De Correspondent

 • In normale tijden heeft een land maar weinig helden nodig. Maar wat als de tijden niet normaal zijn? Dit is het verhaal van Arnold Douwes, een van de grootste verzetsstrijders van Nederland.

  Rutger Bregman is historicus en schrijver van bestsellers als Gratis geld voor iedereen (2014) en De meeste mensen deugen (2019).

 • De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.

  Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

  In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?

  Adembenemend, weids en revolutionair - De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

  Reacties:

  `Een indrukwekkend boek.'
  - Jan Terlouw

  `Rutger Bregman sleept je mee.'
  - Geert Mak

  `Of je het nou eens of oneens bent met Rutger Bregman, hij is een belangrijke stem binnen onze generatie. Fascinerend boek, lees het.'
  - Tim Hofman

  `Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch wil zijn.'
  - Beatrice de Graaf

 • In lichtjaren heeft niemand haast Nieuw

  `Van Heemstra is niet alleen een fantastische schrijver, maar ook echt een unieke en bijzonder mooie denker.'
  - Babs Gons

  `Marjolijn van Heemstra grossiert in spitsvondige en oorspronkelijke gedachten over de kosmos. Overweldigend.'
  - Frank Westerman

  Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda's. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven.

  Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken?

  Marjolijn van Heemstra neemt je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Langs de vierkante meters waarop we elkaar in de weg lopen, tot de cirkels die we trekken om de zon. Want terwijl de wereld benauwender wordt en ons leven gehaaster, ontdekte ze: in lichtjaren heeft niemand haast.

  Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra is al jarenlang gefascineerd door de ruimte. Haar roman En we noemen hem werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en in acht talen vertaald.

 • Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Relaties liepen op de klippen, banen raakten verloren, levens werden verwoest. In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinderopvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen.

  In een thriller van een reconstructie laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam en tot de val van het kabinet kon leiden. De ontluisterende conclusie: vrijwel iedereen - ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten - deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

  Reacties:

  `Konden we Jesse Frederik maar klonen. Zoals Jesse hier het groepsdenken rondom politieke schandalen ontrafelt, is onnavolgbaar knap.'
  - Joris Luyendijk

  `Dit boek laat zien wat er gebeurt als beelden en sentimenten het winnen van feiten en waarden, het collectieve geheugen sleets is en uitvoerbaarheid niet telt in de politiek. Dan verliest de burger die op de overheid is aangewezen.'
  - Herman Tjeenk Willink

 • Het probleem is niet dat we het niet goed hebben. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.

  In deze internationale bestseller laat Rutger Bregman zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen. Iedere mijlpaal van beschaving - van het einde van de slavernij tot het begin van de democratie - was ooit een utopische fantasie.

  Nieuwe utopieën zoals een gegarandeerd basisinkomen en een werkweek van vijftien uur kunnen ook werkelijkheid worden. In onze tijd.


  Reacties:

  `Het Nederlandse wonderkind'
  - The Guardian

  `You're a superstar'
  - Trevor Noah van The Daily Show

  `Een van de invloedrijkste politieke denkers'
  - De Morgen

 • Steekt een hert de weg over of rijden wij dwars door zijn bos heen? Waarom moeten we op een knopje drukken als we de straat over willen steken? En hoe kan het dat we steeds sneller reizen, maar geen seconde eerder thuiskomen? 

  Van files tot fietssnelwegen, van drempels tot deelauto's: hoe we ons verplaatsen heeft enorme invloed op de inrichting van onze straten, onze steden én onze samenleving. Het bepaalt zelfs hoe we met elkaar omgaan.

  In dit boek gaan journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brmmelstroet op zoek naar een antwoord op die ene belangrijke vraag: van wie is de straat? Ze ontdekken dat het verkeer onze publieke ruimte heeft overgenomen   en laten zien dat een radicaal andere inrichting mogelijk is.

  Reacties:

  'Thalia Verkade is er zo eentje die verder graaft waar anderen ophouden, en uiteindelijk met de meest prachtige en vooral verrassende ontdekkingen en inzichten weer boven komt. Lees alles wat zij schrijft.'
  - Joris Luyendijk

  Thalia Verkade bezit de gave om opnieuw te kijken naar dingen die je dacht te kennen. Zoals je eigen straat, fiets of leven. Dit boek is een aanstekelijk pleidooi voor een rustiger, rijker leven.'
  Arjen van Veelen, schrijver

  Ook feiten over de publieke ruimte zijn op normen gebaseerd. Dat laat dit inzichtgevende boek goed zien.'.
  - Trudy Dehue, wetenschapsonderzoeker

 • Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we overduidelijk niet zonder kunnen - vuilnismannen, politieagenten, verplegers - zo slecht verdienen, terwijl onbelangrijke, overbodige of zelfs schadelijke bankiers, lobbyisten en consultants veel beter boeren?

  Dit is de vraag waarmee Rutger Bregman en Jesse Frederik de patstelling in het debat over ongelijkheid doorbreken. Aan de hand van oude en moderne denkers, van Aristoteles tot Piketty, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekend is aan de verdeling van inkomen en vermogen.

  In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen ze de discussie naar een hoger plan. Het is hoog tijd om die oude vraag opnieuw te stellen: welke rijkdom is echt verdiend?

  Reacties:

  'Een glashelder en prikkelend betoog' ****
  - NRC Handelsblad

  'Verfrissend en origineel'
  -Vrij Nederland

  'Een schop onder de kont' ****
  - De Standaard

 • Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden.

  Maar vrijwel niemand die hem kent.

  Het verhaal van Johan is het verhaal van Nederland. Een verhaal dat sinds de Watersnoodramp van 1953 in de vergetelheid is geraakt, maar door de stijgende zeespiegel relevanter is dan ooit.

  En dat laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen.

  De opbrengsten van dit boek gaan naar Urgenda.

  Reacties:

  `Dit mag je niet missen!'
  -Helga van Leur

  `Een belangrijk verhaal dat gelezen moet worden door iedere Nederlander.'
  -Angela Groothuizen

  `Rutger Bregman is des werelds hoop in bange dagen.'
  -Hugo Borst

 • `Onmisbaar voor wie weleens cijfers tegenkomt - voor iedereen dus.'
  Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie

  `Lekker geschreven. Essentieel leesvoer in tijden van big data.'
  Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist


  Of het nu je schoolrapport is of je salarisstrookje, de verkiezingsuitslagen of het aantal virusbesmettingen tijdens een pandemie - cijfers zijn overal en ze beïnvloeden hoe jouw leven eruitziet.

  Maar het grootste misverstand over cijfers? Dat ze objectief zouden zijn.

  Bedrijven misbruiken cijfers om hun product aan je te slijten, politici om lastige beslissingen te rechtvaardigen, wetenschappers om hun onderzoek kracht bij te zetten. En wij, cijferconsumenten, zijn ook niet onschuldig. We laten ons maar al te graag verleiden als de cijfers zeggen wat we willen geloven.

  In Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) ontcijfert journalist en econometrist Sanne Blauw de wereld van de getallen, zodat iedereen het juiste gebruik van cijfers kan onderscheiden van het misbruik. En zodat we ons kunnen afvragen: welke rol willen we dat cijfers spelen in ons leven?

 • We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt.

  Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet.

  Maar de grote omwenteling is begonnen.

  In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept.

  Ten onrechte.

  Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

  `Een heel interessant en belangrijk boek, en prettig dat je er niet depressief van wordt.'
  Georgina Verbaan

  'Het klimaatverhaal helder en overtuigend uitleggen: Jelmer Mommers kan het als geen ander.'
  David Van Reybrouck

 • Waarom kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou? Waarom is de kinderopvang zo duur? Waarom is je post weer niet aangekomen? En waarom ligt bij de eerste sneeuwbui het hele spoor plat?

  Het antwoord: mislukte marktwerking.

  Dat ontdekte Sander Heijne (1982) na zeven jaar journalistiek onderzoek voor de Volkskrant en De Correspondent. Hij schreef talloze verhalen over het spoor, de post, de zorg en andere publieke diensten, en over de problemen die ontstonden toen die aan de markt werden overgelaten.

  Sander sprak honderden mensen op de werkvloer: van dokters en verpleegkundigen tot verzekeraars, van conducteurs en machinisten tot spoorbazen, en van postbodes en vakbondsleiders tot beleidsmakers.

  Het resultaat is een boek dat iedere Nederlander aangaat.

 • Nieuws vertelt je wat er vandaag gebeurt, maar zelden wat er iedere dag gebeurt. Daardoor overschatten we het belang van zeldzame gebeurtenissen en missen we vaak de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd.

  Wie het nieuws volgt, weet precies hoe de wereld niet werkt.

  Dit boek bevat 21 onmisbare verhalen die niet zo snel in het journaal zullen komen, maar wél een dieper inzicht geven in hoe de wereld werkt.

  Over de onzichtbare motor achter technologische innovatie, de stille armoede in een van de rijkste landen ter wereld en de heimelijke invloed van cijfers op ons leven.

  Maar ook: hoe we ons kunnen wapenen tegen de burn-outepidemie, wat de werkelijke oplossing voor het fileprobleem is en waarom we klimaatverandering alleen samen tegen kunnen gaan.

  Dit was het nieuws niet geeft een geheel nieuwe blik op het nieuws van alledag en de wereld om ons heen.

  `De Correspondent is hét laboratorium voor journalistieke vernieuwing.'
  - Joris Luyendijk, schrijver

 • Geen land ter wereld dat zo als voorbeeld dient als Amerika. We volgen de politiek, media en gadgets daar op de voet. We kennen New York en Hollywood uit de films, en staan in de rij voor Starbucks en de nieuwste iPhone.

  Maar toen Arjen van Veelen naar St. Louis, Missouri verhuisde, trof hij een heel ander Amerika: een steenrijk derdewereldland.

  Hij was erbij toen om de hoek de rellen in Ferguson uitbraken, toen Donald Trump campagne voerde, toen `s nachts werd geprotesteerd tegen wapengeweld. In de gevaarlijkste stad van Amerika zag hij hoe ongelijkheid, segregatie en racisme de Verenigde Staten tekenen - én mensen zich daartegen verzetten.

  In dit fantastisch geschreven boek toont meesterobservator Arjen van Veelen Amerika zoals je dat zelden ziet - en brengt het verrassend dichtbij.

 • Nergens ga je zo prettig dood als in Nederland.

  Behalve als je dement bent.

  Want ook al mag het van de wet, geen arts helpt je bij het sterven als je niet meer begrijpt wat er gebeurt.

  Waarom is euthanasie bij dementie zo moeilijk? En hoe kan het wél?

  In dit openhartige boek laat Henk Blanken zien hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen over het einde. Met je naasten en met je arts. Zodat je niet te vroeg dood gaat, maar ook niet te laat.

  Reacties:

  `Fantastisch scherp geschreven.'
  -Matthijs van Nieuwkerk

  `Het greep me enorm aan.'
  -Linda de Mol

  `Taboedoorbrekend.'
  -Mabel van Oranje

 • Drie jaar lang deelde Arnon Grunberg zijn leven als Hotelmens op De Correspondent. Wat begon als een serie waarin het hotel de hoofdrol zou spelen, veranderde gaandeweg in een onderzoek naar de vraag waar je thuis bent. Hoe verbonden moet de mens eigenlijk zijn met het stukje grond waar hij, toevallig en voorlopig, werkt, woont en slaapt?

  Thuis ben je is een openhartig verslag van het leven zelf, de angsten die op verlangens lijken, de teleurstellingen, de kleine catastrofes, de geluksmomenten, de verliefdheden.

  Alles is materiaal.

  Reacties van leden van De Correspondent:

  'De contouren van je worsteling waren in de eerste plaats intrigerend om te lezen, elke keer weer. Ten tweede was het ook gewoon prachtig.'

  'Een mooie balans van lenigheid en wanhoop.'

  'Een diepe dankbare buiging.'

  'Dank je wel Arnon voor je inspiratie voor mijn eigen overpeinzingen.'

  'Fenomenaal genoten van deze stukken.'

  'De speelse briljante pen, van de onbevangen zwerver en ontdekkingsreiziger die het leven steeds opnieuw laat beginnen, die de vluchtigheid viert en durft onder ogen te zien hoe verlangens angsten kunnen worden heeft mij keer op keer geboeid en geraakt.'

  'Heerlijk herkenbaar'

 • De tweede

  Lynn Berger

  Herinner jij je eerste keer nog? Grote kans dat je je tweede keer vergeten bent. Want voor tweede keren hebben we meestal weinig woorden.

  Dat ontdekte Lynn Berger toen ze voor de tweede keer in verwachting was. Over het ouderschap en de komst van een eerste kind zijn boekenkasten volgeschreven, maar over de tweede gaat het zelden. En dat terwijl twee kinderen krijgen de norm is.

  Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? Wanneer je kind een broertje of zusje krijgt, wat krijgt het dan? En wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om winnaars en de primeur?

  De tweede is een fascinerende zoektocht, gedreven door dat ene verlangen: het verlangen om het tweede kind, en de tweede keer, beter te begrijpen. Een onmisbaar boek voor iedereen die een tweede krijgt, een tweede is of er eentje kent.

  `Lynn Berger bewijst maar weer eens dat ze de hardste denker over de zachtste onderwerpen is.'
  Marja Pruis

  'Ik zou het elke moeder of vader die een tweede (of derde of vierde) verwacht cadeau doen.'
  Nina Pierson

  `Een origineel en verrassend boek dat ontroert zonder sentimenteel te zijn.'
  Niña Weijers

 • Van absolute wereldklasse.'
  Alexander Klpping

  Indrukwekkend.'
  Huib Modderkolk


  Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging
  De Belastingdienst zag hoe je er kwam
  Apple hield bij hoelang je er bleef
  Amazon hoorde wat je er zei
  En Google wist al dat je het van plan was

  In deze nieuwe editie van hun bestseller Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is.

  Ze leren smartphones kraken en computers hacken, voelen hoge ambtenaren en datahandelaren aan de tand en interviewen de scherpste denkers over privacy en surveillance. Zo leggen ze bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal.

  Dit boek is het resultaat van jarenlange diepgravende onderzoeks- en datajournalistiek naar privacy en surveillance voor De Correspondent, waarvoor Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis verschillende journalistieke prijzen wonnen.

 • Een Nederlands bedrijfje uit Noordwijk speelde, samen met de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), een sleutelrol bij een van de grootste afluisterschandalen uit de Koude Oorlog. Dat onthult correspondent Maurits Martijn van online journalistiek platform De Correspondent. Samen met inlichtingenexpert Cees Wiebes deed hij anderhalf jaar onderzoek naar de zaak. Martijn werd op het spoor gezet, omdat een vroegere schoolvriend oude documenten en een CIA-aansteker van zijn opa vond, die werkzaam was bij het bedrijfje.

empty