Tijdens een lange, gevaarlijke fietstocht door India, China, Tibet en Nepal ontmoette Trees van Rijsewijk haar toekomstige dochter Kumari. Ze werkte de dagboeken van die belangrijke periode uit haar leven om tot een openhartig verslag, dat enorm aansloeg bij de lezers. Iedereen die het boek Kumari, mijn dochter uit Nepal las, wilde weten hoe het verderging met Kumari en de projecten die Trees van Rijsewijk sindsdien in Nepal startte onder de vleugels van Stichting Tamsarya.
In Vroeger was ik van niemand, nu ben ik van mezelf vertelt de auteur over haar leven en dat van Kumari na hun aankomst in Nederland. Maar Trees van Rijsewijk is ondertussen ook de `moeder' geworden van honderden Nepalese kinderen, die stuk voor stuk een aangrijpend verhaal te vertellen hebben. Zij verwoorden hun kijk op hun leven. En dan zijn er nog de langere verhalen die de kern van de dagelijkse werkelijkheid in Nepal raken.
In Kumari, mijn dochter uit Nepal beschrijft Trees van Rijsewijk haar eerste ontmoeting met het toen vierjarige meisje Kumari. Ze vertelt hoe ze tot het ingrijpende besluit kwam om een moeder voor Kumari te worden en hoe ze na veel rompslomp eindelijk samen in Nederland aankwamen. Daarnaast is dit boek een schitterend en humorvol reisverslag van een meer dan 15.000 km lange fietstocht door Azië. Met veel gevoel voor de plaatselijke atmosfeer schetst Trees van Rijsewijk het dagelijks leven aan de voet van de Himalaya.