Henry Morton Stanley reist in 1874, in opdracht van Britse en Amerikaanse kranten, naar Afrika om de Congorivier te exploreren. De hele wereld leest mee. Later claimt Stanley grote stukken van Congo in naam van Leopold II. Ook dat is wereldnieuws. Die historische reizen vormen mee de rode draad in het nieuwe boek van Rudi Vranckx: De ontdekking van Congo.
Ruim anderhalve eeuw na Stanley is de Belgische aanwezigheid in Congo een verre herinnering. Het land is een puinhoop, ten prooi aan corruptie, politieke willekeur en een nieuwe generatie kolonisatoren, uit China dit keer. De afgelopen tien jaar heeft er een grote Afrikaanse oorlog gewoed die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost en belangrijke delen van Congo over de rand van de afgrond heeft geduwd. Rudi Vranckx zoekt de laatste getuigen in Congo op om hen hun visie van de geschiedenis te laten geven. De Congolezen zelf komen aan het woord.
Op zijn uitgebreide reis door Congo ontdekt Rudi Vranckx een land dat we eigenlijk niet meer kennen. Zoals steeds staan zijn eruditie en verteltalent borg voor een verhaal dat vele andere overbodig maakt.
Het boek over de tien jaar na 9/11. In De vloek van Osama beschrijft Rudi Vranckx de tien jaar die onze wereld hebben verscheurd. Na 9/11 is alles veranderd. Hoop is vervangen door angst, vertrouwen door paranoia. De keizerlijke macht van de VS verslapt. In Irak en Pakistan heeft de westerse interventie vooral rancune gekweekt. De diepe kloof tussen het Westen en de moslimwereld: dat is de ware vloek van Osama. De Arabische revolutie heeft de kaarten opnieuw geschud. Is de vloek binnenkort opgeheven? Rudi Vranckx is historicus. Voor het tv-journaal van de VRT volgt hij sinds vele jaren het Midden-Oosten van nabij. Zijn succesvolle boeken werden onder meer genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs en de M.J. Brusseprijs. Voor De vloek van Osama heeft hij cruciale plaatsen bezocht en de hoofdrolspelers ontmoet. Vranckx vertelt het verhaal van die woeste jaren, houdt ons een spiegel voor en blikt vooruit.