Thomas Rap

 • Rafael

  Jan Eilander

  Rafael (11) is een groot voetbaltalent. Zelfs in een telefooncel kan hij een mannetje uitkappen. Hij droomt van een profcarrière bij Ajax, net als zijn beroemde naamgenoot. Helaas heeft hij een moeder die voetbal haat, omdat haar vader - vroeger een bekende speler - zijn gezin voor de sport in de steek liet. Geholpen door zijn oudere zus Gabi wordt Rafael stiekem lid van de plaatselijke voetbalvereniging Het Begon Op Klompen. Als hij HBOK in z'n eentje kampioen maakt en de scouts zich verdringen, geeft zijn moeder haar verzet op: Rafael mag Ajacied worden. Een droom is werkelijkheid geworden, totdat de werkelijkheid weer op een droom gaat lijken - zeg maar gerust een nachtmerrie. Rafael raakt verwikkeld in een avontuur, waarin hij zich niet alleen als voetbalheld laat zien.

 • Raffie

  Jan Eilander

  Als Rafael na de laatste schooldag voor de kerstvakantie samen met zijn zusje Gabi naar huis fietst is-ie toch moe! Niet in zijn benen, maar in zijn hoofd, net achter zijn ogen. Zó moe. Het is ook wel een hete herfst geweest. Zoveel avonturen en gedoe - een normaal mens doet daar een heel leven over.
  Stel nou, hè, stel dat Rafael al die belevenissen zou hebben opgeschreven in een boek, dan zou niemand dat toch ooit geloven, laat staan dat ze dat boek zouden willen kopen? En toch zijn ze waar! Sterker nog, sommige hoofdstukken zijn nog niet eens afgerond! Neem nou dit: straks komt Raffie thuis en dan zit daar Nando onder de kerstboom. Hartstikke leuk zon soort nep-broer, maar ooit moet hij toch weer terug naar zijn eigen vader en moeder, naar Albanië. En Rafael zelf - gaat hij het eigenlijk wel redden op school? Welk schooladvies zal Meester hem geven? Maar de `affaire Ajax ligt `m het zwaarst op de maag: in een krankzinnige wedstrijd, nog geen week geleden, was Rafael overgelopen van Ajax naar zijn oude club Het Begon Op Klompen. Na afloop had trainer Bryan hem een vette knipoog gegeven, maar de Ajacieden - Zico en zo - die waren kwaad! Zeiden dat-ie een vuile verrader was. Als Rafael moet kiezen tussen de krukken van HBOK en de cracks van Ajax, dan is de keuze snel gemaakt. Maar als Rafael moet kiezen tussen vrienden als Dirk en rotzakken als Zico, dan is de keuze ook snel gemaakt. Dus zo eenvoudig ligt het niet. En trouwens, wie zegt dat Ajax hem terug wil?

 • Spoken bestaan

  Hansje Bouman

  Spoken bestaan niet. Dat weet toch iedereen. Maar als iedereen dat weet, hoe komt het dan dat het wemelt van de spookverhalen? En waarom zijn er zo veel mensen die zeker weten dat ze een geestverschijning hebben gezien? Hoe geloofwaardig zijn de verhalen van mensen die `contact hebben met overledenen?

  Spoken bestaan is een verrassende zoektocht naar de waarheid over het bestaan van spoken en geesten. Maar ook over mensen die voorwerpen kunnen laten zweven, gedachten kunnen lezen of verdwenen kinderen kunnen opsporen. Wat zijn `uittredingen precies? Hoe werkt `glaasje draaien , en is het gevaarlijk? Wat is eigenlijk exorcisme? Kun je gedachten fotograferen? Leid je meerdere levens op aarde en kun je daar dan herinneringen aan hebben?

  Hans Bouman ging op onderzoek uit. Hij overnachtte in een spookhuis, bezocht plekken waar geesten zijn verschenen, sprak met geestuitdrijvers en wichelroedelopers, zocht contact met overledenen, stelde helderzienden op de proef, ging op bezoek bij mensen die last hadden van aardstralen, ondervroeg een `spokenjager en klopte aan bij het Meldpunt Geest- en Spookverschijningen. En hij sprak met wetenschappers die serieus onderzoek doen naar bovennatuurlijke verschijnselen.

empty