Filter
Nick Lloyd
-
Passendale. De naam van een klein, ogenschijnlijk onbeduidend Vlaams dorpje dreunt tot in de eenentwintigste eeuw door als de ultieme uitvoering van een zinloze slachtpartij op industriële schaal. In de zomer van 1917 vielen er in dit hoekje van België meer dan 500.000 slachtoffers, die waren gedood, verwond, verminkt, vergast, verdronken of bedolven onder de aarde.
Honderd jaar na dato wekt militair historicus Nick Lloyd deze epische veldslag aan het Westelijk Front op indringende wijze tot leven. Aan de hand van zowel Britse als Duitse bronnen brengt hij als eerste historicus het onthutsende feit aan het licht dat de Britten de slag bij Passendale gewoon hadden kunnen winnen. Maar de opmars van de Britse troepen werd ondermijnd door hun eigen opperbevel, dat verblind door hoogmoed vasthield aan een rampzalige tactiek. Dat leverde een vertrouwde uitkomst op: een patstelling.
Lloyd maakt duidelijk dat een loopgravenoorlog niet per definitie vergeefs was en dat een Britse overwinning bij Passendale wellicht een vroeg einde van de oorlog had betekend, wat honderdduizenden, zo niet miljoenen levens had gespaard. Passendale is een meeslepend verhaal over heldendom en dwaasheid, en bovendien een essentiële aanvulling op de literatuur over de Eerste Wereldoorlog. -
In de annalen van de militaire geschiedenis geldt het westelijk front als een symbool van de dwaasheid en zinloosheid van oorlog. Nick Lloyd laat in Het westelijk front echter zien dat dit geen verhaal is van nutteloosheid en stompzinnigheid, van onnadenkende generaals. Het is juist een epische triomf tegen alle verwachtingen in. Aan de hand van een toneel met honderden spelers en talloze plaatsen en gebeurtenissen onthult Lloyd het hele verhaal. Hij geeft de gebeurtenissen in Frankrijk en België tussen augustus 1914 en november 1918 weer vanuit het gezichtspunt van alle belangrijke combattanten, waaronder Franse, Britse, Belgische, Amerikaanse en - niet in de laatste plaats - Duitse strijdkrachten.
Lloyd put uit de meest recente onderzoeken naar de oorlog en ten onrechte vergeten persoonlijke verslagen en archiefmateriaal, die hij uit alle hoeken belicht. Op deze wijze onderzoekt hij de meest beslissende campagnes van de Grote Oorlog en prestaties die te lang overschaduwd werden door verhalen over modder, bloed en futiliteit. Het westelijk front was absoluut geen arena voor een statische, machinale uitputtingsoorlog, maar - ondanks onderweg gemaakte fouten en verkeerde beslissingen - een 'oorlog als een heksenketel' met ongekende innovaties, aanpassingen en tactische ontwikkelingen.
Lloyd maakt invoelbaar hoe het op het slagveld is tijdens een aanval, vakkundig in- en uitzoomend, waarmee hij zowel het grote verhaal als het treffende detail in beeld brengt. Hij volgt de besluitvorming en de gebeurtenissen in de oorlog op de voet, vanuit de tijd zelf maar ook achteraf bezien. Zo geeft hij ons nieuw inzicht in dit cruciale theater in deze monumentale tragedie.