In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan voor wie op doorreis is naar Mars.
Maar ten koste van wat? In dit boek neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.
Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra schrijft voor De Correspondent over ruimte en ruimtevaart. Van haar laatste boek In lichtjaren heeft niemand haast zijn 17.500 exemplaren verkocht.
Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda's. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven.
Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken?
Marjolijn van Heemstra neemt je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Langs de vierkante meters waarop we elkaar in de weg lopen, tot de cirkels die we trekken om de zon. Want terwijl de wereld benauwender wordt en ons leven gehaaster, ontdekte ze: in lichtjaren heeft niemand haast.
Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra is al jarenlang gefascineerd door de ruimte. Haar roman En we noemen hem werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en in acht talen vertaald.
Reacties:
`Van Heemstra is niet alleen een fantastische schrijver, maar ook echt een unieke en bijzonder mooie denker.'
- Babs Gons
`Marjolijn van Heemstra grossiert in spitsvondige en oorspronkelijke gedachten over de kosmos. Overweldigend.'
- Frank Westerman
In een poging de tijd te grijpen, geven we hem namen. Maar de tijd luistert niet. Of luisteren wij niet? Marjolijn van Heemstra gaat in deze bundel op zoek naar wat ons steeds ontglipt.
Het is moeilijk te bevatten dat dit bestaan,
de volledige weg van schreeuw tot zucht,
zal worden samengevat in een kleine
streep van geboorte- naar sterftejaar.
Een godgans leven uitgedrukt in de smalste
horizon van is naar is geweest, eenzame
kras tussen bron en zee.
'Een wonderschone, uiterst gevarieerde bundel die om onmiddellijke herlezing vraagt.' - Lieke Marsman
'De beelden in woorden en zinnen zijn zo rijk, eigen, vol zoekdrift, aards en hemels.' - Wende Snijders
Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, dichter en schrijver. Haar laatste roman En we noemen hem is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en heeft op de shortlist gestaan van de Libris Literatuur Prijs. Reistijd, bedtijd, ijstijd is haar eerste dichtbundel bij Das Mag.
Hoelang duurt een oorlog echt?
Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie 'foute Nederlanders' komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad.
Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze 'bommenneef' was - met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger?
En we noemen hem is een spannende pageturner over mythe en werkelijkheid, goed en fout en de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft.
'Een beeldschone roman over het belang van mythes en de noodzaak ze te ontrafelen.' - Tommy Wieringa
Loina Aedema is de laatste telg van een oud adellijk geslacht uit Friesland. Na de dood van haar ouders groeit ze op bij haar grootvader in Rotterdam, te midden van antieke erfstukken en portretten van voorouders. Als ze op een dag haar grootvader dood in de keuken vindt, neemt Loina zich voor om duizend jaar familiegeschiedenis waardig af te sluiten. Tijdens een road trip met de hoogbejaarde beheerder van het familie-archief in Friesland stuit ze op de wonderlijke levensgeschiedenis van haar overgrootmoeder, die ooit van de ene op de andere dag is verdwenen en met wie ze zich vreemd verwant voelt. Al even mysterieus is Dawud, een jongen die op een avond voor haar deur zit en daarna steeds vaker in haar leven opduikt. Naarmate Loina meer met haar geschiedenis afrekent, raakt ze verstrikter in het heden. Juist dat geeft haar op den duur zicht op wat de adel van nu in onze maatschappij zou kunnen betekenen.
De laatste Aedema is een hartveroverende roman over afkomst, opvoeding, oude tradities en nieuwe waarden.