Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Wiep Idzenga
-
Het duel van Wiep Idzenga heeft de Nico Scheepmaker Beker, vakprijs voor het beste sportboek 2022 gewonnen. Het duel vertelt over Mathieu van der Poel en Wout van Aert die al sinds hun tienerjaren duels uitvechten in de modder en de klei. Van der Poel - gezegend met de wielergenen van zijn beroemde vader en opa - verslaat `Woutje' aanvankelijk meestal, maar met het verstrijken van de jaren wordt Van Aert groter en sterker en verschuift de balans. In het veldrijden verdelen de recente wereldtitels en sinds zich ook 'op de weg' begeven zijn ze verwikkeld in een adembenemende strijd om de voorjaarsklassiekers.
In het najaar van 2021 komt het in hun geliefde Ronde van Vlaanderen tot een ongelooflijke apotheose. Het verschil is drie banddiktes. En de twee totaal verschillende karakters - het zijn ook zeker geen vrienden - zijn nog lang niet klaar.
In Het duel reconstrueert Wiep Idzenga even nauwgezet als meeslepend de epische strijd tussen deze twee legendes, die nu al terug doet denken aan de dagen van de rivaliteit tussen Bartali en Coppi en tussen Poulidor en Anquetil.
'Meeslepend'- de Volkskrant
'Van Matje en Wout wil ik alles zien. Over Wout en Matje wil ik alles lezen. Zeker als het van Wiep Idzenga is.- Tim Krabbé, auteur van De renner
`In Het Duel schetst Idzenga op ingenieuze wijze zowel een memorabele momentopname als de complete, gelijklopende biografieën van twee coureurs die het wielrennen in Nederland en België hopelijk nog jaren zoveel kleur zullen geven als in deze bloedspannende race. Wie `Het Duel' heeft gelezen, zal nooit meer rustig op de bank toekijken bij een wedstrijd waar zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert op de startlijst staan.' - uit het juryrapport Nico Scheepmaker Beker -
Hard gras 105
Themanummer DE DENEN
In deze voor het voetbal sombere dagen kiezen we voor Deense vrolijkheid.
Meteen hoor je de kakelende lach van Søren Lerby en het aanstekelijke geschater van Frank Arnesen, de twee meest geïntegreerde Denen in die langdurige symbiose tussen het Deense en het Nederlandse voetbal.
Hoewel het eenrichtingsverkeer was: de Denen kwamen hier. Ole Madsen was de eerste hoewel niet de beste. Wiep Idzenga huurde een busje en maakte een road trip langs Deense velden.
Veel Denen lachten niet. Ze keerden vroegtijdig terug naar het vaderland. Het grote talent Jeppe Curth vond het niet fijn dat zijn medespelers hem in de douche onder piesten, zoals in die tijd bij Feyenoord gebruikelijk. Ook
Lars Elstrup had meer warmte verwacht in Rotterdam waar hij tijdens de training geregeld opliep tegen de ellebogen van Sjaak Troost.
Ivan Nielsen, de beste Deense voorstopper ooit, heeft ook bedenkingen tegen landgenoten. Over Guus Hiddink zegt hij: `Wat een ongelofelijke klootzak.' De Deen Povlsen kan het nog steeds niet verkroppen dat Romario wel in
de basis stond en hij niet.
Zo staat dit nummer vol vreugde en verdriet, op zijn Deens, dus zonder tranen.
Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst -
Michael Boogerd beleefde in 1998 een geweldig fietsjaar. Hij won de Catalaanse Week en het Nederlands kampioenschap, in bijna alle voorjaarsklassiekers streed hij om de podiumplekken, en in de Tour de France werd hij vijfde. Boogerd had duidelijk de stap naar de top gemaakt en het WK Wielrennen in eigen land lonkte. In de Limburgse heuvels rond Valkenburg bewees hij dat er een kampioen in hem zat. Hij was op het juiste moment mee gesprongen met grote namen als Lance Armstrong en Michele Bartoli. Zes renners zouden strijden om de regenboogtrui en Boogerd rook kansen. Hij voelde dat hij betere benen had dan Bartoli, de nummer één in het Wereldbekerklassement. En hij reed toch veel soepeler de Cauberg op dan oud-wereldkampioen Armstrong? Boogerd voelde zich kortom ijzersterk. Dit klusje zou hij klaren. Hij gaf zelfs zijn broer op de tribune een knipoog: komt goed, jongen! Michael Boogerd, de nieuwe wereldkampioen; alleen nog even die twee laatste rondjes uitrijden, wat kon hem nog gebeuren?