Spuwen Spanjaarden echt tot 210 woorden per minuut uit en wat betekent dat voor buitenlanders die zich in een discussie willen mengen? Waarom gebeurt alles in Spanje in bars? Klopt het dat er verenigingen bestaan die vrouwen met bussen naar uitstervende dorpen brengen om het platteland te herbevolken? Waarom verbood Catalonië stierengevechten terwijl stieren aan touwen door de straten jagen daar geen punt is? Hoe is het mogelijk dat Benidorm van een dorp van visvangst en koeienstront transformeerde in het Manhattan van de Costa Blanca? Waarom zijn Spaanse rechters zo patriarchaal? Wat is de erfenis van Franco?
In 2010 verhuisde VRT-correspondent Sven Tuytens van Brussel naar Madrid. Aan de hand van zijn ervaringen probeert hij een stukje van Spanjes ziel bloot te leggen. Over Spanjaarden die hem positief verrasten, diep ontgoochelden, heel hard deden lachen of met wie hij samen weende. Een verhaal met veel humor. En lijnen naar België want dit is een boek voor de mensen `thuis', al is die term voor hem na al die tijd iets vaags geworden.
Met een nawoord van Vincent Scheltiens.
In 1937 vertrekt een groep jonge, Joodse vrijwilligsters vanuit België naar het door burgeroorlog verscheurde Spanje. Ze willen de Tweede Spaanse Republiek steunen tegen de oprukkende fascistische generaal Franco. Samen met enkele Nederlandse verpleegsters krijgen ze in het militaire hospitaal El Belga niet alleen te kampen met de verschrikkingen van de oorlog, maar ook met de Belgische hospitaaldirectie en de plaatselijke politici die vinden dat verpleegsters zich beter niet met politiek bemoeien. De val van de Spaanse republiek luidt niet het einde van hun verzet tegen het fascisme in. Na hun terugkeer naar België en Nederland strijden ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op leven en dood in de ultieme confrontatie met de uitwassen van het fascisme.