Thomas Rap

 • Groeten uit Brabant

  Wim Daniëls

  Wim Daniëls houdt van taal, van fietsen én van Brabant. Dus neemt hij ons in Groeten uit Brabant mee op een reis per fiets door zijn provincie. We maken een tocht langs dorpen en steden, waar we kleurrijke mensen ontmoeten. Onderweg onderzoekt Daniëls typisch Brabantse fenomenen, zoals de zachte g, het bourgondische leven, het carnaval en het dialect. Ook keert de schrijver terug naar het Brabant van zijn jeugd in Aarle-Rixtel. Met veel compassie laat hij ons kennismaken met de provincie en haar bewoners. Groeten uit Brabant is een vermakelijk en leerzaam verslag van een ontdekkingsreis.

 • Het dorp

  Wim Daniëls

  Friso Wiegersma beschreef het al in zijn fameuze lied `Het dorp', vertolkt
  door Wim Sonneveld: het dorp van vroeger is niet meer. Wim Daniëls ging
  op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vóór 1970. Hij schrijft over
  typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook
  over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama's, de
  dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden.
  Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen
  is veranderd. Het resultaat is een biografie van een verdwenen fenomeen
  - een feest der herkenning voor iedere (ex-)dorpsbewoner. Vol
  herkenbare en hilarische verhalen, rijk geïllustreerd met prachtige foto's.

 • - 58%

  De zomer van 1945

  Wim Daniëls

  Nieuw leven diende zich aan, dagelijkse beslommeringen hielden mensen
  bezig, het uitgaansleven kwam op gang, maar er was vooral ook groot verdriet
  om gesneuvelde familieleden, er was bezorgdheid en angst om vaders,
  moeders, opa's, oma's, broers en zussen van wie nog altijd niets was vernomen.
  Geliefden waren elkaar kwijt. Huizen lagen in puin, gevangenissen zaten
  overvol en er was onoverzichtelijk veel werk aan de winkel. Wat vernield
  was moest hersteld worden; er moest voor voldoende voedsel gezorgd worden,
  oorlogsmisdadigers moesten berecht of eerst nog opgepakt worden.
  Chaos heerste. In De zomer van 1945 schetst Wim Daniëls aan de hand van
  dagboekfragmenten, brieven, nieuwsberichten en rechtbankverslagen een
  bewogen zomer, waarin levensgroot verdriet bestond naast uitbundige
  vreugde om de herwonnen vrijheid.

 • Houdoe

  Wim Daniëls

  `Houdoe' is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Maar het rukt ook op in de rest van Nederland en staat al een flink aantal jaren als trefwoord in de Dikke van Dale. `Houdoe' wordt almaar populairder, en dat in een tijd dat dialecten zo onder druk staan. Taalkundige Wim Daniëls gaat op zoek naar de herkomst van `houdoe', hij vergelijkt het met andere binnen- en buitenlandse afscheidsgroeten, legt uit wat het Hebreeuwse woord `houdoe' betekent, wijst op het bestaan van de achternaam Houdoe en op de oehoe Houdoe uit het sprookjesbos in De Efteling. Het boek laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel en regionaal woord vele harten veroverde.

 • Quarantaine

  Wim Daniëls

  Roman over een liefde in tijden van corona

  Een man en een vrouw zijn in maart 2020 onafhankelijk van elkaar afgereisd naar een afgelegen bungalowpark in de Dordogne om een belangrijk doel te verwezenlijken. Daar krijgen ze al snel te maken met het om zich heen grijpende coronavirus. Ze zoeken troost bij elkaar, ze zoeken een uitweg, maar de problemen lijken zich alleen maar op te stapelen. Toch is er ook houvast, ze herkennen iets in elkaar en er zijn gesprekken die tot verrassende inzichten leiden. In Quarantaine vertelt Wim Daniëls het verhaal van mensen die getroffen worden door een virus. Een aangrijpend, maar ook hoopvol verhaal en bovenal een lofzang op de liefde.

 • Spijkerbalsem

  Wim Daniëls

  Vijf jaar lang pakte Wim Daniëls bij Spijkers met Koppen elke zaterdag de microfoon om zijn radiocolumn uit te spreken. Wim analyseert met zijn unieke humor en zijn feilloze gevoel voor taal de eigenaardigheden van de wereld waarin we leven. De politiek, de sport, de media en het culturele leven: hij laat er met groot plezier zijn licht over schijnen. Steeds vaker verschijnt Wim als taalexpert op televisie, onder meer bij Pauw & Witteman waar hij op vakkundige wijze Hou je veilig! het koningslied fileerde. Komend najaar verschijnt zijn grote taalboek, het taalboek dat alle andere taalboeken niet overbodig, maar wel minder nodig zal maken. Maar eerst verschijnt deze zomer de bundeling van álle columns die Wim schreef voor Spijkers met Koppen, in een bijna foutloze voordelige editie: Spijkerbalsem.
  Wim Daniëls is vaste columnist van Spijkers met Koppen en regelmatig treedt hij op als taalprofessor bij Pauw & Witteman. Bij Thomas Rap verschenen Komkomma, Mieters!, Groeten uit Brabant en Gnoeg is gnoeg.

 • De taal achterna

  Wim Daniëls

  Wim Daniëls groeide op in het Brabantse Aarle-Rixtel, met woorden als `ollieklonje, `brandestransie, `ertschalle en `tantanna. Gedreven door zijn onstuitbare verwondering over het dialect van zijn geboorteplaats raakte de jonge Wim verslingerd aan de taal. In De taal achterna neemt hij je mee op zijn jarenlange trektocht langs woorden en zinnen, in binnen- en buitenland, waarbij Daniëls zelfs nog een dorpsgenoot uit de zestiende eeuw op het spoor komt die verdacht veel op hem lijkt. De taal achterna is een prachtig verslag van iemand die taalplezier combineert met de wens er alles van te weten en met de behoefte ook anderen enthousiast te maken voor de wondere wereld van de taal.

 • Mieters!

  Wim Daniëls

  In Mieters! buigt Wim Daniëls zich over de taal van de jaren vijftig. Die jaren begonnen nog behoorlijk sober, maar aan het eind ervan dansten de mensen de rock-'n-roll. Lang niet allemaal natuurlijk, maar er was toch wat swing en schwung in het leven gekomen, met veel nieuwigheden, waarbij ook nieuwe woorden hoorden. Er kwam televisie; er gingen sloombrommers en snelbrommers rijden; je kreeg de nozems, het maanschot en een sexbom in de hoedanigheid van een atoomblondine. De jaren vijftig vormen een fascinerend tijdperk. Dit boek laat dat tijdperk herleven aan de hand van de jarenvijftigtaal.

 • De tambour-maître

  Wim Daniëls

  Hartverscheurend, hilarisch en ontroerend. De verhalen in deze bundel roepen verschillende emoties op en tonen uiteenlopende werelden. De gebeurtenissen zijn soms heftig, soms verstild. De hoofdpersonages zijn mensen van alledag die een weg proberen te vinden in de wonderlijke wereld of die hun eigen wereld wonderlijker maken. Er is een tambour-maître, een zwemmer, een verzamelaar van manuscripten, de zoon van een uitgebuite arbeider, alsook een jongen die een moord beraamt. En er is een verteller die oog heeft voor mensen die door anderen over het hoofd worden gezien.

 • Blits!

  Wim Daniëls

  Met `Kom van dat dak af ', de grote hit van Peter Koelewijn, begonnen de roerige jaren zestig in Nederland. Vanuit Amerika was `tupperware' in aantocht en daarmee ook de `tupperwareparty'. Langs autowegen kwamen `wegenwachtelijke toestellen' die men `praatpalen' ging noemen. Het woord `dijenkletser' verscheen ten tonele en de `doorkijkbloes' werd populair, evenals de `monokini'. Het vlakke Nederland kwam plotseling met een `boterberg' te zitten. Nederland leerde `hippies' kennen en via een proefschrift van professor Buikhuisen uit 1965 werd `provo' (van `provoceren') een geuzennaam.
  In Blits! schetst Wim Daniëls de jaren zestig aan de hand van de nieuwe woorden en begrippen die in dat decennium opgenomen werden in de Nederlandse taal. Blits!, een vervolg op het succesvolle Mieters! (over de taal van de jaren vijftig), neemt de lezer mee naar een onvergetelijke tijd waarin Nederland ingrijpend veranderde.

 • Gnoeg is gnoeg

  Wim Daniëls

  Waarom valt carnaval altijd vroeg of laat? Wat is er met het maarts viooltje aan de hand als het pas in april bloeit? Waarom krijgen ze in natuurfilms nooit genoeg van het opjagen van gnoes naar een wild stromende rivier waarin krokodillen liggen? Je zou zeggen: gnoeg is gnoeg. In zijn wekelijkse column bij het radioprogramma Spijkers met Koppen analyseert Wim Daniëls met zijn unieke humor en zijn feilloze gevoel voor taal de eigenaardigheden van de wereld waarin we leven. De politiek, de sport, de media en het culturele leven: Wim Daniëls laat er met groot plezier zijn licht over schijnen.
  In Gnoeg is gnoeg, de opvolger van de succesvolle bundel Komkomma, zijn de beste columns van de afgelopen twee jaar verzameld.

 • Komkomma

  Wim Daniëls

  De zingende penis van het vijverdwergduikertje of de Cassina-Kolman-combinatie van Epke Zonderland; Blue Band-witbrood, dat deels uit houtsnippers blijkt te bestaan; een Nationale Klemtoondag; een kassajongen die niet weet wat perziken zijn. Niets en niemand ontkomt aan het scherpe oog van Spijkers met Koppen-columnist Wim Daniëls. In dit boek zijn Daniëls' meest spraakmakende columns uit het populaire VARA-radioprogramma bijeengebracht.
  Daniëls is een onbetwiste meester in het genre. En Komkomma zijn onbetwiste meesterproef. Wim Daniëls is schrijver van een groot aantal boeken: woordenboeken, taalboeken, jeugdromans en non-fictie. Sinds 2009 is hij vaste columnist van Spijkers met Koppen.

 • Koken met taal

  Wim Daniëls

  Kookprogramma's, kookzenders, kookboeken, Nederland is sinds enkele jaren helemaal van de kook. En nu presenteert Wim Daniëls de allernieuwste kooktrend: koken met taal. Het grote voordeel daarvan is dat je alle ingrediënten altijd bij de hand hebt: letters, woorden en zinnen. Koken met taal staat vol amusante woordvondsten en woordspelletjes die gebracht worden alsof het om recepten gaat. In dit bijzonder amusante cadeauboek schotelt taalkundige Wim Daniëls de verrukkelijkste gerechten voor en laat hij zien hoe mooi onze taal is. Niet alleen voor fijnproevers, en nooit zwaar op de maag.

empty