Johanna is dement en ligt op sterven. Haar dochter Anna bezoekt haar en begint zich af te vragen wie haar grootmoeder Hanna was. Omdat Johanna niet meer in staat is antwoord te geven op haar vragen, gaat Anna zelf op zoek.
Ze reist door het leven van drie generaties vrouwen die onder zeer verschillende omstandigheden hun positie moeten bevechten. Toch stuiten ze in essentie op dezelfde problemen in hun streven naar zelfstandigheid.
Het epische verhaal van twee families, hun vriendschap en hun gedeelde lot in Zweden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Ondanks de oorlogsdreiging groeit Simon geborgen op in een paradijselijke omgeving aan de Zweedse kust. Dan ontdekt hij dat hij geadopteerd is en dat zijn vader een Duitse jood was. Dat hij dus, net als zijn beste vriend Isak, van joodse afkomst is, betekent een grote omslag in zijn leven. Na de oorlog gaat Simon op zoek naar zijn achtergrond - een reis die hem leert wat waardevol is in het leven.
Marianne Fredriksson (1927-2007) debuteerde pas op vijftigjarige leeftijd, maar heeft desondanks vijftien romans op haar naam staan, die in bijna vijftig talen vertaald zijn. Simon is haar tweede boek bij De Geus, dat veertien jaar na het overdonderende succes nu ook verfilmd is. De film won de Zweedse publieksprijs voor Beste Film 2011 en ontving twee Guldbagge Awards, het Zweedse equivalent van het Gouden Kalf.
Rond 2750 voor Christus wordt Mesopotamië getroffen door een overstromingsramp. De scheepsbouwer Noach krijgt van God de opdracht om een ark te bouwen en zo zijn familie en veestapel te redden. Noach brengt hen inderdaad in veiligheid, maar de overlevenden voelen zich ontworteld en ontheemd. Dit bekende gegeven wordt door Marianne Fredriksson op haar geheel eigen wijze uitgewerkt. Ze baseerde zich daarbij niet alleen op de Bijbel, maar ook op het oeroude Soemerische Gilgamesj-epos. Fredriksson maakt van Noach en zijn familie mensen van vlees en bloed en geeft een stem aan de vrouwen en kinderen die in de overleveringen nauwelijks worden genoemd. Vooral Noachs vrouw Naema speelt in deze roman een belangrijke rol.
De zondvloed is niet alleen een roman over een van de grote mythen van de mensheid, maar ook over familiebanden en ontheemdheid, angst en liefde, goed en kwaad en saamhorigheid.
Norea, de dochter van Eva en Adam, is een markant personage in Marianne Fredrikssons grote mythe over de mensheid. Als Norea in de Middeleeuwen geboren zou zijn, was ze als heks op de brandstapel beland. Zou ze nu hebben geleefd, dan was ze wellicht opgesloten in een psychiatrische inrichting. Want Norea kan in het verborgene kijken, in dat wat achter de wereld ligt die we allemaal als werkelijkheid ervaren. Eva, de oermoeder, ziet zichzelf weerspiegeld in het meisje. Ze wil het liefst dat haar dochter een normale jeugd heeft. Maar Norea is nu eenmaal anders. Ze kan gedachten lezen en ziet de toekomst in haar dromen en fantasie? Het meisje heeft het in zich om de mensheid te redden.
Op een adventzondag gebeurt er een wonder in de kerk van het Zweedse Östrama. Twee kinderen, de blindgeboren Anders en de begaafde Sophie, stijgen op uit hun kerkbank. Hand in hand zweven ze naar boven, totdat het dak zich oplicht en ze naar buiten laat. Deze gebeurtenis heeft ingrijpende gevolgen. Anders begrijpt dat hij de wereld op een andere manier ervaart dan de mensen om hem heen. Sophie leert dat ze dingen ziet die anderen niet kunnen zien en beseft dat ze moet leren omgaan met deze gave, dit zesde zintuig. Achter de kinderen staan hun families, mensen die het beste van hun leven proberen te maken en nuchter reageren op de gebeurtenis.
Fredriksson vertelt een genuanceerde geschiedenis, aangrijpend, spannend en vol inzichten.
In Het boek Eva probeert de eerste vrouw haar verdriet te verwerken nadat haar oudste zoon Kaïn zijn broer Abel heeft vermoord. Ze probeert hem te begrijpen en te helpen in zijn redeloosheid.
In dit tweede boek ligt het accent op Kaïn zelf. We leren hem kennen als een krachtige, verstandige man. Hij heeft een avontuurlijk leven. Maar diep vanbinnen kan hij zich niet bevrijden van zijn schuldgevoel omdat hij het met niemand kan delen.
Het boek Eva, Het boek Kaïn en Norea, dochter van Eva
De trilogie rond Eva, Kaïn en Norea
Roman over het onvermogen liefde te geven en te ontvangen
Aan het begin van de jaartelling wordt in Rome een jongen geboren: Marcus. Als hij vijf jaar is, raakt Marcus zijn voedster Seleme kwijt. Het verlies van Seleme raakt hem zo dat hij blind wordt van verdriet.
'Als vrouwen wijs waren (...) zouden ze ophouden met zich druk te maken en een chronisch slecht geweten te hebben...'
In dertien beschouwingen geeft Marianne Fredriksson haar visie op hoe verschillen en overeenkomsten tussen de beide seksen het leven beïnvloeden. Soms met verbazing, dan weer scherp, teder of met ingehouden woede schetst ze de rolpatronen die dieper in ons verankerd lijken dan we zelf zouden willen.
Inge is een Zweedse vrouw van achter in de veertig. Ze is gescheiden en heeft twee dochters. Ze is een sterke, onafhankelijke vrouw, die weinig problemen kent.
Mira is ongeveer net zo oud. Haar leven verliep turbulenter. Ze is met twee zoons gevlucht uit het Chili van Pinochet. Een derde zoon is vermoord en haar dochter wordt nog altijd vermist.
De levens van Inge en Mira komen samen wanneer ze elkaar ontmoeten in een Zweeds tuincentrum.
Hoe verschillend hun persoonlijke achtergronden ook zijn, toch voelen ze zich onmiddellijk tot elkaar aangetrokken. Alsof ze elkaar herkennen. Gaandeweg groeit er een diepe verbondenheid.
Architecte Katarina Elg heeft zich nooit in een relatie willen binden. Maar bij Jack, een getrouwde Amerikaan die tijdelijk in Zweden verblijft, voelt ze zich anders. Toch breekt ze ook met hem als ze in verwachting raakt.
Katarina roept de hulp in van haar moeder Elisabeth. Eigenlijk verwacht ze een afwijzende reactie, want de vrouwen onderhouden een ongemakkelijke relatie. Maar Elisabeth is juist blij met het nieuws en besluit zelfs bij Katarina in te trekken, zodat ze de zorg voor de baby kunnen delen.
Moeder en dochter groeien naar elkaar toe. Elisabeth legt voor het eerst uit waarom ze niet eerder is gescheiden van haar gewelddadige man. En Katarina beseft dat ze zelf altijd op de vlucht is geweest voor haar gevoelens.