Filter
Genres
Uitgevers
Talen
Ebooks
Roel Coutinho
4 eBooks gevonden
-
In de achttiende eeuw was pokken een alom gevreesde ziekte en een van de belangrijkste doodsoorzaken. Totdat Edward Jenner aantoonde dat mensen na opzettelijke besmetting met koepokken beschermd zijn tegen menselijke pokken: 's werelds eerste vaccin was een feit. Ondanks verzet van de eerste antivaxers werd Jenners vaccin snel in gebruik genomen. Toch duurde het nog bijna twee eeuwen voordat pokken de wereld uit was.
Althans, de wereld uit? De recente uitbraak van het apenpokkenvirus laat zien dat verwante virussen zich ook vandaag de dag nog verrassend snel kunnen verspreiden. Zolang het pokkenvirus wordt bewaard in laboratoria is er bovendien een miniem risico op onvoorziene infecties - of, in het slechtste geval, op inzet van het virus als biologisch wapen.
In Poxx put oud-rivm-directeur Roel Coutinho uit zijn eigen ervaring met de succesvolle bestrijding van pokken in Bangladesh. Hij maakt haarfijn duidelijk dat infectieziekten ons altijd zullen blijven belagen.
Over Vaxx:
'Een boek dat iedereen gelezen moet hebben.'- NVOX -
Vaxx van voormalig directeur van het RIVM Roel Coutinho vertelt hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt. Polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest, rode hond of hepatitis B - je hoeft niet ver terug in de tijd te gaan om een beeld te krijgen van de ontwrichtende effecten die infectieziekten in het verleden wereldwijd hebben gehad.
Ook al denkt menig antivaxer er anders over, dankzij de preventieve werking van vaccinatieprogramma's hebben wij ons van ernstige kinderziekten bevrijd en zijn ook ouderen steeds beter beschermd. Nieuwe pandemieën en epidemieën - zoals corona, aids, sars of ebola - hebben echter keer op keer laten zien dat het naïef is te denken dat we infectieziekten voor altijd hebben bedwongen.
In Vaxx schetst Roel Coutinho de historische en medische geschiedenis van de infectieziekten waartegen wij ons dankzij vaccinaties kunnen wapenen. In een wereld die op zijn grondvesten schudt vanwege covid-19 laat Coutinho zien hoe vaccins in het verleden zijn ontwikkeld en welke bijdrage ze leveren aan onze gezondheid.
'Oud-RIVM-directeur geeft met boek over vaccins antwoord op antivaxbeweging.' - NOS -
De recente uitbraak van het coronavirus in China en de wereldwijde verspreiding ervan heeft de mensheid momenteel in haar greep. Iedereen ervaart de gevolgen van de pandemie aan den lijve, doordat hij ziek wordt, doordat naasten erdoor worden geraakt, en omdat de bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. Het dagelijks leven staat geheel in het teken van een minuscuul virus waar we geen grip op lijken te krijgen. Met grote maatschappelijke en economische gevolgen.
Wat kunnen we leren van eerdere epidemieën en pandemieën? De uitbraak van ebola in 2014, de choleraepidemie na de aardbeving in Haïti in 2010, de `varkensgriep' in 2009. Roel Coutinho, oud RIVM-directeur infectieziekten, laat zien hoe deze en andere ziektes zich verspreidden en ontwikkelden, hoe mensen ermee omgingen, en hoe de huidige geneeskunde erop anticipeert. Aan bod komen onder meer eeuwenoude ziektes als pest, cholera en influenza, relatief nieuwe ziektes als hiv en ebola en potentiële toekomstige dreigingen zoals biologische oorlogvoering en een dalende vaccinatiegraad. En de oorsprong en verspreiding van het nieuwe coronavirus. -
Vijftig jaar geleden dachten velen dat infectieziekten definitief bedwongen waren. Aids maakte ons dertig jaar geleden pijnlijk duidelijk dat dit naïeve optimisme ongerechtvaardigd was. Sinds die tijd steken elk jaar nieuwe en heropduikende infectieziekten, vaak afkomstig van dieren, de kop op. En het worden er steeds meer. Dat er een nieuwe pandemie zou komen, hadden velen voorspeld. Maar de ernst en de snelheid waarmee COVID-19 nu over de wereld raast en die min of meer tot stilstand brengt, dat kon toch niemand zich goed voorstellen.
In De geplaagde mens beschrijft Roel Coutinho hoe we elke keer weer verrast worden door virussen en bacteriën die ons belagen. Hoe ons eigen gedrag deze micro-organismen nieuwe kansen biedt. En hoe ze van dier naar mens kunnen overspringen. Op basis van zijn lange ervaring in de strijd tegen infectieziekten laat hij zien hoe we bronnen van infectieziekten opsporen, wat we doen om die bronnen onschadelijk te maken en hoe we verspreiding van mens naar mens proberen te voorkomen. Dit fascinerende verhaal wordt door Coutinho tot een spannend boek gemaakt, dat nu actueler is dan ooit.
Roel Coutinho (1946) was bijna dertig jaar hoogleraar in de epidemiologie en bestrijding van infectieziekten. Van 2005 tot 2013 was hij directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.