Het onwaarschijnlijke heldenverhaal van Howard Baskerville, die zijn leven gaf voor de democratie
In zijn nieuwe boek vertelt bestsellerauteur Reza Aslan het verhaal van Howard Baskerville, een Amerikaan die zijn leven gaf voor de democratie aan de andere kant van de wereld. Baskerville werd in 1907 missionaris in Tabriz, het broeinest van de democratische revolutie die op dat moment in Perzië woedde, en kwam daar in 1909 om in de strijd.
In deze huidige tijd van chaos en bedreigde democratie zoekt Aslan antwoorden in het verhaal van Baskerville. Was hij de ‘Amerikaanse vrijheidsstrijder’ van Iran, of een naïeve ‘witte verlosser’ die in de Perzische toestanden verzeild raakte? Een Amerikaanse martelaar in Perzië is een fascinerend hoofdstuk uit de geschiedenis van de democratie, dat tot op de dag van vandaag nog nagalmt.
Reza Aslan is een Iraans-Amerikaanse godsdienstwetenschapper. Hij schreef meerdere succesvolle boeken over religie, waaronder de #1 New York Times-bestseller De zeloot. Momenteel is hij hoogleraar Creative Writing en docent Godsdienstwetenschappen aan de University of California.
Over De zeloot:
‘Fantastisch. Aslan combineert de Bijbel en wetenschap en komt zo tot een verrassend verslag.’ The New Yorker
‘Een goed verhaal […] dat het heersende beeld van Jezus in veel opzichten doet kantelen.’ De Correspondent
Tweeduizend jaar geleden verzamelde een rondtrekkende Joodse prediker en wonderdoener volgelingen om zich heen om het 'koninkrijk van God' te vestigen. De revolutionaire beweging die ontstond was zon grote bedreiging voor de bestaande orde dat de man werd gearresteerd, gemarteld en als staatsvijand geëxecuteerd. Kort na zijn vernederende dood zouden zijn volgelingen hem God noemen.
In De zeloot neemt Reza Aslan eeuwen van mythevorming onder de loep en werpt hij nieuw licht op een van de invloedrijkste personen in de geschiedenis. Aslan zet de Jezus van de evangeliën af tegen de historische bronnen en beschrijft een man vol overtuiging en hartstocht, maar ook een vat vol tegenstellingen. Het resultaat is een even diepzinnig als elegant portret van een man, een tijd en de geboorte van een godsdienst.
'Dit boek gaat over het idee van god. Het gaat erover hoe het concept van een actieve, geëngageerde, goddelijke aanwezigheid als fundament van de schepping, opkwam in de menselijke geschiedenis. Hoe dit abstracte denkbeeld geleidelijk persoonlijker werd, menselijke trekken en emoties kreeg, en talloze verschillende verschijningsvormen. En ten slotte hoe deze oervoorstelling, na vele eeuwen en met grote moeite, transformeerde tot de enkelvoudige God die wij vandaag kennen onder namen als Jahweh, Vader en Allah.'
In De zeloot verruilde bestsellerauteur Reza Aslan het overbekende beeld van Jezus van Nazareth voor een verrassende, nieuwe voorstelling van de man in al zijn tegenstellingen. In dit boek richt hij zich op een nog groter onderwerp: God, met een hoofdletter.
Of we ons daarvan bewust zijn of niet, en of we zelf gelovig zijn of niet, als wij ons een beeld van God vormen, zien we in overgrote meerderheid een goddelijke versie van onszelf. En dan niet alleen met onze goede eigenschappen - mededogen, liefde, rechtvaardigheid - maar ook met alles wat minder goed is: hebzucht, jaloezie, gewelddadigheid. Al deze eigenschappen spelen een rol in elke religie en in elke cultuur.
In God ontrafelt Aslan op meesterlijke wijze de diepgewortelde behoefte het goddelijke te vermenselijken. Zijn oproep tot een beter godsbegrip en een diepere spiritualiteit stemt tot nadenken, of je nu gelooft in een God, vele goden of helemaal geen god.