Filter
Talen
Formaten
Prijs
P.F. Thomése
-
'Niemand had de zwarte SUV zien aankomen.'
De welgestelden in het villadorp Blankendaal, 'het reservaat', zoals ze het onder elkaar noemen, resideren veilig achter hun hekken en hagen en hebben niets in de gaten.
Aan het stuur zit Grace Rainville, stemactrice. Ze is niet van hier. De SUV is trouwens niet van haar, maar van haar ex. Ze is op weg naar diens turn-key droomvilla, waar hij met zijn nieuwe liefde aan een nieuwe fase is begonnen. Op de achterbank, in een kinderzitje, slaapt haar (en zijn) dochtertje Norah. Grace moet een verkeerde afslag hebben genomen.
Ergens vlakbij, achter een haag, klinkt het onbekommerde gekwetter van een kinderfeestje. Wat er een moment later gebeurt, krijgt ze al niet meer mee. Dat hoort ze pas wanneer ze ontwaakt te midden van de gevolgen.
En dan moeten de consequenties nog komen.
BLACK-OUT is P.F. Thomése op zijn best: aangrijpend, spannend ook, wreed, geestig op zijn tijd en onverwacht ontroerend. Een geweldige leeservaring.
P.F. Thomése (1958) won met zijn debuut Zuidland in 1991 de AKO Literatuurprijs. In de drie decennia daarna schreef hij onder meer het ontroerende Schaduwkind en de romans Vladiwostok!, De weldoener, De onderwaterzwemmer, Vaderliefde en Swansdale, die vrijwel allemaal op de shortlists van de belangrijkste prijzen terechtkwamen.
Over Swansdale:
'Unzeitgemässe roman over een virtuoos beschreven semi-wagneriaanse droomwereld vol terugverlangen naar wat nooit is geweest.'
Arnold Heumakers, NRC, De beste boeken van 2022
'Ik ga de gebeurtenissen hier verder niet navertellen, lees dit boek nu maar. Het belang zit 'm zoals altijd bij verbluffende boeken in de toon en de stijl. (...) Thomése schreef een consequent uitgewerkte roman over schuldgevoel en de toenemende aandrang in het niets te verdwijnen. Als dat geen engagement is, weet ik het ook niet meer.'
Kees 't Hart, De Groene Amsterdammer
'Een bijzonder en gevoelig boek, dat de geest van klassieke romans oproept.'
Rob Schouten, Trouw
'Thomése schiep in deze door muziek gedreven roman een immens en fijnzinnig psychologisch klankbord. Toegewijd verkent hij een universeel idee van de liefde in de eerste prille fase.'
Jeroen Vulings, Elsevier
'Dit is pure, klassieke, springlevende romantiek.'
Dries Muus, Het Parool -
Izak is een waargebeurde geschiedenis die de vorm aanneemt van een Ambonees sprookje. De kleine Ambonees Izak droomt ervan de pianomuziek zoals hij heeft meegemaakt in de grote salon van njonja Alma zelf te beheersen. Maar op een dag is de salon vernield, de vleugel weggevoerd. Izak gaat op zoek, de oorlog in. Wat voor anderen de chaos van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is, ervaart hij als vrijheid. Het geluid van de regen die hij 's nachts op de bladeren hoort vallen, symboliseert de kracht van muzikale expressie. Izak is het verhaal van kinderogen, van een verbeelding waar het verstand niet bij kan.
-
Swansdale speelt zich af in het gelijknamige Engelse plaatsje en is het verhaal van twee gebroken gezinnen, de Dalbergs en de Bergdahls, het ene wat meer gebroken dan het andere. In het bijzonder is Swansdale het prille liefdesverhaal van de bijna-wees Elsa en de mysterieuze jongen Percy. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader. Ze zijn als broer en zus van dode, door henzelf tot leven gefantaseerde ouders. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden.
Percy beweert dat zijn vader gesneuveld is in de Vietnamoorlog en dat hij, net als hijzelf, afkomstig is uit Ypsilanti, dat in Amerika ligt.
Elsa kent alleen haar moeders voornaam, Joan, die ze soms uitspreekt in de hoop dat het iets betekent. Verder heeft ze een terugkerend herinneringsbeeld van een witte jurk, waarvan ze altijd heeft gedacht dat het haar moeder was op weg naar een feest.
Wanneer de werkelijkheid doodloopt, zit er niets anders op dan te vluchten, vindt Percy. Maar Elsa kan haar hoop niet opgeven. Het is alles wat ze heeft.
Tot het imposante oeuvre van P.F. Thomése (1958) behoren onder meer het internationaal geprezen Schaduwkind, de verhalenbundel Zuidland (debuut, winnaar AKO Literatuurprijs) en de romans Vladiwostok! (shortlist Gouden Uil), De weldoener (shortlist AKO Literatuurprijs), De onderwaterzwemmer (shortlist Libris Literatuur Prijs, shortlist ECI Literatuurprijs en shortlist Fintro Literatuurprijs) en het lovend ontvangen Vaderliefde, zijn familieroman annex mythologie van een jeugd. -
P.F. Thomése's Tilburgse vriend J. Kessels groeide tegen zijn zin uit tot een heus cultfenomeen. Er kwamen de onvermijdelijke t-shirts, speciale asbakken en een J. Kessels-fandag. En natuurlijk de verfilming: J. Kessels: The Movie. Slechter dan het boek, maar beter dan heel wat andere troep.
En nu is er dus deze omnibus met alle drie de hilarische, heerlijk geschreven J. Kessels-romans.
Zevenhonderd pagina's vol melancholie en verlangen naar vroeger, maar ook naar later, wanneer het weer net als vroeger zal zijn, in een taal die is ingeblazen door sigarettenrook, gedrenkt in bier en uitgehard in frituurvet.
Tot het imposante oeuvre van P.F. Thomése (1958) behoren onder meer het internationaal geprezen Schaduwkind, de verhalenbundel Zuidland (debuut, winnaar ako Literatuurprijs) en de romans De weldoener (shortlist ako Literatuurprijs), De onderwaterzwemmer (shortlist eci Literatuurprijs, shortlist Libris Literatuur Prijs en shortlist Fintro Literatuurprijs; winnaar Fintro Prijs van de Lezersjury) en het juichend ontvangen Vaderliefde, de familieroman annex mythologie van een jeugd.
Fans over J. Kessels:
'In deze schitterend geschreven, als een waanzinnig vuurwerk vormgegeven roadnovel gaat "ons Franske" stilistisch helemaal los in het oproepen van de clichébeelden die hem als prepuber opwonden en waar hij de rest van zijn leven op moet teren. (...) Elke scène, elke zin is hilarisch, ontroerend of allebei tegelijk, en laat je schaterlachend achter. (...) Ja, dit is schrijven, dit is waar literatuur voor is bedoeld.'
elsbeth etty, ons erfdeel
'Stilistisch briljant, inhoudelijk een verleidelijk mengsel van smerigheid en oergeestige scènes. Het laatste deel van deze Brabantse schelmenromancyclus vond ik ronduit ontroerend: een vergeefse zoektocht van de schrijver naar zijn oude makker J. Kessels, het einde van een vriendschap.'
anna enquist, trouw -
'De onderwaterzwemmer' van P.F. Thomése gaat over de veertienjarige Tin van Heel, die bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied in het laatste oorlogsjaar zijn vader kwijtraakt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten.
'De onderwaterzwemmer' is een spannende en aangrijpende roman over de onherstelbaarheid van verlies en schuld. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht - maar die, onder water, steeds met je is meegezwommen. -
Na de dood van zijn dochtertje Isa vond P.F. Thomése zichzelf in doodstille kamers, tussen onervaren woorden die hij nog moest leren schrijven. Schaduwkind is het adembenemende relaas van dit zoeken naar woorden. Een heel leven wordt overhoop gehaald, elke betekenis moet opnieuw worden uitgevonden. `Als ze ergens nog is, dan is het in de taal.
-
De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden.
Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in Vaderliefde te vinden zijn.
De 'nagelaten zoon' ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de 'gemiste levens' van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest Vaderliefde als de mythologie van een jeugd.
P.F. Thomése is de auteur van een groot en belangrijk literair oeuvre. De bekroonde roman De onderwaterzwemmer en de internationale bestseller Schaduwkind behoren tot zijn succesvolste werken. -
In 'Verzameld nachtwerk' voert P.F. Thomése ons op de tast door de wereld. Van alles passeert in de nacht: marketing, communicatie, internet, de terreur van de actualiteit, engagement en het `probleem' van de ironie. Er staan verhalen en beschouwingen in, brieven, interviews, bekentenissen, polemieken en herinneringen, die stuk voor stuk los van elkaar werden geschreven, maar die een wonderlijk organisch geheel blijken te vormen. Thomése noemt deze losse teksten `autobiografieën', want hoe verschillend ze ook mogen zijn: in alle vormen en stijlen herkent men zijn hand.
-
Grote man in Vladiwostok! is Fons Nieuwenhuijs, politiek adviseur en communicatiestrateeg, die de ambitie heeft om zijn vriend Hans Portielje `neer te zetten' in de Haagse politiek. Zijn aanbeden vrouw Pam, ex-tv-presentatrice, met wie hij een eigen bureau runt, ziet niks in het project - waarschijnlijk omdat Hans nogal een womanizer is, die zijn keurige Margot van Heusden Altena (ja, van de vroegere minister) belazert met toevallige studentes. Nieuwenhuijs zelf is niet zo'n vrouwenjager, hij heeft genoeg aan de een à twee gezinnetjes die hij ooit per ongeluk heeft gesticht en waar Pam voor haar eigen bestwil niks van weet.
-
Etta Palm, alias barones d'Aelders (1743-1799), is een vergeten heldin uit onze geschiedenis. Ze groeide op in een bescheiden milieu in Groningen, trouwde, scheidde, zocht en vond het avontuur in Parijs, waar ze carrière maakte als maîtresse in de hofkringen van Versailles. Haar momentum breekt aan tijdens de Franse Revolutie, een tijd van ongekende werveling, waarin al het denkbare plotseling mogelijk wordt. Meegesleept door de nieuwe geest die in Parijs gaat heersen, begint Etta gretig aan een tweede leven. Ze stort zich in de politiek, richt een feministische club op ter verdediging van de vrouwenrechten en wordt onderwijl verliefd op de twintig jaar jongere jakobijnse volksvertegenwoordiger Claude Basire. Tegelijkertijd raakt ze als geheim informante van de raadpensionaris betrokken bij de internationale politiek, waar ze zich al snel ontpopt tot dubbelspionne in het diplomatieke verkeer tussen het nieuwe Frankrijk, de Nederlandse Republiek en het militante Pruisen. Totdat de oorlog uitbreekt, die aan alle mogelijkheden een einde maakt. Juist dan, als haar rol lijkt te zijn uitgespeeld, vindt Etta haar ware Missie.
-
In de donkere dagen voor Goede Vrijdag vindt een stadskoordirigent in een van de hem toegewezen kerken een meisje - een soort volwassen vondeling. Ze ligt voor dood. Vol overgave redt hij haar leven. Dan gebeurt er iets waar je wel in kranten over leest: hij besluit haar te verbergen, iets waar het meisje zelf ook op aandringt. Ze heeft haar beide ouders, die gescheiden zijn, ieder al een afscheidsbrief gestuurd en kan nu niet meer terug, beweert ze.
De weldoener, het spannende relaas van een fatale redding, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2011. -
P.F. Thomése reisde als lid van een schrijversdelegatie door Israël en de bezette gebieden, met name de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Sceptisch begaf hij zich naar het Beloofde Land, het dichtst beschreven stukje aarde. Het werd een onvergetelijke ervaring, en Thomése, die eigenlijk helemaal niet van plan was geweest om het zijne aan Israël toe te voegen, zette zich na thuiskomst meteen aan het schrijven van 'Grillroom Jeruzalem'.
-
In `Greatest Hits' is J. Kessels de beste vriend en het lievelingspersonage van P.F. Thomése. Hij werd vereeuwigd in het krankzinnige reisverslag J. Kessels: `The Novel' en dat werd nog eens dubbeldik overgedaan in `Het Bamischandaal', maar hij dook in 2000 al op in de verhalen van `Greatest Hits'. J. Kessels houdt van country & westernmuziek, sigaretten en bier. Vanaf zijn verschijning in de literatuur raken J. Kessels en zijn schepper verzeild in de meest penibele situaties, op weg naar het graf van Hank Williams in Montgomery, Alabama of op de Reeperbahn in Sankt-Pauli, Hamburgs heisse Meile. In deze editie van `Greatest Hits' staan alle avonturen met en zonder J. Kessels, met maar liefst drie bonustracks, waaronder de oerversie van `The Novel'.
-
ALS JE BESTE VRIEND DOET ALSOF JE NOOIT HEBT BESTAAN
P.F. Thomése overkomt het. Hij raakt niet alleen zijn beste vriend kwijt, maar ook zijn favoriete personage, J. Kessels, met wie hij vele avonturen beleefde: van Tilburg tot Hamburg, van New Orleans tot aan de San Francisco Bay. Ontgoocheld neemt de auteur zich voor om nooit meer een letter aan hem te wijden. Zijn ex-beste vriend zelf dacht er dus anders over.
'Een stem waarvan we er maar héél weinig in de Nederlandse literatuur vinden.'
- Pieter Steinz over J. Kessels -
In Zuidland beschrijft P.F. Thomése de ongewenste lotsbestemmingen van enkele vergeten figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Jacob Roggeveen, de ontdekkingsreiziger die tegen zijn zin uitzeilde naar het Zuidland, de tweederangs dichter Janus Dousa, die denkende aan Latijnse verzen een walvis op het strand vindt, de stervende `hertog' van Ripperda en zijn lijfarts, een beeldenstormer-met-berouw en zijn gebochelde zoontje - allen dromen zij van de waarheid, maar als ze dichtbij komen, merken ze dat die onverdraaglijk is.
Zuidland, het debuut van P.F. Thomése, werd in 1991 bekroond met de AKO Literatuurprijs. -
Nergensman is een volstrekt onorthodox boek over lezen en schrijven en het onbereikbare leven, dat van dromen en herinneringen is gemaakt, van angstvisioenen en begeerte, verwondering en tomeloze woede, van zand en wind en water dat stroomt.'' - P.F. Thomése
-
Van Poel van Avezaath, een Haagse verzekeringsdeskundige, heeft zich zijn leven lang gewijd aan plichtsbetrachting, boordevol geloof en vertrouwen in de 'volledige dekking' van het assurantiesysteem. Maar de formulieren zijn niet zo overzichtelijk meer als vroeger, de vakjes zijn te klein geworden om er ordentelijk de juiste cijfers in te vullen. Dan wordt hij gedwongen een overlijdensgeval tot de bodem uit te zoeken, en nog één keer spreekt hij ten volle zijn beroepstrots aan, met fatale gevolgen.
In 'De vieze engel' beheerst de restaurator van de fraai geschilderde plafonds uit de zeventiende en achttiende eeuw zijn ambacht tot in de puntjes. Als iemand de waarden uit het verleden heeft weten te conserveren, dan is het de heer Bovenkamp wel. Duurzaamheid voor alles, is zijn overtuiging. Maar nu zijn vrouw is overleden en hij in de kliekjesdagen van zijn bestaan is aangeland, begint er iets te knagen. Zijn leven lang heeft hij besteed aan herstel en behoud, en daardoor is hij nooit toegekomen aan het scheppen van iets eigens. Dan dient zich een ranzige man aan die pretendeert een engel te zijn. Deze spoort hem aan zijn ware lot te volgen en Bovenkamp laat zich verlokken tot een toekomst die niet meer voor hem is weggelegd.