Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Prijs
Willemijn van Dijk
-
In Romeinse sporen stapt Willemijn van Dijk op de trein naar Rome, in een poging haar levenslange fascinatie voor Italië te verklaren.
Waarom blijft de Eeuwige Stad immer trekken? Door een treinreis die ze als zestienjarige maakte ontdekte Willemijn van Dijk Italië, een land met zoveel meer schoonheid, vreugde, zin en betekenis dan het voor haar zo grauwe Nederland. Rome in het bijzonder blijft tot de verbeelding spreken. Nadat een onlangs overleden familielid haar een reisverslag van zijn eigen onvergetelijke treinreis naar Italië heeft nagelaten stapt ze opnieuw op de trein naar Rome, om hun beider levenslange fascinatie voor Italië te verklaren.
In dit prachtige essay reflecteert Willemijn van Dijk vanuit de trein op de kunst van het vertragen, de verschillen tussen het Zuiden en het Noorden, het belang van het ritueel en de betekenis van Rome voor haar eigen leven. -
Willemijn van Dijk schetst in De opvolger een prachtig een meeslepend portret van Tiberius, de tweede keizer van het Romeinse rijk. Van Van Dijk verscheen eerder Via Roma, een sprankelende reisgids over Rome.
Drieëntwintig jaar lang regeerde keizer Tiberius over Rome, van 14 tot 37. Willemijn van Dijk maakt je ooggetuige van het turbulente Rome van rond het jaar nul: van de exorbitante levensstijl van de Romeinse elite tot het politieke gekonkel in de senaat, van het straatrumoer tot het verraad en de machtswellust van de familie die nog een halve eeuw over Rome zal heersen.
Ondanks zijn unieke positie in de geschiedenis van het Romeinse rijk heeft Tiberius altijd aan de zijlijn van de historische belangstelling gestaan. Hij was de tweede keizer van Rome, de opvolger van de legendarische Augustus, en tegelijk de eerste man in de geschiedenis die de macht over het Romeinse rijk - dat reikte van het noorden van Afrika tot de zuidelijke Nederlanden en van Spanje tot aan Syrië - erfde. Daarmee consolideerde hij de nieuwe staatsvorm die zijn adoptievader stichtte:
het keizerschap. Een succesverhaal dat nog eeuwen zou voortduren. -
Waarom heet de brede laan die naar de Sint-Pieter leidt de Straat van de Verzoening? Wat heeft de Via dei Fori Imperiali, waarlangs de oude keizerfora liggen, met Mussolini te maken? En hoe kun je uit de naam Piazza Navona opmaken wat er onder het plein verborgen ligt?
In haar sprankelende reisgids Via Roma laat Willemijn van Dijk je dwalen door de straten van de Italiaanse hoofdstad. Achter de straatnamen van Rome gaat de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil. Via de straatnaambordjes dwaal je door de geschiedenis en langs het werelderfgoed van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell'Ara Pacis. Via Roma is een onmisbaar boek voor iedere Italiëganger.
Willemijn van Dijk is oudhistorica en schrijfster. Ze werkte een aantal jaar als adjunct-hoofdredacteur van De smaak van Italië; in 2012 begon ze Orpheus kijkt om, een blog over Rome en de oudheid. Eerder publiceerde ze onder andere de reisgidsen Puglia, Bed & Breakfasts en charmehotels in Italië en De Smaak van Rome. -
De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk is het verhaal van het verzwegen leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau, een van de vooruitstrevendste en onafhankelijkste vrouwen van het negentiende-eeuwse Europa.
Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar voelt zich met hem diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celi montana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze het belangrijkste in haar leven niet langer verborgen wil houden.
In De Italiaanse prinses reconstrueert Willemijn van Dijk het vergeten leven van deze onbekende Oranje. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa beschrijft ze prachtig hoe prinses Marianne heldhaftig vocht voor haar eigen revolutionaire idealen. -
WINNAAR BNG BANK LITERATUURPRIJS 2019!
In Het wit en het purper beschrijft Willemijn van Dijk in krachtig proza het leven van een vrijgelatene in het Rome van de eerste eeuw na Christus, voor de lezers van Jan van Aken en Hilary Mantel. Willemijn van Dijk schreef eerder Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger.
Pallas belandt op jonge leeftijd als slaaf in Rome, en na jarenlange dienst bij een rijke weduwe krijgt hij zijn vrijheid. Zijn ster stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. De vindingrijke Pallas ziet kans om door te dringen tot de kleine kring van adviseurs van de keizer. Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maakt de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?
Het wit en het purper is het verhaal van een van de voornaamste vrijgelatenen, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero - en daarmee van de ondergang van de dynastie.