`Gesprekken op maandag' van Vonne van der Meer is een bundeling van de gesprekken tussen de auteur en pastoor Nico de Gooijer. In 2008 ging Vonne van der Meer te rade bij hem met de vraag of hij iets kon vertellen over de laatste sacramenten. Met een fietstas vol doosjes, flesjes, watjes en zalfjes deed De Gooijer aan tafel voor wat er tijdens de toediening van dit sacrament gebeurt en legde haar de oorsprong en betekenis ervan uit. Algauw werd het Van der Meer duidelijk dat zij deze heldere en levendige verteller nog veel meer te vragen had. Zeven maandagen spraken ze over zijn ervaringen als priester, één die alle veranderingen in de kerk in de jaren zestig, zeventig had meegemaakt, met als uitgangspunt: de zeven sacramenten die de katholieke kerk kent.
Al twintig jaar lang vindt de Eilandboekentrilogie van Vonne van der Meer vele nieuwe lezers. Nu verschijnen `Eilandgasten', `De avondboot' en `Laatste seizoen' gebundeld in een jubileumeditie.
De boeken gaan over Duinroos, een eenvoudig, gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, waar vakantiegangers elkaar opvolgen. De tijdelijke bewoners kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in hetzelfde gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaar en worden hun levens één verhaal.
Alleen de lezer is getuige van de dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnen in het gastenboek.
In `Naar Lillehammer' van Vonne van der Meer vraagt een moeder op een kinderspeelplaats een wildvreemde vrouw even op haar driejarige dochter te passen. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt de kinderloze Cécile eerst alleen de zorg voor het kind op zich, maar algauw krijgt ze de moeder erbij: de Nigeriaanse Gladys wil met haar oude leven breken en voelt zich in de stad niet langer veilig. Zelfs in een afgelegen vakantiehuis in de bossen bij Lunteren ontkomt ze niet aan de macht van haar pooier. Gaandeweg wordt het Cécile duidelijk waarom naar Lillehammer vluchten zo moeilijk voor Gladys is.
`Naar Lillehammer' is geen thriller. Toch komt er een rechercheur in voor, een mortuarium en een verhoor. Het is een andersoortig boek in Van der Meers oeuvre en tegelijk ook helemaal niet, want het stelt vragen over goed en kwaad. Waar de één dodelijk bevreesd is voor `de vloek' moet de ander haar eigen demon in de ogen kijken.
Wie steeds maar hoort
dat hij deel uitmaakt van een plaag
gaat dromen van zijn eigen einde.
In Winter in Gloster Huis nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de Klaar met leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er `iets goeds' mee te doen.
De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes.
De andere bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Daar werken ze vastberaden aan iets wel heel opmerkelijks: de afschaffing van de eenzaamheid.
Winter in Gloster Huis is het verhaal van een grote dwaasheid: het gevecht van een Don Quichot met de reus aan de overzijde. Een subtiel boek over de lastige vragen waar iedereen uiteindelijk mee te maken krijgt.
"Vrouw, 59, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapen instoppen en voorlezen. Discr. verz. Beslist geen seks. bedoel."
Een vrouw blijft na de plotselinge dood van haar man berooid achter. Ze moet geld verdienen en plaatst een advertentie. Haar werk voert haar naar de slaapkamers van de meest uiteenlopende mensen: een elfjarig meisje, een stewardess, een veertigjarige werkloze man. Meer en meer raakt ze bij haar klanten betrokken.
De vrouw met de sleutel gaat over onze onstilbare honger naar verhalen, en wat een verhaal in een leven teweegbrengt.
Vonne van der Meers nieuwe roman `Vindeling' begint in Boedapest in 1956. Jutka Horvath vlucht tijdens de chaotische dagen van de Hongaarse opstand samen met haar moeder via Oostenrijk naar Amsterdam. Haar leven begint met verlies: van haar familie, haar taal, haar vader. Door de toevallige vondst - in haar nieuwe vaderland - van een handtas raakt Jutka in de ban van het vinden. Wat ze vindt brengt ze terug, maar zelf blijft ze zoek.
Vonne van der Meer bouwde met 13 romans, verhalenbundels, novellen en toneel een indrukwekkend oeuvre. Door haar lichte toon, juist waar het om grote kwesties gaat, is zij een onverwisselbare stem in de Nederlandse literatuur.
`Als de twee paren in elkaars gezelschap waren hing er iets verliefderigs in de lucht. Net genoeg om hun het gevoel te geven dat ze gevieren aantrekkelijker, grappiger en leniger van geest waren dan als paar.
Een Nederlands gezin brengt al jaren de zomer door bij een Frans-Nederlands gezin, dat na de dood van het jongste kind in de Auvergne is gaan wonen. May en Pieter Akkerman zijn de vrienden van na het ongeluk, de precieze toedracht ervan kennen ze niet. De vriendschap tussen de families lijkt er een voor het leven tot die zomer. Het smalle pad van de liefde is een verhaal over een onmogelijke liefde die de weg vrijmaakt naar een ander verlangen. Een van de zeldzame boeken in onze tijd waarin van binnenuit een religieus ontwaken wordt verbeeld.
Los Baños de Calderón, een slaperig gehucht in de heuvels boven Malaga: het ideale decor voor een film. Een Deense barman doet zich voor als regisseur. Hij verovert de harten van de dorpelingen, met name dat van de Nederlandse Lydia. Zij assisteert hem tijdens het filmen, en weet zich onmisbaar te maken. Als de geniale bedrieger met de noorderzon is vertrokken, is niet alleen Lydia maar het hele dorp veranderd.
Wennen aan een nieuw huis en het afscheid van het oude leven zijn de rode draad in de verhalen in `Brood, zout, wijn' van Vonne van der Meer. Geen verandering haalt zoveel overhoop als een verhuizing. Een vrouw heeft zoveel moeite met het vertrek uit haar geliefde huis dat ze er op een nacht terugkeert en inbreekt. Een weduwe begraaft een Jozefbeeld in de tuin - baat het niet dan schaadt het niet - om de verkoop van haar huis te bespoedigen. Een makelaar vindt de jonge vrouw van het stel aan wie hij een appartement probeert te verkopen veel te aardig voor de praatjesmaker naast haar. Moet hij ingrijpen of niet?
De personages in Brood, zout, wijn zijn met veel gevoel voor detail getekend, en in al hun tekortkomingen pijnlijk herkenbaar.
Vonne van der Meer debuteerde ruim dertig jaar geleden met een verhalenbundel die prompt werd onderscheiden met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Sindsdien bouwde ze een imposant oeuvre op van romans, novellen en verhalen, waarin de mens in al zijn luister en lelijkheid, zijn streven en falen diepgaand onderzocht wordt.
Dansen in de sneeuw is een bundel met fonkelnieuwe kerstverhalen. De korte verhalen van onder andere Josha zwaan, Joke Verweerd en Vonne van der Meer zijn licht en vrolijk, spannend en gezellig, met sneeuw en kou. Een ideaal cadeau voor je moeder of een goede vriend, voor als de dagen korter worden. Verhalen ook om voor te lezen tijdens een kerstviering. De auteurs staan samen garant voor kwaliteit en afwisseling.
Met medewerking van Frans Willem Verbaas, Arie Kok, Elly Zuiderveld, Hay van den Munckhof, Vonne van der Meer, Lody van de Kamp, Joke Verweerd, Anne Büdgen, Eline de Boo, Nine de Vries, Iris Boter, Jacobine van den Hoek, Josha Zwaan, Ria Borkent, Renze Borkent, Marie van Beijnum en Désanne van Brederode.