Verlies en verandering kenmerken het leven, maar soms is het iets te veel. Ese Jelles, lerares Duits, besluit van de ene dag op de andere haar baan op te zeggen en op de fiets te stappen, weg van huis, met een hoofd vol malende gedachten. Behalve de dood van haar geliefde Martie zijn de onstuitbare en zinloze onderwijsvernieuwingen op haar school een aanleiding voor deze plotselinge stap. Naarmate haar reis vordert wordt steeds duidelijker wat er speelt. Terwijl Ese doortrapt, over fietspaden door Duitsland, Polen en Oekraïne - richting het huis van haar grote held Anton Tsjechov op de Krim - stapelt ze herinnering op herinnering en inzicht op inzicht. Bij alles is ze doordrongen van zorgen om de wereld, het besef ouder te worden en de ongemakken die daarbij horen. In haar typerende stijl toont Minke Douwesz gaandeweg hoe het besluit tot deze reis genomen werd. En waar het toe leidt.
Verliefd worden is vrij eenvoudig; de liefde onderhouden kost veel tijd en energie; maar uit elkaar gaan is het moeilijkste wat er is. Dit motief is de leidraad van Weg, de tweede roman van Minke Douwesz, die in 2003 succesvol debuteerde met haar roman Strikt (10.000 exemplaren verkocht).
Weg speelt zich af tussen april en juli 2002, toen Nederland rondom de Tweede Kamerverkiezingen 'de onschuld verloor' als gevolg van de moord op de politicus Pim Fortuyn. Hoofdpersoon Edith Heringa is een 40-jarige, hardwerkende gynaecologe. De weinige vrije tijd die zij heeft, besteedt ze aan de afronding van haar proefschrift. Hierin wil zij het verband aantonen tussen eetstoornissen bij pubermeisjes, met name anorexia, en het ontwaken van hun vrouwelijke seksualiteit, wat moeilijker blijkt dan zij had vermoed.
Zo mogelijk nog lastiger is Ediths relatie met Norma Pekel, een vrouw met wie zij al drie jaar samenwoont in een idyllisch gelegen boerderijtje. Edith beseft dat zij en Norma volledig uit elkaar zijn gegroeid en beëindigt de relatie. Maar dan begint het gedonder. De boerderij staat op haar naam, de vrouwen zijn niet in de echt verbonden, dus vroeg of laat zal Norma haar biezen moeten pakken. Dit verdomt zij; ze verzet zich met hand en tand tegen haar vertrek. Het is hier dat het eigenlijke thema van de roman zichtbaar wordt: het onvermogen van mensen om te voorkomen dat zij elkaar het leven tot een hel maken.
Idske Wolters woont met haar poezen in een dijkhuis aan de rivier. Zij is 34 jaar oud, psychiater, gretig lezer en filmfanaat. Haar mooie overhemden en altijd glimmend gepoetste schoenen weerspiegelen haar nauwgezette, soms wat stugge natuur. Ze is trouw in haar vriendschappen, toegewijd aan haar patiënten en met behulp van haar analyticus krijgt ze steeds meer inzicht in wie ze is. Haar geregelde bestaan komt onder spanning te staan wanneer ze de celliste Judith Verster ontmoet, op wie ze vreselijk verliefd wordt.
Hun liefde lijkt weinig kans van slagen te hebben. Judith, die veel ongedwongener en chaotischer in het leven staat, wil kinderen, zoekt een man en valt niet op vrouwen. Ook Idske werpt de nodige obstakels op voor een gelukkige verhouding: haar verlangen naar overgave botst met haar behoefte haar eigen leven in de hand te houden. Dat ze beiden een andere weg kunnen inslaan dan die ze voor ogen hadden, leren ze met vallen en opstaan.
Strikt is een levendig boek over de zoektocht naar de liefde, en een veelzijdige ontwikkelingsroman waarin dagelijkse gebeurtenissen weerspiegeld worden in de psychoanalytische praktijk. Een roman die zich met geen andere laat vergelijken.
Minke Douwesz heeft in dit hecht gecomponeerde debuut het evenwicht weten te vinden tussen verhaal en beschouwing. In een voortvarende stijl, vol ironie en humor, geeft ze een indringend portret van de hoofdpersoon, met al haar dilemma's en hartstochten.