Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs.Alleen al hun vermogen om schijnbaar vanuit het niets in één nacht boven de grond te komen gaf paddenstoelen in de middeleeuwen een slechte naam. Zoiets moest wel het werk van de duivel zijn. Dit bijgeloof vinden we nog terug in sommige
paddenstoelennamen, zoals Duivelsbroodrussula en Gewone heksenboleet. Van recenter datum is de interesse in paddo's ofwel trippaddenstoelen, waarvan sommige soorten ook in de vrije natuur te vinden zijn.
Paddenstoelenliefhebber Rob Chrispijn houdt zich al dertig jaar bezig met deze fascinerende levensvormen. Want wat zijn paddenstoelen eigenlijk precies? Wat doen ze en waar kun je ze vinden? Bij zijn zoektocht naar bijzondere soorten moet hij soms halsbrekende toeren uithalen. Daar weet hij met veel smaak over te vertellen. En we komen te weten hoe nuttig, lekker, giftig en geestverruimend paddenstoelen kunnen zijn, en dat paddenstoelen fungeren als `waarzeggers van het bos', omdat ze laten zien hoe het er voor staat met de natuur in Nederland.
Herman van Veen wordt komend voorjaar 75 jaar, hij is een kind van de
bevrijding. In Bevrijdingskind beschrijft hij wat dat voor hem betekent. De muziek in dit boek geeft het ritme van dat naoorlogse leven aan. Liedjes, bijzondere musici en flarden van coupletten brengen herinneringen boven en geven kleur aan het leven van toen en nu. 'We'll meet again', 'Get Back', Kortjakje, David Bowie; stuk voor stuk maken ze deel uit van ons collectieve geheugen en hebben ze een plaats in de geschiedenis. Voor Van Veen maken ze heel persoonlijke verhalen los over zijn jeugd, liefdes, kinderen, de wereld van toen en nu. Net als bij vriend en generatiegenoot Rob Chrispijn, die daarbij meer vertelt over de muziek en deze in de tijd plaatst. Zo ontstaat een prachtig mozaïek van heel persoonlijke en tegelijkertijd universele waarde.
Vrolijk, ontroerend, troostrijk en herkenbaar. Bevrijdingskind is niet alleen de soundtrack van een bewogen leven, maar ook van een tijd, van 75 jaar vrijheid.
Rob Chrispijns succesvolle loopbaan begon met een vrije vertaling van Suzanne van Leonard Cohen, die in de uitvoering van Herman van Veen een grote hit werd. De samenwerking met Herman van Veen resulteerde in een groot aantal theatershows en platen, met evergreens als Rozengeur, Fiets, Kletsnatte clowns en Uit elkaar.
Ook Liesbeth List had hits, met Kinderen een kwartje en Loeki Knol. Andere artiesten die teksten van Chrispijn zongen zijn Frans Halsema, Paul de Leeuw, Lenette van Dongen, Angela Groothuizen en Heddy Lester. Verder schreef hij theaterprogrammas voor Peter Faber en Heddy Lester en, met Hans Dorrestijn, het toneelstuk Een dag lelijk is niet erg. Zijn muzikale sprookje Santa stond in een Engelse bewerking op Broadway. Samen met twee muzikanten had hij ook een eigen theaterprogramma Ogen met uitzicht op zee waarmee hij langs kleine theaters tourde. Chrispijn werkt inmiddels al vijftien jaar met veel plezier mee aan Het Klokhuis en Sesamstraat.