Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

 • Het geluk van de wolf Nieuw

  Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is een kunstenaar en allebei zijn ze op zoek naar een nieuw bestaan. Samen ervaren ze hoe de winter over het plaatsje en haar bewoners valt. Fausto geniet van de rust, ver weg van het rumoer van de stad en alles wat hij daar heeft achtergelaten, terwijl Silvia's blik steeds gericht is op de hoogste bergtop, of het beklimmen van weer een nieuwe gletsjer. Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen,
  de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan.
  Na het wereldwijde succes van De acht bergen keert Paolo Cognetti terug naar de adembenemende, woeste natuur van de Italiaanse
  Alpen. Hij neemt de lezer mee op reis naar de hoogste gletsjers en zoekt naar antwoorden op essentiële levensvragen. Wie willen we zijn? Waar horen we thuis? En hoe vind je geluk?

 • Nog niet zo lang geleden zei Kees van Kooten in een interview: `Een biografie is niet meer nodig, ik heb alles zelf verteld. Ik ga de rest van mijn leven veel liever lezen dan schrijven.' Ter gelegenheid van de bloemlezing De tachtigjarige vrede las hij voor het eerst sinds tijden weer zijn eigen verhalen. Ze brachten hem niet alleen terug naar het verloop van zijn lange leven, maar eveneens werd hij de lezer van zijn eigen hilarische fantasie. De verhalen uit Hedonia, Zwemmen met droog haar, de Treitertrends, de Modermismen en de vele andere bundels - ze zijn even sterk en humoristisch als de lenige geest van Kees van Kooten zelf. Het is met die krachtige verbeelding dat hij nu zichzelf portretteert aan de hand van zijn verhalen. En het is het schitterende bewijs dat een biografie inderdaad volstrekt overbodig is. Koot graaft zichzelf autobio.

 • De stad die Antwerpen ooit geweest is, is vandaag de dag haast
  onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen
  van de wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt
  achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de
  havenstad ooit het middelpunt van de wereld.
  Als handelscentrum kende Antwerpen in de zestiende eeuw
  geen evenbeeld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard.
  De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid.
  Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken
  van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde.

  Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen,
  muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de
  joodse en protestante inwoners hing, lieten de uitzonderlijke
  welvaart van korte duur zijn. Desalniettemin blijkt de invloed
  van Antwerpen blijvend.
  Met Antwerpen ontsluit bestsellerauteur Michael Pye
  het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam
  als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld
  wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de
  Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.

 • Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.
  De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.
  De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

 • - 38%

  Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

  De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

  Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

 • De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.
  Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden.
  Benjamin bestuurt de auto, Pierre zit naast hem en Nils zit op de achterbank. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden over gelaten. Nu zijn ze jongemannen, uit elkaar gegroeid, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Door haar dood raakt alles in een stroom versnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds precies afgespeeld?

 • Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa belandde daar door een reeks onbegrijpelijke beslissingen van haar moeder, terwijl Beatrice er al haar hele leven woonde. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vriendschap tussen de twee die onverbreekbaar lijkt. Ze delen alles: hun eerste feestjes en liefdes, de eerste pijn en rouw. Elisa en Beatrice zijn jong, verre van perfect,
  rebels en onafscheidelijk. Maar dan breekt er iets. Dertien jaar later is Beatrice een wereldberoemde persoonlijkheid, ze heeft miljoenen volgers op social media en een bestaan waar anderen alleen van kunnen dromen. Elisa, inmiddels moeder, had het veel moeilijker na hun breuk en probeert de betekenis van hun vriendschap te duiden.
  Een vriendschap is een krachtige, universele roman en Avallones grootste succes sinds ze internationaal doorbrak met haar debuut Staal.

 • De joodse bankiersfamilie Camondo vestigde zich in de jaren
  1870 in Parijs. Ze betrokken een spectaculair stadspaleis aan
  het Parc Monceau, enkele deuren naast het huis van de familie
  Ephrussi - bekend uit De haas met ogen van barnsteen.
  De familie begaf zich in de hogere culturele kringen van de Parijse
  belle époque - de wereld van Proust, de gebroeders De Goncourt,
  maar ook van antisemitisme en de Dreyfusaffaire. Graaf Moïse
  de Camondo vulde het huis voor zijn zoon Nissim met de
  grootste privécollectie van achttiende-eeuwse Franse kunst.
  Toen Nissim omkwam in de Eerste Wereldoorlog, werd het huis
  een gedenkplaats, en dat is het tot de dag van vandaag. In 1942
  werden Moïses dochter Béatrice en haar man en kinderen naar
  Auschwitz gedeporteerd, waar ze werden omgebracht.
  Dwalend door het huis brengt Edmund de Waal aan de hand
  van de voorwerpen, het meubilair en de kunst het huis en haar
  bewoners tot leven. De brieven die hij schrijft aan Camondo
  vormen een monument voor een unieke familie: toonaangevend
  in hun tijd, maar vermorzeld door de geschiedenis.

 • Op de ochtend van 12 juli 1941 waren de lezers van De Telegraaf getuige van een historische
  ontmoeting. In het derde verhaal van de dat jaar begonnen strip over Tom
  Poes deed een vreemde figuur zijn intrede. Hij had een flinke reis achter de rug, droeg
  een geruite jas en blies een grote rookwolk uit zijn pijp. Tom Poes groette de vreemdeling
  beleefd, waarop die zich voorstelde als Ollie B. Bommel. De twee schudden elkaar
  de hand en stortten zich terstond in hun eerste gezamenlijke avontuur. Het zou het
  begin zijn van een prachtige vriendschap en het legde de basis voor de zo geliefde
  stripverhalen die Marten Toonder schreef rondom Tom Poes en heer Bommel.
  Ter gelegenheid van het tachtigste jubileum van Tom Poes en heer Bommel verschijnt
  Beste vrienden, waarin twee onmisbare bronverhalen uit de Bommelsaga zijn samengebracht.
  In Tom Poes in de tovertuin is de eerste ontmoeting tussen de twee opgetekend.
  Daarna volgt het verhaal Tom Poes en de drakenburcht, dat niet alleen opzien
  baart door de spannende, Harry Potter-achtige verhaallijn, maar ook door de introductie
  van Slot Bommelstein en de Oude Schicht, twee iconische elementen uit de Bommel-verhalen.

 • Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid
  van de wereld in Vespasiano da Bisticci's boekwinkel in Florence
  te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten
  voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit
  de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok
  de grootste denkers van de stad aan.

  Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het
  nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant
  van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse
  drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende
  nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom
  aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt
  gebracht.

  In De boekhandelaar van Florence ontsluit bestsellerauteur Ross
  /> King het verhaal van een lokale strijd met verregaande consequenties.
  De stortvloed aan radicale denkstromen die werd ontketend
  door het gedrukte boek zou de loop van de geschiedenis
  veranderen; de drukpers vormde de voedingsbodem voor de
  renaissance en de reformatie, en maakte het pad vrij voor de verlichting
  - en voor de moderne wereld zoals we die nu kennen.

 • Op een eiland vlak voor de adembenemende kust van Noorwegen groeit Ingrid Barrøy op. Het ruwe eilandleven verloopt volgens zijn eigen wetten, met zware winters en heldere zomers. Een leven dat, net als het landschap zelf, van een grootse, broze schoonheid is, met in de verte de rest van de wereld. Ingrids vader droomt ervan een kade te bouwen die hen verbindt met het vasteland, maar zo dicht bij de rest van de wereld zijn blijft niet zonder gevolgen. Haar moeder heeft haar eigen dromen: meer kinderen, een kleiner eiland, een ander leven. En er blijft altijd één vraag die Ingrid haar nooit mag stellen. Wanneer Ingrid oud genoeg is, wordt ze naar het vasteland gestuurd om voor een van de rijke families aan de kust te werken. Maar dan gebeurt er iets tragisch en moet ze noodgedwongen terugkeren naar de plek die ze dacht achter zich gelaten te hebben.

 • - 43%

  Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus' duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.
  Het grootste deel van Erasmus' leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus' levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar.
  Nooit kwam Erasmus geestiger, slimmer, scherper, dapperder, dwarser, bozer, banger en, in één woord, menselijker in beeld. En niet eerder werd Erasmus' tijd levendiger voor het voetlicht gebracht dan in deze biografie.

 • Soms humoristisch, soms zakelijk, maar altijd in een volstrekt
  eigen vorm. De poëzie van Alfred Schaffer wordt alom geroemd
  om haar meerstemmigheid en schakelt moeiteloos tussen engagement
  en absurditeit. Schaffer ontving de P.C. Hooft-prijs
  2021 en is daarmee een van de jongste laureaten ooit van Nederlands
  belangrijkste literaire oeuvreprijs. Sinds zijn debuutbundel
  Zijn opkomst in de voorstad (2000), die werd bekroond
  met de eerste Jo Peters Poëzieprijs, weet Schaffer zich constant
  te vernieuwen, met het vol lof onthaalde wie was ik. strafregels
  (2020) als meest recente uiting van zijn virtuoze dichterschap.
  , zo heb ik u lief. alle gedichten tot nu toe brengt twintig jaar
  dichterschap
  en negen bundels samen in één band en laat zien
  dat Schaffer ontegenzeggelijk een van de beste hedendaagse
  dichters in het Nederlandse taalgebied is.

 • Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart
  in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar
  ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en
  van internationale verbondenheid teloorging?
  Jonathan Holslag navigeert langs de kalme zeeën en kolkende
  stromen die de wereldpolitiek sinds 1989 gekend heeft. Hij vertelt
  hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend
  consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke
  betrokkenheid. Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere
  machten, zoals China en Rusland, konden groeien. Met verve
  ontrafelt hij de draden van dit verhaal, en toont dat het niet
  zozeer de ambitie van China, de sluwheid van Poetin of de hebzucht
  van Afrikaanse heersers was die tot deze donkerte geleid
  /> heeft; het was de onkunde van het Westen.
  Van muur tot muur is een magistraal geschreven boek dat diepgaande
  vragen stelt. Hoe zijn we op dit punt gekomen? En welke
  lessen kunnen we leren van de politieke arrogantie en zelfgenoegzaamheid
  in onze recente geschiedenis?

 • Dialoog over kunst en politiek Nieuw

  Ken Loach is een van de meest geroemde Britse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar. Zijn hele carrière wordt gekenmerkt door een fel realistische kijk op maatschappelijke kwesties als armoede, klassenverschillen en de rechten van arbeiders.
  De jonge Franse schrijver Édouard Louis heeft veel overeenkomsten met Ken Loach, toch verschillen ze sterk van elkaar. Inmiddels is Louis gevierd en succesvol, maar hij werd geboren in de achtergestelde wereld die Loach veelvuldig probeert te portretteren in zijn films.
  Louis en Loach gaan met elkaar in gesprek over kunst en politiek. Wat is de toekomst van het socialisme? Hoe kan rechtsextremisme
  worden bestreden? Beide mannen ontdekken gaandeweg hoe sommige onderwerpen grenzen van afkomst en leeftijd doen vervagen, ook al verschillen ze over de oplossingen sterk van mening.

 • Hermans' liefde voor katten was zo groot dat hij hun gezelschap
  zelfs wenste op zijn laatste rustplaats. In een zelfinterview tekende
  hij ooit op dat er voor hem nooit een standbeeld opgericht
  hoefde te worden. Een eenvoudig grafmonument, daar
  viel over na te denken. `Het zou moeten bestaan uit een gepolijste
  rechthoekige plaat van donker stollingsgesteente, niets
  erop, behalve links bovenaan een bronzen beeldje op natuurlijke
  grootte van een opgerolde slapende kat, met als onderschrift:
  Zlaap zacht, baaz, dat doe ik ook. Zoals je weet kunnen katten
  de S niet zeggen, wel de Z.'

  Het is dan ook hoog tijd voor een prachtige heruitgave van het
  poezenstuk De liefde tussen mens en kat. Als toegift is aan deze
  fraai uitgevoerde editie het even beklemmende als vervaarlijke
  verhaal `De kat Kilo' toegevoegd, over een kat die maar blijft
  groeien en zijn baasjes het huis uit drukt. Twee onvergetelijke
  poezenverhalen, vintage Hermans, en onmisbaar voor iedereen
  die van katten en literatuur houdt. En wie doet dat nu niet?

 • Zeshonderd jaar geleden vond de Sint-Elisabethsvloed plaats,
  een van de grootste watersnoodrampen uit de Nederlandse geschiedenis.
  In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de
  dijken door in de omgeving van Dordrecht: veel dorpen verdwenen
  voorgoed in de golven.

  Deze ramp leeft nog altijd voort in ons collectieve geheugen. De
  verhalen over een overstroming van Bijbelse proporties vormden
  de basis voor een rijke herinneringscultuur. Vanaf de vijftiende
  eeuw hebben talloze schilders, schrijvers, prenten- en
  kaartenmakers de ramp vereeuwigd.

  Dit rijkgeïllustreerde boek gaat in op de mythevorming en de
  culturele verbeelding van de ramp, beschrijft het ontstaan en
  vergaan van dit Zuid-Hollandse landschap, en werpt een blik in
  de toekomst van onze omgang met water.

 • Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben. Vele jaren later stuit een joodse jongen, die zijn hele familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verloren, tijdens een boswandeling op het dode lichaam van een verbrande soldaat.
  Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst?
  Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader? Deze intrigerende roman biedt de lezer de kans om zelf een antwoord op deze belangwekkende vraag te formuleren.

 • Wat brengt u hier? Nieuw

  Een wereld in evenwicht. Daar pleit Paul Verhaeghe al voor
  sinds Liefde in tijden van eenzaamheid. Zijn boeken belichten de
  grote thema's van onze tijd: Identiteit, Autoriteit, Intimiteit.
  Daarin reflecteert hij op onze zoektocht naar het goede leven -
  en de obstakels daarbij.
  Na veertig jaar neemt Paul Verhaeghe eind 2021 afscheid van de
  universiteit. In dit boek blikt hij terug en vooruit. Hoe zag hij
  onze intieme relaties veranderen? Wat valt er nog te vinden voor
  de zoekende mens? En hoe doe je dat eigenlijk, kritisch en toch
  hoopvol nadenken over de samenleving waarin je thuis bent?
  `Het moeilijkste aan vragen stellen,' weet Paul Verhaeghe, `is dat
  je antwoorden krijgt.' Maar het beste daaraan is dat die weer naar
  /> nieuwe vragen leiden. Journaliste Sarah Vankersschaever stelt ze
  - en vraagt door.

 • Haar hele leven is de moeder van Édouard Louis het slachtoffer van het geweld van mannen. Op haar negentiende heeft ze twee kinderen, geen opleiding en een man die ze is gaan haten. Hij komt elke nacht dronken thuis en valt haar steeds vaker aan. Ze vecht altijd terug, en na een paar jaar verlaat ze hem. Ze wordt verliefd op een nieuwe man, en een jaar later krijgen ze samen een zoon, Édouard. Heel even zijn ze gelukkig. Maar dan mag ze van haar nieuwe man niet meer werken, en mag ze geen make-up dragen, want dat is voor `sletten'. En ook hij komt steeds later thuis.
  Édouard groeit op met het idee dat zijn moeder alles heeft opgegeven. Ze is nog jong, maar ze lijkt wel een schaduw. Hij droomt van een andere moeder. Een moeder die lacht, die straalt. Hij loopt weg van huis en gaat studeren in Parijs. De afstand tussen moeder en zoon wordt steeds groter, ze spreken elkaar niet meer. Dan, midden in een nacht, belt ze haar zoon. Ze vertelt hem dat ze haar man heeft verlaten, en een baan en
  een eigen appartement heeft gevonden. Als Édouard haar daarna in Parijs ontmoet herkent hij haar nauwelijks: ze maakt grapjes, ze lacht. Strijd en metamorfose van een vrouw is het verhaal van haar bevrijding - de bevrijding van een vrouw.

 • Niet lang nadat Bart Chabot het ouderlijk huis heeft verlaten
  om in Leiden Nederlands te gaan studeren, leert hij Herman
  Brood kennen. Direct is er een wederzijdse affiniteit en hun
  ontmoeting vormt het begin van een levenslange vriendschap.
  Brood herkent ogenblikkelijk de eigenheid en het talent van
  de jonge Chabot, en hij neemt hem mee in het ritme van de
  rock-'n-roll. En snel zijn daar ook de anderen, onder wie Jules
  Deelder en Martin Bril, met wie eveneens levenslange vriendschappen
  ontstaan.
  Vader en moeder Chabot wonen in die periode in Vancouver, in
  dienst van Buitenlandse Zaken, net niet ver genoeg om nieuwe
  confrontaties met hun zoon te voorkomen. Het zal nog een paar
  jaar duren voordat de breuk definitief is, intussen is de zoon
  dan zelf vader geworden. Opnieuw wordt de lezer meegenomen
  in dit heftige familieverhaal, in een stijl en toon waarin het
  hartritme van de nieuwe rauwe tijd heerlijk voelbaar is.

 • Kort nadat Henk Prpper in het voorjaar van 2020 van Amsterdam
  naar Parijs verhuisde, kwam behalve de wereld ook zijn
  hart bijna tot stilstand. Nadat de cardioloog een pacemaker
  heeft geplaatst die zijn verzwakte hart krachtiger doet kloppen,
  ontwaakt hij in een lege stad. Parijs is tijdens de lockdown veranderd
  in een verlaten toneel. Om zijn herstel te bespoedigen,
  zet Prpper het op een lopen, maar Parijzenaren mogen op last
  van de overheid niet verder dan anderhalve kilometer van hun
  huis komen. Daarom besluit hij zijn directe omgeving te gaan
  verkennen. Hij speurt naar gedenkplaten en monumenten die
  meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen
  tot leven wekken. Onderwijl denkt Prpper aan zijn eigen
  leven en vooral aan de literatuur die hem gevormd heeft. Zo
  treedt hij soms letterlijk in de voetsporen van literaire helden
  als Victor Hugo, Honoré de Balzac en Albert Camus.
  Hartslag 27 is een beklijvend boek over het belang van literatuur,
  en een schitterend portret van Parijs, de Franse hoofdstad
  die zelfs in haar leegte en desolaatheid magnifiek is.

 • Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks
  zich in de greep van een dwangstoornis. Hij doucht acht
  uur per dag, drinkt zeepsop terwijl hij chirurgenkleding draagt,
  en snijdt zijn huid open om die vanbinnen schoon te kunnen
  maken.
  De medische wereld schrijft hem aanvankelijk af. Roebroeks zal
  nooit van zijn ernstige obsessief-compulsieve stoornissen (ocs)
  afkomen. En toch, na een langdurig proces en een driejarige
  klinische behandeling met de meest extreme therapieën, lukt
  hem wat vrijwel nooit iemand lukt. Hij is verlost van zijn dwang.
  Als herboren verlaat hij de kliniek, maar daarbuiten wordt hij
  geconfronteerd met de jaren die hij gemist heeft. Wat betekent
  de wijde wereld voor iemand die in een geïsoleerde kliniek het
  donkerste in zichzelf heeft gezien? Wat houden vriendschap en
  liefde in voor een man die grote eenzaamheid heeft gekend?
  In Ik dwang onderzoekt Roebroeks hoe het kan dat hij genezen
  is, en wat het betekent om bevrijd te zijn van een kwaad dat zo
  lang vat op hem had.

 • De zeventienjarige Marie de France wordt weggestuurd van het hof van Eleonora van Aquitanië omdat ze te ruw en te grof is voor het huwelijk of het hoofse leven. Tegen haar zin in reist ze af naar Engeland, waar ze aangesteld wordt als priores van een vervallen abdij.
  Bij aankomst is Marie geschokt door de toestand van de nonnen, die honger lijden en een zwakke gezondheid hebben, maar gaandeweg vindt ze haar plaats in het dagelijks leven van het collectief. Haar verlangen naar haar familie, haar vaderland en haar jeugdige passies maken plaats voor iets nieuws: een onvoorwaardelijke toewijding aan de zusters en een stellige overtuiging van haar goddelijke visioenen.
  Marie, geboren in een familie van vrouwelijke strijders en kruisvaarders, is vastberaden om een nieuwe koers in te slaan met de vrouwen die ze nu leidt en beschermt. Maar is haar nieuw gevonden geloof sterk genoeg in een wereld die zo snel op beangstigende wijze verandert, een wereld die geen plaats lijkt te hebben voor mensen als Marie?

empty