Liefde en oorlogstrauma tegen het decor van een eeuwenoude stad
Het huis van zijn familie wordt voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De omliggende Bovenstad, fraai op een heuvel gelegen met uitzicht op de rivier, stort brandend in. Ineens is hij wees en een tante ontfermt zich over hem.Jaren later ontluikt een liefde tussen hem en een jonge vrouw, en Twan koopt en restaureert een huis in de schilderachtige Benedenstad. Maar de wereld moderniseert en het stadsbestuur besluit de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw. Twan strijdt om het historische stadsdeel te redden voor de dreigende sloop, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug.
Vrij naar de gelijknamige film
Haarlem, 1572. De stad wordt belegerd en langzaam uitgehongerd door de Spanjaarden. Kenau Simonsdochter Hasselaer, de (spreekwoordelijk geworden) vrouw uit één stuk en voor de duivel niet bang, roept zo n driehonderd vrouwen op het noodlot niet af te wachten, maar hun lot zelf in de hand te nemen. Zij aan zij vechten ze vanaf de stadswallen met de soldaten. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe: ze gooien hete pek, kokende olie en brandende hoepels over de hoofden van de aanstormende vijand. De vrouwen worden gedreven door angst, omdat de Spanjaarden kort daarvoor een waar bloedbad hebben aangericht onder de vrouwen en kinderen van Zutphen en Naarden.
Kenau vertelt het pakkende verhaal van een moedige Hollandse vrouw in oorlogstijd, gebaseerd op een aantal waargebeurde voorvallen in een barre, maar belangrijke episode van onze geschiedenis.
Begin 2014 gaat de film Kenau in première, van de makers van Süskind en Zwartboek (Fu Works), met hoofdrollen van Monic Hendrickx en Barry Atsma.
Filmeditie
Wanneer de mismaakte kunstenares Jeanne, gedreven door jaloezie, de beeldschone actrice Isabelle ontvoert, ontstaat er tussen de twee vrouwen een bloedstollende psychologische strijd op leven en dood. Is het zo dat je uiterlijk je levensloop bepaalt?
Tessa de Loo krijgt van een vriend een hond als kerstcadeau. Het blijkt een vondeling te zijn - zijn angst voor mensen doet het vermoeden rijzen dat hij in zijn korte bestaan als jachthond ernstig mishandeld is. Met hem onafscheidelijk aan haar zijde ontdekt ze Portugal, het land waar ze kort daarvoor is neergestreken. De lezer wordt meegesleept in verhalen over hoe ze Daan pousada's binnensmokkelt, over zijn heftige liefdesleven, ontdekkingstochten in de natuur en zijn passie voor mugjes.
Wanneer hij overlijdt, begraaft ze hem aan de voet van een dikke ficus. Maar Daan is daar niet, hij zit in dit verhaal. Het verslag van een bewogen hondenleven, van een intelligente Bretonse spaniel met gevoel voor humor en drama, een armzalige vondeling die zich ontpopt tot de leukste schrijvershond van het noordelijk halfrond.
Tessa de Loo woont al zestien jaar in Portugal. Daan is het eerste boek dat zich daar volledig afspeelt en waarin zij verslag doet van haar mediterrane leven. Zij is de auteur van boeken als De tweeling en De meisjes van de suikerwerkfabriek.
Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Ze herkennen in de ander hun verloren gewaande tweelingzuster. Gedurende hun kuur - beiden lijden aan artrose - vertellen ze hun levensverhaal: het wordt de laatste kans om een kloof van bijna zeventig jaar verwijdering te overbruggen. Geboren in Keulen, in 1919, zijn ze na het overlijden van hun ouders door familieleden bruusk van elkaar gescheiden. Anna groeit op bij haar grootvader, in een primitief boers en katholiek milieu aan de rand van het Teutoburgerwald. Lotte belandt vanwege haar tbc in Nederland, bij een oom met sterk socialistische sympathieën. Door de slechte verhouding tussen de families raakt ook het contact tussen de beide zusjes verbroken.
De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar wordt door de aangrijpende verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.
In deze monumentale roman volgt de lezer de meeslepende lotgevallen van twee vrouwen gedurende de Tweede Wereldoorlog, hun beider geschiedenis lijkt één grote vergeefse poging om boven vijandschap en wantrouwen uit te stijgen. Binnen een subtiel uitgewerkte en gewaagde structuur doseert deze roman een maximum aan ontroering, in een soevereine en uitgewogen stijl.
Tessa de Loo (1946) debuteerde in 1983 met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek. Voorts publiceerde ze de romans Meander en Isabelle, de novelle Het rookoffer, de verhalenbundel Alle verhalen tot morgen en de 4-meilezing Toen zat Lorelei nog op de rots.
Herfst 1965. Kata Rózsavölgyi, een achttienjarige studente kunstgeschiedenis, brengt in Amsterdam met drie anderen de nacht door in één bed. Wat zich laat aanzien als de aanloop tot de woelige jaren van de seksuele revolutie ontwikkelt zich in een andere richting. Kata doet namelijk een schokkende ontdekking, die opheldering geeft over de oorzaak van de sombere zwijgzaamheid van haar vader.
Winter 1944. De Hongaars-joodse cellist Jenö Rózsavölgyi is ondergedoken bij zijn geliefde in Amsterdam. Ze speelt een wreed, pervers spel met hem waartegen hij geen verweer heeft. Op de dag van de bevrijding van Nederland verlaat hij haar in een toestand van grote ontreddering.
Herfst 1956. Kata's oom Miksa heeft danzij de Hongaarse opstand zijn land kunnen verlaten. Hij vult de lacune die is ontstaan door het zwijgen van haar vader, met verhalen over haar Hongaarse voorouders die ze nooit heeft gekend. Ze identificeert zich sterk met haar grootmoeder, op wie ze sprekend lijkt.
Herfst 1995. De geschiedenis begint en eindigt in een bed. De nacht de volgt op de begrafenis van haar vader in Boedapest bevindt Kata zich in één bed met haar broer. Terwijl hij slaapt laat zij het verleden de revue passeren. Het lijkt of alle lijnen in haar leven samenkomen in deze nacht. Waardoor worden onze levens bepaald: door de wet van oorzaak en gevolg of door onze eigen vrije wil?
'Een bed in de hemel' is de geschiedenis van een dubbele onvervulde liefde, alle in de tweede helft van de twintigste eeuw verworven vrijheden ten spijt.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
De meisjes van de suikerwerkfabriek bevat zes wondermooie verhalen. In het titelverhaal stellen vier vrouwen, die in een treincoupé zitten en op weg zijn naar hun werk, zich teweer tegen een jong pedant conducteurtje. Hun verdediging slaat algauw om in een aanval waarbij hij de prooi wordt.
De meisjes van de suikerwerkfabriek is het door zowel publiek als critici bejubelde debuut van Tessa de Loo waarin al alle elementen van het schrijverschap van de auteur van De tweeling aanwezig zijn. Van De meisjes van de suikerwerkfabriek zijn inmiddels meer dan twintig drukken verschenen.
Tussen Noor en Eva Denekamp, twee zussen van rond de vijftig, botert het niet. Ze zien elkaar zelden. De diepgaande verschillen komen pas echt aan het licht, wanneer Noor vanuit Amsterdam haar zus in de Achterhoek opzoekt met opzienbarend nieuws. Het wordt een turbulente ontmoeting, waarbij het er niet zachtzinnig aan toe gaat. Oude gevoelens van wrok en jaloezie herleven, oude wonden worden opengereten, verwijten vliegen over en weer. Dan vertelt Noor eindelijk het intieme geheim dat hun levens zou kunnen ontwrichten. Het is nu aan hen: willen ze voorgoed blijven steken in rancune of zelfmedelijden, of zal het de zussen lukken boven zichzelf uit te groeien?
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
Het leven lijkt kalm en vreedzaam te verlopen in het pittoreske dorp aan de rivier, totdat een groepje jongeren uit pure verveling een daad van ongekend geweld pleegt, met noodlottige gevolgen. Een jongen van dertien, die toevallig getuige is, vlucht diep geschokt weg - zijn eigen broer is erbij betrokken. Diezelfde avond nog dwingt die hem over het voorval te zwijgen, onder het motto: broers verraden elkaar niet.
In dit spannende en verontrustende verhaal wordt de lezer moeiteloos de gevoelswereld van een dertienjarige jongen ingetrokken, die tussen angst en verwondering ontdekt dat hij een geweten heeft.
Tessa de Loo is de auteur van bestsellers als De meisjes van de suikerwerkfabriek en De tweeling, een roman die o.a. bekroond werd met de Publieksprijs, in meer dan twintig talen verscheen en waarvan de verfilming leidde tot een Oscarnominatie. De psychologische thriller Isabelle werd eveneens verfilmd. Haar vorige roman Harlekino is kort geleden in het Engels en het Portugees vertaald.
Saïd is de zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, een virtuoze ud-speler die vluchtte voor het vaderschap en terugkeerde naar Marokko. Op 21-jarige leeftijd besluit Saïd zijn vader te gaan zoeken. Een jeugdvriend vergezelt hem tijdens de reis, die in de medina van Fès begint en hen steeds dieper Marokko in brengt. Onderweg proberen ze hun verwaterde vriendschap nieuw leven in te blazen, maar ze blijken allebei veranderd te zijn en de seksuele verwarring zorgt voor onderhuidse spanningen.
De zoektocht voert Saïd steeds meer in de richting van ontgoocheling en in de armen van de islam, om uit te monden in een wanhoopsdaad die zijn weerga niet kent. In Harlekino komen de grote thema's van ons onzekere tijdperk aan bod: de botsing der beschavingen en religies, ontheemding en migratie.
Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden van het leven in een verzorgingsstaat botsen met de ongebondenheid van Bardo. Een nog altijd sluimerende vete tussen hem en zijn oudste broer dreigt weer op te spelen. En wie moet straks hun vader op zijn sterfbed verzorgen?
'Voor mij is een auto een blik op wielen, met een motor erin en een toeter erop: pas op, daar kom ik aan. Hij wordt verondersteld me van A naar B te brengen zonder onaangename verrassingen onderweg. Wanneer we lang samen hebbengetrokken ontstaat er een band, dat wel, en als ik hem ten slotte naar de sloop breng bekruipt me een gevoel van ondankbaarheid. Hij heeft geen ziel, sus ik mijn geweten, maar bewijzen kun je het natuurlijk niet.'
Toen Tessa de Loo door het autoblad Carros gevraagd werd om vaste columniste te worden, was het bovenstaande haar eerste reactie. Haar ambivalente houding is sindsdien weinig veranderd: een auto is niet meer dan een gebruiksvoorwerp, maar wel een waaraan je emotioneel gehecht kunt raken. Als de heilige koe aanbeden moet worden, betoont Tessa de Loo zich kortom een agnost.
Ze maakt er geen geheim van dat een comfortabele eigen auto haar zeer van pas komt tijdens haar vele reizen tussen Nederland en de landen waar ze woont (Portugal, Frankrijk). Maar een onverdeeld genoegen is het nooit. Gevaren en ongemak liggen op de loer. je kunt, vrouw alleen, panne krijgen op een verlaten landweg diep in Frankrijk of betrokken raken bij een slapstickachtig ongeval op een Portugees karrenspoor. Hachelijker nog zijn de avonturen die ze beleeft in een door een gevaarlijke gek bestuurde taxi, in een huurauto op weg naar Orly, of te paard in onherbergzame streken vol struikrovers. Vervoer te paard is trouwens zo gek nog niet, bedenkt ze, wanneer ze hoort dat er vlak langs haar Portugese huis een autosnelweg dreigt te worden aangelegd.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met De meisjes van de suikerwerkfabriek, een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder Isabelle en Het rookoffer. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman De tweeling. De tweeling is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare Alle verhalen tot morgen.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
In 1809 maakte lord Byron, eenentwintig jaar oud, in gezelschap van zijn vriend John Cam Hobhouse een Grand Tour, zoals onder, studenten uit de aristocratie en 'hogere kringen' gebruikelijk was ter afsluiting van een universitaire studie. Byron, eigenzinnig en onvoorspelbaar als hij was, deed iets ongebruikelijks: hij maakte een tocht te paard door Epiros en Zuid-Albanië, gebieden die zelden bereisd werden door vreemden en als gevaarlijk bekend stonden. Toen het de even beminnelijke als wrede Ali Pasja, de toenmalige heerser, ter ore kwam dat er een adellijke Engelsman op zijn grondgebied vertoefde, stond hij erop dat deze hem in zijn paleis in Tepelenië zou bezoeken. Over de luxueuze logeerpartij bij Ali Pasja schreef Byron een fascinerende brief aan zijn moeder, waarin hij laat weten hoe diep hij onder de indruk was van de oriëntaalse pracht en het bizarre mengsel van Albanese ruigheid en Turkse hoffelijkheid. Tessa de Loo las die brief bijna twee eeuwen later en raakte bezeten van de gedachte mee te willen naar Ali Pasja. Daarom volgde ze Byron en Hobhouse in de herfst van 1996, wisselend te paard en te voet, over het oorspronkelijke pad in de bergen dat vooral in Albanië nog grotendeels intact is. In Een varken in het paleis mengt Tessa de Loo vele genres - dat van het reisverhaal, het romaneske avontuur, de biografie en de historische documentaire - tot een meeslepend boek.
In 1983 maakte Tessa de Loo haar overrompelende entree in de Nederlandse letteren met'De meisjes van de suikerwerkfabriek', een alom geprezen verhalenbundel, die meteen een bestseller werd en met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor werd bekroond. In de jaren daarna schreef zij nog diverse andere korte verhalen en novellen, waaronder 'Isabelle' en 'Het rookoffer'. Al die verhalen werden in 1995 gebundeld in een omvangrijke uitgave voor de vele lezers die er sinds 1994 bij waren gekomen door het succes van haar roman 'De tweeling'. 'De tweeling' is door de verfilming van Ben Sombogaart opnieuw een succes geworden. En intussen is er een hele nieuwe generatie lezers bij gekomen. Voor al die lezers en voor alle anderen die het boek nog niet hadden is er nu een heruitgave van de sinds lang niet meer verkrijgbare 'Alle verhalen tot morgen'.
Wie kan beweren dat hij nooit gelogen heeft?
Fidel Hulshoff verliest zijn hart, en ook bijna zijn ziel, aan een uitzonderlijk mooi, excentriek meisje. Ongemerkt raakt hij verstrikt in het leugenachtige web waarin zij gevangenzit. Wanneer ze tijdens een schoolreis naar Rome voor de ogen van haar klasgenoten een eind aan haar leven maakt, blijft hij achter met een gevoel van schuld en de kwellende vraag: wat was er met haar aan de hand?
Jaren later lukt het Fidel haar familie op te sporen. Als bioloog doet hij aan de zuidwestkust van Europa, diep in de bergen, onderzoek naar het leefgebied van kameleons. Teruggeworpen op zichzelf in de zinderende augustushitte ontdekt hij dat er in de menselijke jungle niet zoiets bestaat als `een verlossend antwoord'.