Aan de hand van een thematisch ABC maakt Vaticaankenner Tom Zwaenepoel een balans op van één decennium Argentijns pontificaat. Heeft paus Franciscus het logge bestuursapparaat van de Kerk voldoende kunnen hervormen? Heeft hij de door schandalen geteisterde Kerk geloofwaardiger kunnen maken? Hoe is hij omgegaan met de intriges achter de Vaticaanse muren en de steeds toenemende spanningen tussen de 'conservatieve' en 'progressieve' vleugel? Is er vooruitgang geboekt in de interreligieuze dialoog? Maar ook de kijk van Jorge Mario Bergoglio op de wereld wordt onder de aandacht gebracht: hoe gaat hij om met de onrechtvaardige kloof tussen rijk en arm, het migratievraagstuk, de wereldvrede of de milieuproblematiek? De auteur spreekt over deze thema's met 40 prominente gesprekspartners uit Nederland en Vlaanderen. Het resultaat is een balans van tien jaar paus Franciscus: een bisschop 'van de andere kant van de wereld' die tegen de stroom in probeert te gaan en oproept tot een 'revolutie van het hart'.
Prachtige bloemlezing met inspirerende teksten over de stilte Je zwijgt om te luisteren naar de stem van je hart. Alfred de Musset Stilte is soms zwijgen, maar altijd is het luisteren. Madeleine Delbrêl In het geheim spraken de wijze en ik. Ik vroeg hem: 'Noem mij de geheimen van de wereld.' Hij zei: 'Zwijg... en laat je de geheimen van de wereld door de stilte vertellen.' Jalal ad-Din Rumi Deze rijke bloemlezing toont hoe de stilte op alle momenten van het leven een onmisbaar basisingrediënt is. Stilte onder woorden brengen lijkt een paradox. En toch slagen sommige fijne geesten erin om haar op een rake manier te typeren. Als lezer voel je een dankbare herkenning.
De mooiste uitspraken van paus Franciscus, Man van 2013 Tom Zwaenepoel verzamelt in deze bundel de mooiste uitspraken van paus Franciscus. Zijn uitspraken zijn openhartig, direct en spreken daarom heel wat mensen aan. Paus Franciscus wil zo veel mogelijk mensen ontmoeten en bereiken. Hij doet dit in zijn toegankelijke en menselijke taal. Toch neemt hij geen blad voor de mond als het over corruptie, geroddel of onrechtvaardigheid gaat. Zijn persoonlijke en kernachtige gedachten getuigen van een sterk geloof, een grote nederigheid en een realistisch engagement.
In dit boek wordt onderzocht welke rol het geloof in het leven van jonge mensen kan spelen. Wie of Wat is God voor hen? Is Hij louter de verpersoonlijking van ethische waarden of is er ook sprake van een persoonlijke Godsrelatie? Hoe staan jongeren tegenover de Bijbelverhalen, het gebed en de Kerk? Welke verwachtingen hebben leerlingen van godsdienstlessen? Beschouwen ze de toenemende aanwezigheid van moslimjongeren als een uitnodiging tot dialoog of als een bedreiging van de eigen identiteit? Hoe kan de Kerk überhaupt het geloof dichter bij de jongeren brengen? Kortom: mag het iets meer zijn? Behalve jongeren komen in dit boek ook volwassenen aan het woord die verbonden zijn met de wereld van opgroeiende jongeren en jong volwassenen. Hilde Crevits, Sven Gatz, Rik Torfs, Anne De Paepe, Lieven Boeve, Raymonda Verdyck, schooldirecties en godsdienstleerkrachten spreken over hun verwachtingen en bezorgdheden. Ook alle Vlaamse bisschoppen, jeugdbewegingen, jongerenpastoraal, geloofsgemeenschappen en vertegenwoordigers van onder meer De Ark Gemeenschap, Estas, Yot, Ode werden gepolst naar hun kijk op jongeren.
Dat is de uitdaging: het origineel van het leven vinden, geen kopie.
Paus Franciscus Sinds zijn aantreden in 2013 legt Franciscus de zwakheden van onze kwetsbare maatschappij bloot. Hierbij vertolkt hij de stem van het geweten en brengt hij een boodschap van hoop. Met eenvoudige woorden slaagt hij erin de ontwrichte wereld te troosten. Zijn citaten bieden perspectieven voor een mooi en gelukkig leven. In dit boekje droomt de paus over een nieuwe maatschappij, die menselijker en christelijker is. Een hoopvolle wereld waarin mens en God hand in hand gaan.