Tricht, Uitgeverij Van

 • Meester Johannes kijkt Meike lang aan. Het is alsof zijn donkere ogen tot binnenin haar hoofd kijken. Maar hij zegt niets. Hij kijkt alleen maar. Dan draait hij zich om en wandelt weg. Meike voelt haar hart in haar keel bonken.
  Dit boek vertelt het spannende liefdesverhaal over Vermeer en Meike, het dienstmeisje. De beroemde schilder Johannes Vermeer leefde in de 17de eeuw. Van hem is het schilderij Het meisje met de parel. Niemand weet wie het meisje met de parel was. Ze is prachtig geschilderd. Zo mooi, dat het lijkt of Vermeer verliefd op haar was. En misschien was het meisje met de parel ook wel verliefd op Johannes Vermeer. Zo kijkt ze tenminste wel, op het schilderij. Dit schilderij is in 2006 gekozen tot het mooiste schilderij van Nederland. Marian Hoefnagel is lerares Nederlands. Dit is haar derde boek in de Troef-reeks. Eerder schreef ze Twee liefdes, over verliefd worden en Blowen, over een jongen die eigenlijk toevallig met drugs te maken krijgt. Zijn mooiste model heeft ze geschreven voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit boek is geschreven voor jongeren en jongvolwassenen, afhankelijk van het taalniveau. AVI 6.

 • Daan is een fervente zanger. In groep 8 zong hij al in de schoolband. Zijn zus schrijft hem een paar jaar later in voor een tv-talentenjacht. Die weet hij in de finale te winnen. Dat is het begin van een hectisch leven als popidool Danny Dexter, met optredens, roddelbladen, idolate fans, een manager en cd-opnames. Zijn schoolresultaten gaan eronder lijden. Zijn vriendin Eva op wie hij hartstochtelijk verliefd is, wordt jaloers op al die (vrouwelijke) belangstelling voor haar vriend die achterbaks verleid wordt door een ander meisje. In deze passages komt de auteur/illustrator (1972) tegemoet aan de ontluikende erotiek van haar lezers... ... De tien expressieve, quasi-nonchalante zwarte lijntekeningen, maken in eenvoudige contouren de gevoelens van de hoofdfiguren zichtbaar. Vanaf ca. 12 jaar.'

 • Tessa is een doorsnee tiener die graag sport en gezond eet. Haar grootste probleem is haar broer die haar pest met haar te kleine borsten. Gelukkig heeft ze een leuke nieuwe vriend, dat scheelt. Ze is alleen erg moe. Het zal wel niets bijzonders zijn.
  Maar dan blijkt dat Tessa leukemie heeft. Ineens is het niet meer belangrijk om de juiste agenda te hebben. Andere vragen dienen zich aan. Gaat ze dit overleven? Waarom heeft zij die ziekte gekregen? Hoe zullen haar vriendinnen reageren? Want vrienden en vriendinnen zijn heel belangrijk. Ze helpen Tessa bij haar belangrijkste doel: overleven. Ze is niet van plan zich te laten kisten door deze ziekte. Tessa vecht terug!

  Dit is een boek over een zwaar onderwerp, maar Tessa maakt ook hele leuke dingen mee. Ze is te moe om lekker uit te gaan. Maar samen met haar vriendinnen bouwt ze thuis ook een onvergetelijk feestje! Ziek of niet, Tessa blijft een tiener met tienerwensen.
  Dit boek is geschreven voor jongeren.

  Anne-Rose Hermer is vaste correspondente van een huis-aan-huisblad. Ze schreef ook verhalen en strips voor de Tina. Als verslaggeefster schrijft ze over maatschappelijke problemen.

 • Dit boek gaat over dove jongeren in Amsterdam en in Moskou, en over toneelspelen

  Jason en Rob zijn twee vrienden die samen op een dovenschool in Amsterdam zitten.
  Drama is hun favoriete vak.
  Ben, de dramaleraar, organiseert een uitwisselingsprogramma met een dovenschool in Moskou.
  Zijn drama-leerlingen mogen de laatste week van mei naar Moskou om daar een optreden te verzorgen.
  Het jaar erop zullen de leerlingen uit Moskou naar Amsterdam komen, om hier een voorstelling te geven.
  Maar in Moskou blijkt dat de directeur van de dovenschool geen zaal heeft geregeld voor het optreden van de Nederlanders.
  En er kloppen nog meer dingen niet...
  Jason, Rob en hun nieuwe Russische vrienden gaan op onderzoek uit!

  Bevat een overzicht van relevante adressen met betrekking tot de dovencultuur.

  Annelies van der Eijk schrijft taalmethodes voor het dovenonderwijs.
  Pauline Friedheim is leraar basisonderwijs. Vroeger werkte ze in de jeugdbibliotheek. Ze is moeder van een dove dochter.
  Liesbeth Veldman werkt op een dovenschool in Amsterdam. Ze geeft les aan kinderen die moeite met taal hebben.

 • Kevin moet erg wennen aan zijn nieuwe woonplaats Amsterdam. Gelukkig heeft hij zijn buurjongen en vriend Troy, die graag met zijn vrienden bij Kevin thuis komt. Dan komt Kevin erachter dat ze alleen maar willen blowen. Moet hij nu meedoen?

  Bevat een overzicht van relevante adressen.

  Marian Hoefnagel is lerares Nederlands. Ze werkt al jaren met jongeren die taalproblemen hebben. Ze merkte dat er voor hen weinig leuke boeken zijn en dat jongeren daarom niet graag lezen. Ze is voor hen boeken gaan schrijven, om hun leesplezier te vergroten. www.marianhoefnagel.nl

 • Dit boek gaat over een allochtoon meisje dat verliefd wordt op een Nederlandse jongen.

  Hulya mag, vanwege haar islamitische geloof, veel minder dan haar Nederlandse klasgenootjes.
  Haar vriendin Lise vindt dat erg vervelend voor haar.
  Dan wordt Hulya verliefd op David.
  En hij op haar.
  Ze gaan stiekem met elkaar om.
  Als Hulya's vader er achter komt, wordt hij woedend.
  Hulya mag niet meer naar school.
  Gelukkig kan Lise Hulya helpen.

  Achterin het boek is een lijst opgenomen met handige websites van instellingen waar je terecht kunt met vragen.

  Marieke Otten is psycholoog. Ze werkte een paar jaar op de afdeling psychiatrie van een RIAGG. Ze schreef voor de Troef-reeks al verschillende boeken: 'Laura's geheim', 'Mijn moeder is zo anders' en 'Gewoon Wouter'.www.ottenmarieke.nl

  Dit boek is geschreven voor jongeren.

 • Bill Parker zit in klas 3 havo. Hij is stiekem verliefd op het knappe meisje Esperanza, maar door zijn pukkels voelt hij zich erg onzeker. Hij durft geen contact te maken met haar en met zijn klasgenoten. In tussenuren ontvlucht hij de school. Dan fietst hij het liefst in zijn eentje rond of tekent hij in zijn schetsboek. Op een dag ontmoet hij Ramon, een oudere jongen die graffiti spuit. Ramon is onder de indruk van Bills schetsen en nodigt hem uit om een keer samen graffiti te spuiten. Illegaal natuurlijk, want dat vindt Ramon het spannendst. Is dat wat Bill wil? Neemt hij de uitnodiging aan?


  Marlies Verhelst won in 2006 een verhalenwedstrijd van het tijdschrift Libelle. Sinds die tijd is ze verknocht aan schrijven. In 2009 verscheen haar eerste kinderboek. Voor de Troef-reeks schreef ze het superspannende boek 'Oog in oog'. Dit boek won in april 2014 de hoofdprijs met een voordracht in gebaren tijdens de leesvertelwedstrijd voor doven. Van haar prentenboek 'Feestmaal voor de koning', uitgekomen bij Lemniscaat, verschijnt een tastboek voor blinde en slechtziende kinderen. 'Masker af' is Marlies' dertiende boek. www.marliesverhelst.nl

 • Ooit speelde ze piano; nu is ze veertien en verliest langzaam haar gehoor. Maar juist muziek maken, muziek vóelen, blijkt Isa te helpen, zeker als ze een 'cochleair implantaat' krijgt. Ze wil niet bij de dovenwereld horen, maar waar hoort ze dan bij? Een zoektocht naar zelfstandigheid.
  Het idee voor De stem van Isa ontstond na het zien van een documentaire over Evelyn Glenny, een dove Engelse percussioniste. Op haar twaalfde werd Evelyn doof, maar ze wilde haar droom om percussionist te worden nooit opgeven. Nu, meer dan dertig jaar later, is Evelyn Glenny één van de beroemdste percussionisten ter wereld.
  Naar aanleiding van deze documentaire is Christel met doven gaan praten die hun gehoor verloren tijdens de puberteit. Zij kwam ook met de Nederlandse slechthorende pianiste/componiste Eline Noorman in contact. Christel: 'Ik vond het fascinerend hoe Eline met muziek omgaat. Misschien klopt "mijn" klank niet met de werkelijkheid,' zegt Eline over haar eigen composities, 'maar het is wel mijn werkelijkheid.'

  Christel van Bourgondië studeerde Russisch en massacommunicatie. Ze debuteerde in 2001 met 'Jara en de magische tol '(Leopold). Voor die tijd schreef ze onder de naam Christel Jansen informatieve boeken, zoals 'Aardappels met stokjes' (Gottmer). Ze publiceerde een aantal verhalenbundels. Ze heeft inmiddels een reeks kinderboeken op haar naam staan en werkt tevens als journalist/tekstschrijver. Sinds 2001 is ze fulltime schrijfster.

  De stem van Isa is geschreven voor jongeren.

 • Eef weet niet beter dan dat Carola gewoon haar moeder is. Totdat ze op een dag een e-mailbericht leest dat op haar moeders computer is binnengekomen. Samen met Afra en Jomo, haar beste vrienden, gaat ze uitzoeken wie dat mailtje heeft verzonden, en wat dat mailtje te betekenen heeft. En dan ontdekt ze wie haar echte moeder is.

  Dit boek gaat over adoptie en over de spanningen die dat met zich meebrengt.

  ... Netty van Kaathoven kent het trucje om grote maatschappelijke problemen terug te brengen tot een lekker leesboek. Ze bespreekt problemen, maar schrijft het op zonder dat het een problemenboek wordt. Het verhaal blijft altijd positief. Haar boeken zijn vaak herkenbaar voor een brede groep lezers en daarmee is ze de meest sociale schrijfster die ik ken.' Gerard van Gemert, auteur van 'Allsports Academie: Valse start', in het Jonge Jury Magazine 2010-2011

  Netty van Kaathoven begon op haar vijftigste met schrijven. Ze schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen. Haar verhalen en gedichten staan in diverse bundels. Netty van Kaathoven gaf les aan moeilijk lerende jongeren.

  Dit boek is geschreven voor jongeren.

  U kunt bij de website van de uitgeverij lesmateriaal en verwerkingsopdrachten bij dit boek gratis downloaden.

 • Chico is 16 jaar en woont in Costa Rica. Voor het eerst van zijn leven gaat hij een grote reis maken. Hij gaat naar Nederland, daar woont zijn zus Lisa. Maar wat is alles anders in dat verre land. Het is er winter, er is ijs en sneeuw. Chico leert zelfs schaatsen. En in Nederland staan de huizen zo dicht op elkaar. Chico kan zo naar binnen kijken bij het huis aan de overkant. Daar ziet hij een meisje zitten. Ze heet Trudy en ze worden verliefd op elkaar. Vindt haar vader dat wel goed?


  Anton van der Kolk heeft als journalist veel geschreven over kinderliteratuur en muziek uit niet-westerse culturen. Tijdens een van zijn reizen ontmoette hij een Costaricaanse vrouw, met wie hij is getrouwd. Daardoor kreeg hij een band met Costa Rica. Anton van der Kolk heeft zijn baan als journalist opgegeven. Hij wil voortaan alleen nog maar kinderboeken schrijven.

  Dit boek is geschreven voor jongeren.

 • Na de zomervakantie gaat Steven naar de middelbare school. Alleen, want zijn vriend Bas is naar Amerika verhuisd. Meteen op zijn eerste schooldag wordt hij door drie jongens lastig gevallen. Wat moet hij nu doen? Mag hij zijn karatetechnieken wel gebruiken? Gelukkig geeft zijn karateleraar hem goede raad.
  Lars valt achterover op het schoolplein.
  Steven probeert hem tijdens de val omhoog te trekken.
  Daardoor komt hij minder hard op de grond terecht.
  Vaak heeft hij dit met Bas in de dojo geoefend.
  Bas kon prachtig vallen, het leek wel een toneelstuk.
  Met zijn vrije arm sloeg hij dan opzettelijk hard op de mat.
  Dat klonk als een dodelijke val.

  Ad Hoofs schrijft vooral over karate, een sport waar hij veel over weet. Al vroeg publiceerde hij korte verhalen, bijvoorbeeld in de VPRO-gids en in de Taptoe. Zijn eerste boek verscheen in 1994.

  Dit boek is geschreven voor jongeren.

 • De zestienjarige Tim is twee jaar geleden doof geworden en kan dat niet accepteren. Hij leeft in het jaar 2042, eten komt uit een 3D-printer, maar hém kunnen ze niet helpen.
  Als Tims vader wordt weggeroepen vanwege een ramp in het militaire complex waar hij werkt en al het contact wordt verbroken, gaat Tim op onderzoek uit. Al snel komt hij erachter dat zijn vader geheimen heeft, dat hij een andere man is dan Tim altijd gedacht heeft. En dan ontdekt hij wat de ramp is: er zijn twee buitenaardse wezens gevangen genomen. Zij zijn niet gekomen om de aarde te verwoesten, zoals Tims vader denkt, maar om hun volk te redden van de ondergang.

  Tim komt recht tegenover zijn vader te staan en zet werkelijk alles op het spel om de echte ramp te voorkomen en zijn twee nieuwe, buitengewone vrienden te redden.

 • Appzurt

  Léon Biezeman

  Ben je tussen 11 en 15 jaar, dan is dit boek speciaal voor jou geschreven!

  Je vindt veel informatie in dit boek. En je leest dat de geleerde Albert Einstein en de bekende schrijver Roald Dahl dyslectisch waren. Als je dacht, dat dyslexie iets te maken zou hebben met dom, zit je fout.
  In dit boek lees je waar je allemaal tegenaan kunt lopen als je dyslectisch bent. Maar als je om hulp durft te vragen, zul je zien dat
  het steeds beter gaat. Zo kun je bereiken wat je wilt, ook al heb je dyslexie.

  Als je niet dyslectisch bent, weet je niet hoe lastig dyslexie voor iemand kan zijn. Het betekent dat je moeite hebt met lezen en
  schrijven. Soms worden woorden anders geschreven dan ze klinken.
  Is het appzurt, apsurt, appsurd, absurt of is het absurd ...?
  En als je dyslexie hebt, dan kun je daar flink over struikelen.

  Léon Biezeman is dyslectisch. Hij studeerde orthopedagogiek en deed onderzoek naar hoe mensen met dyslexie leren. Hij zet zich als ambassadeur in om dyslexie op de kaart te zetten en schreef er een aantal artikelen en boeken over, waaronder 'Schrijven met dyslexie, kinderen doen hun verhaal'. Léon is 'Charity Ambassador' voor Dyslexia International, een organisatie die nauw samenwerkt met UNESCO.
  Dit boek is een Epub3 bestand en heeft een voorleesfunctie.
  www.verdraaid.nl

 • Laura is een veertienjarig meisje dat niet zo goed is in wiskunde. Haar buurman biedt aan om haar bijles te geven. Dat is aardig. Maar dan begint de buurman haar overal aan te raken. Laura durft hier niet over te praten. Ze gaat zich anders gedragen. Niemand begrijpt haar meer. Totdat ze haar geheim uiteindelijk vertelt.

  Bevat een overzicht van relevante adressen.

  Marieke Otten (1964) is psycholoog. Ze werkte een paar jaar op de afdeling psychiatrie van een RIAGG. Ze probeert altijd 'levensechte boeken' te schrijven. Ze kan met haar gevoel heel dicht bij je komen. Daardoor raken haar verhalen je meteen.

  Dit boek is geschreven voor jongeren, afhankelijk van het taalniveau. oud-AVI 6.

  Tweede druk, 2009

 • Menno en Bor hebben elkaar nog nooit gezien.
  Ze gamen en chatten elke dag met elkaar.
  Menno voelt zich goed bij Bor.
  Hij heeft weinig vrienden.
  Ruben is zijn enige echte vriend.
  Maar Ruben heeft sinds kort een vriendin.
  Menno en Ruben zien elkaar dus niet zoveel.
  Het gamen met Bor wordt steeds belangrijker voor Menno.
  Langzaam aan raakt hij verstrikt in zijn gamewereld.
  Het gaat steeds slechter met hem.
  Gelukkig heeft Menno meer echte vrienden dan hij denkt...

 • Dit boek gaat over een bang paard en over een meisje dat leert paardenfluisteren

  Cindy wordt te groot voor haar pony Zano. Ze moet hem maar verkopen, vinden haar ouders. Als Wendy de nieuwe eigenaar wordt van Zano, is Cindy zo verdrietig dat ze besluit dat ze nooit meer paard wil rijden! Maar dan kopen de ouders van Cindy toch een paard voor haar: Tijger! Zal Cindy dit mooie sterke dier ooit onder controle krijgen?

  Stasia Cramer houdt veel van dieren, vooral van paarden. Eigenlijk wilde ze dierenarts worden. Maar al gauw bleek dat ze niet tegen bloed kon. Toen bedacht ze dat ze beter over dieren kon schrijven. Ze heeft nu al meer dan 40 kinder- en jeugdboeken geschreven. Ze gaan bijna allemaal over paarden en over verliefdheid. Stasia organiseert ponykampen. Ze geeft ook lezingen op school.

  Voorin het boek is een lijstje met paardentermen plus verklaringen opgenomen.

empty