Wil Stine Jensen in beweging komen, dan moet er een beloning volgen. Haar favoriete wandeling op Texel is in die geest: als er een appeltaart met een kruimelige bodem op haar wacht houdt geen weer of wind haar tegen.
Al jarenlang reist Stine samen met haar zus af naar Texel. Om die appeltaart te eten, natuurlijk, maar ook om de overdonderende schoonheid van het eiland: het duinlandschap, de zee, de bossen. De beloning beschrijft een wandeling in vier seizoenen: in stuifsneeuw, hoosbui, volle zon en licht briesje. Tijdens haar geliefde rondje komt ze non-binaire zeepaardjes tegen op het strand en roodbruin blaaswier. Ze loopt in het gezelschap van denkers, biologen en schrijvers - van Michel Onfray en Jac.P. Thijsse tot Tove Jansson. In hun voetsporen filosofeert ze op aanstekelijke wijze over lichtheid en zwaarte, zwakke en sterke verhalen en welke regenjas het allerbeste is (geen poncho's!).
'De onzekeren, dat zijn wij allemaal, winnen of verliezen: dat is niet een kwestie van maakbaarheid en individuele verantwoordelijkheid alleen. In dit boek zet ik daarom de falende, kwetsbare en verlangende mens, die eeuwig tekortschiet, in het zonnetje. We zullen fouten blijven maken, een leven lang. [...] De mogelijkheid om opnieuw te beginnen is een luxe om te koesteren.'
Mag je mislukken in een samenleving waarin het draait om prestaties en succes? Hoe ga je om met onzekerheid als de wereld tot stilstand komt? Wat betekent leeftijd in een wereld die draait om perfectie?
Al meer dan tien jaar filosofeert Stine over liefde, schoonheid, falen en leeftijd. In deze bundel brengt ze haar ideeën bij elkaar. Hedendaagse problemen, eeuwen¬oude dilemma's en persoonlijke overpeinzingen: juist door haar openhartigheid en kwetsbaarheid spreken de stukken een groot lezerspubliek aan. Faalmoed is een ode aan de mens die kwetsbaar en struikelend door het leven durft te gaan.
Noor is totaal verslaafd aan haar telefoon. Terwijl ze op Insta ziet hoe haar vriendinnen naar de meest exotische oorden vliegen, moet zij van haar moeder naar een afkickkamp in... Ommen.
Tot haar grote schrik moet ze haar telefoon voor een week inleveren en de natuur in. Tijdens deze week ontmoet ze Rowan, een jongen van haar leeftijd, die kampt met een zware gameverslaving. Ze krijgen een bijzondere band en alles lijkt op een romantisch avontuur uit te draaien, tot hun verblijf plotseling een andere wending neemt. Samen komen ze erachter dat kampleider Tony ze niet van hun verslaving probeert af te helpen, maar hele andere plannen heeft...
Scandinavië is in opkomst. De Scandinavische talen, ooit beschouwd als de lelijkste talen ter wereld, zijn tegenwoordig hip. Iedereen leest Scandinavische misdaadliteratuur, koopt zijn inrichting bij Ikea en is in de ban van Borgen en The Killing. Maar hoe is het echte leven in het Noorden? Zijn Scandinaviërs werkelijk het gelukkigste volk op aarde? Hoe overleven ze het donker? En wat is de keerzijde van al die rijkdom, emancipatie, natuurlijke schoonheid en veiligheid?
Stine Jensen, die zelf op jonge leeftijd is geëmigreerd uit Denemarken, reist voor de tv-serie Stine in Scandinavië door Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Deze reis is een persoonlijke zoektocht naar haar wortels. Aan de hand van gesprekken met familie, vrienden en deskundigen ana ly seert ze het beeld dat wij hebben van onze noorderburen en geeft ze een inkijkje in hun leven. Is Scandinavië inderdaad de spiegel van de toekomst waarin wij kijken?
In de lente van 2002 raakte Stine Jensen tijdens een vakantie in Turkije tot over haar oren verliefd op de Turkse kapper Ozan. Wat begint als een onschuldige vakantieliefde, groeit uit tot een langdurige relatie. Drie jaar lang reist Jensen op en neer tussen Amsterdam en Istanbul. Ze volgt een cursus Turks voor beginners, praat met jonge Turken en Europeanen over hun opvattingen over liefde en seks, en onderzoekt oosterse en westerse liefdesstereotypen in soaps, popmuziek en films.
Ze raakt bevriend met drie jonge Turkse vrouwen die verlangen naar een Europese man. Ze ontmoet de bedroefde Mert, die moet kiezen tussen zijnmoeder en zijn Nederlandse geliefde; de charmante Fransman Patrick, die elke avond langs de bewaking glipt om zijn grote liefde Yildiz te kunnen zien; en Moon, die 31 Turkse mannen in haar datingbestand heeft, maar de waremaar niet kan vinden.
Turkse vlinders is een persoonlijke zoektocht naar de keuzes van vrouwelijke en mannelijke dertigers, uitburgerende Europeanen die hun hart verpand hebben aan Turkije, Turken die dromen van een bestaan in Europa, en het waarom van een interculturele liefde.
We gaan er als vanzelfsprekend van uit dat ieder van ons een identiteit heeft, maar als ons op de man of vrouw af wordt gevraagd wie we dan wel zijn, weten we het opeens niet meer zo goed. We noemen onze naam, maar wat zegt die eigenlijk? We vertellen ons beroep, maar is dat wel zo relevant? We beginnen over onze afkomst, maar doet die er nog toe? Onze identiteit lijkt te bestaan, maar vervluchtigt in een wereld waarin iedereen op internet een nickname heeft, een jobhopper is of een wereldburger wil zijn. Dus wordt het tijd voor grondige overpeinzingen van jonge filosofen als Stine Jensen en Rob Wijnberg. We ontlenen ons ik aan allerlei heel concrete dingen: aan ons lichaam, onze liefdes, ons lijden, ons verleden, ons seksuele leven, onze behoefte aan erkenning en de groep waartoe we behoren. En aan grote denkers die de mens geprobeerd hebben te definiëren.
Jensen en Wijnberg blikken terug op die geschiedenis en voegen er hun eigentijdse visie aan toe. Met Dus ik ben leveren ze een beeld van onze identiteit waarmee we waarlijk voort kunnen.
Kijk voor meer informatie ook op www.dusikben.nl
Go East! is een autobiografisch verslag van Stine Jensen en haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen en een filosofisch onderzoek naar het ego, goeroes en andere ongemakken. Na jarenlange studie van de westerse filosofie en een werkzaam leven op de universiteit gooit filosoof en schrijfster Stine Jensen door een persoonlijke crisis het roer om. Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest verkent ze de spirituele wereld en duikt in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie. Ze volgt een yoga-opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze gelukkiger?
Stine Jensen publiceerde onder meer Turkse vlinders, Het broekpak van Olivia Newton-John en het kinderboek Lieve Stine, weet jij het? Voor televisie maakte ze de reisserie Licht op het Noorden en het filosofieprogramma Dus ik ben.
Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd onze kinderen te veel te verwennen. Een generatie verwende prinsessen en kleine keizers groeit op zonder manieren. Het getwijfel van de hedendaagse ouder leidt tot een nieuwe opvoedcrisis in de samenleving: het zogenaamde 'schippersyndroom'. Frank Meester en Stine Jensen reiken een filosofisch handvat aan voor de geplaagde ouder. Welke relevante inzichten kun je van grote denkers opsteken?
Als een cursusweek mediteren in Frankrijk een bizarre wending neemt, komt Stine Jensen voor de vraag te staan: hoe ver ben je bereid te gaan voor je spirituele ontwikkeling? En wat mag een leraar wel of niet doen?
Veel moderne spiritualiteit is lang niet zo zen als we denken. De vergelijking met een onderdrukkende religie of een sekte kan gemakkelijk worden gemaakt wanneer je je afhankelijk maakt van een geestelijk leider. Maar de kracht van moderne spiritualiteit zit hem juist vaak ook in de aantrekkingskracht van de gemeenschap in een individualistische samenleving. In Goeroes onderzoekt Stine de relatie tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, autonomie en overgave en de behoefte aan spirituele groei.
In Dus ik ben weer onderzoekt Stine Jensen onze identiteit. Bij het opgewekte uitgangspunt van het eerste deel van Dus ik ben, de maakbare identiteit, kun je inmiddels flink wat vraagtekens plaatsen. Hoeveel vrijheid heb ik in tijden van crisis eigenlijk om mijn identiteit vorm te geven? Je kunt wel beweren dat je een wereldburger bent als je in een New Yorkse koffietent café latte zit te drinken, maar wat betekent dat eigenlijk? Ging het in Dus ik ben onder andere over denken, voelen, werken en consumeren, in Dus ik ben weer onderzoekt Stine Jensen nieuwe zaken die onze identiteit bepalen, zoals macht, geld, mobiliteit, media en communicatie. Ze schrijft over reizen en kijken, en over schoonheid, spelen en sterven. Van wereldburger tot Goois meisje, van feut tot fastfoodconsument: Dus ik ben weer is een nieuw boek vol inspiratie, dat de basis vormt voor een nieuw seizoen van de televisieserie Dus ik ben.
Ware liefde! We dichten onszelf een gelukkig bestaan toe met degene die we niet hebben. De bedwelmende liefdesleugen wordt stevig gevoed door tijdschriften, films, muziek en boeken waarin verhaald wordt over ware romantische liefde.
Het broekpak van Olivia Newton John bevat Stine Jensens mooiste stukken over de liefde. Of beter gezegd: tégen de liefde. Over hoe Olivia Newton John in een wit broekpak als een zwoele zomerdroom haar tienerjaren binnenwaaide. Over de vrouwenhaat van Strindberg en de bedrogen Doeschka Meijsing. Over het lesbische triootje bij Philip Roth en de mannenhaat van Heleen van Royen. Over de hang naar nostalgie in Mad Men en over sublimatie in Dexter. Over de valse beloften van de neurale liefdeswetenschap en de filosofische obsessie met seks.
Het boek is zeer geschikt als cadeau. Geef het aan uw ex. Of aan mensen die het besluit hebben genomen in het huwelijk te treden. Het wordt tijd dat zij de waarheid over liefde onder ogen zien.
Als Dolly Laudrup op een oud krantenbericht stuit over een vechtpartij tussen een Deense vrouw en een Egyptenaar in de voortuin van de KNO-kliniek van haar oom Mads, komt ze erachter dat hij zijn geld vooral verdiende met het herstellen van maagdenvliezen.
Gefascineerd door het verhaal van haar mysterieuze en muzikale oom, begint Dolly aan een reconstructie van diens leven. Zo ontwikkelt de roman zich tot een caleidoscopische vertelling over drie individuen in de jaren negentig in Denemarken.
De racistische Mads Laudrup probeert zijn schulden het hoofd te bieden door als arts in Saoedi-Arabië te werken en hij gaat een geheime relatie aan met een Arabische prinses.
De zelfzuchtige Selma reist als touroperator de wereld rond op zoek naar seks, plezier en romantiek. De getergde immigrant Kader B. is geobsedeerd door de vraag of zijn vrouw Zeynep een herstellende maagdenvliesoperatie heeft ondergaan in de kliniek van Laudrup.
Dokter Jazz is een tragikomische vertelling over reizen tussen oost en west, over dromen van romantiek en seks, en over hypocrisie en de obsessie voor zuiverheid.'