Filter
Robert Haagsma
-
Verzamelaars over hun liefde voor vinyl
Waarom omringt iemand zich met 70.000 elpees of wijdt hij een heel leven aan Bob Dylan?
In dit boek komen 22 vinylfanaten aan het woord; anonieme liefhebbers en bekende muziekfreaks. Ze houden van jazz, tot hiphop en heavy metal. Elke verzamelaar vertelt over zijn passie en presenteert zijn 10 mooiste platen. En natuurlijk: de praktijk. Hoe onderhoud je een verzameling vinyl?
-
Warme terugblik op de gouden jaren van de Nederlandse popmuziek
Met bands als Cuby + Blizzards, Earth & Fire en The Blue Diamonds waren de jaren ’60 en ’70 de gouden jaren van de Nederlandse popmuziek. Dit boek biedt een overzicht van alle belangrijke bands, onmisbare one-hit-wonders en machtige muzikanten. Ook wordt er beschreven hoe de muziekindustrie destijds in Nederland was geregeld. In samenwerking met Universal Music, die de hits op cd erbij levert, resulteert dit in een geweldig, weemoedig makend overzicht - met een voorwoord door Dave von Raven, zanger van The Kik.
Robert Haagsma is redacteur en muziekjournalist. Hij publiceerde de afgelopen twintig jaar onder andere in Algemeen Dagblad, Aardschok, Ugly Things en Record Collector. Daarnaast is hij auteur van boeken over Pink Floyd, André Hazes, Rob de Nijs, Golden Earring en het verschijnsel vinylverzamelaars. -
Golden Earring is de meest succesvolle rockband van Nederland. Het Haagse kwartet dankt die status voor een belangrijk deel aan het buitenlandse succes. Vooral in Amerika. Van eind jaren zestig tot midden jaren tachtig trad de band er talloze keren op. Albums als Moontan en Cut haalden spectaculaire verkoopcijfers. De hits Radar Love en Twilight Zone groeiden uit tot klassiekers, die nog dagelijks op de Amerikaanse rockstations gedraaid worden.
Terwijl we tegenwoordig dankzij social media de buitenlandse avonturen van Nederlandse bands op de voet kunnen volgen, onttrok het wel en wee van Golden Earring zich in dit pre-internettijdperk grotendeels aan de waarneming van het thuisfront. Met als gevolg dat er al snel veel onduidelijkheden ontstonden. Welke Amerikaanse tournees waren succesvol, en welke niet.
Welke dramas voltrokken zich achter de schermen? Hoe keken internationale topacts aan tegen dit Hollandse succesverhaal? En wellicht de belangrijkste: heeft Golden Earring het nu wel of niet gemaakt in Amerika?
Op deze en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Vanuit dit unieke perspectief wordt de geschiedenis van de band stap voor stap gereconstrueerd. Fouten en misverstanden worden gecorrigeerd, nieuwe feiten worden aangedragen. Het verhaal is voor een aanzienlijk deel gebaseerd op het archief en de herinneringen van bassist en bandlid van het eerste uur Rinus Gerritsen. Er zijn belangrijke bijdragen van de ex-leden Robert Jan Stips en Eelco Gelling. Kopstukken van onder anderen Kiss, Rush, Triumph kijken terug op de shows die ze in Amerika ooit als hoofd- of voorprogramma van Golden Earring deden.
Golden Earring De Amerikaanse droom beschrijft daarmee voor het eerst de belangrijkste, succesvolste en meest creatieve periode van de band. Het verhaal krijgt extra kleur dankzij fotomateriaal, waarvan het overgrote deel nog nooit eerder gepubliceerd is. Het boek komt uit op een moment dat de band dankzij het recente nummer-1 album Tits N Ass weer midden in de belangstelling staat.
-
André Hazes beleefde wat hij zong en zong over wat hij beleefde: verdriet, eenzaamheid en dronkenschap.
Die oprechtheid maakte hem als artiest zo bijzonder en zorgde ervoor dat hij kon uitgroeien tot een unieke volksheld. Hoe geliefd hij was bleek toen hij op 23 september overleed. Zijn dood schokte Nederland en 50.000 fans namen vier dagen later in de Amsterdam Arena afscheid van hun idool. Het verslag op de televisie werd door ruim 5 miljoen mensen bekeken.
Hazes 1951- 2004 vertelt het complete verhaal van de volkszanger; van zijn door armoede en huiselijk geweld geteisterde jeugd tot zijn megasuccessen in uitverkochte voetbalstadions. En alles er tussenin: de drie huwelijken, de twaalf ambachten en dertien ongelukken, de vrienden die hem probeerden te bedriegen en zijn flirt met de lokale politiek. Zijn turbulente leven wordt onder meer gereconstrueerd aan de hand van gesprekken met mensen uit zijn directe omgeving en een uitgebreid gesprek dat Robert Haagsma afgelopen zomer met André Hazes voerde ' het grote interview voor zijn dood.
Robert Haagsma werkt als freelance journalist voor het Algemeen Dagblad en de muziekbladen Aloha en Aardschok. De afgelopen 15 jaar interviewde hij daarvoor nationale en internationale grootheden als de Rolling Stones, Metallica, Brian Wilson (Beach Boys), Robbie Williams, Justin Timberlake, Marco Borsato, René Froger en André Hazes. Hij werkte daarnaast mee aan diverse naslagwerken over muziek, waaronder Oor's Eerste Nederlandse Popencyclopedie.