De bundel Erfzonde van de twintigste eeuw biedt een selectie uit het `oorlogswerk van de schrijfster sinds 1997. Deze uit het Engels en Frans vertaalde artikels gaan over frontschrijvers,
bezettingshumor, oorlogsdagboeken, geweld en kitsch en troost: een wereldoorlog van onderop bekeken.
http://www.linkeroeveruitgevers.be/boeken/p/detail/erfzonde-van-de-twintigste-eeuw
Ze was de eerste arbeidersvrouw in Europa die een standbeeld kreeg. Haar leven werd twee keer verfilmd in Hollywood. Toch is Gabrielle Petit in de vergetelheid geraakt. De internationaal gerenommeerde historica Sophie De Schaepdrijver vertelt het boeiende levensverhaal van de jonge patriottistische vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België spioneerde voor het Britse leger, tot ze in 1916 door de Duitsers werd ontmaskerd en voor een vuurpeloton kwam te staan. Sophie De Schaepdrijver wekt Gabrielle Petit opnieuw tot leven in deze beklijvende biografie.
Op 4 augustus 1914 viel het grootste invasieleger tot dan toe ooit gemobiliseerd, een klein en weinig oorlogsbereid buurland binnen. En zo begon voor België de groote oorlog. Een oorlog die leek op die van andere landen en toch ook weer niet. Belgiës Eerste Wereldoorlog verliep od twee fronten: in de modder van de Ijzer en in het bezette land. Loopgraven en bezetting, gifgas en dwangarbeid, of twee oorlogen in één: '14-'18 was voor België, wellicht meer nog dan voor andere landen in Europa, de erfzonde van de twintigste eeuw. Sinds de publicatie van De Groote Oorlog in 1997 heeft het onderzoek naar Blegiës Eerste Wereldoorlog een stroomversnelling gekend. Deze heruitgave biedt een nieuwe inleiding. Het boek werd bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.