Nicole Krauss

 • Een man zijn

  Nicole Krauss

  In Een man zijn van Nicole Krauss schrijft Krauss beeldend over menselijke zwakte en kracht en toont zich wederom een meesterlijke auteur.

  Wat betekent het om man of vrouw te zijn? Op de vloer van haar slaapkamer bij een hospita vertelt een tienermeisje haar vriendinnen over de zakenman die haar een briefje van 500 franc gaf, met daarop zijn hotelkamernummer. Een oude professor, die op het randje van de dood balanceerde, vlucht met zijn pasgeboren kleinkind naar het dakterras van een appartementengebouw. Twee zussen keren terug naar huis voor het scheidingsritueel van hun ouders. Een moeder belt haar dochter op om te vertellen dat ze een nieuwe echtgenoot toebedeeld heeft gekregen van de overheid.

  Een man zijn is een onvergetelijk boek dat onder de huid van de lezer kruipt. Krauss schrijft meesterlijk over man-vrouwverhoudingen, over wat het betekent om vrouw te zijn, om man te zijn. Als u een verhalenbundel leest dit jaar, laat het dan deze zijn.

  'Bewonderenswaardig, hoe Krauss ook in het bestek van een kort verhaal zoveel voor elkaar krijgt. Hoe effectief en trefzeker ze het net-niet, het allebei, het tussenin, het op-weg-naar toont, binnen de strakke contouren van een enkel beeld.' - NRC

  'Haar eerste verhalenbundel bewijst: Nicole Krauss heeft zóveel talent.' - Het Parool

  Over Donker woud:

  `Diepzinnige roman over het achterlaten van oude vormen en conventies.' - De Standaard

  `Meeslepend verhaal en een eerbetoon aan de literatuur.' - Trouw

  `Een briljante roman.' - de Volkskrant

 • - 50%

  Leo Gursky tikt iedere avond tegen zijn radiator zodat zijn bovenbuurman weet dat hij nog leeft. Maar zijn leven was niet altijd zo eenzaam: zestig jaar geleden, in het Poolse dorp waar hij was geboren, werd Leo verliefd. Hij schreef een boek, een liefdesverhaal, en dat manuscript komt nu opeens weer tevoorschijn, met verstrekkende gevolgen.

  Niet ver vanwaar Leo woont, worstelt de veertienjarige Alma met het verlies van haar vader. Alma is vernoemd naar een personage in het boek De geschiedenis van de liefde, dat haar vader aan haar moeder gaf toen ze elkaar net hadden leren kennen. Nu is haar moeder onder mysterieuze omstandigheden gevraagd het boek te vertalen. Dit betekent voor Alma het begin van een avontuur, om haar naamgenote te vinden en haar familie te redden.

 • Het grote huis

  Nicole Krauss

  Een Amerikaanse schrijfster werkt al vijfentwintig jaar aan het bureau dat ze heeft overgenomen van een jonge Chileense dichter. Op een dag wordt het opgeeist door een jonge vrouw die beweert zijn dochter te zijn. Vanaf dat moment raakt de schrijfster de greep op haar eigen leven kwijt.
  Rond dezelfde tijd doet een Engelsman een verbijsterende ontdekking over de vrouw met wie hij al tientallen jaren is getrouwd.
  Dit geheim ondergraaft al zijn zekerheden. In Jeruzalem werkt een antiekhandelaar intussen aan de reconstructie van zijn vaders studeerkamer in Boedapest, die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een razzia is leeggeroofd. Wat deze mensen met elkaar verbindt, vormt het onderwerp van Het grote huis. Het is het intrigerende verhaal over de uitwerking van het verleden, waarin Krauss de lezer meeneemt op een reis waarvan de bestemming tot op het laatst een prikkelend raadsel blijft.

 • Donker woud

  Nicole Krauss

  Jules Epstein, een vermogend New Yorker, besluit aan het einde van zijn leven een andere weg in te slaan en
  zijn rijkdom beetje bij beetje te doneren. Met de laatste restanten reist hij naar Israël om daar een blijvend
  monument voor zijn ouders op te richten. Dan ontmoet hij Menachem Klausner, die hem aanziet voor een nazaat
  van Koning David en hem uitnodigt voor een reünie. Zijn Klausners motieven zuiver?

  Ook een bekend Amerikaans auteur begeeft zich naar Israël. Ze laat haar gezin achter in Brooklyn en checkt in
  bij het Hilton Tel Aviv - waar ze al haar hele leven elk jaar verblijft - in de hoop dat het hotel als inspiratiebron voor haar nieuwe roman kan dienen. Een ontmoeting met professor Geizi Friedman zet haar op een ander spoor:
  hij weet waar de onvoltooide manuscripten van Kafka bewaard worden en wil dat ze er een af schrijft.
  Donker woud is een betoverende roman over persoonlijke ontwikkeling, over herinneren en over welke plaats
  geschiedenis in ons bestaan inneemt.

  Tip DWDD Boekenpanel!

 • Clair-obscur

  Nicole Krauss

  In een niet nader genoemd land dat zowel vertrouwd als wereldvreemd overkomt, gaat een jonge hovenier als assistent werken voor een beroemd landschapsarchitect. Hij zal hem helpen met het ontwerp van een nieuw
  park in de hoofdstad. Ongemerkt wordt hij medeplichtige in een complot, iets wat hij nooit heeft gewild. Als bij een militaire coup enkele generaals de macht grijpen en in hun zwarte wagens met duistere nieuwe plannen
  voor het park aankomen, ontdekt de assistent dat dromen langzamerhand overgaan in nachtmerries.

 • - 50%

  In de woestijn buiten Las Vegas wordt een dwalende man aangetroffen. Volgens zijn papieren heet hij Samson Greene. Hij is zesendertig en getrouwd met Anna. Hij is hoogleraar Engels en blijkt acht dagen eerder voor het laatst op de campus te zijn gezien.

  De verwijdering van een hersentumor heeft de laatste vierentwintig jaar van Samsons geheugen gewist. Het enige dat Samson nu rest zijn jeugdherinneringen. Hij worstelt om opnieuw aansluiting te vinden bij de vrouw van wie hij zou moeten houden, bij zijn werk, zijn thuis, zijn leven. Dan begint een zoektocht die avontuur en inzicht belooft, maar die ook het einde van de oude Samson Greene kan betekenen.

empty