Waarom zijn dieren gaan vliegen? Als vliegen evolutionair zo nuttig was, waarom zijn sommige dieren dan hun vleugels kwijtgeraakt? Is de mens het enige wezen dat gewichtloos kan vliegen?
In dit fascinerende en prachtig geïllustreerde boek vertelt de wereldberoemde evolutiebioloog Richard Dawkins hoe dieren en mensen de zwaartekracht hebben weten te overwinnen. Maar het gaat in zijn nieuwste boek ook over het vliegen van de geest, over het ontsnappen aan het alledaagse, met behulp van de wetenschap en de verbeelding.
Van de mythische Icarus tot Argentavis magnificens, de grootste vliegende vogel ooit; van de Wright Flyer en de Boeing 747 tot de slechtvalk en het elfje Tinkelbel in Peter Pan, ze vliegen allemaal over.
Over God als misvatting:
'Levendig en uitermate leesbaar.' The Times Literary Supplement
'Prikkelende, bemoedigende lectuur, die in het huidige klimaat als geroepen komt.' The Guardian
Richard Dawkins' God als misvatting is niet meer weg te denken uit het debat over geloof, godsdienst en het al of niet bestaan van God. Het boek heeft een onophoudelijke stroom van reacties losgemaakt, die nog eens onderstrepen hoe controversieel, actueel en urgent dit werk is. Het beleeft dan ook druk op druk en het verschijnt hier in een nieuwe editie, waarvoor de auteur een nieuw voorwoord heeft geschreven. Hij gaat daarin serieus in op de kritiek die
tegen het boek is ingebracht.
'Het beste boek van 2006 [], dat mij het meeste leesplezier heeft bezorgd, is [God als misvatting ].' Max Pam
'Wie zich een paar uur wil ergeren, moet het zeker kopen.' Piet Hein Donner
'[Dawkins] legt geduldig uit wat de vele misverstanden zijn rond het
concept atheïsme.' Paul Cliteur
'Intussen, en het boek van Dawkins draagt daaraan bij, worden de laatste twijfels over het bestaan van God opgeruimd. Het einde van God, geloof en kerk is nabij.' Klaas Hendrikse, dominee en atheïst
'[] ik vind het prijzenswaardig dat [Dawkins] zich opwerpt als bevrijder van een atheïstische minderheid en enpassant ook gelovigen dwingt bij de niet ongevaarlijke absurditeiten van hun godsdienst stil te staan.' Désanne van Brederode
'Alle gelovigen zouden dit boek moeten lezen, vooral de monotheïsten.' Herman Philipse
'[Dawkins] nieuwste werk zal elke twijfelaar eerder nader tot God dan nader tot de wetenschap brengen.' Aart Brouwer
'[]een bijzonder goed geschreven noodzakelijk boek []. Marnix Verplancke
'Interessant is dat Dawkins meent dat er een tegenwicht nodig is in het huidige tijdsgewricht.' Corine Voet
'[Ik heb] geen enkele neiging om Dawkins ideeën [] af te wijzen. Ze wijzen
nieuwe wegen en inspireren. Ook over religie [].' Jan Greven
'[Dawkins] vertelt leuke anekdotes, bizarre weetjes, eigen ervaringen [] en zet de dingen regelmatig op zijn kop.' Marc Buelens
'Als atheïst op zoek naar argumenten voor een discussie met gelovigen?
Geloofstwijfels? Lees Dawkins!' Quest
'Het is onwaarschijnlijk dat het atheïsme ooit een betere pleitbezorger zal krijgen dan Richard Dawkins.' Theodore Dalrymple
Richard Dawkins (1941), de wereldberoemde, Britse evolutiebioloog, is de auteur van onder meer Onze zelfzuchtige genen en Het verhaal van onze voorouders. Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven.
De opkomst van het nieuwe atheïsme is voor een groot deel te danken aan vier belangrijke denkers: Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris en Christopher Hitchens. Samen worden ze ook wel `The Four Horsemen' genoemd, naar de vier ruiters van de Apocalyps. Alleen kondigen zij niet het einde van de wereld aan, maar het einde van religie. Verbazingwekkend genoeg hebben ze elkaar slechts éénmaal in levenden lijve ontmoet. Het resulteerde in een epische discussie, niet alleen over georganiseerde religie, maar ook over cultuurkritiek, spiritualiteit en de weg naar een ethisch verantwoord leven.
The Four Horsemen is het verslag van dit grensverleggende gesprek. Ook reflecteren Dawkins, Harris en Dennett (de nog levende Horsemen) in dit boek op de revolutie die hun werk veroorzaakte. Stephen Fry, hun zelfbenoemde schildknaap, schreef er een sprankelend voorwoord bij.
Richard Dawkins is evolutiebioloog en schreef onder andere The God Delusion. Daniel Dennett is hoogleraar filosofie en schreef onder andere Breaking the Spell. Sam Harris is neurowetenschapper en filosoof en schreef onder andere The End of Faith. Christopher Hitchens (1949-2011) was journalist en literair criticus en schreef onder andere God Is Not Great.
Richard Dawkins en Yan Wong nemen ons mee op een opwindende, omgekeerde reis door vier miljard jaar evolutie, van de hedendaagse mens terug naar de microbiële oorsprong van het leven. Naast mensen komen we onderweg ook dieren, planten en bacteriën tegen, ieder met een eigen verhaal.
Vrijwel elke pagina in deze nieuwe uitgave is aangepast op basis van de resultaten van recente onderzoeken. Zo leidden nieuwe ontwikkelingen in DNA-onderzoek tot aanzienlijke herzieningen van de verhalen van onder andere de mitochondriale Eva, de bonobo, de olifantsvogel en de longvis. Het resultaat is een volledig bijgewerkte editie van een van de meest originele verslagen van de evolutie ooit geschreven.
Met zijn boek God als misvatting rekende Richard Dawkins af met het geloof als middel om de werkelijkheid te begrijpen. Maar God is niet de enige bedreiging van de wetenschap en van het gezonde verstand. Ook de belangstelling voor astrologie, homeopathie en andere pseudowetenschappen blijft Richard Dawkins een doorn in het oog. Waarom wil de mens zo graag bedrogen worden door sprookjes en mythen?
De vraag stellen is hem beantwoorden: de mens wil graag verleid worden door mooie verhalen. Er is geen enkele reden om daarvoor het terrein van de wetenschap te verlaten want Een regenboog ontrafelen is precies dát: een mooi verhaal. De verklaringen die de wetenschap heeft te bieden, bevatten juist vaak de meeste schoonheid. Er schuilt poëzie in de formule, en gelukkig hebben we Richard Dawkins om dat te laten zien.
Een kaars in het donker is het uitermate onderhoudende vervolg op Verwondering of hoe ik wetenschapper werd. Richard Dawkins vertelt over zijn intellectuele leven sinds het verschijnen van De zelfzuchtige genen. Dankzij dit werk genoot hij in deze jaren wereldwijde bewondering. Dawkins drijft minzaam de spot met de wereld van universiteiten, uitgeverijen en televisie, en met de mannen en vrouwen van formaat die hij ontmoet. Hij zet uiteen welke ervaringen en ideeën hem ertoe brachten zich te richten op het kruispunt van cultuur, godsdienst en wetenschap. Hij vertelt onder meer over het ontstaan van God als misvatting en hoe dit boek hem in de kring van beroemde denkers deed belanden, naast Christopher Hitchens, Sam Harris en Daniel Dennett, aangeduid als de `nieuwe atheïsten'.
In één boek een onderhoudende kennismaking met Dawkins, zijn kijk op evolutie en zijn atheïsme
Diep onder de indruk van de schoonheid en complexiteit van de levende natuur dacht de jonge Richard Dawkins dat er achter al die wonderbaarlijke perfectie wel een Schepper móést schuilgaan. Op vijftienjarige leeftijd, toen hij meer over de evolutie te weten was gekomen, was het gedaan met zijn geloof in God.
Dawkins zet op losse schroeven wat in de Bijbel, Koran of andere religieuze geschriften staat en wat eeuwenlang voor waar is aangenomen. Hij pleit ervoor dat iedereen, van jong tot oud, gefundeerd nadenkt over vragen als: Moeten we in God geloven? Hebben we God nodig om het bestaan van het universum te verklaren? Hebben we God nodig om fatsoenlijke mensen te zijn?
Met dit prikkelende boek over atheïsme wil Richard Dawkins de vanzelfsprekendheid doorbreken waarmee het geloof veelal aan volgende generaties wordt doorgegeven. Wat hij bovenal wil laten zien is de wonderlijke wereld van het leven en de natuur, zonder de sluier van het geloof. Laat maar los, die hand van God.