Meer dan een decennium geleden peilde Geschiedenis van de wereld van morgen het diepe ongenoegen met de bestaande orde, in de grote omgeving van de wereldpolitiek en in de kleine omgeving van het dagelijks leven. Woelige tijden zouden aanbreken. Zo gebeurde. In Vergeet dat onze tijd zoveel complexer is dan alles wat ooit voorafging maakt Rik Coolsaet opnieuw de balans op, op zoek naar de polsslag van de samenleving waarin de stroomversnelling van de afgelopen decennia ons heeft gebracht. Dit is een geschiedenis van het heden, in het licht van gisteren, met het oog op morgen.
Buitenlandse politiek is een voortzetting van de binnenlandse politiek met andere middelen. Zo concludeert Rik Coolsaet, Carl von Clausewitz parafraserend, in zijn adembenemende panorama van meer dan 185 jaar buitenlandse politiek in België.
Vijftien jaar geleden verscheen dit werk voor het eerst. Sindsdien is het uitgegroeid tot het standaardwerk over het wedervaren van België en sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw zijn deelstaten in de wereld. Universiteiten gebruiken het als handboek en kandidaat-diplomaten als voorbereiding op het toelatingsexamen voor hun diplomatieke carrière.
België en zijn buitenlandse politiek is het verhaal van een kleine groep mensen die het buitenlandse beleid van het land uitstippelen, van hun reacties op een complexe wereld, van de krijtlijnen waarbinnen zij lopen, van de dromen die zij koesteren, de dogmas die zij hanteren en van de belangen waarvoor zij staan.
Deze nieuwe editie trekt dit verhaal door tot vandaag. Met de geschiedenis als bagage peilt het boek naar de landkaart waarmee België en zijn deelstaten hun weg zoeken en hun belangen verdedigen in de hobbelige wereldorde van de eenentwintigste eeuw.
Dit boek brengt een overzicht van feiten, achtergronden en verbanden eigen aan de Koude Oorlog. De Koude Oorlog wordt daarbij gezien als een doorlopend proces van de eerste spanningen tussen Oost en West in 1917 tot de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991. Het verhaal vangt aan bij gebeurtenissen tijdens het interbellum (1918-1939) en de Oost-Westspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens wordt de periode van 1945 tot 1991 uitgebreid belicht. Twee gastauteurs, Rik Coolsaet en Doeko Bosscher, belichten de Koude Oorlog vanuit Belgisch en Nederlands perspectief. Tot slot wordt getracht in de besluiten en in veertig stellingen de essentie van de Koude Oorlog te vatten. De auteurs nemen in dit alles een objectief standpunt in: de schuldvraag komt niet aan bod en ze proberen geen ideologisch bepaalde stellingen te bewijzen. Deze aan de hand van de meest recente literatuur bijgewerkte uitgave verschilt aanzienlijk van de vorige edities van dit boek. Doorheen de jaren groeide immers het inzicht in het besluitvormingsproces in de voormalige communistische landen en in het ontstaan en verloop van talrijke crisissen en belangrijke gebeurtenissen. Vooral het openstellen van de archieven uit de ex-communistische landen speelde daarbij een grote rol. Vorige edities van dit onmisbaar standaardwerk werden vertaald in het Frans, het Tsjechisch, het Russisch en het Duits.
Een unieke kijk op het ontstaan en de invloed van de Belgische diplomatie Meteen na zijn geboorte in 1830 richt België een 'Diplomatiek Comité' op. Deze verre voorloper van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet de internationale positie van de jonge staat veiligstellen. Intussen zijn de organisatie en de doelstellingen van deze cruciale overheidsdienst mee veranderd met de enorme sociale en politieke ontwikkelingen van de voorbije twee eeuwen. Die unieke geschiedenis is nu voor het eerst te boek gesteld. Buitenlandse Zaken in België beschrijft het wedervaren van een ministerie dat steeds met één been in het buitenland en één been in het binnenland heeft gestaan. Veel aandacht gaat naar de ministers, diplomaten en consuls die het beleid helpen vormgeven: hoe de adel geleidelijk zijn greep verloor op de diplomatieke carrière, hoe het Nederlands moeizaam erkend werd als diplomatieke taal, en hoe economische belangenvertegenwoordiging altijd een prioriteit is geweest. Ook de werking en de toekomst van het ministerie komen uitgebreid aan bod. Buitenlandse Zaken bevindt zich vandaag op een zoveelste kantelmoment, geprangd tussen de mondialisering, de groeiende schaduw van de Europese Unie en de toenemende rol van de deelstaten. Het maakt van dit boek een erg actueel en verhelderend naslagwerk.