten.' JAN
  `Wat een krachtige en betoverende schrijver!' Le Monde
  `Je kunt haar boeken niet wegleggen, je móét verder.' Margriet
  `Onweerstaanbare romans.' Trouw

 • Deel 3 van de Napolitaanse romans: onweerstaanbaar, indringend en een wereldwijd succes
  Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.
  Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.
  `Zeldzaam goed. *****' De Standaard
  `Een van de grootste romanschrijvers van onze tijd.' The New York Times
  `Ferrante maakt indruk. ****' NRC Handelsblad
  `Hartverscheurend! *****' AD
  `Turbulent en verslavend. ****' Het Parool
  `Fenomenaal!' LINDA.
  `Samen met Knausgård de opvallendste romancyclus van het afgelopen decennium.' Humo
  `De hype is terecht!' Elle

 • Deel 4 van de Napolitaanse romans: de adembenemende ontknopingNa De geniale vriendin, De nieuwe achternaam en Wie vlucht en wie blijft verschijnt in oktober het langverwachte vierde en laatste deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Het verhaal van het verloren kind is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila.Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden.Tegen de achtergrond van een verleidelijk en gevaarlijk Napels en een wereld die voortdurend verandert, vertelt Elena Ferrante met ongeëvenaarde eerlijkheid en glans het verhaal van Elena's en Lila's levenslangevriendschap. `The New York Times zette het in de top tien van de beste boeken. Het werd genomineerd voor de Man Booker International Prize. Nu is het ook toegankelijk voor Nederlandse lezers.*****' NRC Handelsblad

empty