Filter
Wouter Bulckaert
-
Hij was dé rockster van de jaren zeventig. Tussen 1970 en 1980 maakte David Bowie een reeks grensverleggende platen. Ook commercieel waren ze een schot in de roos. Maar Bowie was in de seventies niet de enige geniale songschrijver, charismatische performer en trendsetter. Alleen: onder een hoge boom is weinig leven mogelijk. Die andere hemelbestormers verwierven weliswaar een aanzienlijke cultaanhang, maar bereikten nooit het grote publiek. Té Engels, té excentriek. In dit boek redt connaisseur Wouter Bulckaert culthelden zoals Kevin Ayers en Kevin Coyne uit de vergeetput van de Engelse rockgeschiedenis. Hij ontrafelt hun beste werk en kadert het tegen de achtergrond van de Engelse geschiedenis en de platen van Bowie in dat tijdsgewricht, dat verdacht veel lijkt op onze turbulente jaren twintig.
Met illustraties van Edward Hall.
Wouter Bulckaert schreef onder andere 'Ry Cooder. Meester in de schaduw' (EPO, 2016) en 'Randy Newman' (EPO, 2021). Hij woont en werkt in Gent.
Edward Hall illustreerde Wouter Bulckaerts boek 'JJ Cale. Troubadour in de woestijn' (EPO, 2018). Hij woont en tekent in Northport, New York. -
Met illustraties van Antoine Lamon
Randy Newman is de beste Amerikaanse songschrijver van de laatste vijftig jaar. Dat vindt ook Bob Dylan. Nochtans is Newman een absoluut buitenbeentje in de wereld van de rockmuziek. Zijn songs zijn op muziek gezette kortverhalen, voorzien van filmische arrangementen. Newmans pianospel toont de invloed van Fats Domino en Ray Charles. Zijn stem klinkt zwart, en zijn teksten zitten vol ironie en sarcasme.
Wouter Bulckaert gaat in Randy Newman op zoek naar hoe Newman tegelijkertijd Amerika een spiegel voorhoudt én de liefde voor zijn land uitspreekt. En hij toont aan dat er achter de schrijver van populaire deuntjes als `You've Got a Friend in Me' en `Short People' een componist van een tijdloos oeuvre schuilgaat. Grafisch artiest Antoine Lamon vat de persoon en het werk van Newman in veertig popartcollages. -
Kunnen vinylplaten levens redden? Wellicht niet, maar rock-'n-roll bezorgt in de jaren zeventig Wouter Bulckaert wel een ontsnappingsroute uit het Vlaamse platteland. In Vinylpraat maakt hij aan de hand van 22 grensverleggende langspeelplaten uit zijn eerste 22 levensjaren het testament op van zijn jeugd. Hij vertelt verhalen rond die albums, gaat op zoek naar waarom die elpees zijn smaak hebben bepaald en laat je met frisse oren luisteren naar klassiekers als Abbey Road, What's Going On of Sign o' the Times. Vinylpraat is tegelijk een warme invitatie om ook zelf die intense luisterervaring aan 33 1/3 toeren per minuut te (her)ontdekken. Dat ritueel waarbij je de plaat op de pickup legt, de naald voorzichtig laat zakken op kant A, en de muziek met je ogen dicht savoureert. Waarna je de plaat omdraait, kant B opzet, en nog eens bidt dat de naald niet overspringt.