Tom Lanoye

 • De draaischijf

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 22 Maart 2022

  In De draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.

  'Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.' Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne.
  Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia's het leven kosten aan duizenden.
  Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

  Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs.
  Er is werk van hem vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

 • Kartonnen dozen

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 18 April 2012

  Kartonnen dozen is sinds zijn verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners waaraan de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapot leest.
  Zodoende legt Lanoye niet alleen zijn jeugd vast, maar graaft hij ook de bronnen op van zijn schrijverschap, zijn voorliefde voor het theater en zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, liefde en literatuur.

  Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

  `Originele en buitengewoon amusante roman, vrolijke melancholie.'
  NRC Handelsblad

  `Lanoye op zijn best.'
  Humo

  `IJzersterk.'
  De Volkskrant

 • De monstertrilogie

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 26 Augustus 2011

  Een eigentijds Verdriet van België als goddelijke komedie. De Morgen

  De spraakmakende tv-serie Het goddelijke monster is gebaseerd op drie romans van Tom Lanoye, die samen De monstertrilogie vormen: Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen.

  In meer dan achthonderd paginas laat Tom Lanoye, immer geestig en vlijmscherp, zestien onvergetelijke personages dwalen door het moderne, mythische Vlaanderen. Via een uiteenvallende familie in een verkruimelend land in het hart van Europa biedt hij een caleidoscopische blik op het algehele onbehagen van onze tijd. Het hoofdpersonage is de beeldschone kindvrouw Katrien Deschryver. Zij schiet, bij een jachtongeval in Zuid-Frankrijk, haar echtgenoot dood omdat ze denkt dat hij een everzwijn is. Thuisgekomen en beschuldigd van moord voelt ze zich geen misdadigster maar een martelares, door iedereen misbruikt.
  Niet alleen de oer-Vlaamse clan der Deschryvers valt zodoende langzaam uit elkaar. Een heel land gaat met de billen bloot. De malaise blijkt overal te heersen: bij individu en politiek, gezin en industrie, justitie en journalistiek.

  Het goddelijke monster won twee humos Gouden Bladwijzers, twee Gouden Uil Publieksprijzen, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Inktaap.

  Een schitterende, virtuoze taal en een ingenieuze plot. De Standaard

 • Een slagerszoon met een brilletje

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 18 April 2012

  Een slagerszoon met een brilletje is het prozadebuut van Tom Lanoye. In vier verhalen laat hij, zo schreef NRC Handelsblad, `al heel wat facetten zien van zijn latere, veelzijdige vakmanschap: de formidabele stilist, de inventieve fantast, de absurdist die waarheid en leugen, humor en tragiek, perfect weet te mengen'.
  Maak kennis met Achille van den Branden, `de man die alle boeken ter wereld heeft gelezen' - op één na, dat hem te gronde zal richten. Maak kennis met garagehouder en wrakkenverzamelaar Jules, die zich gruwelijk verminkt uit liefde voor zijn nochtans hondstrouwe echtgenote Alice. Maar maak vooral kennis met Lanoye zelf, die in Een slagerszoon met een brilletje de fundamenten legt voor twee van zijn meest gelezen en geprezen romans, Kartonnen dozen en Sprakeloos - samen bekend als De Wase trilogie.

  Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Het derde huwelijk, Zuivering, Ten oorlog en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

  `Moderne klassieker, waarin Lanoye zijn vakmanschap laat zien en als formidabele stilist, inventieve fantast en absurdist waarheid en leugen, humor en tragiek verbindt.'
  NRC Handelsblad

  `Ingenieus opgebouwde en fantasierijke vertellingen wekken ontroering en besef van tragiek.'
  Het Parool

  `De verrukkelijkste verhalen uit het diepe Vlaanderen sinds Louis Paul Boon.'
  Knack

 • Heldere hemel

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 23 Oktober 2014

  Heldere hemel is gebaseerd op een waargebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemand Sovjet-Russisch gevechtsvliegtuig stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.
  Heldere hemel was het Boekenweekgeschenk van 2012. In 2013 verscheen de Franse vertaling Tombé du Ciel. Nu is deze magistrale novelle eindelijk verkrijgbaar als gewone handelseditie!

  Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos, en toneelstukken als Hamlet versus Hamlet, Fort Europa en De Russen! Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2013 kwam het alom gelauwerde Gelukkige slaven uit en ontving hij de Constantijn Huygens-prijs 2013 voor zijn hele oeuvre.

  `Lanoye slaagt waar velen faalden: eindelijk weer een goed cadeau bij de Boekenweek.
  de Volkskrant

  `Lanoye demonstreert zijn benijdenswaardige klasse.
  de Standaard

  `Jonathan Franzen in miniatuurformaat.
  HUMO

  `Pure literaire verwennerij.
  het Nieuwsblad

  `Een meesterlijke novelle, als door Harry Mulisch ingeblazen.
  NRC Handelsblad

  Plattelandskinderen kenden alle soorten kevers, Andrej Volkonski kende alle soorten longaandoeningen. Hij woonde op de Krim. Die droge, zonnige parel van de Oekraïne, verloren gelegd in de Zwarte Zee. Dat fabelachtige schiereiland met zijn verrassend mediterrane stranden, bekroond met hotelpaleizen van vóór de Oktoberrevolutie. Pompeuze gezondheidsmausolea uit de Russische belle époque, thans voor de ene helft bouwvallig, voor de andere helft verbouwd in een verkeerde stijl.
  Van heinde en verre kwamen ze aangezet, de aanstaande karkassen, zoals ze dat al eeuwenlang deden, eerst met paard en kar, later met de trein, nu per Wolga of Trabant. Katholieken hadden Lourdes, apparatsjiks hadden Jalta. Allemaal op zoek naar hetzelfde. De illusie van genezing, of toch een paar maanden blessuretijd, alsook - wie weet - een laatste wanhopige liefde in het voorportaal van het Grote Crematorium. Desnoods in de armen van een andere hoester.

 • Revue Lanoye

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 5 Mei 2016

  We leven in de hoogtijdagen van de gratuite oprispingen _ de meningitis van de tweets. Tom Lanoye zet zich daar met verve tegen af. In snijdende en goed gedocumenteerde polemieken ontrafelt hij reputaties en sabelt hij misvattingen neer. Volgens zijn vaste devies: `Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver.'
  Soms is hij genadeloos hard, over jarenlang onbestraft politiegeweld in Antwerpen _ de zaak-Jonathan Jacob vormt de pijnlijke ruggengraat van het boek. Soms is hij elegisch _ over het afscheid van twee goede vrienden en idolen: dichter Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Wauters, die allebei ook zijn liefde deelden voor Zuid-Afrika. Soms is hij hilarisch _ over het definitieve afscheid van alle Zwarte Pieten, ook al werd hij zelf geboren in een stad genaamd Sint-Niklaas.
  Verder heeft hij het over `de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon', het onderschatte genie van Jef Geeraerts, drie soorten Rodenbach, `Het Verdriet van Holland', het kunstbeleid van Vlaanderen (`State of the Farce') en `de holle salvo's van de lach', na de aanslag op Charlie Hebdo.
  Maar wat het onderwerp ook mag zijn, nooit is Lanoye vrijblijvend en altijd zindert zijn taal.

  Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. `Maar misschien is hij nog het meest briljant als polemist.' (PZC)

  De pers over eerder kritisch werk van Lanoye:
  `Leest als een kroniek, gekleurd door homerische toornigheid, ironie en hilariteit.' NRC Handelsblad
  `Polemieken zoals ze bedoeld zijn. Scherp, snijdend en precies.' De Groene Amsterdammer
  `Inhoudelijk geniaal, briljant geschreven.' De Tijd
  `Scherpzinnige, hilarische en gruwelijk accurate analyses.' De Morgen
  `Hij doopt zijn pen in vitriool en geeft ze ervanlangs.' Vrij Nederland
  `Niet alleen geestig, ook darn good beargumenteerd.' De Standaard

 • Gaz

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 2 Juni 2016

  Na een afschuwelijke aanslag in het hart van Europa neemt de moeder van de gedode terrorist het woord. Zonder haar zoon te vergoelijken of zichzelf te sparen, neemt ze de maat van de tijd waarin ze leeft.
  Zo bouwt ze zich om, met smartelijk en soms rancuneus genoegen, tot een spiegel van een hele samenleving. 'Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd, en in het uniform van ons leger? Hij had een monument gekregen.'

  Tom Lanoye staat bekend als auteur van omvangrijke projecten, zoals zijn monumentale moederroman Sprakeloos, de driedelige familiesage Het goddelijke monster of de twaalf uur durende Shakespeare-bewerking Ten oorlog.
  Maar ook in fijnzinnige miniaturen betoont hij zich een meester. GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder vormt daarvan het bewijs. Het is een Lanoye pur sang: emotie, bevlogenheid en politieke analyse, gevat in een altijd sprankelende stijl.

  De pers over eerder kort proza van Lanoye:

  'Benijdenswaardige klasse.'
  DE STANDAARD

  'In de traditie van Hugo Claus en William Faulkner.'
  HET VRIJE WAASLAND

  'Als door Harry Mulisch ingeblazen.'
  NRC HANDELSBLAD

  'Ontroering en besef van tragiek.'
  HET PAROOL

 • Spek en bonen

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 2 Juni 2016

  Als romancier en theaterauteur heeft Lanoye al menige klassieker op zijn naam staan - Sprakeloos, Gelukkige slaven, Hamlet versus Hamlet, Ten Oorlog... Maar nergens komt zijn vindingrijkheid zo tot uiting als in zijn verhalen.
  In Spek en bonen verzamelt hij er zeven. Samen bieden ze een sprankelende staalkaart van zijn veelzijdige talent. In ieder verhaal komt een andere verteltechniek aan bod. De ene keer probeert een moordenaar zich vrij te pleiten in een geluidsopname. De andere keer richt een mislukte schrijver zich in een reeks brieven tot zijn vroegere minnaar - een succesvolle schrijver, wiens computer hij heeft vernield. Ook surrealisme ontbreekt niet. In het groteske 'Café Zeezicht' laat Lanoye een vuilgebekte circusbeer de tango dansen met zijn ladderzatte dompteur. Op de tonen van een volautomatisch orgel, de Belgische voorloper van de jukebox.
  Lichtvoetig van toon, wervelend van stijl, en met onvergetelijke, tragische personages... Lanoye pur sang!

  'Behoort tot het beste dat hij al schreef.' De Morgen

  'Prikkelende, vitale literatuur, die ook buiten de Nederlandse taalgrenzen waardering en succes oogst. Vrij Nederland

  'Benijdenswaardige klasse.'De Standaard

  Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. In 2012 schreef hij het uitstekend ontvangen Boekenweekgeschenk Heldere hemel. In 2014 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.

 • Het derde huwelijk

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 2 Juni 2016

  Maarten Seebregs, een ontslagen locatiescout, kan de liefde van zijn leven niet vergeten. Cynisch maar met een glimlach leeft hij van zijn laatste centen. Dan doet een wildvreemde hem een winstgevend voorstel: trouwen met zijn Afrikaanse verloofde. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan Maarten van haar scheiden, met behoud van haar bruidsschat.
  De man stelt maar één voorwaarde: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.'
  In Het derde huwelijk tekent Lanoye opnieuw onvergetelijke personages, verwikkeld in een tragikomisch noodlot, in het eeuwig veranderlijke België, navel van een onfris ruikend Europa.

  Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde schrijvers van België. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist, theaterauteur én hij schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk. Hij stond op de shortlist van alle grote prijzen en werd bekroond met onder meer driemaal de Gouden Uil Publieksprijs, driemaal humo's Gouden Bladwijzer, de Gouden Uil Literatuurprijs, de Henriette Roland Holstprijs en de Gouden Ganzenveer voor zijn hele oeuvre. Veel van zijn prozawerk is verfilmd, zijn toneelstukken worden gespeeld op alle grote theaterfestivals van Europa. Hij woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

  'Geestig, kritisch en gedreven.' de volkskrant

  'Met panache verteld, vol virtuoos gekanker en tragiek.' knack

  'Weer een prachtboek dat je doet schateren en huiveren en dat je met verstomming slaat.' elsevier

  'Perfect in elkaar getimmerd, met virtuoze, poëtische precisie.' het financieele dagblad

  'Een viersterrenroman _ tragiek en humor pal naast elkaar.' gazet van antwerpen

 • Zuivering

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 22 September 2017

  Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep. Hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord.
  Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin, in een wereld die met de dag vijandiger en gewelddadiger lijkt te worden.

  Zuivering is een Lanoye pur sang: virtuoos van taal en bevolkt met onvergetelijke personages die elkaar bekampen en beminnen, tegen de achtergrond van `een versleten en uiteenvallend continent'.
  Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden.

  Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

  Over Gelukkige Slaven:
  `Om van te smullen' ***** NRC Handelsblad
  `Woest-intelligent' **** De Standaard
  `Bedwelmend' ***** de Volkskrant

  Over Sprakeloos:
  `Indringend en onvergetelijk' **** De Standaard
  `Een verrijzenis van allure' **** de Volkskrant
  `Un tour de force splendide' Le Monde

 • Sprakeloos

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 5 November 2009

  Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is.
  Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat - en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.
  Was Kartonnen dozen een monument voor de jeugdliefde van de auteur, Sprakeloos is een aangrijpende ode aan zijn moeder.

  Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Het derde huwelijk, Ten oorlog, Kartonnen dozen en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

  `Een indringend en onvergetelijk boek.'
  De Standaard

  `Moeiteloos naast het beste van Hugo Claus.'
  De Tijd

  `Hartverscheurend en hilarisch.'
  De Morgen

  `Een verrijzenis van allure.'
  De Volkskrant ****

  Een verrijzenis van allure ****
  de volkskrant

  Een monument voor een dode moeder én een zelfonderzoek
  nrc handelsblad

 • Hamlet versus Hamlet naar Shakespeare

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 26 Maart 2014

  In het legendarische Ten oorlog zette Tom Lanoye acht koningsdramas van Shakespeare naar zijn hand. In Hamlet versus Hamlet maakt hij een even gedurfde en ingrijpende bewerking van `het stuk der stukken.
  Hamlet wordt algemeen gezien als het eerste moderne theaterpersonage - hij dubt meer dan hij handelt. Als `halfwas voelt Hamlet zich bovendien verpletterd door de wereld van de volwassenen. Zo ontstaat een personage dat weifelt tussen zelfhaat en zelfoverschatting, tussen minachting voor zijn zwakke zelf en minachting voor de onzuivere wereld.
  In het nastreven van zijn ambities en in het bestrijden van zijn angsten komt hij, tijdens een onverwachte en krachtig nieuwe eindscène, letterlijk oog in oog te staan met zichzelf: Hamlet versus Hamlet.

  Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van succesromans als Kartonnen dozen, Sprakeloos en Gelukkige slaven. Maar zijn grootste talent ligt misschien nog in het theater. Veel van zijn stukken werden gespeeld op Europese festivals en zijn nu al klassiek - Mefisto for ever, Mamma Medea, De Russen!, Bloed & rozen, Atropa, et cetera.
  Lanoye kreeg de Constantijn Huygens-prijs 2013 voor zijn hele oeuvre.

  De pers over Lanoyes toneelwerk:
  `Een kroon voor Lanoye! de Groene Amsterdammer
  `Groots theater over grootse themas. de morgen
  `In de beste der shakespeareaanse tradities Le Monde
  `Interessant, vernieuwend en rijk. Financial Times
  `Geniaal en pakkend. Frankfurter Allgemeine Zeitung
  `Lanoye preludeert op Shakespeares teksten zoals een meesterpianist op composities van grote componisten Vrij Nederland

 • Gelukkige slaven

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 30 Augustus 2013

  In Gelukkige slaven gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.
  In Buenos Aires speelt Tony Hanssen een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruchte, steenrijke Chinees. In Zuid-Afrika dringt een heel andere Tony Hanssen de gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank een wildpark binnen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie.
  De ene Tony is een illusieloze loser, de andere Tony een levenslustige nerd. Allebei hopen ze op verlossing. De ene wil zijn vrijheid terug, de andere zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten, in weer een ander continent, blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken. Als ze het al bereiken.

  Gelukkige slaven is een Lanoye pur sang: een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl.

  Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Lanoye, na een paar eigenbeheeruitgaafjes, officieel debuteerde in de Nederlandstalige literatuur. Hij brak door bij het grote publiek met romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos, en toneelstukken als Ten oorlog, Fort Europa en De Russen! Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2012 schreef hij het uitstekend ontvangen Boekenweekgeschenk Heldere hemel.


  Over Heldere Hemel (2012):

  `Lanoye slaagt waar velen faalden: eindelijk weer een goed cadeau bij de Boekenweek. De Volkskrant

  `Lanoyes Boekenweekgeschenk is Jonathan Franzen in miniatuurformaat. Humo

  `Een meesterlijk Boekenweekgeschenk, als door Harry Mulisch ingeblazen. NRC Handelsblad

 • Alles moet weg

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 29 Augustus 2013

  Tony Hanssen geeft de brui aan zijn kwakkelende studie in de rechten. Volgens hem wordt de wereld niet beheerst door academische kennis maar door commercieel talent. Met een gammele bestelwagen vertrekt hij op een tocht door het Vlaamse land omdat hij denkt een begenadigd verkoper te zijn. Zijn hilarische odyssee zal hem het tegendeel bewijzen.
  Onderweg ontmoet hij zijn perfecte tegenpool. Andreeke Met De Harley-Davidson, een volkse, vrijgevochten kruimeldief. Ze sluiten vriendschap en worden partners in crime. Maar hun wraaktocht tegen de banken verloopt niet volgens plan.
  Alles moet weg werd in 1996 verfilmd.

  Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos, en met toneelstukken als Ten oorlog, Fort Europa en De Russen! Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2012 schreef hij het uitstekend ontvangen Boekenweekgeschenk Heldere hemel.

  `Easy Rider in Vlaanderen.
  NRC Handelsblad

  `Uitgekiende schelmenroman van het zuiverste water.
  Vrij Nederland

  `Een van de meest intrigerende, treurigste en tegelijk geestigste romans van de laatste tijd.
  Algemeen Dagblad

  `Overdonderend literair debuut van een sarcastisch en heerlijk enfant terrible.
  Le Soir

 • Koningin Lear

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 24 Maart 2015

  Bij Shakespeare is Lear een oude middeleeuwse koning. Bij Tom Lanoye een bejaarde hedendaagse `Leading Lady': Elisabeth Lear. Het regionale familiebedrijfje van haar vader heeft zij in de loop van haar loopbaan uitgebouwd tot een multinationale mastodont. Aan de vooravond van een wereldwijde bancaire crisis verdeelt zij het concern geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil voor hun eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien.
  Met Koningin Lear tekent Tom Lanoye het portret van een oud geworden captain of industry die het zicht op de realiteit kwijt is en de eigen machtspositie niet meer gebruikt om wezenlijke problemen op te lossen - Lear is alleen nog bezig met haar populariteit en haar eer. Dat levert een meervoudig en tragisch gevecht op. Zoals altijd `gevat in meesterlijke poëzie' - zo omschreef de Volkskrant Lanoyes vorige Shakespearebewerking, Hamlet versus Hamlet.

  Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Sprakeloos, Kartonnen dozen en Gelukkige slaven, en met toneelstukken als Ten oorlog, De Russen! en Hamlet versus Hamlet. In 2012 schreef hij het gelauwerde Boekenweekgeschenk Heldere hemel en in 2013 werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs.

  Over Hamlet versus Hamlet:

  `Een tekst die ontroert, steekt en schuurt: zo herkenbaar, zo van nu.'
  de Volkskrant *****

  `Meesterlijke bewerking, sublieme Hamlet.'
  de Morgen *****

  `Wonderschoon, vol prachtige taalvondsten.'
  de Telegraaf *****

  `Sensationele voorstelling, elke zin een taalkunstwerk.'
  Theaterkrant ****

  `Genadeloos en scherp, van elke repliek spat het taalmeesterschap.'
  de Standaard ****

 • Ten oorlog

  Luk Perceval

  • Prometheus
  • 28 Juni 2016

  In de serie 'Lanoye Hard Gemaakt' verschijnt vroeg werk van Tom Lanoye opnieuw, geheel herzien en in een vormgeving van tekenaar en typograaf Gert Dooreman. De serie wordt nu afgesloten met een beroemd toneelproject Ten oorlog en met de eerste bundeling ooit van de gedichten die Lanoye tot nu toe schreef. Ten oorlog is een ingrijpende bewerking van acht historische stukken van Shakespeare, van Richard II tot Richard III, samen The War of the Roses genoemd.
  Lanoye schreef twee jaar aan Ten oorlog, geruggensteund door regisseur en cobewerker Luc Perceval. Zelden werd een theaterproject meer bejubeld door pers en publiek, in Vlaanderen en in Nederland. 'Perceval en Lanoye schrijven toneelgeschiedenis,' kopte de Volkskrant. Het liep storm aan de kassa, de tekstuitgave haalde de boekentoptien en de voorstelling won tal van prijzen, ook internationaal. De Duitse versie Schlachten! opende het theaterluik van de Salzburger Festspiele, werd getoond op de Oostenrijkse televisie en speelde daarna drie seizoenen in Duitsland en op festivals in Zwitserland en Tsjechië.

 • Het goddelijke monster

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 3 Augustus 2016

  'Een eigentijds Verdriet van België als goddelijke komedie.' De Morgen

  De spraakmakende tv-serie Het goddelijke monster is gebaseerd op drie romans van Tom Lanoye, die samen De monstertrilogie vormen: Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen.

  In meer dan achthonderd pagina's laat Tom Lanoye, immer geestig en vlijmscherp, zestien onvergetelijke personages dwalen door het moderne, mythische Vlaanderen. Via een uiteenvallende familie in een verkruimelend land in het hart van Europa biedt hij een caleidoscopische blik op het algehele onbehagen van onze tijd. Het hoofdpersonage is de beeldschone kindvrouw Katrien Deschryver. Zij schiet, bij een jachtongeval in Zuid-Frankrijk, haar echtgenoot dood omdat ze denkt dat hij een everzwijn is. Thuisgekomen en beschuldigd van moord voelt ze zich geen misdadigster maar een martelares, door iedereen misbruikt.
  Niet alleen de oer-Vlaamse clan der Deschryvers valt zodoende langzaam uit elkaar. Een heel land gaat met de billen bloot. De malaise blijkt overal te heersen: bij individu en politiek, gezin en industrie, justitie en journalistiek.

  Het goddelijke monster won twee humo's Gouden Bladwijzers, twee Gouden Uil Publieksprijzen, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Inktaap.

  'Een schitterende, virtuoze taal en een ingenieuze plot.' De Standaard

 • Boze tongen

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 3 Augustus 2016

  De spraakmakende, tiendelige tv-serie Het goddelijke monster is gebaseerd op deze trilogie, die bestaat uit de romans Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen.

 • Zwarte tranen

  Tom Lanoye

  • Prometheus
  • 3 Augustus 2016

  De spraakmakende, tiendelige tv-serie Het goddelijke monster is gebaseerd op deze trilogie, die bestaat uit de romans Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen.

 • De ondraaglijke blankheid van het bestaan

  Marianne Thamm

  • Nieuw amsterdam
  • 9 April 2018

  'Marianne Thamm is, behalve de vrouw van mijn leven, de reden waarom mijn man en ik nu al vijfentwintig jaar lang elke winter doorbrengen in Kaapstad. Vanwege de liefde die vriendschap heet.
  We leerden haar kennen in Antwerpen, eind jaren tachtig. Een snedige, snaakse journaliste, stand-upcomédienne en lesbo-activiste, op de vlucht voor het Apartheidsregime. Ze is nog steeds een van de grappigste en scherpste geesten die ik ken.
              Eindelijk heeft ze haar leven neergeschreven.
              Geen fantast had het zo gek kunnen verzinnen.
  Ze is de dochter van een ongeletterde Portugese communiste en een Duitse nazi-krijgsgevangene. Ze trouwden na de oorlog in Engeland en emigreerden later naar Pretoria, waar Marianne moest opgroeien in de hoogtijdagen van Apartheid. Haar moeder kreeg afasie - net zoals die van mij, later. Haar vader bleef nazi, tot wanhoop van Marianne.
  Totdat zij, in het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, samen met haar vriendin twee zwarte weesmeisjes adopteerde. De nazi werd verliefd op zijn kleindochters en kwam tegenover zijn dochter eindelijk in het reine omtrent zijn oorlogsverleden.
                          Een vertelling van twee continenten en vele levens.
                          Een relaas van liefde, waarheid, verzoening en vergeving.'
  Tom Lanoye

empty