Mark van Vugt

 • Lucy, Darwin & Lady Gaga

  Mark van Vugt

  • Lev.
  • 21 Juli 2020

  Evolutionair psycholoog Mark van Vugt neemt ons mee op een reis door de menselijke evolutie. Van de Afrikaanse savanne, waar de
  eerste mensachtigen miljoenen jaren leefden, naar het torentje van Mark Rutte en de Oval Office van Donald Trump.
  Op deze reis ontdekken we dat we eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen van de mens die 3,2 miljoen jaar geleden leefde. Door de bril van Darwin kijken we naar de alledaagse en bijzondere aspecten van onze soort; van hoe we liefhebben en kinderen opvoeden tot hoe we complotten smeden en onze politieke leiders kiezen. Gebeurtenissen uit het recente verleden, zoals de moord op JFK, de vrijheidsstrijd van Mandela, het activisme van Lady Gaga. de financiële crisis en de coronacrisis, worden vanuit evolutionair oogpunt belicht.
  Dit boek leert ons dat we in ons diepe verleden moeten graven om heden en toekomst te duiden, en laat ons zien hoe we ons gedrag aan kunnen passen aan nieuwsoortige problemen als klimaatverandering, internetverslaving, werkstress en obesitas.

 • Gezag

  Mark van Vugt; Max Wildschut

  • Lev.
  • 1 Februari 2013

  Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Met gezag realiseer je niet alleen betere resultaten, het maakt het werk ook voor iedereen leuker - ook voor jou als leider.
  Zowel macht als gezag hangt samen met aangeboren instincten. Onze hersenen zijn echter niet geëvolueerd voor de realiteit van moderne organisaties. Hierdoor raakt ons instinct van slag - een mismatch. Het gevolg is een overvloed aan falende managers en de misvatting dat slechts weinigen in de wieg gelegd zijn om te leiden.
  In dit boek wordt uitgelegd hoe dit instinct werkt, waardoor het van slag raakt en hoe hier beter op in te spelen. Je leert zo gezag ontwikkelen in de meest onwaarschijnlijke omgeving: moderne organisaties.
  Acht principes helpen je meer gezag te ontwikkelen:

  1. Begrijp de uitdaging waar je als leider voor staat;
  2. Vind je niche;
  3. Creëer toegevoegde waarde;
  4. Leef je in;
  5. Gedraag je;
  6. Ken je moment;
  7. Speel je rol;
  8. Blijf jezelf ontwikkelen.

 • Waarom sommige mensen leiden en andere volgen.
  Lessen uit 2,5 miljoen jaar leiderschap.
  Over alfamannetjes, het glazen plafond, lange en charismatische leiders en de overeenkomst tussen stamhoofd en manager
  We zijn allemaal leiders of volgers - of beiden. We herkennen leiderschap in bijna elk aspect van ons leven: op het werk, in onze vriendenkring, in families, in religie en in de politiek. Maar wat maakt een goede of slechte leider? Waarom zijn sommige mensen volgers en andere leiders? En wat zijn de voordelen van beiden? Alle aspecten die we herkennen uit discussies en theorieën over leiderschap - zoals charisma, persoonlijkheid, alfamannetjes, het glazen plafond voor vrouwen, nature versus nurture - worden verklaard in een allesomvattende theorie.
  De natuurlijke leider neemt je mee terug naar de basis. Het laat zien hoe leiderschap is ontstaan en veranderd in een tijdsbestek van twee miljoen jaar. Je zult ontdekken dat - als het gaat om de werkomgeving - het streepjespak nog steeds een oud brein verbergt. De traagheid van de evolutie veroorzaakt een discrepantie tussen onze moderne ideeën over leiderschap en het soort leiderschap waar ons stenentijdperkbrein op is ingesteld.
  De natuurlijke leider is een baanbrekend onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis en wetenschappelijke basis van leiderschap. Het verklaart waarom jongeren zich bij een terreurbeweging aansluiten, waarom we een hekel hebben aan het middle management en hoe politici hun kansen op verkiezingssucces kunnen vergroten.
  `Over de vraag wat een goede leider is, zijn kasten vol boeken geschreven. Mark van Vugt heeft een originelere invalshoek. Hij legt uit waarom we überhaupt leiders willen. [...] Leuk is dat het boek minstens zoveel aandacht besteedt aan volgelingen. Dat is belangrijk, immers daarvan zijn er veel meer.' - Psychologie Magazine

 • Mismatch

  Mark van Vugt; Ronald Giphart

  • Podium
  • 25 Januari 2016

  `Onze supermarkten puilen uit van calorierijk voedsel vol suikers en vet. Onze smaakvoorkeur naar vet en zoet stamt uit ons biologische verleden, toen het vergaren van calorieën een overlevingsmechanisme was voor slechte tijden. Tegenwoordig zijn er geen slechte tijden meer, en daarom is obesitas inmiddels gezondheidsvijand nummer één.'

  Onze hersenen zijn voor een belangrijk deel nog net zo geprogrammeerd als die van onze prehistorische voorouders. Toch ziet de moderne omgeving er heel anders uit. Het gevolg
  is `mismatch'.
  Mismatch verklaart waarom er zoveel mensen rondlopen met rugklachten, hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, depressies en burn-outs. Maar de invloed van mismatch reikt veel verder dan onze gezondheid. Ook in ons liefdesleven, opvoeding, politiek, werk, geloof en milieu komt het veelvuldig voor, zonder dat we ons ervan bewust zijn.
  In dit fascinerende populair-wetenschappelijke boek laten Ronald Giphart en Mark van Vugt zien hoe mismatch ons beïnvloedt en hoe we er in het dagelijks leven beter mee om kunnen gaan.

  Ronald Giphart (1965) schreef bestsellers als Ik ook van jou, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en Harem. Hij is al jaren vaste columnist van het populair-wetenschappelijke blad KIJK en ook schreef hij Ten liefde!, over de wetenschap van de liefde.

  Mark van Vugt (1967) is professor in de Evolutionaire Psychologie aan de de VU en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. Hij schrijft ook voor Management Team en de Volkskrant en publiceerde eerder De natuurlijke leider en Gezag.

empty