Filter
Genres
Uitgevers
Talen
Formaten
Marijke Lingsma
-
Professioneel, verantwoord handelen als coach betekent dat je antwoord kunt geven op de vraag: wat doe je, waarom en waarom op deze manier? Als we niet weten waaraan ons coachhandelen moet worden getoetst, hoe kunnen we dan een uitspraak doen over onze vakbekwaamheid, in termen van doeltreffendheid en succes?
Kritieke succesfactoren
Zaken die voorwaardelijk zijn voor succes noemen we kritieke succesfactoren (KSF's). Binnen het coachproces zijn het die aspecten die onophoudelijk de aandacht moeten krijgen van coach en coachee: (1) de Context, (2) de Meetlat, (3) Eigenaarschap, (4) de IJsberg en (5) het Hier & Nu.
Voordelen van het gebruik van succesfactoren
Deze KSF's bieden een overzichtelijk kader waarbinnen alle coachactiviteiten kunnen worden begrepen. Daarnaast vormen ze een goede basis voor een quickscan van de huidige situatie van de coachee of het te coachen team. Ook zijn de KSF's een handig ijkpunt voor de voortgang van het coachproces en de daarin bereikte resultaten.
Een samenhangend kader
Dit boek behandelt de vijf KSF's voor coaching afzonderlijk en in hun onderlinge samenhang. Het reikt de coach de theoretische kennis aan die hij nodig heeft om de KSF's in de praktijk ook met succes te kunnen hanteren, en geeft antwoord op de volgende vragen:
Wat zegt de theorie over kritieke succesfactoren
Hoe kunnen we de vijf KSF's herkennen in de praktijk van coaching?
Hoe kan een coach dit inzicht benutten voor het succes van de coachee?
De vijf kritieke succesfactoren voor coaching verschaft coaches in opleiding, coach-opleiders en ervaren coaches een samenhangend kader waarbinnen zij hun eigen handelen kunnen plaatsen en begrijpelijk kunnen uitleggen aan anderen.
Over De vijf kritieke succesfactoren voor coaching
'... een boek dat je leren stimuleert en je handreikingen doet waarmee je morgen aan de gang gaat, dat je ontwikkeling voedt, dat je in de buurt wilt houden, dat je af en toe oppakt om de scherpte op te zoeken of dat je inzet in je intervisie of gesprekken met vakgenoten ...' - Prof dr. Manon C.P. Ruijters, hoogleraar Leren, Ontwikkelen en Gedragsverandering -
Intervisiecoaching is het kortdurend begeleiden van intervisiegroepen, gericht op de volledige zelfstandigheid van de lerende groep. Deze tijdelijke begeleiding vraagt om een wezenlijk andere invulling dan bijvoorbeeld teamcoaching of begeleide intervisie. Intervisiecoaching helpt coaches om intervisiegroepen beter te begeleiden naar die zo gewenste zelfstandigheid in het leren van en met elkaar.
Aansturen op een effectief leerproces
Een goede intervisiecoach legt de kiemen voor het succes van de groep, door aan te sturen op de juiste voorwaarden voor een effectief leerproces. Van een intervisiecoach mag je verwachten dat hij/zij:
voldoende theoretische kennis in huis heeft van intervisie én van het coachen daarvan;
voldoende praktische kunde in huis heeft om - vooral in de voorbereidings- en de startfase - beginnende groepen succesvol op gang te helpen;
de juiste coachhouding in huis heeft om het totale proces ook deugdelijk te begeleiden.
Nadere verdieping in intervisiecoaching
Intervisiecoaching geeft tips en tools voor nadere verdieping bij de vaardige begeleiding van gemotiveerde, leergretige mensen, zo lang als nodig, zo kort als mogelijk. Het boek bevat overzichten, hand-outs, oefeningen en zelfreflectielijsten voor zowel intervisanten als coaches. Deze dienen als praktische aanvulling voor wie 'meteen aan de slag wil'.
In Intervisiecoaching wordt antwoord gegeven op de volgende hoofdvragen:
Wat moet een intervisiecoach weten?
Wat moet een intervisiecoach kunnen?
Hoe ziet de praktijk van intervisiecoaching eruit?
Hoe kan een intervisiecoach zich bekwamen?
Hulpmiddelen bij intervisiecoaching
Voor de intervisiesessies zelf ontwikkelden de auteurs de Case Navigator en het CREA-Model (Collectieve Reflectie & Eigen Actie). De Case Navigator is een instrument om de dynamiek binnen het groepsproces zichtbaar en hanteerbaar te maken. Kernwoorden hierin zijn de interactie tussen de groepsleden, gezamenlijk leren in het hier en nu, voortdurend wisselen van perspectief (het individu en de groep) en de lerende organisatie (context). Bij het CREA-Model wordt een intervisiesessie volgens zeven stappen opgebouwd en uitgevoerd. Beide zijn ideale hulpmiddelen voor de coach én de groep, die daarmee de meest uiteenlopende werksituaties - speels én serieus - zullen weten te hanteren.
Voor wie?
Intervisiecoaching is geschreven voor wie zich bezighoudt met leerprocessen in groepen, intervisiebegeleiders en studenten begeleidingskunde. Het helpt hen om intervisiegroepen beter te coachen naar de gewenste zelfstandigheid in het leren van en met elkaar. -
Meer dan 45.000 exemplaren verkocht!
Dit eerste Nederlandstalige boek over systeemgerichte teamcoaching is al bijna 20 jaar een bestseller. Het combineert de praktische systeembenadering met de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties en is onmisbaar voor iedereen die teams begeleidt.
Aan de slag met teamcoaching
Teamcoaching is een krachtig middel om teams in staat te stellen hun doelen te realiseren en zich duurzaam te ontwikkelen. Aan de slag met teamcoaching reikt de teamcoach handvatten aan om het team te stimuleren meer zelf te kunnen en willen oppakken. De teamcoach leert te kijken naar het team als een systeem, patronen te ontdekken in de communicatie binnen het team en om te gaan met de paradox van sturen door los te laten. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden en schema's wordt duidelijk hoe coachend leidinggevenden en interne of externe coaches teamcoaching vanuit systeemdenken kunnen toepassen.
Nieuw in deze herziening
Deze herziene editie presenteert nieuwe inzichten, theorie en voorbeelden, zoals intake, teamcoachen van zelforganiserende teams, het coachen van niet-functionerende teams en afronding. De kracht van dit boek ligt in de nadruk op reflectie vanuit de praktijk, de vele voorbeelden van interventies en verantwoord handelen, onderbouwd door theorie. Het boek inspireert om er daadwerkelijk én verantwoord mee aan de slag te gaan.
Bijbehorend praktijkboek
Praktijkboek Teamcoaching, aan de slag van Marijke Lingsma & Roy de Brabander is het bijbehorende praktijkboek. Met teamcoachwerkmodellen en vragenlijsten voor zelf- organiserende teams en opdrachten om in het hier-en-nu teams competenter te coachen. -
Nieuwe vormen van organiseren vragen om nieuwe vormen van begeleiding. Begeleiding die teams helpt groeien als team én in de prestaties die ze neerzetten. Daarbij past een nieuw vak: agile-lean teamcoaching.
Het bouwen van zelforganiserende teams
Of we het nu 'agile', 'gekantelde', 'cyane' of 'lerende' organisaties noemen, er is wat aan de hand in organisatieland. Steeds meer organisaties zien relevant én wendbaar blijven als hun belangrijkste uitdagingen. Cruciaal daarvoor zijn sterke, zelforganiserende teams. Teams die in staat zijn betekenis te geven aan hun rol en gesprekspartner zijn voor andere teams. Maar hoe bouw je dat soort teams
Dat vraagt om meer dan een optelsom van 'hard' en 'zacht'. Het gaat om resultaat én om afstemming, om groei in volwassenheid qua samenwerking én om procesvolwassenheid. Niet na elkaar, maar tegelijkertijd en continu. Het professioneel begeleiden hiervan vraagt om een andere manier van kijken en om het op de juiste manier inzetten van passende interventies. De 10 principes van agile-lean teamcoaching biedt hiervoor alle handvatten, gebaseerd op best practices vanuit methoden als lean, agile en teamcoaching.
Voor wie
Een must voor (agile-)coaches, teamleiders, facilitators, trainers, teamcoaches, verandermanagers, kwaliteitsmanagers, procesverbeteraars, adviseurs en scrummasters die op zoek zijn naar verdieping van hun rol en het vergroten van hun impact.
Bijbehorend werkvormenboek
75 Werkvormen voor agile-lean teamcoaching van Aty Boers en Marijke Lingsma is het bijbehorende werkvormenboek. Dit boek biedt de praktische handvatten bij het theorieboek De 10 principes van agile-lean teamcoaching.
Aanbevelingen
'De auteurs zijn erin geslaagd een aantal populaire concepten zodanig te combineren dat het geheel meer is dan de som der delen.' - Rob van Tulder, hoogleraar International Business, RSM Erasmus Universiteit Rotterdam
'Een aanrader voor iedereen die wil bouwen aan de wendbare organisaties van de 21e eeuw.' - Ronald Maas, Change manager Agile Transformation ABN AMRO -
Praktijkboek Teamcoaching, aan de slag van Marijke Lingsma & Roy de Brabander is het praktijkboek dat hoort bij Aan de slag met teamcoaching (tweede herziene editie, 2018). Het bevat eigen teamcoachwerkmodellen en vragenlijsten voor zelfsturende teams en opdrachten om in het hier-en-nu teams competenter te coachen.
Het praktijkboek volgt de inhoudsopgave van Aan de slag en:
begint met een nulmeting op het competentieprofiel voor team, (coachend) leidinggevende en teamcoach;
volgt gedurende het hele boek deze 'driehoek voor teamontwikkeling';
sluit aan bij de ontwikkeling van een groep naar een team;
geeft oefeningen voor team, leidinggevende en teamcoach. -
De praktische handvatten bij het succesvolle De 10 principes voor agile-lean teamcoaching. Een onmisbaar boek in de bagage van agile, agile-lean en teamcoaches.
Dé basis voor wendbare organisaties zijn zelforganiserende teams: die nemen eigenaarschap voor hun resultaten én voor volwassen onderlinge interactie. Deze teams ontstaan niet zomaar; dat vraagt om professionele begeleiding. In hun boek De 10 principes van agile-lean teamcoaching laten Aty Boers en Marijke Lingsma zien hoe die begeleiding eruit kan zien. Belangrijk hierbij is het inzetten van een passende werkvorm, aansluitend bij wat een team te leren heeft om stappen te zetten in zijn groei.
Werkvormen
75 Werkvormen voor agile-lean teamcoaching biedt deze werkvormen. Onderscheidend is het samenspel van benaderingen vanuit agile, scrum en lean met die van teamcoaching. De werkvormen zijn geordend volgens de Plan-Do-Check-Act-benadering. Bij iedere werkvorm is aangegeven voor welke situatie deze inzetbaar is en welke varianten mogelijk zijn. Ook worden tips gegeven voor het zodanig inzetten van werkvormen dat het eigenaarschap zo veel mogelijk bij het team ligt. -
Coachen op competentieontwikkeling is een vervolg op boeken die gaan over competentiemanagement.
Competenties beschrijven het cruciale gedrag om tot succesvol resultaat te komen, op persoonlijk en bedrijfsniveau. In veel organisaties wordt daarom een fikse investering gedaan in het meten van competenties om duidelijk te krijgen waar medewerkers staan ten opzichte van het competentieprofiel: developmentcenters, competentie-observatiesystemen. Het zijn degelijke methods die behoorlijk wat tijd, menskracht en geld vragen. Maar dan….
In het boek wordt vrij snel duidelijk waarom coachen op competentieontwikkeling (CoCo) ook wel vergeleken wordt met coachen op ijsbergen.
Aan de hand van praktijkbeschrijvingen en nabeschouwingen wordt op een levendige wijze het volgende concreet gemaakt:
- het systematisch doorvragen op competentiegedrag
- het benoemen van (afwezig) competentiegedrag in de hier-en-nusituatie
- het bespreekbaar maken van onzichtbare opvattingen die het compententiegedrag beïnvloeden
- het werken met competenties in het spanningsveld beoordelen en ontwikkelen
- het werken met een ontwikkelplan
- het voeren van ‘CoCo’-gesprekken in de groep
- het profile van een ‘CoCo’-coach
- nieuw is het belang van de context van competenties.
Dit boek is bestemd voor leidinggevenden, managers en P&O-adviseurs die werken in profitbedrijven en/of non-profitorganisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor het concretiseren van competentiemanagement en de competentiegerichte coachgesprekken. Dit boek is ook nuttig voor studenten, opleiders en startende coaches die willen kennismaken met de praktijk van het competentiegesprek.
Marijke Lingsma (1951) is sociaal pedagoog. Zij is sinds 1993 coach in organisaties en thans directeur van MultimediaCoach B.V.Ze heeft diverse boeken en scheurkalenders gepubliceerd over coaching. Ook heeft ze meegewerkt bij de totstandkoming van een dvd over de vijf fasen van mediation en een spel over verbetering van je competentie conflictvaardigheid. Tevens is ze mede-eindredacteur van de luister-cd Coachingbox.
Marcel Scholten (1956) is socioloog. Hij verzorgt coaching en coachingstrainingen voor managers en professionals en werkt daarbij vanuit een creatief/dynamische invalshoek. Dit alles vanuit de slogan ‘beweging creëert mogelijkheden’. Hij doet improvisatiespel met kinderen in ziekenhuizen als cliniclown. -
ECHT coachend leidinggeven: zakendoen met impact
Als leidinggevende wordt er van je verwacht dat je uit de verscheidenheid van medewerkers een team ontwikkelt. Dat je daarbij botst vanuit persoonskenmerken zoals dominantie en eigengereidheid, weet iedere leidinggevende uit ervaring.
Ongeduld en irritatie zonder anderen de schuld te geven - het is even wennen - blijken een goede aanleiding om uit te zoomen op deze botsingen. Écht coachend leidinggeven is het erkennen van patronen in deze kritieke momenten. Het bespreekbaar maken van impliciete aannames in relatie met team- en organisatiedoelstellingen is de basis om zaken met elkaar te doen. Zo vergroot je je impact. En zo creëer je een voedingsbodem voor ieder team - met jou als leidinggevende - om zich duurzaam te ontwikkelen in presteren en leren. Dan lever je echt een bijdrage aan de lerende organisatie.
Dit boek put uit ervaringen van leidinggevenden, waaronder die van de auteur zelf. Er komen thema's aan bod die je in je dagelijkse praktijk tegenkomt, waaronder de spagaten van de leidinggevende, haasten en onthaasten, begeleiden van teams, jezelf kenbaar maken en praktisch reflecteren. Ook gaat het over botsen met het team zonder medeprobleemdrager te worden en over de relatie met eigen collega-leidinggevenden en management. Het biedt een schat aan leermomenten van leidinggevenden die je kunt benutten in je werk als coachend leidinggevende.
Marijke Lingsma is (mede)oprichter van drie businessschools en heeft meer dan dertig jaar ervaring in leidinggeven. Ze is bekend om haar bijdrage aan het coachvak en is (co)auteur van diverse boeken over (team- & agile)coaching, die altijd uitgaan van systeem- en progressiegericht werken. Ze is altijd mateloos nieuwsgierig naar de vraag waarom dingen niet lukken en hoe ze in stand worden gehouden.