'Veel van wat ik in deze biografie heb gelezen is nieuw voor mij. Sylvester Hoogmoed heeft niet alleen recht gedaan aan het bijzondere leven van Ramses, maar ook aan zijn enorme talenten: de prachtige elpees, de onvergetelijke optredens, de indrukwekkende rollen.'
Liesbeth List
Wie wordt niet door weemoed overvallen en wie hoort niet direct Ramses Shaffy's doorleefde stem bij 'Sammy, kijk omhoog Sammy', 'Laat me' of 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'?
Als zoon van de Egyptische consul in Parijs en een excentrieke Poolse dame had het leven van Ramses Shaffy (1933-2009) een on-Nederlandse allure. De getalenteerde acteur en chansonnier baande zich op onstuimige wijze een weg door Amsterdam met zijn luide lach en overrompelende charmes. Maar het was niet 'alles vrolijkheid'. Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles.
We zien wel! is een zorgvuldige levensbeschrijving van de persoon Ramses Shaffy, maar ook van de artiest. Dat maakt dit boek interessant voor zowel bewonderaars van Shaffy, als voor degenen die geïnteresseerd zijn in theatergeschiedenis en in het naoorlogse Amsterdam. Bovenal zal na het lezen van We zien wel! de indruk achterblijven van een prachtige, inspirerende en kleurrijke levenskunstenaar.
Sylvester Hoogmoed is politicoloog. Hij schrijft als freelancejournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer en presenteert een chansonprogramma bij de Concertzender. Voor deze biografie interviewde hij Ramses Shaffy's naasten, vrienden, ex-minnaars, buurtgenoten, medestamgasten en coryfeeën uit de vaderlandse chanson- en toneelwereld.
Over Ramses Shaffy hebben altijd de wildste verhalen de ronde gedaan en de werkelijkheid was vaak nog spectaculairder dan gedacht. Dat bleek weer eens toen er na de publicatie van zijn biografie We zien wel! een koffertje opdook vol correspondentie van zijn moeder, die altijd een mysterieuze figuur was gebleven. Alexandra Thérèse Wysocka zou een gravin van Pools-Russische afkomst zijn geweest. Maar ze beweerde in werkelijkheid niemand minder te zijn dan groothertogin Olga Romanova, de oudste dochter van tsaar Nicolaas II.
Sylvester Hoogmoed schetst aan de hand van oude brieven en politierapporten het leven van deze 'prachtige avonturierster' - zoals een Australische krant haar destijds noemde. Na de Russische Revolutie belandde ze via nogal wat omzwervingen in Egypte. Vervolgens frequenteerde ze de duurste hotels aan de Côte d'Azur en in Parijs, een spoor van openstaande rekeningen en ongedekte cheques achter zich latend. Na Frankrijk te zijn uitgezet, zette ze haar leven op grootse voet voort in België en Zwitserland, gesteund door de uitstekende connecties die ze had in de hoogste kringen en vooral door haar onverwoestbare flair.
Sylvester Hoogmoed (1966) is politicoloog, schrijver en journalist. In 2011 verscheen zijn biografie We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy. Verder publiceerde hij onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Ook presenteert hij een wekelijks chansonprogramma op de Concertzender.