Dit keer gaat Piet de Moor in BERLIJN - LEVEN IN EEN GESPLETEN STAD op zoek naar de ziel van Berlijn, een stad die als geen andere geleden heeft onder het geweld van de geschiedenis in de twintigste eeuw. Door het lezen van dagboeken, romans en ooggetuigenverslagen, door gesprekken met historici, politici, schrijvers en journalisten slaagt de Moor erin een fascinerend beeld te geven van de geschiedenis van Berlijn vanaf Hitlers machtsovername in 1933 tot de val van de Muur in 1989. Hoe wisten de nazi's het bruisende leven in de stad te vergiftigen? Met welke absurditeiten van het communisme werden de Oost-Berlijners in de DDR geconfronteerd, hoe verging het de stad na de Wende? Piet de Moor heeft een scherp oog voor de gespletenheid van het leven in de stad, voor de wijze waarop de tegenstellingen van de twintigste eeuw zich manifesteren in het dagelijkse leven van de Berlijners. Het resultaat is opnieuw een noodzakelijk, caleidoscopisch boek.
Voor dit boek zwierf Piet de Moor door Midden-Europa en smeedde hij net zoals in zijn bejubelde boek over Berlijn (vierde druk 2016) stemmen aaneen tot een betoverend geheel. Gesprekken met schrijvers, historici en politici als György Konrád, Joachim Fest, Ismail Kadare en Elfriede Jelinek vermengt hij met eigen waarnemingen van steden als Sarajevo, Boedapest of Wenen, en citaten uit de romans uit een gebied, dat als geen ander getekend is door de Europese drama's van de vorige eeuw: oorlog, terreur en dwingelandij.
HOTEL EUROPA gaat over de vernietiging van Europese Duits-joodse cultuur door het nazisme, over het hardnekkige Poolse antisemitisme en nationalisme, over daders en slachtoffers, over schrijven onder een dictatuur. Het boek is een dialoog tussen levende en dode schrijvers, een polyfonie van stemmen en citaten, die echoën tussen de onzichtbare muren van de geschiedenis. Niet alleen werpt deze 'fricassee' zoals De Moor zijn werkwijze noemt, een licht op het verleden, maar ook op het heden waarin de onzichtbare muren en scheidslijnen nog steeds voor spanningen zorgen.
HOTEL EUROPA is een herziene uitgave van SCHEMERLAND. STEMMEN UIT MIDDEN-EUROPA dat in 2005 voor het eerst verscheen.
De Vlamingen zijn aan bezettingen verslaafd geraakt en kunnen blijkbaar niet meer zonder. Bij gebrek aan een ander volk dat hen wil bezetten, staan ze nu op het punt om zichzelf te bezetten. Ik denk dat die situatie uniek is in de wereld.'
Al meer dan twintig jaar publiceert Piet de Moor over de mechanismen van het totalitarisme in Europa. Het lag in de lijn der verwachtingen dat De Moor ook zou nadenken over de opgang van het Vlaams Belang (VB), een totalitaire partij die volgens de auteur de democratie in Vlaanderen en Belgi edreigt.
De omstandigheden noopten Piet de Moor om enkele scherpe open brieven te schrijven aan Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur van een reeks bladen waartoe ook De Standaard behoort.
In zijn brieven toont Piet de Moor aan hoe De Standaard en de media in Vlaanderen medeplichtig zijn aan een duizelingwekkend proces van kwaliteitsverlies, een verschijnsel dat de hele samenleving ondermijnt.
De open brieven van De Moor zijn een vlijmscherpe aanklacht tegen personen en tendensen uit de vermeende elite die bewust of onbewust het bed spreiden van het totalitarisme in Vlaanderen en Belgi br>Maar de brieven zijn niet wanhopig, want Piet de Moor gelooft dat de Vlamingen over voldoende intellectuele, morele en artistieke kracht beschikken om het tij te keren.
Andere publicaties van Piet de Moor: Uit de dode boek.
De metamorfose van Midden-Europa (1992), De Gelaarsde God.
Stalin en de aura van de macht (2003) en Schemerland. Stemmen uit Midden-Europa (2005). Over dit laatste boek schreef Michel Krielaars in NRC Handelsblad: 'Na al die jaren komen al die ervaringen bijeen in zijn verslavend mooie Schemerland.