Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Mathijs Deen
-
Nederlandse vakantiegangers vinden aan de kust van Northumberland de skeletresten en een reddingsvest van een drenkeling. Het reddingsvest blijkt afkomstig te zijn van de sleepboot Pollux, die eenentwintig jaar eerder ten noorden van Rottumerplaat is gezonken. Reddingsbrigades van Ameland en het Duitse eiland Norderney konden destijds alle bemanningsleden redden, behalve de kapitein. De recherche onderzoekt de zaak. Is de gevonden man de vermiste kapitein? Waarom willen de vrouw en dochter van de kapitein niet meewerken aan het onderzoek? De herinneringen van de redders spreken elkaar tegen. Is het te lang geleden om de precieze omstandigheden te achterhalen? Of hebben de redders andere motieven en verbergen ze iets? Liewe Cupido laat de zaak over aan een jonge collega en vertrekt naar Texel. Hij is bezig met de dood van zijn eigen vader, die verdronk toen hij zestien was, en wil daar een oud-visser over spreken. Maar als zijn collega Xander Rimbach op Norderney wordt vergiftigd, raakt hij alsnog bij de zaak betrokken.
-
Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.
-
De eerste echte Waddenthriller.
-
Jan is landbouwer. Hij woont alleen. Zijn ouders zijn dood. Om de eenzaamheid te verjagen, plaatst hij een contactadvertentie. Hij zoekt een vrouw voor aanspraak, voor seks, en als het even meezit misschien zelfs voor een kind. Maar de vrouw die reageert heeft eigen plannen. Zij wil alleen een overzichtelijk bestaan op een afgelegen plek. Voor haar is de verhuizing naar de boerderij een vlucht uit de Randstad en een afrekening met haar verleden. Daarin past niet veel aanspraak en zeker geen kind.
Onder de mensen is een roman waarin traditie en zelfbeschikking op gespannen voet staan. Het levert een conflict op dat met wisselend resultaat wordt uitgevochten. Het enige wat de personages gemeen lijken te hebben, is het hardnekkige voornemen bij elkaar te blijven.
`Mathijs Deen heeft een schitterende stijl: memorabele zinnen, metaforen en beelden. Mijn hoed gaat diep af.' - Douwe Draaisma
`Ik ben een enorme bewonderaar van de verhalen van Mathijs Deen.' - A.L. Snijders -
De Wadden: een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen. In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand. De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden. Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.
-
Voor de bemanning van het lichtschip Texel is het leven voorspelbaar, het werk
eentonig, de leefruimte beperkt en de beloning gering. De mannen lopen
wacht, doen weermetingen, noteren de namen van passerende schepen en
houden het licht brandende. Bij storm rukt het schip aan de ketting, in dichte
mist loeit de misthoorn, op heldere nachten zijn de sterren ontelbaar. En na
vier weken mogen de mannen weer naar de wal. Daar kijken ze allemaal reikhalzend
naar uit. In het middelpunt van de kleine gemeenschap van mannen
op zee staat de kok, die drie keer per dag op vaste tijden het ritueel van de
maaltijd verzorgt. Het eten biedt troost en houvast in het geïsoleerde bestaan.
Lammert, de kok op het lichtschip, is dan ook de belangrijkste man aan
boord. Alles gaat zijn gang tot de dag dat de kok een levend geitenbokje
meeneemt aan boord. Om te slachten voor een stoofpot.
De komst van dit jonge, springerige beest gooit de vaste routine van het
lichtschip in de war en zet de verhoudingen op scherp. Wat begint als een
welkome onderbreking van het saaie bestaan, ontwikkelt zich al gauw tot
een splijtzwam die sluimerende angsten wakker schudt en slachtoffers maakt. -
In De grenzeloze rivier neemt Mathijs Deen, net als in zijn veelgeprezen
boeken De Wadden en Over oude wegen, de lezer mee in zijn unieke wereld:
het schemergebied tussen feit en fictie, wetenschap en verbeelding.
`Stel dat de rivier een personage is, dan heeft hij ook een geboorte en een
dood. Vertel me hoe hij is ontstaan.' Die vraag stelt Mathijs Deen op een
zonnige septemberdag aan zijn tafelgenoot, een geoloog. Het antwoord
dat volgt is het begin van een reis die de lezer meevoert van een tijd ver
voordat we spraken van een Europees continent naar de dagen van nu,
waarin schippers de rivier de Rijn nog altijd als een levend wezen zien,
een persoon.
Via de machtige nijlpaarden die miljoenen jaren geleden aan de oevers
graasden naar de vermoeide zalm die zijn habitat langzaam veranderen
zag, van het oermeisje van Steinheim tot de Romeinse generaal Corbulo,
de jonge Goethe en de Noordzeevisser Kommer Tanis: Deen vertelt hun
verhalen, waarin de Rijn altijd aanwezig is, soms als hoofdpersonage,
soms als figurant. Hij laat zien hoe de rivier sinds het begin der tijden
verbindt en verdeelt, schrik aanjaagt, troost, draagt en verzwelgt. -
Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo'n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa.
Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd