In Nederland is een groot aanbod van verschillende vormen van rechtshulpverlening en zijn er vele mogelijkheden voor
het oplossen van rechtsproblemen. Voor burgers en kleine ondernemers is het vaak ingewikkeld om een route te kiezen die het best bij hun rechtsprobleem past. Een oplossing daarvoor is een voorportaal waarin burgers en ondernemers ondersteuning krijgen bij het vinden van de juiste (rechts) hulpverlening en routes voor conflictoplossing.
In deze studie zijn zes voorportalen uit het buitenland in kaart gebracht die als inspiratie kunnen dienen voor een
voorportaal in Nederland. Dit zijn het Medical Legal Partnership en het Multidoor Courthouse in de Verenigde Staten, het Citizen Advice Bureau in Engeland en Wales, de Chotei in Japan, de Schlichtungsverfahren in Zwitserland en Court Connected Mediation in Finland. Aan de hand van deze buitenlandse ervaringen worden drie modellen voor een Nederlands voorportaal geschetst. Ook doen de onderzoekers een aanzet voor een nadere discussie en debat.
Dit boek is interessant voor praktijkjuristen, beleidsmakers en bestuurders die zich bezighouden met rechtshulpverlening, conflictoplossing en rechtspleging.
Op 23 november 2018 vond in Amsterdam de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP) plaats, met als onderwerp de `Experimentenwet rechtspleging'.
Als inleiders traden op:
mr. dr. R.C. Hartendorp (rechter in de rechtbank Den Haag en in 2008 gepromoveerd op het proefschrift `Praktisch gesproken, Alledaagse civiele rechtspleging als praktische oordeelsvorming');
mr. M.M. Korsten-Krijnen ((destijds senior rechter in de rechtbank Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Amsterdam, thans raadsheer in genoemd hof, bij de rechtbank betrokken bij de GOO-behandeling, pilot `Gericht Op Oplossing');
mr. M.P.G. Rietbergen (advocaat bij Meesters aan de Maas te Rotterdam, kinderrechter-plaatsvervanger in de rechtbank Amsterdam).
Dit deel in de serie van uitgaven van de NVvP bevat de neerslag van deze bijeenkomst.