Uitgevers
Talen
Formaten
Yves Knockaert
-
Grote componisten hebben een invloed gehad op figuren na hen. Omgekeerd hebben die teruggeblikt op die grote componisten en hun commentaren niet gespaard. Alle componisten lonken naar tijdgenoten en reageren op hen: vriendschap en jaloezie, samenwerking en veinzerij, kritiek en vleierij.
Sommige componisten schrijven slecht over een collega, maar durven hem dat niet in het gezicht te zeggen. Ook de invloed van buitenaf kan groot of klein zijn: sommige componisten zijn bang voor de pers, andere voor het publiek. De ene herwerkt na negatieve kritiek, de andere niet. De uitgever en de uitvoerders spelen een grote rol, soms ook de echtgenote of de zus.
In dit boek kom je alles te weten over de grote klassieke meesters van de achttiende en negentiende eeuw. Geen muziekgeschiedenis, wel een verhaal van wie met wie omgaat en waarom, wie zich tegen wie afzet en waarom, wie teruggrijpt naar het verleden en waarom. En daarin spelen de achtergrond en de biografie van elke componist natuurlijk een rol.
Komen onder anderen aan bod:
* Georg Friedrich Händel: export naar Engeland
* Johann Sebastian Bach: barok tegen elke prijs
* Joseph Haydn: de laatste dienende componist
* Ludwig van Beethoven: de reus
* Niccoló Paganini: de vioolvirtuoos
* Giachino Rossini: belcanto in de opera
* Frédéric Chopin: Pool in Frankrijk
*Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: tussen Rusland en het Westen
Yves Knockaert is musicoloog. Tot 2019 was hij docent muziekgeschiedenis, muziekfilosofie en hedendaagse muziek aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens in Leuven. Van 2006 tot 2011 was hij directeur van het Instituut voor Onderzoek in de Kunsten van de Associatie KU Leuven. Hij was los medewerker bij Radio 3, de voorloper van Klara. -
Yves Knockaert geeft een antwoord op de vragen die de muziekliefhebber zich het meeste stelt. Mag Bach op piano? Waarom speelt iemand een stuk sneller dan een ander? Wat doet een dirigent eigenlijk en kan het ook zonder? Waar haalt een componist zijn inspiratie? Kun je nog origineel zijn? Wat is abstracte muziek? Andere topics die in dit boek aan bod komen zijn onder meer religie en kosmos, getal en wiskunde, en taal en emotie. Aan de hand van het luisteren zelf verklaart Yves Knockaert ook muzikale begrippen zoals eenstemmigheid en meerstemmigheid, modaliteit en tonaliteit, en harmonie en polyfonie.
Dit is geen theorieboek en ook geen didactisch leerboek. Het is een leesboek over de wereld van musici, componisten, uitvoerders en vooral luisteraars. Elk onderwerp krijgt een hoofdstuk dat afzonderlijk gelezen kan worden. De luisteraar is geschreven voor wie klassieke muziek wil leren kennen en voor wie graag klassiek hoort en nog meer te weten wil komen. Ook een ervaren luisteraar kan hiermee zijn horizon verruimen.
YVES KNOCKAERT was onderzoeker en docent muziekgeschiedenis, muziekfilosofie en nieuwe muziek aan LUCA School of Arts, Campus Leuven (Lemmensinstituut). Hij publiceerde biografieën over Mozart en Schubert, werkte mee aan boeken en tijdschriften, en aan Radio 3 (nu Klara). -
In zijn korte leven was Franz Schubert veel meer dan de componist van 'De forel' en andere klassieke liederen. Zo zijn er nog clichés aan herziening toe. Schubert was geen artiest die zich volledig liet onderhouden door zijn vrienden, meer dronken was dan nuchter, financieel steeds aan de grond zat, niet wist hoe zijn muziek te verkopen. Yves Knockaert schetst een waarachtig en fascinerend beeld van een van de populairste klassieke componisten. Schubert was een mens van vlees en bloed. Hij verzette zich actief tegen het repressieve regime van Metternich en tegen de censuur. Hij vocht jaar in jaar uit om het operapodium te bereiken, maar mislukte keer op keer omdat de Italiaanse mode over Wenen heerste. Hij had veel respect voor Beethoven, maar moest niet onderdoen voor hem omdat zijn benadering van romantiek compleet anders was. Hij bewoog zich niet buiten zijn burgerlijke milieu, was geen virtuoos, eerder bescheiden en bedeesd, maar tegelijk zo gevoelig en genuanceerd in elke gecomponeerde noot.
-
Wolfgang Rihm ( b. Karlsruhe, 1952) is the most performed living German composer. With his personal, expressive, and versatile music, he became the most prominent representative of his generation. His individual approach to music was established in the 1980s and he continues to explore and enlarge his original concepts today. His 1980s work is at the core of this book, more specifically his instrumental music: the Chiffre cycle and the string quartets. Thinking about Rihm includes reflecting on his interest in philosophy, his relation to fine arts, his awareness of principles found in nature, and his references to important composers from the past. His music is embedded in the past and the actuality in modernism and postmodernism. Notwithstanding Rihm's generosity in essays and introductions to his works, many aspects of the 'inner sound' of his music stay an elusive, ungraspable 'chiffre': a challenge for the analyst.
-
Wolfgang Amadé, zo tekende Mozart zijn brieven. Op basis van zijn correspondentie schetst Yves Knockaert het verrassende portret van Mozart, ontdaan van de mythe. Mozart was een geniaal componist, maar tegelijk een gewone mens met leuke en minder aangename karaktertrekken. Uit zijn leven en zijn brieven komt ook een man naar voren die een kind van zijn tijd was. Iemand die vrij wilde zijn ten koste van alles. Zijn persoonlijke visie op wat muziek moet zijn heeft Mozart uitgebreid beschreven in zijn brieven. Yves Knockaert geeft een totaalbeeld van Mozart en slaagt er wonderwel in om de originaliteit en de blijvende schoonheid van zijn muziek te beschrijven. Wolfgang Amadé gaat niet over de bovenaardse Amadeus, maar over de mens die Mozart geweest is. Net zoals zijn muziek op een authentieke manier wordt uitgevoerd, beschrijft Yves Knockaert in Wolfgang Amadé het leven van Mozart op een authentieke en op feiten gebaseerde wijze.
YVES KNOCKAERT (1954), musicoloog, is als onderzoeker verbonden aan het Lemmensinstituut en is momenteel ook diensthoofd Internationalisering (LUCA). Hij werkte bij Radio 3(de voorloper van Klara), schreef concertinleidingen en brochures, geeft lezingen over klassieke en nieuwe muziek, en publiceerde in tal van tijdschriften en boeken. Hij bereidt een doctoraatsonderzoek voor over de muziek van Wolfgang Rihm (KU Leuven & LUCA).