Samen zijn ze 150 jaar. Een mooi moment voor de grootste nabeschouwing van allemaal: die op hun eigen leven. Mart Smeets en Kees Jansma - twee iconen van de Nederlandse sportjournalistiek op televisie - schrijven elkaar daartoe brieven. Brieven over zichzelf, elkaar, over ouder worden, over de glorie van de sport, de gekte van de media en de kracht van muziek, over verleden en toekomst, over vriendschap, voetbal, wielrennen, basketbal, televisie en alles wat ze verder bezig houdt.
Het jaar 2021 begon met stilstaande competities, wat zielloze voetbalwedstrijdjes zonder publiek en sporters die niet wisten voor welke toernooien ze eigenlijk moesten trainen. Gaandeweg klaarde de stemming op en kregen we een fantastische sportzomer met een recordaantal olympische medailles en nog veel meer sportieve hoogtepunten.
Mart Smeets volgde het allemaal, misschien wel als nooit tevoren. Hij schrijft over Federer en de Vuelta. Over Van Vleuten en Raducanu. Over Dicky Dick en Koeman. Over Serena en Haller. Over Neymar en Heemskerk. Over olympisch prikken en olympisch rubber.
DOORSTART bevat mooie sportverhalen en geeft een bijzonder tijdsbeeld van een uniek jaar.
Hét grote naslagwerk over ALLE Nederlanders (m/v) in de Tour *****
Sinds de Tour van France in 1903 voor het eerst werd verreden, hebben er 258 Nederlandse mannen aan meegedaan. Ze kregen pech, vonden het te zwaar, haalden de eindstreep niet of vierden juist grote successen, en alles daartussen. Velen zijn inmiddels vergeten. Mart Smeets haalt ze allemaal terug. Van elke renner achterhaalde hij de feiten, de levensloop en een portretje, over velen schrijft hij er ook persoonlijke verhalen bij. Hij baseert zich op boeken, kranten, archieven en eigen waarneming. Hij was zelf 42 jaar voor zijn journalistieke werk in de Tour.
Vanaf 1984 werd er ook een Tour de France voor vrouwen gereden. Die Tour Féminin zou zich onder verschillende namen en in verschillende vormen losmaken van de Tour voor mannen. Ook alle 125 Nederlandse vrouwen die meereden zet Mart Smeets op een rij.
"Rood-wit-blauw in de Tour" is een uniek encyclopedisch én verhalend boek over alle Nederlandse Tourdeelnemers ooit.
MART SMEETS (1947) werkte van 1973 tot 2016 voor Studio Sport. Al die jaren 'deed' hij ook de Tour de France. Nu werkt hij o.a. voor EenVandaag Radio en voor ESPN, maakt hij podcasts over de Tour, geeft hij sporadisch een theatercollege en schrijft hij, naast boeken, diverse columns.
Een mysterieuze vrouw, een topscorer, hemelse muziek en een zinderende finale *****
Frank Jager is een topbasketballer van gegoede afkomst, die onder grote druk moet presteren en in zijn leven on the road aan veel verleidingen blootstaat. Wanneer de sjieke Anastasia, groot liefhebber van de klassieke muziek van de Finse componist Jean Sibelius, haar zinnen op hem heeft gezet, brengt zij dingen aan het rollen. Niet alleen wordt hij zélf gegrepen door deze muziek, maar hij komt voor het eerst ook in gewetensnood.
HET SPEL is een meeslepende pageturner over klassieke muziek, topsport en de liefde, waarin niets is wat het lijkt.
De mooiste Tour is voor Nederlanders nog altijd de Tour van '80: winst voor Joop Zoetemelk, de tweede plaats voor Hennie Kuiper, tien etappezeges en twee ploegentijdritoverwinningen voor de Raleighploeg van Peter Post. In een meeslepende reconstructie beleeft Mart Smeets deze legendarische 'Nederlandse' Tour de France nog één keer. Hij blikt terug met alle betrokkenen, komt met verrassende feiten en openhartige verhalen van achter de schermen, en zoekt uit wat er van alle deelnemers van toen is geworden.
In de zomer van 1974 reisde Mart Smeets, voor de NOS, voor het eerst naar Canada. Daar begon de liefde voor een land dat wellicht op de USA líjkt, maar qua cultuur, politiek en temperament van de bevolking heel anders is.
Via Montréal leerde hij Québec City, Toronto, Ottawa, Calgary, Edmonton, Hamilton, Vancouver en Sherbrooke kennen, evenals de (eigen)aardigheden van de Canadezen, hun keuken en hun drankjes, hun sportploegen, hun ijsbanen, hun malls, hun musea en vooral hun muziek.
Smeets bracht in totaal een klein jaar van zijn leven in Canada door. Hij is nog altijd fan van de Toronto Blue Jays, waar hij ooit met zijn zoon Tjerk ging kijken. Hij is waarschijnlijk de enige Nederlander die Yukon Jack drinkt (en overleeft), hij at Poutine en hij draagt met trots de bekende Hudson's Bay Company-duffel.
Canada biedt van kust tot kust een rijk palet: Neil Young, prachtige bossen, de familie Trudeau, Wayne Gretzky, Leonard Cohen, Evert van Benthem, Glenn Gould, lange rivieren, vrieskou in het noorden, relaxte steden. Hij was erbij toen Canada olympisch ijshockeykampioen werd en het publiek 'O Canada' zong. Kippenvel.
Over verwachtingen, doping, kippenvel, de sociale media en een foto
Elk gerucht is tegenwoordig meteen nieuws, soms zelfs een hype. Doen we nog aan fact finding, verifiëren we nog weleens iets, of hebben we daar geen tijd meer voor?
Hoe kon het gebeuren dat Jeremy Lin, een onbekende Amerikaanse profbasketballer, plotseling wereldnieuws werd? En hoe zit het met sporters die heel goed presteren, of die ineens stoppen? Denken we dan niet metéén aan doping? En kijken we zo niet op een vreemde manier naar sport? Hoe weten we dat we zien wat we denken te zien?
In dit boek liggen bijrollen voor Chris Froome, Marianne Vos, de New Jersey Nets, Neil Young, Peter Sagan, José Mourinho, Sven Kramer, Roger Federer, Neil Diamond, opa Schnitzler, Teun de Nooijer, Thomas Voeckler, het horloge van Rafael Nadal, Mario Cipollini, Doekele Terpstra, Ronald Koeman, Serena Williams, en ja, zelfs voor de schaduw van Lance Armstrong.
Mart Smeets (1947) over wantrouwen, groots winnen, verwachtingen en beschuldigingen, doping, kippenvel in Boston, de sociale media, bedriegen en over een foto die hij zijn zoon stuurde, in een boek waarin misschien wel niets is wat het lijkt.
Boeiende verhalen en scherpe opinies over 50 jaar topwielrenners in Nederland en België
Een aanstekelijk wielerboek van twee tv-boegbeelden
Geen grotere heren op het gebied van de wielerjournalistiek dan Mart Smeets en Michel Wuyts. De ene is het wielerboegbeeld van de NOS, de andere van de VRT, de absolute top in hun vak, geboren vertellers.
Smeets & Wuyts werden door auteur Christophe Vandegoor (wielerjournalist VRT-radio) uitgedaagd om de twintig beste Nederlandse en Belgische coureurs van de afgelopen vijftig jaar te becommentariëren: van Zoetemelk tot Merckx, van Kuiper tot Museeuw en van Boogerd tot Boonen. Het resultaat is een buitengewoon boeiend boek met scherpe analyses, heerlijke anekdotes en verrassende feiten. Nooit werd het topwielrennen in Nederland en België treffender en met meer expertise doorgelicht.
Uit de pers:
'De mix van de verwonderde buitenstaander (Smeets) en de man die over zichzelf zegt dat Merckx voor 40 procent het geluk van zijn jeugd bepaalde (Wuyts), maakt dat het boek een prachtige inkijk geeft in het wezen van de sport.' BN/De Stem
'De dynamiek van het gesprek tussen Vandegoor, Wuyts en Smeets zorgen voor afwisseling en spanning. De portretten van de Belgische en Nederlandse renners zijn boeiend.' wielertaal.nl
Voor passief sport genietend Nederland is Mart Smeets een nationaal symbool. Als anchorman van Studio Sport liet Smeets helegeneraties opgroeien met het bord op schoot.
Steunend op een onvoorstelbare discipline werkt Smeets daarnaast aan een geschreven sportoeuvre van een al even onvoorstelbare omvang. De beste verhalen uit vijfenveertig jaren intensieve sport-journalistiek zijn nu gebundeld in Verhaal halen. The Best Of Mart Smeets.
Om die verhalen op te halen, bereisde Smeets alle continenten. Met zijn persoonlijke en toegankelijke manier van schrijven nodigt Smeets de lezer uit als reisgenoot.
Naast een niet-aflatende stroom korte columns schrijft Smeets inter-views en portretten die raken. Als ex-international van het Nederlands basketbalteam dringt Smeets niet alleen gemakkelijk door tot de kleedkamer, hij kan er ook - met sporter, coach of begeleider - een gesprek tot op het bot voeren.
De kwaliteiten van Smeets als interviewer en als sportschrijver worden door oud-bokser en boksscheidsrechter wijlen Ben Bril in dit boek het meest treffend getypeerd: 'Als Mart mijn leven wil weten, is dit mijn leven.'
Journalist Jacob Bergsma dompelde zich onder in een zee van woorden en maakte de selectie voor Verhaal halen. The Best Of Mart Smeets.
Jacob Bergsma was sportverslaggever voor Trouw, De Telegraaf, Sport International, nos Langs de Lijn
en FilmNet/SuperSport/Canal+. In 1994 en 1995 versloeg hij voor nos radio vanaf de motor alle
grote wielerevenementen. Na zijn journalistieke carrière volgden knvb, Nederlands Elftal (Euro 2000), noc*nsf (Olympische Spelen Sydney 2000), Ajax (2001-2004) en de Rabo Wielerploegen (2004-2008). Tegenwoordig werkt hij als manager topsport- evenementen bij Topsport Amsterdam. Hij is (mede)auteur van onder andere: Joop Zoetemelk, een open boek, Ajax Wereldclub, Het Gouden Ajax, In koers!, Michael & Erik, Emotions en De Tour in Holland.
Afscheid van de Tour de France
Van 1973 tot en met 2015 draaide Mart Smeets als wielerjournalist mee in het circus van de Tour de France. Met tweeënveertig kruisjes achter zijn naam nam hij afscheid.
In Aan de meet blikt hij terug op het jaarlijkse wielerspektakel, aan de hand van zijn meest gedenkwaardige ontmoetingen in bijna een halve eeuw Tour. Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Steven Rooks, Gerrie Knetemann, Jacques Anquetil, Jan Ullrich en Lance Armstrong zijn slechts een paar voorbeelden van de wielrenners die hij van dichtbij meemaakte. Hij voelde vriendschap en affiniteit, respect voor de prestaties, verwondering over het leven in deze vreemde zeepbel, afkeer van de bijna constante reeks leugens; al deze gevoelens komen terug in dit boek.
Tweeënveertig jaar Tour de France leverde een verzameling mooie, verrassende, soms wrede, maar altijd waargebeurde verhalen op.
Het langverwachte Amerika-boek!
Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.
Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Boston na de bomaanslag bij de marathon, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering. Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de I 80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en 'Southern Comfort'.
In alle bijzondere en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.
Het jaar 2020 zou een veelbelovend sportjaar worden, met naast de gebruikelijke grote evenementen het EK voetbal en de Olympische Spelen. Maar toen kwam corona. Mart Smeets deed in veel media verslag van de paniek, de twijfel, de teleurstelling, het verdriet én de creatieve oplossingen. Wat ging er wel door, wat niet? Waar trainden de atleten eigenlijk voor, was hun trainingsopbouw nog wel toereikend, hoe vingen ze de tegenslag emotioneel op? Mocht er wel of geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zijn? Welke stunts werden er her en der bedacht? De Amerikaanse basketbalcompetitie werd in z'n geheel in een bubbel in Disneyland, Orlando verder gespeeld; de Tour de France ging pas eind augustus onder zwaar corona-regime van start; voetbalstadions waren veelal spookachtig leeg, maar de tv-kijker hoorde het stadionrumoer via een geluidsbandje. Alles was vreemd, lenteklassiekers in de vroege herfst en op Roland Garros toptennis voor zeventien koukleumende toeschouwers.
De verslagen van Mart Smeets, zelf thuis opgehokt, lezen als een barometer van de onzekere tijd die in het voorjaar aanbrak en waarvan het einde niet in zicht is. Van het ene op het andere moment werd het stil in de sport.
Mart Smeets is verslaafd aan sport. Waar ter wereld hij ook komt,altijd en overal zoekt hij voeding voor deze prettige verslaving. Het zijn niet zozeer de evenementen en de sportieve prestaties die hem aantrekken, maar vooral demooie verhalen van achter de schermen en van de sporters zelf. Ook in 2011 maakte Smeets veel mee. Zo volgde hij nauwlettend Robert Gesink in een memorabele Tour de France. Hij zag de terugkeer van Sven Kramer op het ijs. Hij ervaarde hoe Theo Janssen het voetbal weer sexy maakte. En hoe LeBron James de NBA-finale verknalde. En er was veel meer om op terug te blikken. Met zijn enthousiasme, fenomenale sportkennis en anekdotische verteltrant schrijft Smeets wederom verhalen die de lezer weten te raken.
Spraakmakend boek over de 7-voudige Tourwinnaar door Armstrong-kenner Smeets
Begin 2011 reed de 39-jarige wielericoon Lance Armstrong zijn laatste profkoers. Mart Smeets kwam in 1993 voor het eerst bij de renner thuis in Austin, Texas; het was een grijze decemberdag, het huis was een puinhoop en de muziek stond snoeihard. Sindsdien spraken ze elkaar meermalen uitvoerig. Smeets maakte de Amerikaan mee voor en na zijn ziekte, tijdens zijn lange heerschappij in de Tour, bij de vorming van Livestrong, en ook in zijn laatste dagen als renner. Armstrong was niet alleen een fenomenale sporter, maar ook een society-figuur, een vrouwenman, vader van vijf, marathonloper, ondernemer en multimiljonair.
Mart Smeets blikt in dit boek terug op het wielerleven van Lance Armstrong. Wat voor renner was hij, wat voor ploegmaat, wat voor mens? Waar en hoe won hij? Waarom reed hij relatief zo weinig? Waar heeft hij spijt van? Hoe zag zijn privéleven eruit? Wat is er te zeggen over alle dopingverhalen? En waaruit bestaat de Lance-factor?
Stijn Miller, hoofdpersoon van Smeets' eerdere sportromans, is in 1954 als kind bij de proloog van de Tour de France in Amsterdam. Later maakt hij als journalist ook de prologen in Scheveningen (1973), Leiden (1978) en 's-Hertogenbosch (1996) van dichtbij mee.
In 2010 start de Tour in Rotterdam. De oude Miller is weer opgetrommeld voor talloze knotsgekke evenementen rond de proloog. Maar wanneer hij een telefoontje krijgt van een oude liefde, grijpt het leven in the fast lane hem plotseling naar de keel.
Halsoverkop verlaat hij de Tour, weg uit de schijnwerpers, terug naar de plek waar het allemaal begon. Daar moet hij de verpletterende waarheid onder ogen zien...
Het sportjaar 2010 aanstekelijk beschreven
2010 was een opwindend sportjaar. We zagen het vele Oranje olympische goud én de wissel van Sven Kramer, het Giro-roze in Nederland, het afscheid van Roy Makaay, de Oranjemars in Zuid-Afrika, het leven van Lance Armstrong, de knetterende Tour de France, het WK wielrennen in Australië Het was in andere opzichten ook een emotioneel jaar: Smeets herdenkt Jean Nelissen, Laurent Fignon en George Steinbrenner, en was betrokken bij een indrukwekkend bezoek van Lance Armstrong aan de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam.
Het aanstekelijk enthousiasme, de grote sportkennis en anekdotische verteltrant van Mart Smeets maken dit boek tot een must have voor de sportliefhebber.
Zeer persoonlijke visie op de sport door de nestor van de sportjournalistiek
De overvolle Sportzomer van 2012 barst voor Mart Smeets los op 28 mei, als hij een groot interview met Erik Breukink schrijft en zijn ideeën voor tv-programmas voor die zomer uitwerkt. Er volgt een lange reeks vergaderingen over de Tour de France en de Olympische Spelen in Londen, tussendoor schrijft hij zijn sportcolumns en gaat zelf naar de sportschool. Zijn dagen staan geheel in het teken van sport. Hij zit in juli in Frankrijk en in augustus in Londen, ziet veel wedstrijden, spreekt veel sporters, presenteert zijn Avondetappe en zijn olympische late night talkshow, leest sportboeken en bekijkt honkbaluitslagen. Dat gaat zo door tot 13 augustus, wanneer hij weer thuiskomt uit London.
Dagboek van een sportgek gaat over die 77 heilige dagen. Smeets praat over kijkcijfers en talkshows, over hoogte- en dieptepunten, over winnaars en verliezers, over critici en fans, over zijn eigen NOS, hij noemt man en paard en neemt geen blad voor de mond.
Mart Smeets (1947) is sinds 1974 verbonden aan Studio Sport. In 2012 is hij, ondanks zijn pensionering, voor de veertigste keer in Frankrijk om de Tour de France te volgen, en ook in 2012 presenteert hij De Avondetappe. Aansluitend vliegt hij naar London om van daaruit zijn late night show over de Olympische Spelen te presenteren.
Sinds de ontmaskering van Lance Armstrong als dopinggebruiker, heeft Mart Smeets het zwaar te verduren gehad. Uit het putje van de samenleving borrelde veel haat en veel gescheld op, tegen de wielrennerij en de wielerjournalistiek in het algemeen en tegen Smeets in het bijzonder. Het zette hem aan het denken. Had hij dan altijd gezwegen over doping? Was hij laf en naïef geweest? Had hij kúnnen bewijzen dat de wielrenners, die categorisch ontkenden, hadden gepakt? En kan hij de wielersport nog wel liefhebben, met zo veel ingebakken bedrog?
De antwoorden zijn te lezen in Gepakt. Het laat, behalve een openhartige Mart Smeets, ook een boeiende sportwereld zien op het kantelpunt van het oude en het nieuwe wielrennen.
Mart Smeets (1947) werkte van 1974 tot 2012 bij Studio Sport en is het wielrennen na zijn pensioen op de voet blijven volgen. Hij presenteert deze zomer tijdens de Tour de France voor de elfde keer De Avondetappe.
De enthousiaste blik van een kenner
Op veler verzoek blikt Mart Smeets (1947) terug op een lange sportzomer. Hij begint op 9 juni 2014, en gaat van onder andere NBA Finals, WK hockey, WK voetbal, Tour de France, EK atletiek, WK softbal, EK honkbal, WK basketbal, Vuelta, Wereldruiterspelen, EK Zwemmen, WK judo in één adem door naar 28 september, de finale van het WK wielrennen.
Elke dag een verhaal, met een eigen geur en kleur, een eigen uitslag en kleine of grotere rafeligheden. Smeets geeft zijn persoonlijke commentaar op de sport: spontaan, eerlijk, doordacht, verwonderd en verbaasd. De veteraan van de vaderlandse televisie, de schrijver van vele boeken en artikelen over sport moet na afloop concluderen dat deze topsportzomer bijna eindeloos én fantastisch interessant is geweest.
Over de Tour op vaderlandse bodem
Mart Smeets was - misschien wel als enige Nederlander - fysiek aanwezig bij alle Nederlandse openingsritten van de Tour de France. Al in 1954 ging hij met zijn vader naar het Olympisch Stadion voor de Tourstart, in 1973 deed hij verslag van de proloog in Scheveningen voor de NOS Radio, in 1978 in Leiden voor de NOS televisie (waar hij Jan Raas zag winnen maar de uitslag ongeldig verklaard werd), en ook in Den Bosch 1996 (processierupsen!) en Rotterdam 2010 (droomstart) was hij aan het werk. Ook in Utrecht zal hij er zijn. En de Tour kwam vaker naar Nederland: in 1969 voerde de etappe naar Maastricht, in 1992 naar Valkenburg en in 1958 reed de Tourkaravaan tien hele kilometers door Zeeuws-Vlaanderen.
In Thuis in de Tour memoreert Mart Smeets prachtige verhalen over de Tour op vaderlandse bodem. Hij baseert zich op eigen herinneringen en aanvullend historisch onderzoek.
Persoonlijke sportverhalen
In het bijzondere sportjaar 2016 nam Mart Smeets na 43 jaar nu echt definitief afscheid bij de NOS, met het verslaan van het olympische basketbal in Rio. Het werd een jaar van nog steeds hard werken, maar ook van afkicken, afstand nemen,
genieten van de kleine dingen des levens en ontdekken dat er in juli meer is dan de Tour de France.
En natuurlijk ging de workaholic Smeets niet achter de geraniums zitten. Hij schreef columns, trad veel op, volgde zeer veel sport via krant, tv en ter plekke. Hij bleef bewonderen en enthousiasmeren, maar ook kritisch observeren en terugblikken. Als klap op de vuurpijl mocht hij voor Ziggo twee weken lang een televisieprogramma maken over het EK honkbal, met in zijn crew ook zoon Tjerk en dochter Nynke. Het werd een onvergetelijke ervaring.
Nostalgie is het persoonlijke verslag van de memorabele sportmomenten van the grand old man van de Nederlandse sportjournalistiek.
'Mart heeft een goed geheugen, een lang verleden en een ransel anekdotes. Hij vertelt graag, en onderhoudend. Alsof je bij een groep journalistenmannen aan tafel zit. Stoofpot van romantiek, herinneringen, weetjes en overdrijving. Lekker.' Hanneke Groenteman, de Volkskrant
Mart Smeets is al een halve eeuw sportjournalist. Of het nu om schaatsen, wielrennen, tennis, voetbal, basketbal, honkbal, football, zwemmen of golf gaat, Smeets schrijft er bevlogen verhalen over, gebaseerd op zijn eigen ervaringen tussen de sporters en zijn ongeëvenaarde parate kennis.
In 'Afzien' neemt hij de lezer mee naar de voor Nederland zo succesvolle Winterspelen in Zuid-Korea; naar de topprestaties van Dumoulin, Kruijswijk, Froome, Geraint Thomas en Yates in Giro, Tour en Vuelta; en naar de verbluffende solo van Anna van der Breggen bij het WK vrouwen. Hij volgt tennisster Kiki Bertens bij haar doorbraak naar de wereldtop maar ziet de herfst voor Federer intreden, hij is ontroerd door de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden en ziet Max Verstappen steeds beter worden, en hij legt uit waarom de basketballers LeBron James en Michael Jordan onvergelijkbaar zijn. Het is maar een kleine greep uit de vele enthousiasmerende Smeets-verhalen in dit boek.