Wat hebben de toeslagenaffaire, de schade door aardbevingen in Groningen, de coronapandemie, het stikstofdossier, de financiële crisis en het klimaatdossier met elkaar gemeen? Al deze dossiers werden of worden met modellen bestudeerd, en veel besluiten werden genomen op basis van die modellen.
Het is belangrijk dat er meer maatschappelijk bewustzijn over modellen ontstaat. Van aardbeving tot zonose helpt iedereen om meer inzicht te krijgen in wat ze wel en niet vertellen, en hoe je ze op een verstandige manier kunt gebruiken. Modellen kunnen helpen, maar alleen als begin van een gesprek en niet als eindpunt. Op een toegankelijke en filosofische manier, en aan de hand van de grote maatschappelijke thema's van deze tijd, bespreken Marc Jacobs en Ronald Meester hoe wiskundige modellen wel en niet ingezet kunnen worden.
'Het boek is een heldere uiteenzetting over een pijnlijk onderwerp. Het wisselt concrete voorbeelden af met filosofische beschouwingen over wetenschapsbeoefening, zodat het zowel herkenbaarheid als diepgang biedt. De kritische, soms sarcastische toon van de auteurs maakt het bovendien prettig leesbaar.' New Scientist
'Het boek van Prof. Ronald Meester "Wetenschap als nieuwe religie" doet je realiseren waarom basisregels van de wetenschap met de voeten worden getreden door vele wetenschappers die een prominente rol speelden en spelen bij de coronacrisis.' - Maurice de Hond
De coronacrisis heeft een spirituele leegte in onze samenleving blootgelegd. Volgens Ronald Meester kampen we met een zingevingsvacuüm, waarbij alleen de wetenschap nog in staat wordt geacht te vertellen hoe we moeten leven. Wetenschap is onze religie geworden. Er zijn onaantastbare waarheden die we niet mogen bekritiseren op straffe van excommunicatie.
Meester laat zien hoe wezenlijke vragen daarbij onbeantwoord blijven. Wetenschap geeft ons geen antwoord op de vraag wat we echt belangrijk vinden in het leven. Ze zegt niets over wat voor samenleving we eigenlijk zouden moeten willen. Op zoek naar een groter verhaal beschrijft hij de lessen die we kunnen leren uit de coronacrisis.
`Onze technologie gaat ons uiteindelijk niet redden om een menswaardige samenleving te behouden. We zullen zelf moeten nadenken over hoe we met elkaar en met de wereld willen omgaan, en geen slaaf moeten worden van wat wetenschappelijk en technisch mogelijk is.
Hoogleraar Ronald Meester ergert zich aan collega-wetenschappers die ervan uitgaan dat de evolutietheorie alles kan verklaren, van geloof tot homoseksualiteit. Ze is geen theorie van alles, laat Meester aan de hand van overtuigende voorbeelden zien. De evolutieleer kan bijvoorbeeld het bestaan van seks of bewustzijn niet verklaren. Meester pleit voor een realistischer beeld van wat wetenschap vermag. Dit leidt tot een gezondere samenleving die haar spirituele dimensie niet veronachtzaamt.
Hoogleraar wiskunde Ronald Meester wil af van de dwaze tegenstelling tussen orthodox christelijke gelovigen en atheïsten, die vooral bekvechten over de vraag of God bestaat.
God is volgens Meester iets anders en Jezus is ook niet wat de kerk van hem heeft gemaakt. Juist die onterechte claims maken het voor moderne, redelijk denkende mensen onmogelijk om geloof aantrekkelijk te vinden.
In duidelijke taal laat hij zien dat de Bijbel geen waarheden verkondigt, zelfs veel bevat wat gekleurd en onwaar is, maar wel een bron kan zijn voor een hedendaagse christelijke spiritualiteit.
Dit boek geeft ook aan mensen die hun verstand willen gebruiken, ruimte voor spiritualiteit.